błagam napiszcie mi bo oglądam serial od dawna i nawet nie wiem jaką ona ma
specjalizacje? Przecież jest tam taką ważną osobą która mogłaby bez problemu zastąpić
czifa
o ile się nie mylę zajmuje się chirurgią ogólną; wszelkie problemy z układem pokarmowym, raki, itd
a tu z wikipedii : Chirurgia ogólna - praca wykonywana ręcznie) - dziedzina medycyny zajmująca się rozpoznawaniem i leczeniem operacyjnym. Wyodrębniły się z niej ortopedia, ginekologia, stomatologia i wiele innych.
Chirurgia ogólna to chirurgia jamy brzusznej (przede wszystkim). A więc wątroba, trzustka, jelita, nerki... Rak może się trafić każdemu chirurgowi - rak serca to zadanie dla kardiochirurga, a rak mózgu dla neurochirurga.
Nowotwory są generalnie dziedziną onkologów. Oczywiście, kiedy potrzebna jest interwencja chirurgiczna, to zabiegami zajmują się odpowiedni chirurdzy. Nie ma raków serca i mózgu. Tylko amerykańscy lekarze i naukowcy używają tego określenia dla wszystkich nowotworów złośliwych. W polskich tłumaczeniach seriali i filmów amerykańskich słowo rak jest często nadużywane (pewnie z braku odpowiedniej konsultacji naukowej).
O to mi chodziło. Zamiast raka powinienem użyć słowa nowotwór. Dopasowałem się do wypowiedzi wcześniejszej:) I oczywiście miałem na myśli interwencję chirurgiczną.