Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 89220
7,4 9 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Witajcie

ocenił(a) serial na 7

Co sądzicie o Pawlickim i jego poparciu Blokady Marszu Niepodległości? Czy tak zachowuje się aktor, który w serialu jak i w filmach grał bohatera a teraz tych bohaterów (weteranów) Nazywa Faszystami. Co sądzicie? Ponieważ dla mnie osoba publiczna czyli np Aktor musi reprezentować oprócz talentu coś więcej.

ocenił(a) serial na 7
tolerancja91

Wiesz dlaczego skupia do takie osoby czyli kilkunastu zadymowców? Ponieważ cytuję Titusa z Acid"Tam gdzie jest więcej ludzi niż dwóch, trzech zawsze znajdzie się świr" Tłumacząc: jakiego marszu czy demonstracji nie urządziło by się zawsze będzie ktoś kto będzie szukał zadymy lub czegoś w tym stylu. Kto pytam się wyzywał kogoś od Żydów czy Niemców ? Jeśli ci chodzi o okrzyki odnośnie napaści Niemieckich Anarchistów na ludzi w strojach rekonstrukcji to chyba oczywiste jest że się Polacy oburzyli i wkurzyli że do naszej stolicy przyjeżdżają bandyci i biją zwyczajnych ludzi, na dodatek byli zapraszani przez "cudowną kolorową". Chyba znasz naszą historię i wierz gdzie nasz orzeł jest zwrócony i w jakim celu, wierz dobrze ze nigdy Polak nie będzie kochał Niemca czy Rosjanina Politycznie, ponieważ osobiście może. Bo nie każdy Niemiec i Rosjanin to wróg. Jeśli wyjedziesz z tekstem ale wojna minęła i mamy inne czasy, to przemyśl to dwa razy i przeanalizuj historię. Ale odjechałem od tematu, jeżeli ktoś kogoś wyzywa robi to na własną odpowiedzialność. Nie chcę byś pokochała marsz, chcę byś zrozumiała go i ludzi, że dla nich Polska to nie kawałek flagi, dla nich ( mnie) To cała nasza kultura, historia to co się dzieje dziś i jutro. Pewnie Ty się tym nie przejmujesz że w Polsce dziś niby"wolnej" nie powstają filmy takie jak o Roju, TVP blokuje dokumenty historyczne, Tusk nazywa każdego PISowcem lub kibolem kto mu nie liże. Zastanów się w jakim Państwie żyjesz? Wolnym? Gospodarczo? Obyczajowo? Chyba sobie kpisz. Pomyśl dziewczyno, poczytaj, pooglądaj i zastanów się raz jeszcze, czy cios nie jest tak z tym Państwem?

ocenił(a) serial na 7
pawell190

Dlaczego Kiszczak, Jaruzelski nie gniją w pierdlu czy Szubienicy? A oni to tylko wierzchołek, tego całego syfu który zjadamy do dziś. Poczytaj "Polactwo" Ziemkiewicza albo "Michnikowczyznę" to może będziesz coś o nas wiedziała, może odrobinę. Wybacz że odpowiadam za Maliszaka, ale jest mi wstyd że nie widzisz co się u nas zaczyna dziać i w takim dniu jak 11.11.2011 trzeba dobitnie uświadamiać rządowi obojętnie jakiej partii że Polacy to nie są tępi ludzie i jak nie będzie miał do nas szacunku to źle na tym wyjdzie. Polacy mają wiele wad ale jedną niezmiernie ważną zaletę, są "nie....do....zaj...bania ". Dziękuję i Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
pawell190

Czytałem obie książki, bardzo ciekawe. Co do Kiszczaka i Jaruzelskiego, nie ograniczałbym się do nich, jest jeszcze ok tysiąca sukinsynów z SB, których należałoby rozliczyć, tylko że już na to za późno. Lustrację wzorem Niemiec czy Czechów należało przeprowadzić w 90'. Teraz to możemy wyłuskiwać co niektóre nazwiska, ku uciesze agentów.
Nie przesadzałbym również z symboliką, to że orzeł ma głowę zwróconą w tą a nie inną stronę nic nie znaczy. Wojna minęła, znam historię i uważam, że żadnemu państwu nie powinniśmy podlegać, również UE. A także USA, które bezkarnie sobie bimbają z najgłupszego sojusznika na świecie, nic z tego sojuszu nie mamy, jakieś zdezelowane F16, aferę z lotniskiem w Starych Kiejkutach. Już lepiej byśmy wyszli na sojuszu z Nimecami, oni przynajmniej przeprowadzili lustrację, mają dobre drogi i pół Europy im podlega, podczas gdy w 1945 byli zrujnowani finansowo i moralnie. I też jak widać są nie do zaj*bania, a jeszcze mają lepszych polityków.

ocenił(a) serial na 7
Krytykant

Wiesz dlaczego Niemcy są takie jakie są? Dzięki pieniądzom zachodu jak wiesz były dwa państwa RFN i NRD czy myślisz że gdyby nadal istniały osobno ktoś mówił by o "Bogatych Niemczech" Strona wschodnia u nich ma większe bezrobocie niż u nas, więc wybacz ale tam nie jest tak idealnie jak mówią w TV. Ale w gruncie rzeczy w tym komentarzu zgadzam się z Tobą. USA też, tyle że USA jest podzielone i nie wszyscy są przeciw nam, ale to temat na jakąś debatę nie mi o tym rozmawiać.

tolerancja91

Zacznę od końca, po pierwsze kto na marszu lub wokół niego wyzywał Żydów lub gejów?? Jeżeli znajdziesz mi filmik na którym będzie widać takie hasła lub słychać nietolerancyjne okrzyki to osobiście (tzn. z mojego profilu :P ) i publicznie przyznam Ci rację, z drugiej strony mam nadzieję, że Ty będziesz miała na tyle honoru i po swoich poszukiwaniach (a jestem pewien, że nic nie znajdziesz bo gdyby coś był to sam widział bym to na marszu) w końcu przestaniesz siać propagandę przynajmniej na poziomie tego rzekomego antysemityzmu. Wybacz, że tak agresywnie to piszę ale irytuje mnie to, że jestem ciągle atakowany za coś co jest kłamstwem i manipulacją medialną. O ile potrafię przejść nad tym do porządku dziennego jako ja, to już atakowanie pod tymi zarzutami całego marszu więc w tym np. kombatantów czy ludzi którzy Żydów ratowali a szli z nami często na przedzie marszu uważam za wyjątkowe odrażające. Mniej więc na tyle honoru i albo udowodnij mi jakoś ten antysemityzm, tą homofobię (jakiś link, cokolwiek- byle nie z wyborczej) a wtedy najlepiej zgłoś to do prokuratury albo przestań ciągle obrażać ludzi i pytać ich "czy biją jeszcze swoją żonę" Kumasz??

Jedziemy dalej; Niemcy faktycznie byli wyzywani, tylko że chodzi tu o tych z blokady czy tam tej kolorowej jak kto woli to nazywać. Bo przypominam, że Policja wyłapała tylko 93, reszta stała w blokadzie. Zresztą po pogłoskach o tym, że zaatakowali rekonstruktorów, jakąś tam grupę ludzi z flagami Polski itp. jakie ludzi mówili na placu, atmosfera była naprawdę gorąca. Tu przyznam Ci rację, było wiele osób wśród nas, głównie młodych w tym i ja, którzy chcieli dać w mordę tym Niemcom. Pewnie masz rację, to źle i kiepsko o nas świadczy. Tu różnimy się po prostu systemem wartości, ja nie pozwolę się obrażać i blokować mi przemarszu w dzień 11 listopada, było nie było święta Polaków. Nie jeżdżę do Berlina psuć Niemcom ich świąt ale w imię pokoju nie pozwolę im psuć mojego święta, pewne rzeczy cenię wyżej. Na marszu było wielu obcokrajowców, szli z nami Węgrzy, Ukraińcy, Serbowie, Litwini a jeśli liczyć jednostki to było ludzi z naprawdę wielu krajów. Takich gości chce widzieć za rok , Niemców też ale chcących cieszyć się naszym świętem a nie nam je psuć.

Zakryte twarze. Faktycznie były. Były też jednostki które szukały dymu, na marszu który liczył około 25 tysięcy ludzi nie da się opanować takiego tłumu. Widać, że organizatorów to przerosło. Szkoda, że tak wyszło. Zaczęło się od niewielkiej grupki która próbowała się przebić do kolorowej blokady a później na zasadzie tłumu już poszło. Sam widziałem jak chłopacy którzy szli do tej pory spokojnie w marszu na hasła dochodzące z tyłu, że policja będzie rozbijała marsz zakładali kominiary i lecieli wspomóc kolegów. Powiem Ci więcej, do takich zadym mogło dojść w o wiele większej ilości miejśc. Dla przykładu na placu na rozdrożu gdy podczas śpiewania hymnu znów wjechały polewaczki i policja ogłosiła zakończenie marszu bez porozumienia z organizatorami. Znów kibice założyli kominiarki i się ustawili w pierwszym szeregu. Organizatorzy początkowo wzywali do stania twardo na placu (co też robiliśmy), zdążył przemówić tylko jakiś koleś z Polonii Litewskiej (marsz był im dedykowany), cała reszta przedstawicieli nawet nie zaczęła wygłaszać swoich mów. Może o to chodziło policji?? Nie wiem. Tak czy siak widząc co się dzieje (gdzieś w oddali zapłonął samochód TVN-u) organizatorzy bardzo niechętnie ale rozwiązali marsz . I wiesz co?? Ludzie się rozeszli a szkoda, gdyby jednak podjęto walkę o to by marsz dalej się odbywał tak jak to było zaplanowane w ratuszu znów doszło by do walk z policją, o ileż więcej materiału, o ile mocniej można by pisać o burdach, wściekłych ludziach pragnących krwi itd. Trudno, tu masz rację- wasze zwycięstwo, było dużo małolatów których adrenalina poniosła, było to niepotrzebne i głupie ze strony wielu jednostek. Ja tam mimo wszystko cieszę się, że Ci wszyscy kibice byli (sam się uważam za kibica) bo wole być z kimś kto walczy nawet w głupi sposób ale o słuszną sprawę jaką jest chociażby nasze prawo do manifestowania naszej dumy z polskości lub po prostu prawo ludzi do zgromadzeń. A ja poszedłem w marszu po to właśnie by pokazać, że nie zgadzam się na to by to niektóre media czy grupy społeczne mówiły innym co mają mówić i gdzie mogą się pokazywać. Tak samo jak nie chcę by ludzie blokowali parady równości (choć ideowo są mi obce), tak samo nie pozwolę by blokowano marsze równości.

Tyle mojego, na zakończenie chcę podziękować wszystkim którzy dołożyli świadomie bądź nie swoją cegiełkę do plucia na marsz, do tego że spotkaliśmy się na nim z taką agresją ze strony lewicowych organizacji (a które miały na to ogólne przyzwolenie) i zohydzenia nam święta niepodległości. Popsuliście nam marsz, jeszcze raz gratulację. Wznieście szampana. A ja za rok i tak będę na marszu na pewno, kombatanci, działacze społeczni i wielu innych też. Po tym co widziałem 11.11.11 jestem nawet pewny, że będzie nas jeszcze więcej :)

Pozdrawiam, więcej w tym temacie nie będę się wypowiadał, chyba, że Tolerancyjna91 znajdzie dowody na antysemityzm lub jakiś inny złowrogi izm uczestników marszu. Wtedy przyznam jej rację.

http://www.youtube.com/watch?v=OtcKmrMVenA

ocenił(a) serial na 7
Granatowy_al

Widzę że jeszcze bardziej się rozpisałeś :)

ocenił(a) serial na 7
Granatowy_al

Nie odpowiedziała Ci jak widzę :)

pawell190

Pewnie uznała, że z takim faszystą jak ja nie warto rozmawiać :P

ocenił(a) serial na 7
Granatowy_al

To już jest standard, nie dawno miałem pogadankę z takim jednym.. "No ci narodowcy to takie śmieszne hasełka mają itd" mówi a ja mu odpowiadam i mówię że to są dla nich idee które są ważne dla nas wszystkich, a on do mnie "oj weź ja się w politykę nie mieszam". Co tu komentować? Takie jest zdanie większości tych co coś Narodowcom zarzucają.

ocenił(a) serial na 8
pawell190

To właśnie smuci, że dziś ludzie boją się podejmować dyskusję, jakby to była wizyta u dentysty. Mamy różne poglądy i warto je wymieniać, rozmawiać, a nie uciekać.

ocenił(a) serial na 7
Krytykant

Masz rację :)

ocenił(a) serial na 8
tolerancja91

Byłem na Marszu i nie słyszałem żadnych obraźliwych haseł pod adresem Niemców, Żydów czy też gejów. Pragnąłbym też zauważyć, iż w Kolorowej Niepodległej również uczestniczyli zamaskowani panowie, dlatego jak widać hołota była po obu stronach barykady :)

pawell190

a po wyglądzie to na kogo on wygląda?

ocenił(a) serial na 7
Scheinwerfer

Pawlicki? Nie wiem po wyglądzie nie oceniam.

ocenił(a) serial na 8
pawell190

aktor jak każdy inny człowiek ma prawo do swoich poglądów. Aczkolwiek tutaj "dowalił do pieca"....popieranie obijania ryja przez Niemców którzy przyjechali pałować takich co to "wyglądają jak faszyści" jest niegodne Polaka. Możemy się spierać o to czy organizatorzy marszu mają sympatie faszystowskie czy nie, ale nikt normalny nie będzie popierał zapraszania Niemców do bicia Polaków.
Na marszu byłem, i było tam wiele osób których nikt normalny by z faszyzmem nie łączył. Na marsz przyszli weterani, a więc pan Pawilcki powinien się dobrze zastanowić kogo on tu popiera ! Wstyd i hańba!

ocenił(a) serial na 8
kubaw5

A czy godne Polaka jest być faszystą lub komunistą ? Dla mnie nie. Jeśli ktoś bije się z policją, należy do jakichś porąbanych bojówek z czerwonym sztandarem, albo z krzyżem celtyckim czy innym badziewiem, to dla mnie normalny nie jest. Jeśli ktoś śmie mnie oceniać po tym czy jestem za wielką Polską albo tolerancją, mam ochotę go strzelić w mordę. I nie mydlcie mi oczu, nacjonalizm to też faszyzm, tylko ładniej nazwany i nie wychwalający Hitlera, a Dmowskiego.
I w ogóle śmieszą mnie teksty, że wszyscy, z tej czy innej strony mówią "nasze zgromadzenie było pokojowe, nie było żadnych zamieszek, to chuliganeria się biła z policją, a my sobie spokojnie demonstrowaliśmy". Przecież uczestnicy sami powinni dopilnować, aby nie było wśród nich takich ludzi i pogonić zadymowiczów. Wyraźny sprzeciw by pokazał, że Polacy nie będą tolerować burd w takie święto. Ale jak zwykle lepiej umyć ręce i jazgotać na drugą stronę i wybielać "swoich". Z narodu robi się podzielonych durni, dwóch się bije, a rządzący korzystają.

ocenił(a) serial na 7
Krytykant

Co do Nacjonalizmu jest ich tyle na świecie a każdy jest inny więc masz małe pojęcie o Polskim Nacjonalizmie i nie wycieraj sobie twarzy Dmowskim, widocznie nigdy nic jego nie czytałeś tyle. Resztę masz wyżej nie będziemy po tysiąc razy odpisywać na absurdalne zarzuty. Ponieważ nikt z nas nie bronił ludzi bijących się ale widocznie do niektórych i tak to nie dociera.

ocenił(a) serial na 5
pawell190

Sorry ale co mają postacie grane przez aktora do jego poglądów ? Aktor to zawód, praca, zajęcie zarobkowe a nie hobby.

Czy w/g ciebie ktoś kto np. często gra zbrodniarzy czy innych ss-mannów, nie może być dobrym ojcem, patriotą czy kim tam jeszcze ? :D

pawell190

Jeśli to prawda, to okazał się zwykłą, sprzedajną szmatą bez honoru!