PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=165277}

Chirurdzy

Grey's Anatomy
2005 -
7,9 123 tys. ocen
7,9 10 1 122754
7,0 5 krytyków
Chirurdzy
powrót do forum serialu Chirurdzy

błagam napiszcie mi bo oglądam serial od dawna i nawet nie wiem jaką ona ma
specjalizacje? Przecież jest tam taką ważną osobą która mogłaby bez problemu zastąpić
czifa

ocenił(a) serial na 10
Xantyt

wydaje mi się, ze ogólną jak czif ;)

Xantyt

o ile się nie mylę zajmuje się chirurgią ogólną; wszelkie problemy z układem pokarmowym, raki, itd
a tu z wikipedii : Chirurgia ogólna - praca wykonywana ręcznie) - dziedzina medycyny zajmująca się rozpoznawaniem i leczeniem operacyjnym. Wyodrębniły się z niej ortopedia, ginekologia, stomatologia i wiele innych.

ocenił(a) serial na 10
eloooma

dokładnie ;)

ocenił(a) serial na 10
julieta

Chirurgia ogólna to chirurgia jamy brzusznej (przede wszystkim). A więc wątroba, trzustka, jelita, nerki... Rak może się trafić każdemu chirurgowi - rak serca to zadanie dla kardiochirurga, a rak mózgu dla neurochirurga.

użytkownik usunięty
tom_evans

Nowotwory są generalnie dziedziną onkologów. Oczywiście, kiedy potrzebna jest interwencja chirurgiczna, to zabiegami zajmują się odpowiedni chirurdzy. Nie ma raków serca i mózgu. Tylko amerykańscy lekarze i naukowcy używają tego określenia dla wszystkich nowotworów złośliwych. W polskich tłumaczeniach seriali i filmów amerykańskich słowo rak jest często nadużywane (pewnie z braku odpowiedniej konsultacji naukowej).

ocenił(a) serial na 10

O to mi chodziło. Zamiast raka powinienem użyć słowa nowotwór. Dopasowałem się do wypowiedzi wcześniejszej:) I oczywiście miałem na myśli interwencję chirurgiczną.

ocenił(a) serial na 10
Xantyt

chirurgia ogólna