Coś mi się nie zgadza w różnicy wiekowej między Mer a Lexie. Może coś źle rozumuję,więc mnie oświećcie. Ojciec Mer opuścił ją,gdy miała 5 lat,żeby założyć rodzinę. Do Seattle jako stażyści lekarze przychodzą w wieku 25 lat. Gdzieś na 3 roku rezydentury Mer(czyli Mer ma ok. 28 lat),wpada Lexie. Jedną klasę przeskoczyła(więc L. ma 24 lata).To i tak brakuje mi co najmniej roku między nimi.Choć wydaje mi się,że ojciec Mer nie zdradzał jej matki,więc nawet jeśli od razu się ożenił i niemalże od razu dorobił się dzieci to różnica powinna wynosić nawet 6 lat,a nie 5.Coś przegapiłam?
jeszcze jedna rzecz (też się nad tym kiedyś zastanawiałam, ale dałam sobie spokój:P), Mer nie podjęła studiów od razu, tylko rok podróżowała po Europie, jak jej matka ma przebłysk świadomości ( który to sezon?) to ona mówi, że wyjeżdżała 5 lat temu o ile się nie mylę
Wszystkich odpowiedzi udziela nam serial.
Meredith jest po 30, kiedy zaczyna staż w SGH.
Dowody: Kiedy Sadie pojawia się w szpitalu, po akcji z wyrostkiem, Mer mówi do niej, że juz nie są 25 latkami (!), nawiązując do podrózy po Europie. Doliczmy do tego conajmniej 5 lat studiów oraz rok podrózy po Europie. Więc Mer przychodząc do SGH ma okolo 31 lat.
Prawda jest, że Lex ma 24 lata, kiedy zaczyna staż w SGH, ale Mer ma 32.
Nalezy pamietać, że nie jest to 3 rok rezydentury, a pierwszy. Sezony nie obejmuja 1 roku. Zauważ, że staż trwał rok, a zakończył się dopiero w 3 sezonie. Zatem w czwartym, kiedy pojawia się Lex, Mer jest na 1 roku rezydentury, czyli od ich przyjścia do SGH minął dopiero rok. (np Święto dziękczynienia i Gwiazdka miały miejsce tylko raz ;) ) Zatem Kiedy Lex zaczyna staż Mer ma 32 lata, Lex 24, więc wszytsko się zgadza.
a kto powiedział, że przed tymi podróżami Mer nie studiowała? Moim zdaniem staż zaczynała po 25. roku życia, ale jeszcze nie 30... no ale pewności nie mam, to taka moja interpretacja
Nie studiowala przed podróżą do Europy. Kiedy matka Mer odzyskuje świadomość dowiadujemy się, że kłóciły sie o to, czy Mer ma iść na medycyne, wlasnie przed jej wyjazdem do Europy.
Sądziłam,że Mer miała tylko jeden "gap year".Faktycznie był taki odcinek i to co mówisz ma sens,ale mimo wszystko odniosłam wrażenie,że Meredith zrobiła sobie po szkole jedynie rok przerwy ;) Ale mogę się mylić.
Poskladalam sobie też dawnie zasyłasze informacje (wywiady, fora itp) i wyszlo mi, że Mer zanim poszla na medycyne, po ukończeniu collegu pracowała, niestety nie wiem w jakim zawodzie lub zawodach, bo z tego co zrozumialam miala problemy z utrzymaniem pracy, po prostu imprezowała (ach ta tequila :)).
A i mam tez jedno sprostowanie, Mer mówi do Matki, że w Europie byla 2 miesiące, zamin poszla na medycyne.
no tak ale czy to musi od razu oznaczać, że wyjechała na więcej niż rok? Ja zawsze myślałam, że miała tylko rok przerwy pomiędzy szkołą a studiami.
Też się zastanawiałam nad wiekiem bohaterów i wychodzi mi również, że Mer jest po trzydziestce. Po pierwsze Sadie z tego co pamiętam ma 32 lata (jak jest ta akcja z wyrostkiem i wiozą ją na salę operacyjną to mówią o niej ,,kobieta lat 32", a Mer mówiąc ,,nie mamy po 25lat i nie możemy się włóczyć i puszczać po Europie" - czy coś takiego sugeruje, że są rówieśnicami. Poza tym wcale nie jest dużo starsza od Izzie i Georga - Izzie gdy oddawała szpik córce miała 27lat (chyba 3 seria?), gdy zachorowała na raka miała 29lat (gdy przedstawia swój przypadek stażystom mówi ,,kobieta lat 29) i tyle samo lat miał George kiedy zginął. Dla mnie to jest jakieś niejasne, bo Lexie jak zaczyna too ma tylko 24lata. George i Izzie musieli zacząć staż jak mieli 26 lat? W sumie Izzie wychowywała się w przyczepie więc musiała zarobić na studia. Pierwsze 3 serie to rok, ale od czwartej to już każda seria to rok - chyba, bo pod koniec ostatniej dziecko Bailey ma 3 lata, a urodziło się w 2-3. Uff, pewnie to zagmatwałam, ale myślę, że może twórcy aż tak tego nie analizują jak my i po prostu po prostu kręcą kolejne odcinki nie zważając dokładnie na chronologię. Pozdrawiam wszystkich...
no to się zgadza chyba z tym co ja myślę. Skoro jest powiedzmy rówieśnicą (czy nie jest?) Izzie i Goerga, a od początku serii minęło kilka lat to już ma te 32-34 jakoś tak, ale nie sądzę, żeby staż zaczynała w wieku 30.....
Mer nie jest rówieśnicą Izzie ani George'a. Pierwsze 3 sezony to 1 rok. Biorąc pod uwagę, że Lexie wciąż jest stażystką, od początku 4 serii do teraz jeszcze nie minął rok.
coś mi umknęło, czy Lexie wciąż jest stażystką? Myślałem, że od 6 sezonu jest rezydentką.
Weźcie jeszcze pod uwagę to, że Lexie prócz Mer ma jeszcze jedną siostrę. I to chyba nawet tą drugą najpierw poznała Mer, jak tamta przyjechała do sgh (była w ciąży). Czy ona nie była czasem starsza od Lexie?
Sprawdziłam i Molly Grey miała w 3 sezonie 22 lata i opowiadała, że ma starszą siostrę Lexie na medycynie, więc mój błąd.
aaa już mi świta. wow, ale mi to zupełnie z pamięci wyleciało. Z tą Molly coś się stało czy co? Jakoś od bardzo dawna nawet wzmianki o niej nie było
jak Tacher potrzebował przeszczepu wątroby to była wzmianka ze Molly z mężem w iraku chyba? w każdym razie jak pamiętam: to ze ona przeszła jakaś chorobę tam i nie możne być dawca.
Nie, to było tak, że Molly była w ciąży i dlatego była w szpitalu. I wtedy Meredith się dowiedziała, że ma dwie siostry.
W ostatnim odcinku Can't fight biology. Na końcu było mówione o wieku Mer.
"Wtedy miałbyś 80 letnia śliniącą się żonę i 50 letnie śliniące się dziecko."
Czyli Mer ma teraz 30.