PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678038}

Cesarzowa Ki

Gi-hwang-hu
2013 - 2014
8,3 3,5 tys. ocen
8,3 10 1 3494
Cesarzowa Ki
powrót do forum serialu Cesarzowa Ki

skracają odcinki ?

ocenił(a) serial na 8

Czy tylko mi sie wydaje czy tvp skraca odcinki tego serialu .

aska150

Tvp ma inny podział odcinków. W oryginalnej wersji jest ich 51 to na pewno. Jednak nie pamiętam czy brakowało jakichś konkretnych scen.

ocenił(a) serial na 10
zuza2605

W Tvp jest 67 odcinków trwających 45 min (w oryginale trwają 60 min) i są zmontowane w trochę inny sposób bo w innym momencie się kończą.
Tvp chyba usuneło lub skróciło kilka scen. Oglądałam większość odcinków w oryginale (nie mogłam znieść tłumaczenia w tvp). Czasem na początku odcinka jest powtórka końcowej sceny z poprzedniego odcinka zwłaszcza jeśli kończy się cliffhangerem. Tylko jest to przemieszane, w taki sposób, że najpierw pokazana jest nowa scena z akcją w innym miejscu i z innymi postaciami, a potem akcja wraca do przerwanej wcześniej sceny, która może być rozbudowana o dodatkowe ujęcia i akcja jest płynnie kontynuowana.

anmara

Jesteś pewna, że to sprawka TVP, a nie że po prostu dostali taką wersję? Może to taka wersja eksportowa, przystosowana na europejski rynek? Tak jak na przykład ze Wspaniałym stuleciem. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że tak po prostu mieli prawo sobie majstrować jak im się podoba ;)

ocenił(a) serial na 10
makintosz

Nie pomyślałam o tym, że tvp mogło dostać taką wersję od dystrybutora serialu. Chciałam zwrócić uwagę na to, że najprawdopodobniej odcinki są inaczej zmontowane lub są usunięte niektóre sceny, w przeciwnym razie w środku odcinka 2 razy powtarzałaby się ta sama scena co nie miałoby sensu. A zauważyłam też, że powtarzana scena w oryginale czasem może mieć skrócone ujęcia (pewnie po to żeby nie nudzić zbytnio widza tym co już widział tylko przypomnieć mu pokrótce co działo się poprzednio), ale oprócz tego są też dodane nowe ujęcia. Montaż tak pomieszanego materiału musi być trudny, ale pewnie można to zrobić w taki sposób, żeby zachować istotne sceny. Wydaje mi się, że odcinków byłoby więcej gdyby żadne sceny nie zostały usunięte.