Przede wszystkim nie wiem czy ktos zwrocil uwage na to jak wazny problem porusza ostatni
sezon. Serial moze nie wprost ale nawiazuje do tego jacy ludzie rzadzili Polska po wojnie i czym
nasza ojczyzna sie stala. Niedawno prawie wszystkie media nie kryly oburzenia jak pan Baumann
zostal wygwizdany na uniwersytecie, a przeciez to ten czlowiek byl jednym z tych ludzi ktorzy sa
przedstawieni w serialu po stronie komunistow. I tacy ludzie bo przeciez nie chodzi tu tylko o
Baumana sa przedstawiani jako autorytety dla nowego, mlodego pokolenia. To pokazuje tak
naprawde jak niewiele sie Polska zmienila od czasow komunizmu.
Ale to Ty twierdzisz ze ludzie ktorzy uwazaja ze w Polsce nie jest dobrze powtarzaja oklepane haselka. To taki sam argument w dyskusji jak wlasnie to ze ludzie twierdza ze to wlasnie Ty dajesz za argument ze smieszne jest obwinianie Mazowieckiego i Walesy o cale zlo jakie spotkalo Polske. Oczywiscie ze Walesa nie ponosi jakiejs specjalnej winy bo wg. mnie to byl zwyczajny pionek w rekach komunistow ktorzy wykorzystali go do wlasnych celow. Walesa jest za glupi by jakos specjalnie mogl zaszkodzic Polsce.
Ale wrocmy do twoich odpowiedzi na twoje argumenty:
1. W pewnym sensie sie zgadzam ze juz za pozno na rozliczenia ale widze ze mimo wszystko tak jak ja uwazasz ze rozliczyc powinno sie tych ludzi na poczatku lat 90tych. Tylko ze wracajac do Mazowieckiego to wlasnie on i jemu podobni czyli podobnie myslacy na to nie pozwolili i ja uwazam to za ogromny blad ktory doprowadzil do wielu patologii w tej nowej Polsce ktore maja swoj wplyw na szkolnictwo,sadawnictwo,sluzbe zdrowia, polityke co sam zauwazasz odpowiadajac mi na punkt numer 4.
2.Oczywiscie ze dzis sa inne czasy i inne technologie niz 40 la temu sa na topie ale to chyba oczywiste i o tym nie pisalem. Chodzilo mi tylko o to ze Polska nie moze sie niczym pochwalic a podobno naukowcow mamy bardzo dobrych. Wiec to wina min. rzadzacych ze nie potrafi tego wykorzystac.
3.To ze sluzba zdrowia zawsze byla beznadziejna to dla mnie nie jest zaden argument. Obiecywano ze bedzie duzo lepsza a jest tak samo beznadziejna wiec to kolejny powod by byc wk...na rzadzacych.
Jesli chodzi o stadiony to warto wejdz sobie chociazby na portal stadiony.pl i zobaczyc za ile buduje sie stadiony w europie zachodniej a za ile wybudowano jest w Polsce. Drozszym stadionem od narodowego jest chyba tylko wembley i stadion arsenalo londyn ktory jednak zostal zbudowany za prywatne pieniadze.
4. Nie zmieni sie bo tak jak napisalem wczesniej polskie urzedy wszelkiego rodzaju, sady, szkole, uczelnie sa prowadzone albo byly przez ludzi bylego ustroju ktory nie zostal rozliczony i patologie ktore w nim istnialy sa dalej kultywowane albo przez zyjacych jeszcze aparatczykow dawnego systemu albo ich zdolnych uczniow,a ci zdolni uczniowe przekazuja swoja wiedze spoleczenstwu.
5.30 lat temu bylo wlasnie lepiej bo mimo wszystko spoleczenstwo mialo po ukonczeniu szkoly wieksza wiedze tak teoretyczna jak i praktyczna co daje kolejny argument jaka patologia na dzien dzisiejszy istnieje w szkolach.
6. Wiem jak dziala zus, tylko ze jak dobrze wiemy zus ma wiecej pieniedzy im wiecej ludzi pracuje niz jest na emeryturze. A w dzisiejszych czasach gdy nie wspiera sie w zaden sposob rodziny coraz wiecej osob bedzie na emeryturza a coraz mniej bedzie pracowac to jest chyba oczywiste. Dlatego uwazam ze trzeba zlikwidowac zus bo po co ja mam dawac pieniadze na moja przyszla emeryture jak i tak jej nie bede miec? Wole jesli mam troszeczke rozumu w glowie oszczedzac samemu i przynajmniej w przyszlosci do siebie miec pretensje ze nie mam za co zyc.
7. Chodzi o to ze w Polsce podatki sa caly czas podwyzszane na wszystko a ja chcialbym zeby byly one coraz nizsze. Jakos nie zauwazylem poprawy sytuacji w Polsce poprzez podnoszenie non stop podatkow. Podatek na paliwo mial spowodowac ze w Polsce beda sie budowac autostrady - nie buduja sie, nie mowiac o tym ze za te co sa trzeba placic, podatek na opieke zdrowotna mial spowodowac lepsza sluzbe zdrowia- jest coraz gorsza.
8. Nie wymagam zeby mnie ktos wspieral. Po prostu niech rzad mi juz wiecej nie okrada. Podatek na artykuly dzieciece wzrosl z 8 do 23%. Mam trojke dzieci wyobraz sobie ile musze wiecej wydac.
Każdy ruch potrzebuje lidera, wtedy był nim Wałęsa. Nawet jeśli nie jest krystalicznie czysty (kto jest), to nieprzyzwoitym jest opluwanie go i obwinianie bez dowodów. Wałęsa czy chcesz, czy nie, pozostanie symbolem walki z socjalizmem i to dla większości Polaków.
1.Mazowiecki to samo, nie można tak łatwo rzucać oskarżeń, to były inne czasy inne możliwości. Wtedy tez uważałem, że trzeba komuchów pod ścianę i ...ale co by to dało...
2.Jak się chce, to się zauważy, że mamy się czym pochwalić. Niestety widzi się tylko opiekunów staruszek, pracowników barów...a to nie nie tylko tacy opuścili Polskę... A poza tym...trzeba się w końcu obudzić i zrozumieć, że to nie okres potęgi Rzeczypospolitej ;) Mamy do odrobienia pół wieku pseudo socjalizmu i wyzbycie się "traumy" rozbiorów. Inni żyją teraźniejszością i przyszłością...my...przeszłością...
A! I to nie rządzący są od kierowania nami, to my sami musimy. Socjalizm wyłączono w 1989
3. Tak to już jest z "darmową" służbą...ja cudów nie oczekuję i obietnice polityków traktuję z dystansem.
Co do stadionów to dalej się nie zgodzę, czytałem jakiś czas temu porównanie cen stadionów i nasz był daleko w tyle. A byłeś na nim, widziałeś? Nie mamy się czego wstydzić, ale malkontenci oczywiście ględzą o odsłoniętym dachu, o przekrętach, o premiach... Nie mówię, że jest i było idealnie, ale to już tak u nas jest od dawna...może kiedyś nasze wnuki nie będą miały tych naleciałości...
4. Okropne co piszesz...właściwie należałoby się iśc utopić z rozpaczy. Skąd wziąć uczciwych? Przecież obecne pokolenia, to albo dzieci ludzi, którzy należeli do PZPR, albo żydzi w jakiejś części, nie wspomnę o dzieciach Niemców i Rosjan.... Można oczywiście zastosować metody Stalina...no ten to wiedział jak się postępuje z burżuazją i wrogami rewolucji...Do trzeciego pokolenia wstecz możemy wyczyścić Naród. Kto tak robił w XX w...niech pomyślę...
5. Nie dobijaj mnie. Powiedz jeszcze, że każdy mógł mieć mieszkanie, a te bajki o mięsie na kartki, to amerykańska propaganda...padłem.
6. Widzę nauki Korwina M. To moje ulubione... Masz rację, zlikwidujmy ZUS, Najlepiej od 2015. A te kilka milionów, które nie dostanie już ani grosza, to załatwimy jak w latach 1940- tak?
7. Też bym chciał płacić niższe podatki, paliwo po 1zł i samochody po 5tys...ale to chyba tak nie działa ;)
8. Domyślam się, że wychowanie trójki dzieci to nie jest tanie i łatwe. Mnie nie stać na to. Dlatego nie mam trójki...
Na wstepie jak juz tak sobie dyskutujemy chcialbym prosic o nie komentowanie moich wypowiedzi slowami :padlem, leze,nie dobijaj mnie itp bo zaniza to tylko poziom intelektualny dyskusji a nic do niej nie wnosi. Twoje emocjonalne udczucia sa moze wazne dla Ciebie ale nie dla rozmowcy dlatego ja staram sie nie uzywac slow ktore sa zbedne w dyskusji.
Ja naprawde nie chce pisac o Walesie bo to temat rzeka i dyskusja o nim czy byl tym dobrym czy zlym jest dla mnie bezcelowa. Po prostu napisalem i widze ze nie do konca pojmujesz co pisze iz byl za glupi by jakos strasznie zagrozic Polsce. Jeszcze raz napisze ze uwazam go za pionka ktorego wykorzystano do politycznej gry. I tak naprawde Walesa jako pionek stal sie bogatym i slawnym czlowiekiem wiec mozna powiedziec ze tez wygral nowe lepsze zycie.
1.Co do Mazowieckiego to takze nie zamierzam oceniac jego calej dzialalnosci politycznej bo uwazam ze nie jestem na tyle kompetentny. Uwazam tylko ze gruba kreska byla duzym bledem i przez ten blad wytworzyly sie patologie w Polsce z ktorymi do dzis nie potrafimy sobie poradzic.
Argument ze nie mozna go oceniac bo to byly inne ciezsze czasy nie przekonuje mnie bo wlasnie w ciezkich czasach ludzie pokazuja swa wielkosc. Poza tym nie wiem czy ty dyskutujesz ze mna czy z jakas nie znana mi grupa ludzi.
2. Tak mamy ale nikt o nim nie wie i pewnie jeszcze dlugo nie bedzie wiedzial. Komunizmu juz nie ma ponad 20 lat i zawsze slysze w dyskusji ze Polska nic nie potrafi wytwarzac przez komunizm. Pewnie jak za 10 lat sie spotkamy to tez uzyjesz argumentu ze to przez komunizm niczym nie mozemy sie pochwalic.
3. A ja oczekuje przede wszystkim minimum uczciwosc i kompetencji. Ten rzad ani nie jest uczciwyy ani kompetentny. I widze ze kolejny raz podajesz argument na zasadzie jestem swinia, mam koryto wiec jest co zrec cudow nie ma co oczekiwac wiec tak naprawde nie jest tak zle. Ogolnie reprezentujesz wlasnie ta grupe spoleczenstwa ktora akceptuje fakt ze wladza nas oszukuje no ale to juz twoja sprawa. Bylem na stadionie narodowym i bylem tez na przyklad na duzo tanszej alianz arenie w monachium i duzo bardziej podobal mi sie ten drugi stadion. Co do porownania to wklejam linka http://www.sportfan.pl/artykul/europa-oto-najdrozsze-stadiony-nasz-narodowy-nanb sppodium-32203
4. Okropne co pisze bo to niestety prawda i sam wielokrotnie sie o tym na wlasnej skorze przekonalem.
5. Znowu widze ze ciezko rozumiesz to co pisze. Nigdzie nie napisalem ze za komuny sie dobrze zylo itp. Pisze wlasnie o paradoksie z jakim mamy do czynienia. Nowoczesna szkola w wolnej Polsce w XXI wieku szkoli gorzej absolwentow niz szkola w komunistycznej Polsce to jest wlasnie dowod na kolejna wielka patologie z jaka mamy do czynienia.
6. Kolejny raz probujesz mi wmowic cos czego nie napisalem. Nauki Korwina znam i z jakimis moze 30% sie zgadzam bo te wlasnie 30% sa madre, sensowne i moglyby cos zmienic w tej chorej Polsce. Oczwysta oczywistoscia jest to ze Zusu nie mozna od razu zlikwidowac i nigdzie tego nie napisalem. Zus nalezy likwidowac powoli i tak naprawde zlikwidowany wg. mnie powinien byc dla osob ktore powiedzmy za kilka lat beda dopiero wchodzily na rynek pracy. ZUS to bankrut poniewaz nie ma pieniedzy na wyplaty emerytur i nie bedzie ich nigdy mialo. Panstwo bedzie musialo po prostu z roku na rok wydawac coraz wiecej kasy na reanimowanie trupa. Jak juz napisalem za kilkanascie czy kilkadziesiat lat dojdzie do tego ze albo wiek emerytalny podwyzsza do absurdu i nikt go nie dozyje, albo emerytury beda glodowe i w zaden sposob nie bedzie mozna za nie wyzyc. Wiec pytanie podstawowe po co ja mam dawac mnostwo kasy z moich uczciwie i ciezko zarobionych pieniedzy na emeryture ktorej nigdy na oczy nie zobacze? Rownie dobrze te pieniadze moge do smietnika wyrzucac efekt bedzie dla mnie ten sam.
7. Jesli wysokie podatki sa takie dobre i skuteczne w budowaniu silnego i nowoczesnego panstwa to moze podniesmy je jeszcze o jakies 50% i benzyna niech nie kosztuje 6 zl a 60zl? Co ty na to ?
8. Nie napisalem ze mnie nie stac na wychowanie 3 dzieci a z tego co rozumiem to kolejny raz probujesz mi wmowic cos czego nie powiedzialem. Uwazam tylko ze chce aby tylko i az panstwo mnie nie okradalo. Poradze sobie z wychowaniem trojki a moze i nawet wiecej dzieci jesli panstwo na to mi pozwoli to znaczy nie bedzie non stop dowalac mi nowych i coraz wyzszych podatkow na wszystko. Poza tym nie zawsze mozna wszystko zaplanowac poniewaz nie wiem czy wiesz ale czasem rodza sie blizniaki a nawet trojaczki:) Niedlugo bedzie tak ze ludzi nie bedzie stac nawet na jedno dziecko. Wiec masz racje zgodnie z twoja logika dobrego panstwa dowalmy wszystkim rodzinom mase podatkow tak aby nawet nie pomysleli o dziecku wtedy na pewno nasze Panstwo bedzie sie rozwikac i wszystkim bedzie sie zylo wspaniale.
Dyskusja bez emocji jest jałowa. Jeśli nie zauważyłeś, nie traktuję tej wymiany zdań poważnie. Przecież jasne jest, że Cię nie przekonam, i vice versa. Ale przynajmniej nie piszę, że ciężko rozumujesz czy też nie do końca pojmujesz, co Ty czynisz, a to już zaniża poziom dyskusji...
1. Wałęsę i Mazowieckiego historia oceni, ja wolę ich, od ich przeciwników. Na marginesie, to nie było mitycznej "grubej kreski", to wycięte z kontekstu i zmienione słowa...warto czasami mieć ze trzy źródła...
2. Coś źle przeczytałeś...
3. Gdzie wyczytałeś, że akceptuję rząd? Uczciwych rządów, to szukaj w książkach, to jest życie i nie wydaje mi się, żeby w naszej klasie politycznej byli ludzie, którzy stworzą rząd uczciwych...to mrzonki. Władza korumpuje od zawsze.
Co do stadionów...tu również polecam różne źródła, a nie tylko portale plotkarskie...
http://www.forbes.com/2008/08/06/expensive-stadiums-worldwide-forbeslife-cx_ae_0 806sports_slide_11.html
Nawet bez uwzględniania inflacji...nie załapiemy się z naszym na pierwsze kilkanaście miejsc...
4. nie skomentuję
5. Tak o lotny umyśle w przeciwieństwie do mojego... No cóż, nie jest dobrze, ale te gadki, że kiedyś było lepiej...to mi komuchem zalatuję ;)
6. Też bym wolał mieć swoje składki do własnej dyspozycji, ale to utopia. Też mi źle z tego powodu, ale naiwnością jest sądzić, że to takie proste "zlikwidować powoli ZUS i..." bla bla bla. PRzez 24 lata sami złośliwi kretyni widocznie o tym myśleli.
7. Gratuluję wniosków.
8. Obstawiam, że wciągu ostatnich lat te podatki to Cię zjadły wręcz? Jakoś nie zauważyłem odczuwalnego wzrostu...
To ze nie traktujesz dyskusji powaznie to twoj problem a nie moj i swiadczy tylko o braku szacunku do osoby z ktora prowadzisz dyspute. Nie wiem skad przekonanie ze nie jestes w stanie mnie przekonac i nie wiem skad od razu zalozenie ze ja nie przekonam Ciebie? Jesli zawsze zaczynajac dyskusje zakladasz po pierwsze ze nie bierzesz jej na powaznie a po drugie ze nikt nie przekona Ciebie ani Ty nie przekonasz rozmowcy to po prostu ten czas ktory marnujesz na takie dysputy sprobuj sobie lepiej zoorganizowac bo to jak dla mnie to calkiem bezsensowne marnowanie cennego czasu.
Piszesz ze to ja zanizam dyskusje bo twierdze ze Ty nie rozumiesz tego co pisze. No ale do jakich inncyh wnioskow moge dojsc jesli na przyklad ja pisze o tym iz polska szkola uczy gorzej niz w czasach komunizmu a Ty mi wyjezdzasz z tekstem o kartkach i mieszkaniach?
No ale jak juz sie wysililes to postaram sie mimo wszystko ustosunkowac do tych niepowaznych slow napisanych w tej niepowaznej dyskusji:
1. To dlaczego nie podajesz mi tych zrodel? Kazdego historia oceni na razie opinie historykow sa bardzo zbiezne. To kogo Ty wolisz mnie nie interesuje, ja pisze o konkretnych ludziach a nie o tym kogo bardziej od kogo lubie.
2. Nie wiem co zle przeczytalem?
3. Przeciez sam napisales ze obietnice politykow traktujesz z dystansem wiec wyciagnalem wniosek byc moze bledny i musisz mi wybaczyc jesli taki byl ze nie przeszkadza Ci jak ktos Cie oszukuje i mowi Ci np. sluzba zdrowia za naszych rzadow bedzie duzo lepsza a po wygranych wyborach jest dalej tak samo zla a podozajac za twoja logika Ty nie widzisz w tym problemu bo mimo ze Cie oszukali to Ty masz to gdzies. Poza tym jak dla mnie wladza ma byc przede wszystkim skuteczna-polecam ksiazke Niccolo Machiavelliego "Książe".
Co do stadionow to gdzie na mojej plotkarskiej stronie jest jakies przeklamanie? Przeciez ja porownywalem od poczatku koszty budowy stadionow w Europie Zachodniej a nie w Stanach i Australii. Dlatego jesli chodzi o Europe to stadion Narodowy jest w 3 najdrozszych.
4. ok
5. No przepraszam ze piszac prawde o tym ze polskie szkolnictwo w czasach komunizmu wypuszczalo ludzi z wieksza wiedza teoretyczna jak i praktyczna zalatuje ode mnie komuchem. Niestety to nie ja doprowadzilem do tej patologii.
6. Utopia to jest ZUS ktory nie ma kasy na emerytury a dalej istnieje. Utopia to jest obowiazek placenia na ten chory system wiedzac ze sie i tak emerytury nie dostanie.
7. dziekuje
8. No tak ja tez nie zauwazylem ze benzyna kosztowala 10 lat temu 3 zl a teraz 6, ze jedzenie wzroslo o jakies 30%, odziesz o jakies 20%, materialy budowlane o kolejne 20% itd. Zauwyazylem tylko ze wiekszosc ludzi zarabiajac 10 lat temu srednio 1500zl dzis jak ma szczescie to zarabia 1600 tak bardzo wzrosly place dla wiekszosci spoleczenstwa ze nie wiadomo czy ta stową sie podetrzec czy jednak byc bardziej praktycznym i nakupic sobie zapas na caly rok pachnacego papieru toaletowego.
To nie jest problem, to podejście do świata, nie widzę powodu żeby się "spinać" i być śmiertelnie poważnym.
Nie mam misji przekonywania tych, którzy się nie zgadzają z moimi poglądami, tak poważnie mówiąc...to skreślam ich z góry. Ktoś, kto obraża bez dowodu ludzi, którzy w taki, czy inny sposób spowodowali obalenie komuny, to człowiek, którego nie mam jak przekonać.
Dla Ciebie to zdrajcy, kapusie i złodzieje.
Tylko, że gdyby nie oni, to co byś miał dzisiaj i co robił? Wysyłał byś dzieci w kolejkę, żeby wykupiły przydział z kartek...
Czy to jest czas zmarnowany? Co Cię to obchodzi? Faktycznie mógłbym przerwać dyskusję, bo piszesz w obraźliwy sposób i wywyższasz się, ale to...w sumie mnie bawi.
1. Głupia dyskusja "nie interesuje mnie kogo lubisz", dziecinne to, aż rozwijać tematu nie ma sensu.
2. Ja piszę, że mamy się czym pochwalić, Ty mi wciskasz, że za 10 lat tez będę tłumaczył zapóźnienie komunizmem, ja o jabłoni, ty o gruszkach.
3. Przepraszam, że mam dobre doświadczenia ze służbą zdrowia, z urzędami, oraz że nie czuję się oszukany przez zły rząd (poza OFE). Nic nie poradzę na to, że jedni widza same negatywy, a drudzy widzą tez pozytywy.
Fakt, pisałeś o Europie. Ale mnie osobiście nie przeszkadza cena stadionu. Teksty o korupcji przy budowie tego, czy owego mnie nie ruszają, nie ma dowodów, nie ma rozprawy, nie ma dyskusji.
4.
5. Proszę bardzo ;) Boli mnie brak wiedzy ogólnej u młodzieży, ale dostali za to coś innego, coś czego nie było w dawnych czasach. Odwagę .do tego, aby coś robić. Dzięki temu wielu z nich osiągnie więcej niż rodzice.
6. I co zrobisz ? Rewolucję? Jedyne co możemy, to zagłosować na jednego, czy drugiego ciołka i tyle naszego. A to mało. Możemy sobie wmawiać, że coś zmieniamy. A do zmiany potrzebna jest zmiana klasy politycznej, ale tego to już nie doczekam ;)
7.To oczywiście była kpina z mojej strony ;)
8. Cudne argumenty...boskie... Nie każę Ci patrzeć i wierzyć w GUS i jego statystyki. Ale nie wmawiaj mi, że 10 lat temu ktoś zarabiał 1500, a teraz 1600. Nie mam 25 lat i ręce mi opadają, gdy ktoś wali taki argumentami. Nie pamiętam jaka była cena benzyny, ale jest to do sprawdzenia. Zresztą...jej cena nie zależy od rządu, tylko od rynków światowych. Tak tak, akcyza i inne...masz rację...zabierzmy dochody państwu, nie sobie samo zarobi ;)
Piszesz ze sie wywyzszam a sam przyznales ze nie traktujesz tej dyskusji powaznie. Wedle mojej logiki jesli ktos nie traktuje powaznie dyskusji z jakas osoba to takze nie traktuje powaznie rozmowcy a wiec sie wywyzsza. Poza tym nikt a przynajmniej ja nie mam zamiaru traktowac tej dyskusji jak to napisales smiertelnie powaznie ale wydaje mi sie ze jesli juz poswiecam komus czas na rozmowe z nim na tematy mimo wszystko wazne dla wielu ludzi a wiec powazne to warto nie podchodzic do tej dyskusji niepowaznie i traktowac niepowaznie ludzi ktorzy maja inne zdanie niz Ty. Ja sie nie wywyzszam tylko pokazuje Ci iz niestety nie wiem czy swiadomie czy nie ale przekrecasz sens moich wypowiedzi albo probujesz dopisac mi cos czego nigdzie nie napisalem. Przyklady takich wypowiedzi z twojej strony Ci podalem. I podam z twojego ostatniego postu kolejny przyklad : Piszesz ze obrazam Mazowieckiego czy Walese i dla mnie to kapusie, zdrajcy i zlodzieje. To kolejny przyklad wciskanie mi do ust czegos czego nigdy nie napisalem. Nie bede kolejny raz pisal co sadze na temat tych dwoch panow poniewaz wystarczy poczytac wczesniejsze moje wypowiedzi.
1. Napisalem iz twoje sympatie polityczne mnie nie interesuja bo nie o tym jest temat i to wszystko, jak mimo wszystko chcesz sie pochwalic na tym forum kogo kochasz,lubisz czy podziwiasz to prosze bardzo nie bronie Ci tego.
2.Ja Ci napisalem zebys mi napisal czym konkretnie mozemy sie pochwalic a Ty jakos sie do tego nie kwapisz wiec po prostu poza twoim argumentem ze w Polsce byl komunizm i potrzebujemy czasu zeby bylo lepiej nie widze zadnego innego argumentu.
3. I dobrze ze nie miales nigdy problemu ze sluzba zdrowia, policja i tak dalej, tylko ze wiekszosc ludzi w Polsce miala i ma dalej z nia wielkie problemy bo jest nieudolna i chyba tylko jakis fanatyk moze twierdzic ze jest inaczej.
Swietnie ze przyznales mi racje co do stadionow ze sa jedne z najdrozszych w Europie i przyznales sie do bledu bo jak dobrze wiesz zarzucales mi ze opieram sie na jakichs bzdurnych danych ktore jak widzisz nie okazaly sie bzdurne tylko prawdziwe. Co do korupcji przy budowie np. autostrad to Ty chyba przespales jakies 5 lat i nie wiesz jaka skala korupcji byla przy budowie polskich autostrad. Mnostwo firm splajtowalo, mnostwo ludzi uslyszalo zarzuty. Nie wierze ze o tym nie slyszales. Dam ci tylko jednego linka, w internecie mozna poczytac o tym cale tomy wiec wez troche moze poczytaj
http://natemat.pl/52503,polskie-autostrady-korupcji-kradzieze-lapowki-i-zmowy-ce nowe
5. Tak jak sie nie ma argumentow to najlepiej pisac o tym ze dostali odwage. No tak osiagnie pewnie wiecej od rodzicow bo beda zyc na kredyty do konca zycia lub wyjada za granice harowac.
6. No tak najlepiej nic nie robic i zgadzac sie na wszystko co proponuje dla nas panstwo. Jakos Ukraincy wzieli sprawy w swoje rece i przynajmniej nie beda miec kiedys do siebie pretensji o to ze mozna bylo cos zrobic a oni byli na to obojetni. Oczywiscie musze cie ubiec bo pewnie bys napisal ze chce zeby ludzie wyszli na ulice i walczyli z policja. A wiec informuje Cie ze w Polsce mozna zrobic to w sposob pokojowy np. przekonujac ludzi do swoich pogladow badz wlasnie startujac w wyborach i jak wczesniej napisalem niekoniecznie parlamentarnych bo ja bardzo wierze w to ze przyszloscia dla Polski moze byc wlasnie silna i madra wladza lokalna.
7. z mojej strony takze:)
8. No to wg. Ciebie o ile przecietny obywatel dostaje wieksza pensje niz 10 lat temu? Ja pamietam cene benzyny i wlasnie plus minus byla taka jak pisalem. Gdyby cena benzyny zalezala tylko od rynkow swiatowych to w kazdym panstwie na swiecie cena musiala by byc taka sama, a jakos nie jest. Po pierwsze znowu probujesz mi wmowic cos czego nie napisalem. Nigdzie nie pisalem ze jestem za likwidacja podatku akcyzowego dlaczego wiec kolejny raz probujesz mi to wmowic? Poza tym wg. twojej logiki to najlepiej zabrac obywatelom jak najwiecej pieniedzy wtedy Panstwo bedzie kwitlo. Nie znam Panstwa na swiecie w ktorym obywatele nie maja pieniedzy a kraj mimo wszystko sie preznie rozwija. Najbardziej rozwiniete kraje na swiecie to takie w ktorych spoleczenstwo ma pieniadze i wlasnie dzieki temu napedza sie gospodarka.
I na koniec jeszcze jeden artykul ktory dzis przeczytalem:
http://biznes.onet.pl/fakt-w-stolicy-buduje-sie-najdrozej-na-swiecie,18490,55929 15,prasa-detal
Ty też przekręcasz moje wypowiedzi i nie biegnę z pętlą, żeby Cię powiesić.
Zmieniasz wydźwięk moich słów i co? Mam się rozpłakać?
1. Dziękuję łaskawco
2. Tu nie mamy o czym rozmawiać...Ty nie chcesz widzieć dobrego, chcesz widzieć patologię. Jak podam jakikolwiek przykład, to powiesz, że:
można było taniej
inni robią lepiej
tak, to powinno być 20 lat temu
a oni kradną
kredyty będziemy spłacali 1000 lat
itd
A jeśli powiem, że moi rodzice mając dobre zawody mieli jeden samochód przez całe życie, a ja...juz dokładnie nie pamiętam ile ich miałem...
To powiesz, że ukradłem, dali mi, pracuję przy korycie itp...więc jak widzisz dyskusja zbędna
3. Tak, tylko ja i reszta złodziei ma dobrze...cała Polska umiera w kolejkach do lekarza, tylko ja tego nie widzę.
Co do stadionów, to porównaj ceny tych, które są na obu listach...
Nie twierdzę, że nie ma korupcji, że ludzie nie kombinują. Tak było, jest i będzie.
Ale Tobie podobni wrzucają wszystko do jednego worka, czyli przy każdej budowie kradną i właściwie wszyscy powinni siedzieć
5. No i następny kwiatek...dzieci mamy głupie, będziemy umierali spłacając kredyty. Najlepiej to strzelmy sobie w łeb. Czy widzisz jakiekolwiek pozytywy w życiu? Może choć zdrowy jesteś i masz dobrą żonę, albo dziewczynę chociaż?
6. Napisałeś jedno mądre, czyli o władzach lokalnych, które powinny być mądre i o nie powinniśmy dbać, a z Ukrainą...to brakuje mi słów... Stawiac za przykład banderowców i ich wielbicieli Kaczyńskich...brak słów. Oni są 25 lat za nami...a ci, których tak podajesz za przykłąd, staną się właśnie takim PiS za kilka lat...
7. raz się zgodziliśmy ;)
8. nie pracuję w GUS, nie śledzę statystyk. wiem, że to bajki co wmawiasz. popatrz tylko na płace minimalną... z tymi cenami paliwa na świecie to żartujesz prawda? Nie jesteś aż tak naiwny, żeby nie wiedzieć o składowych tej ceny? a jeśli jednak, to gdzie ona tańsza? (nie wyjedź mi przypadkiem z Dubajem, USA, czy Wenezuelą)
Jeśli ja wmawiam Ci coś, czego nie napisałeś, to z łaski swojej nie rób tego sam...chociaż właśnie po ostatnich zdaniach widać, że sądzisz po sobie ;)
Nie przypominam sobie zebym cos przekrecal. Ja piszac ze Ty przekrecasz moje wypowiedzi podalem przyklady a Ty niestety nie byles do tego zdolny wiec kolejny raz cos tam probujesz udowadniac ale jak zwykle masz z tym wielki klopot.
1. Prosze:) Przynajmniej jak malo piszesz to konkretnie i nie przekrecasz wypowiedzi:)
2. No nie mamy o czym rozmawiac poniewaz ja jak pisze ze cos mi sie nie podoba to podaje logiczne argumenty a Ty rzucasz sloganami i wymyslasz jakies teorie.
3. Znowu przekrecasz moja wypowiedz. Nigdzie nie napisalem ze Ci co maja dobrze sa zlodziejami ani to ze cala Polska umiera w kolejce do przychodni wiec nie widze sensu komentowania dalszej czesci punktu numer 3 bo po prostu kolejny raz piszesz jakies wymyslone przez Ciebie brednie.
5. Kwiatek o ktorym piszesz to fakt. Jesli sie z tym nie zgadzasz to napisz dlaczego a nie pisz kolejnych glupot o tym ze jestem nieszczesliwy, nie mam kobiety itd. Po pierwsze temat nie jest o moim lub twoim szczesciu czy braku kobiety u boku tylko o sytuacji spoleczno-ekonomicznej w Polsce. Sam ten temat podjales, nikt do tego Cie nie zmuszal wiec zamiast organizowac jakies wycieczki osobiste do mojej osoby zajmij sie lepiej twoja osoba i bardziej konkretnym pisaniem o rzeczach o ktorych toczy sie spor.
6. Widzisz jak Ukraincy wyjda na ulice i podobnie jak Polacy w czasach komunizmu walcza o wolnosc to Ci sie to nie podoba i przyczepiasz sie do jakiejs jednej partii ktora popiera benderowcow. Ale za to Solidarnosc wg. Ciebie byla wspaniala mimo ze w jej szeregach bylo pewnie duzo wiecej szumowin niz w calej Ukrainie. Poza tym nie wiem skad w ogole wnioske ze Kaczynski popiera benderowcow? To ze stal kolo jednego polityka ktory podobno popiera Bandere to raczej nie powod by uwazac ze ma on z nim cos wspolnego? Nie jestem zwolennikiem PiS ale zawsze bardziej balem sie PO i jak widac mialem racje.
8. Jesli nie masz zadnych danych ani statystyk ktore obalaja moje jak twierdzisz bajki to lepiej nie pisz nic bo tylko sie osmieszasz. A co do placy minimalnej to podniosla ona tylko wysokosc zarobkow osob ktore zarabialy najmniej ale nie przelozyla sie i nie przelozy na wysokosc zarobkow dla osob ktore zarabialy o kilkaset zlotych wiecej. Przyklad: jesli placa minimalna wzrosnie to w zakladzie osoby ktore zarabialy wczesniej minimalnie zalozmy 1100zl to po wzroscie dostana 1300 bo panstwo ich do tego zmusza. Ale inni pracownicy ktorzy dostawali powiedzmy 1900 nie dostana wiecej kasy bo wzrosla placa minimalna. Zreszta wzrost placy minimalnej powoduje zwiekszenie bezrobocia, ucieczka w szara strefe oraz coraz czesciej podpisywanie z pracowikami umow zlecenia czy dziela zamiast umow o prace.
Co do cen paliw to tu juz naprawde nie wiem o co ci chodzi przeciez to Ty a nie ja napisalem iz cytuje:"Nie pamiętam jaka była cena benzyny, ale jest to do sprawdzenia. Zresztą...jej cena nie zależy od rządu, tylko od rynków światowych"
Sam wiec sobie strzelasz w kolano bo widze ze sam juz sie gubisz w tym co piszesz. Zreszta patrzac na tak zwany ranking bolu czyli to ile dany mieszkaniec kraju moze kupic litrow benzyny za swoja pensje to Polska konkuruje z takimi krainami szczescie w Europie jak Bułgaria czy Rumunia. Wyprzedza nas i to o sporo nawet Grecja ktora jest w ogromnym kryzysie.