Serial mi się podoba, ale mam mieszane uczucia, bo trochę tu podobne wątki jak w innych filmach o wampirach tyle, że ich więcej. Dajmy na to ,,Pamiętniki wampirów" - dwóch krwiopijców bije się o tę samą kobietę (jedna różnica: nie są braćmi). Zauważyłam też podobne do: sagi zmierzch, czy wpijalnia z królowa potępionych (tyle że wątek bardziej rozwinięty)...
Gdzie ty widzisz tu podobieństwo do Zmierzchu? Chyba jedyne jest takie, że między Sookie a Billem jest mnóstwo lat różnicy. I że się w nim zakochała.
Pamiętnik wampirów były rok późnej kręcone wiec nie może być podobny do PW to najwyżej PW sa podobone do True blooda a i tak wg mnie to taki Pamiętnik wampirów to taki Twinlight w odcinkach :)
No nie, kogo jak kogo, ale Ciebie o takie tendencyjne podejście bym nie podejrzewała;)
Twilight a PW to zupełnie inne bajki.
Lap z tym się zgodzę. Pamiętniki Wampirów to Zmierzch w odcinkach. Ale nie True blood. Chyba to fanatyk/czka Pamiętników i się czepia :P
Bzdura.
PW może z początku przypominają Zmierzch - ba, nawet ja pilot serialu nazywam "Twilightem w skrócie", ale im dalej posuwa się fabuła, tym jest lepiej.
A w pewnym momencie wciągają tak bardzo, że nie można się nawet oderwać.
Proszę Cię, "Zmierzch" jest nudniejszy niż obrady na Wiejskiej z jednym niecharyzmatycznym posłem...ale skoro Ciebie wciągnął, i ciężko Ci było się od niego oderwać, to nie mam więcej pytań;)
No widzisz, nie załapałam tej oczywistości, zdarza się;)
Tym bardziej dziwi mnie, że postawiasz między PW a Twilight znak równości, bo różnią się bardzo, zwłaszcza pod względem zawiłości fabularnych ( w Twilight IMO jest ich znikoma ilośc), gry aktorskiej ( w Twilight występuje w szczątkowych ilościach lub jest po prostu bardzo słaba) klimatu itp, itd.
Jedyne co łączy Twilight i PW, to wampiry i soundtracki, bo akurat tu i tu są równie świetne.
Wampiry w Twilight są świetne? Może w PW, ale nie w Zmierzchu. Oni są pseudowampirami. Ani kłów, ani srebra, ani słońca. Oni się błyszczą jak klejnoty i polują na zwierzęta.
Az na samą myśl mi się "pucha cieszy" z parodii tego 'cuda'
Wedługg mnie, to zarówno PW jak i Twilight przy TB gasną. O ile jeszcze w Zmierzchu uwielbiam plenery i soundtrack, które wynagradzają resztę tego "dzieła" to PW z sezonu na sezon staje się po prostu epicką porażką. Wątki są strasznie nudne w tej całej pseudo-sensacji, postacie płytkie jak sadzawka na pustyni, a elementy fantasy są już tak irracjonalne, że wręcz śmieszne. W TB to wszystko jest zestawione w idealnych proporcjach. Oczywiście- zdarzały się słabsze odcinki i kiepskie wątki, co jednak nie zmienia faktu, że TB w porównaniu z PW czy Zmierzchem jest co najmniej klasą wyżej.
TB to jednak ma w sobie troche grozy jakiej brakuje w Zmierzchu i w PW. Zmierzch to po prostu bajeczka. Nudna,przesłodka i oklepana bajka ciągnąca się przez 2 godziny. To już parodie były lepsze.
Ale TB też przegina z tymi wątkami fantastycznymi i też sę robi absurdalny.
Ciekawe ile niby odcinków PW widziałaś.
Założę się że 15 minut jednego odcinka...ewentualnie pilota, który jest najsłabszym epizodem tego serialu.
Kupa śmiechu;)
Żałosna jesteś. Nie nazwałam cię facetem, ale owszem popełniłam literówke. Może to wyjasnie: wstepnie wygladalo to: przegrał a, a potem usunelam a i spacje, o powtorzeniu "a" musialam zapomniec
Nie jest to w ogóle istotne, ale nie lubię, gdy ktoś po mnie jedzie, tylko dlatego że brak mu argumentów do rozmowy;)
I przykro mi, że mój mini prztyczek tak Cię wyprowadził z równowagi.
Ech, absolutnie się nie zgadzam.
Postacie w PW są skomplikowane i niejednoznaczne, wątki zajmujące i ciekawe.
Elementy fantasy nadal są całkowicie do zaakceptowania;)
A co można powiedzieć o TB w tym względzie? Wątek menady czy opętanych seksem panterołaków, lekko badziewnych wróżek mówi sam za siebie. Nie mówiąc już o Sericu w konwencji Narnii...
i niestety, uwielbiałam ten TB miszmasz, ale teraz właśnie te proporcje są niewyważone.
Zaczyna się to wszystko robić niestrawne.
Ale mam nadzieję że jeszcze zawrócą z tej drogi, i po 5 odcinku będę dla odmiany piać z zachwytu.
A samo porównanie PW do Zmierzchu to śmiech na sali.
Czy TB jest lepsze?
Bo ja wiem, po prostu jest ostrzejsze, bohaterowie przeklinają.
Ale to jeszcze nie świadczy o jakości;)
Dla mnie jak dotąd wszystkie sezony PW są rewelacyjne, TB też, jednak nowy sezon jak na razie przynosi mi same rozczarowania, i tak mi smutno trochę;)
Czyżby wydawało Ci się, że dokonałaś jakiejś tam swojej analizy odnośnie mojej osoby?
W takim razie jesteś w błędzie.
Dziecko drogie, nie jestem ani slitaśna, ani fanką Zmierzchu.
Fanką PW jestem, przyznaję się bez bicia;)
A żeby mnie urazić trzeba znacznie więcej, niż Twoje tendencyjne, nazwijmy to "spostrzeżenia"...
Dzieckiem to jestes co najwyzej ty. Ja etap dziecinstwa ( ba! nawet bycia "nastka" mam od lat za soba)
jestes fanka PW to twoja sprawa, ale uszanuj to, ze ktos ma inne zdanie. A nie narzucaj swoje "racje"
"Ja etap dziecinstwa ( ba! nawet bycia "nastka" mam od lat za soba)".
Coś takiego, w życiu bym się nie spodziewała, sądząc po Twoich wypowiedziach.
Teraz mnie ogarnął wielki smutek.
Ja szanuję odmienne zdania.
Po prostu nie lubię, gdy ktoś jedzie po czymś/po kimś o czym/o kim nie ma zielonego pojęcia. I nie zaznajomi się z czymś nawet w małym stopniu.Choć próbuje udawać, że tak jest.
Mnie tez ogarnia wielki smutek czytając takie odpowiedzi jak twoje. Na podstawie czego zarzucasz mi ( bo to właśnie robisz. ZARZUCASZ MI, że wiesz ode mnie lepiej i NARZUCASZ mi swoją 'rację') Skoro krytykuję coś i robię to ostro to musze mieć o czymś pojęcie, bo inaczej byłaby to hipoktyzja z mojej strony.
Nie wiem, co masz do zarzucenia moim wypowiedziom. Rzucenie ironicznej i złośliwej uwagi nie jest jednoznaczne z moim poziomem lub jego braku.
Nie masz żadnych dowodów na to, że nie znam PW a i tak non stop mi zarzucasz, że nie widziałam tego...serialu i koniec. To jest twoim zdaniem dorosłe?
Bo piszesz o PW strasznie tendencyjne.
Tak jakbyś przeczytała skrawek opisu tego serialu, poczytała opinie osób które widziały może jeden więcej epizod niż TY sama i uparcie twierdzi że to druga Meyer w odcinkach.
Z tego wnioskuję, że widziałaś co najwyżej 1 odcinek i dopisałaś sobie resztę i już czujesz się zobligowana do wylewania na całkiem dobry, przyjemny ( jak na swój gatunek, target i tematykę) serial wiadra pomyj;)
Oczywiście nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby PW faktycznie było tak nudną i słabą produkcją, bez klimatu jak Zmierzch.
Jednak właśnie do Zmierzchu porównują PW tylko Ci, którzy widzieli bardzo mało.
Każdy (niemal, ale wyjątki są zawsze;) kto obejrzy więcej odcinków, bije się w piersi i przyznaje, że się mylili i PW zdecydowanie ma więcej do zaoferowania niż przygody wyblakłego Edzia i reszta jego pseudomrocznej rodzinki;)
Obejrzałam dwa sezony. I po ich obejrzeniu dotarło do mnie, że tego zmarnowanego czasu już nie odzyskam. I skoro chciałam takie "cudo" oglądac to mogłam sobie włączyć Zmierzch. Zajęło by mi to mniej czasu.
Coraz bardziej utwierdzasz mnie w przekonaniu, że zakończyłaś oglądanie na 1 góra 2 odcinkach.
Bo skoro PW jest tak głupi, denny i dziecinny, to jak wytrzymałaś z tym serialem 42minutx44??
Przestań zmyślać, bo się tylko pogrążasz.
Jesteś załosna zarzucając mi kłamstwo. I na dodatek bezczelna i głupia. Inteligentna osoba nie zrobiłaby czegoś takiego.
Jak to jak wytrzymałam? Z trudem. 2 sezonu ogladałam pół roku, bo ledwo dawałam rady męczyć jeden odcinek dziennie.
Jeżeli chcę coś oceniać, muszę się przemęczyć. Po dwóch sezonach już mialam dość, powiedziałam nigdy więcej takiego szajsu.
Oby Ci kiedyś ten stek inwektyw nie wrócił rykoszetem;)
Nadal nie wierzę w żadne Twoje słowo, także możesz sobie darować.
Myliłam się co do ciebie. Byłam przekonana, że rozmawiam z dorosłą osobą albo przynajmniej dojrzałą. Jednak nie będę tolerować zarzucania mi kłamstwa. Nie dociera do ciebie, że dla mnie to "cudo" na miarę Zmierzchu? I nawet 2 sezony nie zmieniły mojego zdania na ten temat. A tacy...fani jak ty tez tego nie zrobia.
Kończę dyskusję z frustrowaną nastolatką do której nie dociera, że nie każdy lubi te same "arcydzieła" co ona.
Myliłyśmy się obie.
Zarzucam Ci koloryzowanie w tej kwestii, bo piszesz w takich tendencyjnych ogólnikach, że to jest wręcz widoczne jak na dłoni.
Najpierw piszesz, że PW jest okropnie nudne i słabe, potem piszesz że obejrzałaś bite 2 sezony.
Przeczysz sobie, stąd wnioski że kłamiesz.
Zdradze ci pewna tajemnice: Znam swoja osobowosc. I wiem, z jak cos mi sie nie podoba moze mi sie spodobac nagle. Wystarczy jedna mala "iskierka"
Np nim zrezygnowalam z ogladania 6 feet under obejrzałam 4 sezony. Merlina przez 2 sezony oglądałam i sie zastanawialam czy mi do reszty odbilo i marnuje czas na takie bzdury A potem nagle, jedna scena i jeden odcinek i wszystko sie zmienilo. Dopiero w 3 sezonie pojawialy sie jakies sympatie do bohaterow. I z mysli "niech to sie juz skonczy" pojawila sie mysl " czemu odcinek jest krotki?"
PW obejrzalam 2 sezony dlaczego? Bo 1 ma prawo byc zly. Dopiero wchodza, ze tak powiem do ramowki seriali, dopiero probuja sie rozkrecic. I poki nie mam ochoty palcami rozedrzec sobie oczu a mozgu wyciagnac przez slomke ogladam. Nawet jesli jest skrajnie nudny ogladam tak dlugo jak jestem w stanie.
Chocby mialo mi to i rok zajac. Nienawidze przerywac tego co zaczelam.
Zaczynajac PW z mysla ze to rozwiniety Zmierzch i skonczylam z PW z ta sama mysla.
Nie przecze sobie. PW jest nudne i slabe ale nie mialam prawa nie dac mu szansy.
Jedyny wyjatek stanowi Doktor Who. Przy tym "genialnym" serialu wymieklam juz w polowie I sezonu. Z ogromnym trudem dobrnelam do konca. Na II nie mam sil ani nawet checi by probowac.
I badz tak dobra nie oceniaj wszystkich jedna miara. To ze jedna osoba tak robi jak Lapa nie znaczy ze kazda. Uszanuj to. To ze ty przestajesz ogladac i dawac czemus szanse po np 3 odcinkach nie znaczy ze kazdy tak robi. Twoje myslenie typu " jak ja nie jestem w stanie to nikt inny a jak mowi ze jest inaczej tzn ze klamie" jest dziecinne, niedojrzale i ograniczone.
Zresztą, to nie tylko u Ciebie można to zaobserwować...
Text Lapa 24 godziny temu mówi:
"a i tak wg mnie to taki Pamiętnik wampirów to taki Twinlight w odcinkach :)"
Text Lapa 13 godzin temu:
"Własnie oglądałem 1 odcinek..."
To mówi samo za siebie.
PW jest przez niezaznajomione osoby postrzegane bardzo tendencyjnie;) I piszą jakieś tam niby swoje wnioski o tym serialu, mimo że go na oczka nie widziały...
PS. Wybacz, Lapku, ale nie mogłam się powstrzymać;)
Spoko ja się nie gniewam, no na oczka to widziały tylko że mało :), generalnie gdyby nie Ty biały demonie to bym o tym pewnie już dawno zapomniał ale widzie bardzo bronisz swojej racji.Wiec mam zamiar zobaczyć te magicznie 7 odcinków i coś więcej na ten temat powiedzieć.Nie uważam też że Twinlight jest jakimiś totalnym śmieciem , bo nie jest zawszy na scenerie jak to ktoś powiedział i widoki a nawet wątek miłosny przepadł mi do gusty ale tylko w 1 części potem coś się psuję :D.
Oh nie ma za co bym się zarumienił jak bym płynęła we mnie krew :) wyjąłem pochopne wnioski ale niestety u mnie 1 odc bardzo decyduję o dalszym losie oglądania czy tez nie.Ale skoro sama stwierdzasz że po 1 jest najgorszy to trzeba zobaczyć dalej :P
Ale ogarniasz, że po każdym zdaniu, czy to pojedynczym, czy złożonym, ENTER nie jest konieczny? ( ;
Chodziło mi tylko o soundtracki.
Podkreśliłam, że tu i tu SĄ wampiry.
Wampirów w Zmierzchu nie cierpię, bo są całkowitym zaprzeczeniem kanonu.
Własnie oglądałem 1 odcinek i jakoś nie mogłem przebrnąć dalej , ale skoro mówisz że im dalej tym lepej może jakoś mnie to zaciekawi ale gdzie to jest dla nastolatek nie faceta który pije i morduje :D
Pilot PW jest kiepski, to prawda. Sama się zastanawiałam czy oglądać dalej;)
Ale po drugim tak mnie wciągło że obejrzałam 7 następnych za jednym zamachem, także...;)
No i? Są ludzie, którzy za jednym zamachem obejrzą 7 odcinków najbardziej debilnego i prymitywnego g*** jakim jest Świat według Kiepskich albo pseudointeligentnego i "zabawnego i w ogóle fajnego" Doktora Who
Co ma piernik do wiatraka?
Wypadałoby najpierw zaznajomić się z tematem, potem wypowiadać się.
Ja jestem z nim dobrze zaznajomiona. Taka idiotyczna odpowiedz jaka mialaby sugerowac " bo pierwszy odcinek byl nudny, ale potem tak sie wciagnelam ze obejrzalam nastepne 7 bo bylo tak zajebiste i musi sie podobac"
szkoda ze twoje ciasne horyzonty odnosza sie wylacznie do wlasnego przykladu. Pamietniki wampirow sa lubiane tylko przez podstawowke, gimnazjum i liceum czyli dzieci. Malo kto z doroslych oglada t PW. Tak jak zaden normalny dorosly nie jest fanem Zmierzchu
Piszesz kompletne niedorzeczności.
Pisałam o swoich odczuciach, bo niby o czyich mam pisać?
O cudzych?
Mam pisać o wrażeniach sąsiada, co z Tobą?
Nie mówię, że musi się spodobać. Napisałam, że spodobało się mnie. Z kolegą Lap może być różnie, to oczywiste.
Kto tu ma ciasne horyzonty?
"Pamietniki wampirow sa lubiane tylko przez podstawowke, gimnazjum i liceum czyli dzieci. Malo kto z doroslych oglada t PW. Tak jak zaden normalny dorosly nie jest fanem Zmierzchu".
Twoje tendencyjne założenia są po prostu śmieszne, nijak nie odzwierciedlają stanu faktycznego.
Dzieci które znam PW nie oglądają bo się boją;)
Bardzo wielu dorosłych ogląda VD.
Twierdzisz, że żaden normalny dorosły nie będzie czegoś lubił?
XDDDDDD
Bo padnę i nie wstanę. Boję się domyślać, jak Ty definiujesz "normalność"...
To Ty w swoim egocentryzmie zakładasz, że masz absolutną rację.
Kiedy akurat jej nie masz;)
" Co to jest niby to "xDDDDD" Jakaś gimnazjalna emotka?"
Znam od groma i jeszcze troche osób dorosłych, młodzieży i dzieci. Jeśli już w towarzystwie np jakiejś imprezy temat zejdzie na seriale i filmy ( a czesto schodzi ze względu na zawód mój, moich znajomych jak innych "kolegow po fachu") to od żadnego nie słyszałam (ani nawet na forach związanych z moim zawodem) nie spotkałam aby osoba dorosła i dojrzała mentalnie jak i emocjonalnie oglądała PW czy Zmierzch. Za to u nastolatków mnie to nie dziwi. Najgłupszej grupy i najgłupszych mediów dzieciarnia w wieku 11-19 lat ogląda tego typu pierdoły jak Zmierzch, PW i inne "fajne" rzeczy.
A co do strachu...Bac to oni się moga oglądać Dextera a nie serial o "słitaśnych wampirkach i słitatnej loff"
Zresztą z kim ja rozmawiam? Z osobą, która nie ma pojęcia jaką funkcję pełni cudzysłów.
Jasne, że twoje zdanie wględem serialu sie liczy. Ale oprocz ciebi istnieja inni ludzie.
"to od żadnego nie słyszałam (ani nawet na forach związanych z moim zawodem) nie spotkałam aby osoba dorosła i dojrzała mentalnie jak i emocjonalnie oglądała PW czy Zmierzch"
Współczuję przebywania w tak wąskim gronie osób.
Nie wiem, co Ci daje obrażanie dużej grupy odbiorców, bo fani PW, Zmierzchu czy czegokolwiek innego z pewnością nie czują się mentalnie dziecinni czy głupi, jak sugerujesz.
Widzę że ktoś tu ma pewien problem, i choć zwykle nie przeszkadza mi rozprawianie o czymś z osobą toksyczną i o zamkniętym umyśle ( zwłaszcza w necie, bo takie osoby zawsze można olać;) to jednak na razie postaram sobie darować dalsze z Tobą dyskusje, bo jak widać nie ma sensu.
Pozdrawiam i życzę więcej życzliwości dla innych.
Eh po co wam te spory i tak osoba A nie przekona osoby B a osoba B nie przekona osoby A.Co najwyżej będziecie sobie wrzucać na a)wiek b) nieznajomość tytułu c)Inteligencji d)gramatyki plus co wyniknie w praniu.Bo co ma wspólnego do głównego sporu cudzysłów albo płeć , czy też zawód ew gorno ludzi z jakim się przebywa.Moja rada ogarnijcie się kobity i zamiast tracić czas i pewnie nerwy na never ending sotry obierzcie sobie kolejny odcinek PW czy TB i piszcie o nim ;p.
Przepraszam za te przepychanki, ale po prostu nie wytrzymałam, kiedy wiadomo kto zaczął wymyślać, że fani tego czy tego są nie tego;) Zwyczajnie drażnią mnie tego typu obrzydliwe insynuacje, nic nie poradzę.
Ale spoko, nie mam zamiaru więcej tego ciągnąć, bo nie ma sensu to najmniejszego.
Nie raz warto przemilczeć , słowa czynią nie raz niezłe szkody :).Ale jestem rad że to zrozumiałaś.
Szczerze i obiektywnie mówiąc po czwartym sezonie TB z nudów zaczęłam oglądać PW. Udało mi się przebrnąć przez trzy odcinki. Może później jest lepiej, nie przeczę. Jedyny plus jaki zauważyłam to taki, że wampiry się nie świecą. A tak generalnie gra aktorów - drewno. Zwłaszcza Elena i Stefan. Brak jakiejkolwiek inicjatywy, drętwe dialogi. Generalnie mnie nie wciągnęło. No, ale po to jest tyle seriali żeby każdy znalazł coś dla siebie ;p