Mimo, że serial miał się zakończyć na 5 sezonie, co jest zrozumiałe, są szanse na powstanie sezonu 6. Jak stwierdził Kapuściński 'Sprawdzamy, czy jest możliwość nakręcenia kolejnej serii'.
Jak dla mnie to zły pomysł. Gdyby w 5 sezonie było Powstanie, a 6 sezon traktował o czasach powojennych to byłby to dobry pomysł, ale dwa sezony wojennego serialu dziejące się po wojnie to przesada. Zresztą scenarzyści mogą pisać scenariusze na siłę, bez pomysłów i może być nudno, bo już w tej chwili widać powielanie schematów.
podzielam Twoje zdanie, chciałabym zobaczyć Powstanie Warszawskie z bohaterami Czasu Honoru, może być wersja kinowa, a nie VI seria bez akcji, pewnie oglądalibyśmy Michała podrywającego jakąś dziewczynę i inne "ambitne" wątki
Również z miłą chęcią zobaczyłabym Powstanie Warszawskie z bohaterami, zrypali mogli właśnie tak jak mówicie najpierw je wziąść na celownik dopiero później, życie po wojnie, ale być może reżyser był przekonany o ostatniej serii i dopiero teraz wyszedł jakis tam znowu pomysł, ale z tego nic dobrego wyniknąć nie może. Im wiecej beda myśleć tym bardziej to zepsują.
oby 5 sezon był już ostatni, chociaż uwielbiam ten serial, nie chce żeby się popsuł.
a jakby 6 sezon opowiadał o stanie wojennym?Głownymi bohaterami moglyby byc wnuki naszych cichociemnych :D Tylko kto zagralby poszczegolnych bohaterow w wieku podeszlym?Oczywiscie to wszystko zart
wydaje mi się, że to ciekawy pomysł. może nie koniecznie jako kolejny sezon czasu honoru ale jako nowy format. chętnie bym obejrzała serial opowiadający o tamtych czasach, który byłby w trochę innym klimacie niż 'czarny czwartek' czy 'Popiełuszko'.
Chcemy również kontynuować "Czas honoru", choć początkowo myśleliśmy, że obecny sezon będzie ostatnim – dodaje Kapuściński. Akcja "Czasu honoru" zaczęła się po wybuchu II wojny światowej. Emitowana teraz w Dwójce piąta edycja opowiada o pierwszych latach powojennych. – W kolejnej serii chcielibyśmy doprowadzić akcję do 1956 roku – mówi Kapuściński. (RUT)
no to pozdrawiam.
zamiast fajnego zakończenia ciągna wszystko na siłę. czas honoru ludzie jeszcze oglądają a TVP nie zabije kury znoszącej złote jajka. ale te jajka będa złote do czasu.
Naprawdę nie wierzycie w ten serial? Ok, nawet jeśli wojna się skończyła nowy wróg nie próżnuje, można powiedzieć że przywdział jeszcze groźniejszą maskę niż naziści. Wystarczy obejrzeć "Przesłuchanie" Bugajskiego by przekonać się jakie to były straszne czasy, zwłaszcza kiedy żył jeszcze towarzysz Stalin. O ile twórcy nie potraktują tematu wczesnego socjalizmu w RP zbyt serio i dalej będą bawić się konwencją serialu sensacyjnego (brawurowe ucieczki, porwania, egzekucje, napady, sabotaże itp) ja fanem serialu będę do końca.
Pozwolę sobie odpowiedzieć: nie, nie wierzę. Serial o czasach powojennych - tak. Serial o czasach powojennych jako kontynuacja "Czasu honoru" - nie. Kiedyś uwielbiałam ten serial, z przymrużeniem oka traktowałam różne niedociagnięcia. Jednak od pewnego czasu to są tak kretyńskie absurdy, których scenarzyści nie próbują nawet tłumaczyć, że wykraczają poza granicę mojej tolerancji.
SPOJLER!
Ten odcinek nie leciał jeszcze w tv. W jaki sposób Lena i dziecko przeżyli szucha? Przecież naziści zabijali niemowlęta. Wystarczy obejrzeć dokument o kobietach w obozach. Te, które jakimś cudem donosiły ciążę, rodziły na dachu (żeby było dobrze widać), dziecko było im odbierane i roztrzaskiwane o beton, na oczach matki i setek świadków. Natomiast nasza superLena i superDziecko w kilka miesięcy po porodzie na szucha, czują się świetnie. Nieważne, że Lena została aresztowana za podszywanie się pod niemiecką urzędniczkę, co wskazuje, że coś knuła, Niemców wzruszył pewnie widok jej dziecka i dlatego puścili ich wolno. Pewnie jeszcze wyprawkę i becikowe dostała. Jednym słowem: kończ waść wstydu oszczędź.
w zakresie możliwości wyjścia z pawiaka nie masz racji - poczytaj i pooglądaj trochę więcej. Aby nie pisać zbyt rozwlekle poczytaj choćby historię iny benity (mam nadzieję, że znasz) wypuszczonej podobno z pawiaka w trakcie powstania.
To faktycznie wszystko wyjaśnia. Tyle, że Ina miała plecy, o czym pewnie wiesz. Jaki cel mieliby Niemcy w wypuszczeniu polskiej konspiratorki? Którą nota bene mieli przewieźć do Berlina na przesłuchanie.
Pominęli najważniejszy wątek, czyli Powstanie Warszawskie.(podobno brak funduszy) A teraz nagle chcą kontynuować. Żal. Niech z "honorem" zakończa 5 sezon, a resztę sobie darują.
NIEE!!!!!!!
"Dyrektor TVP 2 Jerzy Kapuściński wyjawił, że chociaż początkowo 5. sezon "Czasu honoru" miał być ostatnim, chcą mimo wszystko go kontynuować. Zdradza, że w kolejnej serii chcieliby akcje doprowadzić do 1956 roku."
hatak.peel/aktualnosci/ seriale/ 25698/ TVP_chce_kontynuowac_swoje_seriale/
Tak wiem o tym i co z tego? Z reszta napisała o tym 3 dni temu fragola23.
Dlatego, że pominęli tak ważny wątek jakim było Powstanie Warszawskie, resztę mogą sobie darować. Takie jest moje zdanie !!!
Bedzie szósta seria http://superseriale.se.pl/seriale/czas-honoru-6-nowy-sezon-wiosna-2013-aktorzy-n ie-pojda-na-bruk_284918.html
w 6 serii to nie mam pojęcia co mogli by zrobić jak Władek z laską wyjechał za granice z dokumentami i tam rozpoczął pisać wiersze i wykładać na uniwersytecie. Moim zdaniem w 6 sez nie było by co pokazać? do 89 nie ma działań Polskich po za wyskokiem na Czechosłowację, a ta "misja nawet od polaków nie zależała". Robienie teraźniejszości też nie ma sensu bo jest "misja Afganistan". Moim zdaniem ten sezon musi się zakończyć. wszyscy uciekną itd, a ostatni odcinek powinien pokazać coś o solidarności i uwolnienia się od ruskich
Chyba, że 6 odcinek zrobili by o Powstaniu Warszawskim, no, ale z tego co mówili nie było na to kasy, więc kij im w oko! Do końca 5 sezonu zzostały jeszcze dwa odcinki i niewiele mogą przez niecałe 2h pokazać, tym bardziej zamknąć jakikolwiek wątek, więc kontynuacja mimo wszystko by się przydała.
BTW, niezły spoiler ! Skąd niby wiesz, że Władek wyjechał z laska za granice? Póki co to jeszcze nawet nie wie, że zgarnęli ją ze szpitala!
Co Wy piszecie. Wczorajszy i przyszły odcinek (dostępny od dziś na stronie TVP) to jedne z najlepszych odcinków całego serialu. Szczególnie dzisiejszy - zaskakujące zwroty akcji, napięcie. Każda z postaci miała swój wątek.
"Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść" śpiewał Markowski , więc niech to będzie ostatni sezon zanim zabiją ten serial .
Moim zdaniem od ostatniego odcinka akcja dobrze się rozwinęła i serial nadal ma potencjał. Jestem za 6. sezonem. Dobrze by było jakby zrobili go w formie prequela 5. sezonu, czyli Powstanie Warszawskie.
Niestety, czekają nas tortury, cytuję:
To będzie seria kobieca. Ponoć ma rozgrywać się w czasie II wojny światowej. Trzy partyzantki z ochotniczego oddziału ZWZ postanawiają wejść w ścisły układ z gestapo. Agentura kobieca to ciekawy wątek na tę serię. W kontekście śmierci naszych chłopaków w czasach reżimu stalinowskiego to ciekawa propozycja. Ponoć w serii pojawić się ma tylko Bronek, on w końcu był w ZWZ. Władek i Michał szkolili się w Anglii. W nowej serii ma zagrać Marta Żmuda - Trzebiatowska i Natasza Urbańska.
'W kontekście śmierci naszych chłopaków w czasach reżimu stalinowskiego to ciekawa propozycja. '
Czyli mamy rozumieć to jako spoiler ?:]
hmm, wcześniej SPOILER zostało powiedziane że w ostatniej scenie ostatniego odcinka chłopaki wyjadą z kraju KONIEC SPOILERU więc nie wiem, może chodzi o postatcie drugoplanowe jak np. SPOILER w odcinku 61 Krawiec
Skąd masz ten cytat? Już tę wypowiedź czytałam na jakimś innym forum i również bez źródła. Wydaje mi się to na tyle absurdalne, że wręcz niemożliwe. Jeżeli będzie 6 sezon (a będzie , bo Karolina Gruszka powiedziała o tym w "Pytaniu na śniadanie), to mam nadzieję, że nie w takiej formie
chyba Gorczyca, Gruszka grała tą niemiecką piosenkarkę w trzeciej serii :)
też oglądałam jak ona to mówiła, ale powiedziała, że trwają rozmowy, a nie że na pewno będzie kolejna seria.
mi sie wydaje, ze to dobry pomsyl, bo serial nadal trzyma poziom + ludzie go chętnie oglądają, mimo że "ciekawe" czasy wojenne poszły w zapomnienie. jesli to prawda, ze maja pociagnac akcje do '58 roku to mysle, ze kilka ciekawych wątkow mogą wprowadzic. ludzie czesto zapominaja, ze po '45 nadal nie bylo ciekawie w Polsce i wiele osób, ktore przezyly wojne z Niemcami wpadło w ręce komunistów w stalinowskiej polsce, a wiec spokojnie i nudno na pewno nie bylo. jesli nadal serial bedzie trzymal poziom to czemu by nie kontynuować akcji?
w jednym z odcinków Janek powiedział swoją datę urodzenia, wychodziło z tego, ze jest z pokolenia kolumbów, czyli parenascie lat po wojnie taki stary jeszcze nie bedzie, podobnie jak reszta bohaterów. zreszta to, na jakim etapie skoncza akcje to sa pogłoski wiec przekonamy sie niebawem jak to bedzie wygladalo
Ale będzie trzeba ich postarzać komputerowo i inne cyrki robić. Samo hasło "13 lat później" zalatuje już telenowelą.
Mówiło się, że 5. seria zamyka tę opowieść, a chodzą słuchy, że będzie kolejna...
- Do nas również te plotki dotarły. I w tajemnicy mogę powiedzieć, że zaczęliśmy już z Jarkiem Sokołem pracę nad szóstą...
info pochodzi z http://www.swiatseriali.pl/seriale/czas-honoru-373/news-podszylam-sie-pod-wujka, nId,708354
a w pierwszej serii Wanda mówi, że urodziła się w 1918 roku wtedy kiedy ją aresztują i oskarżają, że pomogła Bronkowi wykonać wyrok na dyrektorze teatru.
witam
ja też kiedyś uważalam że powinni zakończyć na 5 serii - koniec wojny
ale teraz jestem innego zdania - z końcem wojny Polska straciła jednego wroga ale zyskała drugiego - moim zdaniem jeszcze gorszego!!!!!
czas honoru trwa nadal....
Taaa, niech dociągną serial do stanu wojennego. Wtedy też można było kogo odbijać, a to im wychodzi najlepiej :-D
fakt, teraz to już przesadzili - zostalo ich trzech na wolnosci i pewnie cały transport (więźniów) odbiją? ;/
Cholera wie, ile prawdy jest w tym, że ma powstać VI seria.
Ale jeśli już to ja uważam, że to bardzo dobry pomysł. W ostatnim 10-cio leciu nie mieliśmy ŻADNEGO serialu trzymającego odpowiedni poziom, będącego w odpowiednim klimacie. Owszem, zgodzę się, że pominięcie Powstania Warszawskiego było ogromnym błędem (mimo przeciwności PODOBNO finansowych - ja myślę, że chodziło o kontrowersje historyczne raczej, serial nie chciał sobie zrobić wrogów, ale widać ogólnie nie dojrzeliśmy jeszcze ogólnie jako cały naród do tego).
Jednak nie uważam jak niektórzy w tym temacie, że pominięcie jednego czy innego bardzo istotnego nawet historycznego wątku historii Polski, miałby być czynnikiem dyskwalifikującym serial czy ciągnięcie serialu dalej. Nie zgodzę się także z tym, że czasy powojenne były mniej wymagające i łatwiejsze....wojna trwała 6 lat, kolejny okres ponad 40 lat, szczególnie ciężkich właśnie dla bohaterów wojennych. A tym samym, trudno zgodzić się z tym, że czasy powojenne są mało ciekawe, na tyle, aby ich nie przelewać na scenariusze serialowe. ONE SĄ CIEKAWE w fabule, ale inne. I V seria Czasu honoru to przedstawia. Moim zdaniem bardzo dobrze. Każda postać z odpowiednim profilem psychologicznym, każdy wątek jakoś poprowadzony.. owszem serial nie ustrzega się paradoksów i błędów, niekiedy komicznych, ale nie przesadzajmy...w poprzednich seriach też były błędy. Nie o to chodzi, chodzi o klimat, który nigdy nie zszedł poniżej pewnego poziomu. W mojej ocenie co najmniej mocno dobry, niekiedy bardzo dobry, a momentami rewelacyjny. Taki jakiego myślę większość oczekuje. Chodzi także o liźnięcie specyfiki tamtych czasów, a to serial między wątkami fabularnymi pokazywał i pokazuje bardzo dobrze.
Scenarzyści myślę, że mają wiele pomysłów jeszcze, na odpowiednie intrygi, relacje międzyosobowe itp., itd. Konwencja 13-odcinkowych sezonów ochroni nas myślę przed tasiemcowatymi tanimi telenowelami. Owszem, pojawia się problem, co dalej z bohaterami, którzy powinni się starzeć (może wymiana aktorów, albo perfekcyjna "kosztowna" charakteryzacja), ale to można przemyśleć i dograć. Poza tym, nie chciałbym, aby historia jakiegokolwiek z głównych bohaterów kończyła się "niedopowiedziana", jak to może się skończyć na V serii.
Generalnie, serial jest potrzebny, dał nam i daje bardzo dużo. Niech będzie nawet 20 serii, bo było by szkoda, gdyby się wszystko skończyło. Oj szkoda.... jak napisała urga "Czas honoru trwa nadal...", więc jest o czym robić serial.
Moim zdaniem powinni się trzymać tego co sami ustalili i zakończyć na V serii. Ale skoro myślą o VI to pewnie zostawili sobie na "wszelki wypadek" otwartą furtkę i V seria zakończy się happy endem co by można było kontynuować -.-
Co wydarzy się w CZAS HONORU 6?
Najprawdopodobniej fabuła 6 sezonu serialu skupi się bardziej na problemach kobiet w tamtym wojennym i powojennym okresie.
Fascynujący temat.
Przecież to był wymyślony tekst. Było w nim napisane o Żmudzie-Trzebiatowskiej i Urbańskiej. Nikt tej wersji na poważnie nie bierze.
Również myśle że kolejny sezon powojenny to juz moze być lekka przesada ale mogli by nakręcić coś w rodzaju epilogu (4-5 odcinków) opowiadającego o losie po wojnie polskich żołnierzy na zachodzie np. o Polskich Siłach Zbrojnych w Anglii ( były stopniowo rozwiązywane a ludzie przysposabiany np. przez kursy zawodowe do życia w normalnym społeczeństwie do 1949roku)