To jest pytanie. Widać scenarzyści nie znaleźli miejsca dla ani jednego Żyda - komunisty.
A prawda jest taka, że po 1945 ludność nie uważała tego nowego państwa za państwo polskie także z uwagi na nieproporcjonalnie wielką liczbę Żydów na wysokich stanowiskach.
Tak z ciekawości. Masz jeszcze parę innych przykładów Polaków, którzy uważali się za Rosjan, poza Rokossowskim?
wszyscy którzy urodzili sie przed 1920r byli Rosjanami polskiego pochodzenia taka odpowiedz pasuje ? a to dlatego ze tereny np. mazowsza były Ruskie a nie polskie za czasów rozbiorów
Czekam zatem na pozew za "obrazę mienia i rasizm" :)
Co do Żydów w ludowym wojsku polskim:
Zygmunt Berling, pierwszy naczelny dowódca wojska komunistycznego
Marian Spychalski, minister obrony
Karol Świerczewski, stał na czele 2. Armii „ludowego” Wojska Polskiego
Dawid Hubner, znany również jako Juliusz Hibner, został szefem wojsk wewnętrznych
Mendel Rossoj, znany jako Wacław Komar, i Henryk Toruńczyk nadzorowali wywiad wojskowy
Samuel Lewin stał na czele Jednostek Zastępczych Służby Wojskowej (w rzeczywistości były one zmilitaryzowanymi
batalionami pracy niewolniczej utworzonymi specjalnie dla dzieci „wrogów ludu”, czyli niepodległościowców)
Jak podaje raport sowiecki z lipca 1944 r., dotyczący aparatu
politycznego komunistycznego Wojska Polskiego, „na 44 oficerów Zarządu
Politycznego [Armii jest] 34 Żydów [...]. Wszystkie stanowiska kierownicze [w
aparacie politycznym armii] są obsadzone przez Żydów. Zastępcami dowódcy
dywizji i brygad są Żydzi, za wyjątkiem jednego Polaka [...]. W wydziałach
politycznych dywizji na 28 odpowiedzialnych pracowników politycznych - 17
Żydów, na 43 pracowników politycznych na szczeblu pułku - 31 Żydów. W
pułkowym aparacie politycznym poszczególnych pułków (4. pułk artylerii
przeciwpancernej, 5. pułku piechoty) nie ma ani jednego Polaka. Na 86
zastępców dowódców batalionów [do spraw polityczno-wychowawczych] - 57
Żydów”
Polacy narazie żydów pomijają albo kręcą filmy typu "jak to z Niemcami ich tłukli" np. Pokłosie takie czasy nie medialnie jest coś pisać o ciemnej karcie z historii żydów w Polsce :) za to o Polakach i ich ewentualnych błędach to się rozpisuje cały świat łącznie z niektórymi Polakami :P
1.
Hahaha "większość postów piszę zazwyczaj po pijaku wtedy mam agresora"
Potwierdzasz swoją wrodzoną "yntelygencję". Z ludzi prymitywnych właśnie, po alkoholu wychodzi agresja,kompleksy i cwaniakowanie.
2.
"najważniejsze, że nie jestem takim ograniczonym pustakiem"
Nie zaklinaj rzeczywistości. Przykro mi ale jesteś. Dukasz jak mantrę to co Ci pani wczoraj na lekcji historii powiedziała, łykasz jak młody pelikan wszystko co wyczytasz w gazetach i obejrzysz w tv. Jesteś przykładnym, poprawnym politycznie obywatelem. Poczytaj trochę na ten temat, poszperaj w internecie i ogranicz alkohol.
Pozdrawiam.
Znalazł się kur...a wielki Sherlock Holmes spiskowych teorii dziejów. Idź z tymi swoimi teoriami zgłosić się do psychiatry albo zapisz do PISu, na jedno wychodzi. Piję między innymi z żalu przez takich impertynentów jak ty. Wierzysz, że jak nie myślisz "mainstreamowo" i jesteś w opozycji do wszystkich i wszystkiego czyni cię to jakimś strażnikiem prawdy? Weź się puknij w ten pusty łeb, jeśli nie jesteś posłusznym idiotą Rydzyka i Kaczyńskiego tylko piszesz te rzeczy z premedytacją by mącić ludziom w głowach to jest po prostu Targowica!
Ale co ci człowieku chodzi ?
Rozumiem że twoja inteligencja pozwala ci na odpowiadanie typu kopij wklej tego samego posta żeby ci się czerep nie przegrzał :) z cymbałami ogólnie nie dyskutuje wiec ... pocałuj mnie w ... ale nie trafiłeś nie jestem wyborcą PIS'u :P rozumiem żę wszyscy co mają odmienne poglądy od tych "prawidłowych" i nie mają poglądów sprzedajnej dziwki to są do wora pisowskiego wrzucani ale dobra w sumie mi to wisi :)
To nie było do ciebie elendir tylko do roberta lee, po prostu omyłkowo odpowiedziałem mu pod twoim postem :-)
To nie była odpowiedź na post RoberLee, tylko na mój post Kustosz Pan.
Odstaw alkohol, bo zaczynasz pajacować.
Pozdrawiam!
No to sory :) bo się już zdenerwowałem wogóle zamieszanie się zrobiło :P ogólnie na spokojnie to nie wiem już o co chodzi z tym ze mam żydów przepraszać :) ja ogólnie do nich nic nie mam tak prywatnie - szewca żyda zanosiłem buty ogólnie dobry fachowiec :)
Ale jesli chodzi o tematy te wyższe mam swoje zdanie i tyle , pozatym nie podoba mi się styl podejścia polaków - typu na kolanach i wszystkich przepraszają nie wiadomo za co, czy widzieliście żeby amerykanie indian przepraszali (chociaż oni mają za co ) ? włosi że byli nazistami nie no to sobie odpowiedzcie sami jak to z nami jest :P
Jak ktoś krytykuje historie żydów w Polsce w latach 45-60 to jest antysemityzm a jak żydzi krytykują naszą - za niby mordy - to nie jest antypolonizm? - no ale takie czegoś wogóle nie ma haha :)