Kim był mężczyzna, którego palec przysłał porywacz? Na końcu widzimy wisielca z zabandażowaną dłonią, bez palca. Jakieś pomysły? Kim był ten mężczyzna i dlaczego musiał zginąć?
dawno temu to oglądałem ale to porywacz sam sobie obciął oalec i kiedy jego dzieło się dopełniło to się na końcu powiesił?
odpowiedz leci z napisami tego odcinka, jakiś niespełniony aktor o ile pamietam
Porywacz przysłał swój własny palec. To właśnie on się powiesił. W trakcie napisów końcowych mówią, że to jego "dzieło". Był artystą, a cała ta sprawa miała być pokręconą prowokacją artystyczną, zwieńczoną śmiercią twórcy.
Rzeczywiście porywacz wysłał swój własny palec, jednak powieszenie się nie było jego pierwotną wizją. Porwanie miało być tylko performancam, ukazującym działanie społeczeństwa. W zamierzeniu nie miało dojść nawet do aktu premiera ze świnią, artysta wypuścił dziewczynę 20 minut przed wizją, ale tej nikt nie zauważył, bo wszyscy z zainteresowaniem oglądali jak głowa państwa kopuluje ze zwierzęciem. Myślę, że artysta przerażony tym do czego doprowadził, odebrał sobie życie. To zresztą było w odcinku, wg. mnie, najbardziej tragiczne.
Ja bym powiedział, że artysta bardziej był przerażony tym, jak wygląda i zachowuje się społeczeństwo, i to, co się stało (pustki na ulicach, bo wszyscy siedzą przed tv), utwierdziło go w przekonaniu, jak porąbani są ludzie, a przez nich cały świat. Stracił resztkę nadziei na zdrowe społeczeństwo i przez to nie widział sensu w dalszej egzystencji.