PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74707
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Przeczytałam wszystkie wydane do tej pory 11 części serii o Sookie. Przyznam że może i nie jest to literatura najwyższych lotów to czyta się przyjemnie, mimo już 11 części autorka wciąż potrafi zaskakiwać i pozostawiła tak ciekawie otwarty wątek Sookie Eric że nie mogę się doczekać 12ej części.
Ogromnym rozczarowaniem jest dla mnie przeniesienie historii Sookie na ekran, a raczej spłaszczenie i niedocenienie wielu ciekawych wątków z książki. Fakt serial jest ciekawy i gdyby nie książka pewnie bym się nie miała do czego przyczepić, jednak książka jest i wiem ile tracimy przez widzi mi się reżysera.
Czy moglibyście podzielić się swoimi wrażeniami po lekturze, oczywiście najbardziej interesuje mnie wątek sookie - eric :)

użytkownik usunięty
sara__m

Ja miałam bardzo podobne odczucia do Twoich,chociaż muszę powiedzieć,że nie byłam zbyt uważną czytelniczką,raczej byłam ciekawa jak Harris zarysowała wątek S&E.I trochę się rozczarowałam.Szkoda,że pominęli wątek ze zjazdem na Cyprze;ponadto książkowa Pam jest bardziej ludzka(chociaż nie powiem,bo serialowa to całkiem inna koncepcja,ale też mi się podoba),dobrze,że rozbudowali wątek Tary,jest jedną z moich ulubionych postaci,uwielbiam ją za ostry język no i Lafayette.. ten facet to dla mnie taka"radosna twórczość" a szczególnie wtedy jak razem z Tarą kombinują jak tu się nie dać wampirom:)

A co do Serica to to tak jak wspomniałam troszeczkę się zawiodłam.Liczyłam na więcej.Ale dobrze,że serialowy Eric jest bardziej arogancki i zadziorny,przez to jest bardziej wiarygodny jako nieustraszony Viking(pomijam oczywiście aktualne odcinki).Bo w książce to miałam wrażenie,że niespecjalnie kryje się z uczuciem do Sook,a w serialu jest bardziej powściągliwy.
W niedługim czasie mam zamiar zabrać się jeszcze raz za serię,tym razem od deski do deski:)

ocenił(a) serial na 9

W książce są parą, małżeństwem, kochają się, w serialu mam wrażenie że tego tak nie pokażą. Może nie miałabym takich obaw co do dalszych losów ich związku gdyby nie kilka niby drobnych ale jednak istotnych momentów.
Kontakt i słowa babci Sookie podczas wizyty u Marnie, potem wciąż ten Bill, jednak to mogę przełknąć bo w książce on też wciąż się gdzieś wokół niej kręci i nawet gdy ona mówi mu po raz pierwszy że kocha Erica ten życzy mu śmierci. Ale to właśnie słowa jej babci mnie niepokoją, bo po kiego czorta mówiła jej że to nietrwałe. Przecież w książce oni od czwartej książki praktycznie wciąż się do siebie zbliżają, zacieśniają wieź. Aż wreszcie gdy w 11 książce Sookie świadomie zrywa więź aby sprawdzić swoje uczucia, stwierdza że kocha go i tak.
Jeśli ktoś myśli inaczej i jestem w błędzie myśląc że nam tego w serialu nie pokażą niech napisze i mnie oświeci.

sara__m

Myślę, że babci chodziło o obecną sytuację, tzn. Erika z amnezją. Sookie tak naprawdę nie kocha dawnego Erika (czuła coś do niego, ale nie kochała). Gdy dawny Eric powróci zapewne się rozstaną, ale myślę, że wrócą do siebie po jakimś czasie.
To prawda, że od czwartej części zaczęło się między nimi dużo dziać, ale jakby nie patrzeć w książce ich pierwszy romans zakończył się tak szybko jak się zaczął i musieliśmy bardzo długo czekać na ich ponowne zejście.

ocenił(a) serial na 10
pkjm

Ja niestety nie mogę się wypowiedzieć stanęłam chyba na 6 tomie i jakoś nie mam czasu żeby się zabrać za dalsze czytanie, ale w końcu muszę wygrzebać trochę czasu !! Poza tym jak czytam Wasze wypowiedzi mam coraz większy apetyt :)

ocenił(a) serial na 9
ollcia020

Zdecydowanie warto.
Co jest może na niekorzyść książkowego Erica to fakt jego zaangażowania w politykę wampirów i własny biznes, do tego stopnia że potrzebował kilku tomów na uporządkowanie spraw służbowych aby móc spokojnie zająć się Sookie.
Niemniej jednak wątek autorka ładnie rozbudowuje, urozmaica, szczególnie komplikuje sprawę w 11 części; świetny fragment gdy sookie odkrywa że w pobliżu Erica czai się inna kobieta, która stanowi dla niej realną konkurencję, fajnie wreszcie widzieć sookie zazdrosną :) ciekawe jak to rozwiążą :)

użytkownik usunięty
sara__m

mnie denerwuje troszeczke televizyjna adaptacja sookie i erica, bo przeciez w ksiazkach juz od dawna mieli sie ku sobie, np. gdy bill przyprowadzil sookie na przesuchanie do fangtasi to nie on ale erick staked tego wampira gdy sie rzucil na sookie, czy ta sytuacja gdy erick i sookie poszli razem na orgie i sie pierwszy raz calowali lub gdy pojechali do missisipi i sie o malo co nie kochali, Alan Ball opuszcza to wszystko, i zastanawiam sie czy nie chce zeby bill i sookie spowrotem byli razem,,,
a tak przy okazji do tych co czytali ksiazki jak myslicie z kim bedzie sookie, ja ostatnio mysle ( i wiem ze to szalone) ze z claudem:))

użytkownik usunięty

Ale jak to z Claudem??:) przecież o ile pamiętam,to w serialu pojawił się na sekundę w 1 odc 4 sezonu,dlatego nie rozumiem,na jakiej podstawie tak myśliszXD w książce natomiast był arogancki,zadufany i zdecydowanie preferował panów:P

użytkownik usunięty

no tak ale z erickiem tez tak na poczatku bylo, pozatym sookie sie caly czas przekonuje ze tez ma dobre strony i jak zobaczyl ja nago to sam przyznal ze docenia ciala kobiet juz nie pamietam dokladnie, ale mysle ze charlaine charris nie zostawi sookie ani z billem ani erickiem, i jak czytalam ostatnia ksiazke to caly czas myslalam ze to wlasnie z claudem skonczy, i chodzi mi ksiazkowo wylacznie, bo w serialu prawda nie ma go za duzo a jestem ciekawa jak bedzie wygladal ten perfekcyjny claude

użytkownik usunięty

Ojojoj,pogubiłam się troszkę w Twojej wypowiedzi:)Więc Tobie chodziło o książkową wersję?Bo ja zrozumiałam,że o serial.Co do książek to skończyłam 10.Ja natomiast obstawiam,że będą jeszcze jakieś zawirowania z Billem,ale i tak skończy z Eric'em(książka):D

użytkownik usunięty

bill jest juz troche nieobecny w ksiazkach a z erickiem wydaje mi sie ze juz zaczyna byc troche nudno, na poczatku bylo bardzo ciekawie ale teraz maja juz taki narmalny zwykly zwiazek i nic sie nie dzieje, zastanawiam sie co autorka wymysli w nastepnej ksiazce, zaraz sprawdze kiedy wychodzi

użytkownik usunięty

ja skonczylam 11, a 12 ma wyjsc prawdopodobnie w maju 2012 roku

użytkownik usunięty

Myślę,że po tych wszystkich trudnościach,jakie Sook napotkała na swojej drodze, z pewnością przyda jej się trochę rutyny.Ale po cichu liczę,że Harris w kolejnych tomach zafunduje czytelnikom coś mega zaje bistego:)

użytkownik usunięty

tak tylko teraz czekaj rok na nastepna ksiazke;;(

użytkownik usunięty

Ja to się zastanawiam,jak to będzie jak się ten sezon TB skończy!:(

Nudno z Erikiem? Tak się nie da ;p Wg mnie ich związek jest bardzo ciekawy, na pewno ciekawszy niż Billa i Sookie.
Moim zdaniem, albo skończy z Erikiem, albo zostanie sama.

sara__m

a ja chyba jestem rozczarowana 11 tomem... jednocześnie nie mogę się doczekać 12. Chciało mi się płakać, że Harris postanowiła tak namieszać u E&S... nie lubię.

jagosiek

Jak dla mnie 11 część była najgorsza ze wszystkich, to, że namieszali między Sookie i Erikiem to akurat był najciekawszy wątek tej części :D

sara__m

nie no co wy sook na bank nie bedzie ze swoim kuzynem bedzie z erikiem chyba ze nie uda jej sie go zatrzymac i hajtnie sie z tamta krolowa ale ciewkae bo sookie ma przeciez ten wrozkowy naszyjnik i moze zmienic bieg wydarzen ....

kristin87

a co do jej kochanego kuzynka to ona go z domu wyrzucila za to że wpuscil aldica do jej łóżka tylko dlatego że zerwała więź krwi mięzy erikiem no i amelia też przez to ucierpi mam nadzieje że się pogodzą w natępnym tomie

ocenił(a) serial na 8
kristin87

Jeśli chodzi o książkę, to jakie są wasze ulubione postacie?