PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74706
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Trzy odcinki i nic ?

ocenił(a) serial na 3

Po trzech obejrzanych odcinkach zniechecil mnie ten serial. Moje pytanie, dzieje się cos w dalszej czesci co wciąga widza? Czy tylko rąbanie i rąbanie, bo zdecydowanie wole mocniejsze erotyki jesli o to chodzi. Jest sens sciągac to dalej. Prosze o odpowiedz, bez zbednych komentarzy typu " zaj... serial. Jak mogles sie nie wkrecic ?" itp. Z góry dziekuje

ocenił(a) serial na 10
BioHay

Ja od siebie mogę tylko poradzić Ci obejrzenie jeszcze paru odcinków. Według mnie serial jest rewelacyjny, ale zależy co kto lubi.
A w dalszej części nadal będą poszukiwać zabójcy, który wznowi swoją działalność i okaże się nim osoba, której na pewno nie podejrzewałeś. I w ogóle pojawią się nowe ciekawe wątki, więc wybór należy do Ciebie.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Dalej bedzie tyle rąbania? Jesli chodzi wątek kryminalny to jestem Za! Jeszcze pytanie czy to jest serial tylko dla kobiet? Zauwazyłem, ze wypowiadaja sie jak narazie same kobiety.

użytkownik usunięty
BioHay

Ja moge ci tylko polecic dalsze odcinki czyli caly 1 sezon i 2 naprawde godne obejrzenia. Nie bede ci mowil o czym jest 2 bo ci zepsuje film.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Dzieki za odp. Na szczególy nie licze, bo po co film pozniej ogladac ale zaufam tobie jako facetowi i sciągne nastepne odcinki.Mam nadzieje, ze się nie rozczaruje i serial nie bedzie mi słuzył tylko jako kolysanka filmowa do snu :) Moze się jeszcze ktos wypowie? plci meskiej

ocenił(a) serial na 10
BioHay

Pytałeś czy to jest serial tylko dla kobiet. Może się tak wydawać, bo jeśli w serialu grają przystojni faceci, to przyciągają kobiety jak lep. I w wypadku TB nie ma się czemu dziwić:) Ale mnie do serialu namówił mój brat, który wciągnął się w niego podobnie jak ja. Także chyba płeć nie ma większego znaczenia.
Mam nadzieję, że jednak ściągnąłeś resztę odcinków, więc miłego oglądania:)

ocenił(a) serial na 8
BioHay

Też na początku serial wydał mi się średnio ciekawy. Jednak w połowie 1 sezonu zdecydowanie się rozkręca i wciąga na dobre. Myślę , że trzeba się do niego trochę przyzwyczaić zwłaszcza jeśli nie jest się fanem tematyki wampirów ;) pozdrawiam

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Tak juz poszła prawie cała seria. Faktycznie od 4 odcinka mozna sie wkrecic ale pod koniec 1 sezonu robi sie troche nudny. Jesli moge cos napisac to troche za wysoka ocena jak na taki naciągany serial. Sookie pyta sie swojego brata Jasona w barze przy wszystkich, czy zabil ta kobiete nie pamietam jak sie nazywała. W barze przy tylu osobach z miasteczka? Jesli potrafi czytac w myslach to po co pyta i na dodatek przy takie publicznosci. Sookie została ranna podczas pobicia, wypila krew wampira nie miała zadnyc efektow ubocznych ? Sookie została ugryziona przez wampira jak i wiele innych ludzi dlaczego nie staje sie wampirem? jak w przypadku Billa ? Nastepna sprawa Bill mowil, ze zaden wampir nie mogłby sie oprzec krwi czlowieka, taki mają instynkt dlaczego on sie oparł ?

ocenił(a) serial na 3
BioHay

A jeszcze jedno w pierwszym czy drugim odcinku Bill rozmawia o Sookie na temat na co wrazliwe wampiry padlo srebro. Bill zaprzeczyl, ze to tylko wymysł ludzi. Jest sytuacja, ze widzimy jak Bill jest przywiazany srebrnym lancuchem ktory rani mu rece. Moze mam złe tlumaczenie. Wytlumaczccie ?

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Jak Cie nie wkreca to nie ogladaj. Po co sie masz meczyć. Pierwszy odcinek daje ogólny zarys calego serialu.
Co Ci to "rąbanie" tak przeszkadza?
Ja pokochałem ten serial od pierwszego odcinka.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

W tym serialu nic sie kupy nie trzyma. Pokochales? ile ty masz lat ? Odpowiedz mi na te pytania ktore zdałem. Jak pokochales to powinienes rozumiec serial, chyba ze ogladasz bez zrozumienia :)

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Niestety chyba jesteś dla mnie za mądry.
Daj sobie spokój z głupimi serialami i idź lepiej poczytać Zmierzch.

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Przeczytałem te twoje pytania i ręce mi opadły.
Człowieku, pomyśl. To naprawdę nie boli.

BioHay

Ja też obejrzałem 3 odcinki i mam ten sam problem co kolega. I mnie np
rąbanie przeszkadza. Rozumiem raz kiedyś, ale tutaj wokół tego serial się
kręci. Obejrzę 4 odcinek i po nim zdecyduję czy warto dalej.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Nie warto. Dałem sobie juz spokoj. Po trzecim odcinku wszystko się pokrecilon naprawde dlatego mialem wrazenie, ze mnie wciąga. A ty drogi kolega mądry nie pisz tutaj komentarzy, bo to naprawde zbedne, jesli potrafisz tylko tyle wystukac. Napisz cos sensownego. Jesli ja nie mysle to daj mi do zrozumienia, ze ty jestes myslacy i odpowiedz. Co do rAbania to mi faktycznie juz zbrzydły te sceny, bo ile mozna?

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Aż tak cie peszą dwie osoby uprawiające seks? Masz jakiś problem?
Polecam kiedyś spróbować, to naprawdę fajne.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Czytales petycje. Mysle, ze tyczy sie takze ciebie. Bo jestes osoba ktora fanatycznie broni swoich ulubionych tytułow. Co do rAbania to tak wkurza mnie jak na kazdym kroku ktos uprawia seks. Mysle, ze trzeba dodac jeszcze jeden gatunek. Tak się składa, ze mam dwojke dzieci reszty pisac tobie nie musze. Odpowiadasz sensownie, czy dalej bedziesz bronil pierdołami ?

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Wymiękłem. Do tej pory myślałem że rozmawiam z dzieckiem lub najwyżej z nierozgarniętym nastolatkiem.
Dlaczego wkurza cię jak ktoś uprawia seks? Ja tu widzę jakieś problemy. Seks nie służy jedynie produkcji dzieci.
Polecam wizytę u seksuologa.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Więc? Odp czy dalej bedzie pierdoly wciskał ? Jak to jest ze panna która czyta w myslach pyta perfidnie swojego brata w barze o to czy morduje. Dlamnie dziecinne i naiwne. Co z tym srebrem ? Działa na wampiry czy nie ? Moze platyna to było lub zwykła stal ? Zalózmy, ze na Billa działa srebro to dał sie tak zaskoczyc przez tą pare ktora chcial z niego sciagnac krew ? Naiwne. Chyba, ze Bill wtedy nie był w formie i w głowie tez pustka, ze dał sie tak zwabic na ten parking.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Z dzieckiem to ja rozmawiam. Bo naprawde głupoty piszesz. W jednym poscie tak w drugim co innego. Rozmawiamy o filmie czy o twoich kompleksach. Jesli bede chcial obejrzec erotyka to włacze film erotyczny. Jesli bede chcial obejrzec fantystyke obejrze film fantastyczny itd itd. Napiszesz cos mądrego? Widze, ze nie tylko mnie nie pasuje ten seks w tym filmie. Napisałem tobie, ze jesli to było by sporadycznie ok ale jesli rAbią sie tam non stop to juz zaczyna to byc niesmaczne i nudne. NAPRAWDE NAPISZ COS MĄDREGO inteligencie !

ocenił(a) serial na 9
BioHay

O rany. Zacytuję sam siebie bo mi się nie chce tego znowu pisać...

"Zarzuty odnośnie zmienionych zasad. Czy gdzieś jest jakiś spis co ma działać na wampiry, jak maja wyglądać, albo jak się zachowywać? Nie, ponieważ wszystko zależy od wizji autora. To on kreuje ten świat i robi to jak mu się podoba. Pierwszy wampir, Dracula, mógł np przebywać w świetle słonecznym więc chyba wszyscy powinni się burzyć przy każdej scenie w jakimkolwiek filmie w którym wampira zabija słońce.

W tym serialu mamy też świetnie nakreślone, wielowymiarowe postacie, niezły scenariusz, doskonale wykreowany świat, orginalne pomysły.
Do niewątpliwych zalet trzeba też zaliczyć specyficzny klimat i ogromną dbałość o szczegóły. No i oczywiście to że przy pokazywaniu świata twórcy nic nie owijają w bawełnę i wszystko pokazują takim jakim jest."

Jeśli chodzi o inne głupie pytania.
Dlaczego Bill powiedział Sookie że srebro nie działa na wampiry? A czy ty będąc wampirem zdradzałbyś wszystkim pytającym swoje słabe strony?
Dlaczego Sookie nie zmienia się w wampira po ugryzieniu? Dlatego że do przemiany trzeba czegoś więcej. W dalszych odcinkach mamy pokazany ten proces.

Wystarczy trochę pomyśleć.

A co do seksu w tym serialu. Otóż serial ten jest przeznaczony dla dorosłych ludzi których nie oburza cycek na ekranie a seks jest integralną częścią życia.
Ty najwyraźniej do takich osób się nie zaliczasz, więc ten serial nie jest dla ciebie.
Po prostu go nie oglądaj.

BioHay

Myślę, że jest coś takiego jak granica dobrego smaku, ja osobiście zgadzam
się z BioHay`em i uważam, że przesadzili jest to wręcz nudne. Za bardzo
dosadne jak na mój gust. Stilnes co Tobie się tak podoba w tych scenach
erotycznych? Nie uważasz, że przynajmniej w 3 pierwszych odcinkach
przesadzili?

ocenił(a) serial na 10
pvc

Nie chciałabym się wtrącać w Waszą dyskusję, a raczej kłótnię, ale według mnie trochę źle to odbieracie. TB jest serialem dla dorosłych więc dorosły widz sam powinien zdecydować czy chce oglądać serial zawierający tak dużo scen erotycznych. 1 sezon powstał na podstawie Martwego aż do zmroku, gdzie seksu (chodzi mi tu o Sookie i Billa, bo książka opowiada praktycznie tylko o niej) jest jeszcze więcej niż w filmie.
A jeśli chodzi o moment, gdy Sookie spytała Jasona w barze o to, czy to on jest mordercą. Rozumiem, że chodzi Ci o to, dlaczego nie wyczytała tego z jego myśli. Więc, jeśli uważnie byś oglądał, Sookie w którymś odcinku powiedziała, że nauczyła się trzymać wobec rodziny i najbliższych tak mocną zaporę, przez którą nie przedostanie się żadna myśl, ponieważ ma do nich szacunek. Więcej wyjaśniać już tu chyba nie trzeba.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Ale potrafi to robic ? Czytac w myslach swoich bliskich, a przynajmniej probuje. Nastepna sprawa po co pyta o to w barze przy wszystkich ludziach z miasteczka, jak dlamnie to troche dziecinne. Co z tym srebrem? Co z tymi silami nad przyrodzonymi? W tym filmie jest tyle błedów, ze glowa mała.
Seks masz racje jest to film dla dorosłych ale nie wydaje ci sie ze oni tam przesadzają toz to nudne jest. Jesli o mnie chodzi nastawilem sie na film fantastyczno -kryminalny a tam jest ciągle walenie. Wszyscy wiemy jak juz kolega napisał , ze seks jest przyjemny ale jakos ma sie komponowac z tym serialem a on dlamnie jest wielkim minusem, bo tak naprawde to on nic nie wnosi do filmu.

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Sookie dlatego nie czyta myśli swoich bliskich bo chce być wobec nie fair. Jej rodzice odrzucili ją gdy zorientowali się że potrafi czytać w myślach.
Poza tym chciała odpowiedzi więc zapytała. Przecież Jason nie czyta w myślach, nie?

Tak, srebro osłabia wampiry. Co do sił nadprzyrodzonych, to raczej nie posiadają takowych. Mają jedynie wyostrzone zmysły i potrafią się niesamowicie szybko poruszać.

O jakie błędy ci jeszcze chodzi? Sądzisz że na etapie produkcji nikt by tego nie zauważył?

A po co seks w tym serialu? Ma on na celu pokazania relacji między postaciami a także miedzy wampirami a ludźmi.
Poza tym później nie ma go aż tyle.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

No nareszcie. Normalna odpowiedz. Bolało ?
Tak tylko, ze Bill opowida o tym, ze srebro tylko wymysł ludzi. Moze pierdzielil glupoty :) Ok

Nad przyrodzone sily. Jak rozpie... przyczepe tej pary i upozorował wypadek? O tornado bodajze chodzilo. no chyba, ze wynajął sprzet budowlany.

Dlaczego Sookie niema jazdy, gdy wypiła krew Billa ? Z 1.5 litra tam łykneła fakt umierała, ale to nie usprawiedliwia tego. Jason po bibułce nasączonej krwia ma takie jazdy, ze glowa mała.

ocenił(a) serial na 9
BioHay

6 postów wyżej odpowiedziałem na pytanie o srebrze.

Co do mocy to są jeszcze niezwykle silni, ale to chyba zrozumiałe.

Sookie nie miała jazd ponieważ Bill świadomie "oddał" jej swoją krew. Dzielił się z nią swoją energią. Powstała wtedy miedzy nimi więź.

A po bibułce Jason aż takich jazd nie miał. Śmieszniej było jak całą fiolkę wypił.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Sorry gdzie mi umknąl tamten post.

Co do srebra, mozna tak przyjąc dlatego się nie spieram.

Sooki i krew Billa mozna sobie to ta wytlumaczyc. Na mnie to nie działa

Siła hm... no faktycznie nie jest nadprzyrodzona. Zapomnialem, ze wampiry juz tak majaą.

Czytanie w myslach Jasona, rodzina, hm.. faktycznie zabojstwa to taka błacha sprawa . Niech sam mi powie to mu uwierze. Smieszne :)Naiwne dla dzieci ja oczekuje czegos wiecej a szczególy są wazne.

Przemiana, masz racje potrzeba czegos wiecej.

Bill mowił, ze zaden wampir nie oparłby sie krwi jak bylo w przypadku zabojstw on się oparł.

Jakos nic mi tam nie gra.

Nie chce sie sprzeczac, dla ciebie jest dobry, jak dlamnie to za duzo niescisłosci.

po co ?

BioHay

moim zdaniem warto obejzeć kolejne odcinki, jeśli masz jakis problem z seksem na początku- rozumiem. jednak z kolejnymi odcinkami jason staje sie no coz bardziej swiety, co wiaze sie z mniejsza iloscią seksu
. Ale jezeli uwazasz ze teraz sie tam wszystko pierdoli i wgl nie zgadza sie kilka zeczy- to nie polecam 2 sezonu/ OK- moze wszystko sie sklada w jedna calość ale serial zamienia sie w jakas chora bajeczke i za dużo się dzieje czego powodem jest MaryAnn. No cóż mimo to pokochalam oby dwa sezonu, a serial ma wrogów moze dlatego ze jest bardzo śmiały i odwarzny. nie kazdy to lubi.
Pozdrawiam ;)

yloowhe

PS. myślę ze te błędy które wypisales są .. no cóż ŚWIADOME I ZAPOLANOWANE.
zle je odebraleś , tak jak ktos juz napisal z tym srebrem. Bill poprostu nie mówi jej calej prawdy.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Heh wiesz co mi sie wydaje, ze co do tego srebra takze niemacie racji. Bo jesli dobrze pamietam to Bill mowi jej o tym, ze srebro na nich nie działa juz po calej akcji na parkingu. Ten srebrny łancuch Sookie ma na szyji. Upewnie się jeszcze.

napisałas, ze to jest specjalnie tak przedstawione ale to dlamnie za proste i tylko dzieci mogą sie na takie cos nabrac.

Serial ma przeciwników nie tylko, ze tam jest tak duzo seksu, lecz gow... sie tam zgadza.

Wiele seriali oglądałem, niektore z nich były tak zakrecone, ze sam sie zaczełem motac, ale od pierwszego do ostaniego oddcinka wszystko grało.

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Bzdury opowiadasz. Wszystko tam się logicznie układa.
Jeszcze raz zapytam. Czy naprawdę uważasz że na etapie produkcji serialu, podczas prac nad scenariuszem, podczas kręcenia, nikt, ani scenarzyści, ani reżyser, ani aktorzy nie zauważyli nieścisłości?

Na co tylko dzieci mogą się nabrać? Na ukrywanie swoich słabych stron?

Jeszcze co do czytania Sookie w myślach. Ona tak naprawdę nie czyta, tylko słyszy wypowiadane myśli. Nie może zajrzeć w głąb czyjegoś umysłu żeby poszukać odpowiedzi. Dana osoba musi wyartykułować swoje myśli, dlatego zadaje pytanie.

Ja to już nie wiem... Przecież to wszystko jest takie oczywiste.

A serial ma wrogów miedzy innymi dlatego że różni się od tendencyjnych historii o wampirach a już zwłaszcza od serii Zmierzch. Poza tym niektórym też nie pasuje dosadna przemoc i seks bez odwracania kamery. Najwyraźniej są zbyt wrażliwi albo pruderyjni.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

dobra dla ciebie logiczne. Dlamnie nie logiczne.

Faktycznie bez sensu ten temat, bo namoje pytania i tak nieznam odpowiedzi.

Naiwny nic wiecej. Naiwny dla dzieci. Bronisz go widocznie nie zauwazasz pewnych niescisłosci, gdyz jestes w niego tak zapatrzony.

Nie znam Zmierzchu niewiem co to za serial ten nie przypadł mi do gustu.

Nie jestem prowokatorem tylko oceniam z mojego punktu widzenia.

Tyle.

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Ta, jasne, nie znasz Zmierzchu. Nie ośmieszaj się.

Oczywiście że może być naiwny dla dzieci, w tym i dla ciebie.
Mówisz o nieścisłościach, a nie potrafisz żadnych konkretnych podać. Nie wiem czy wynika to z twojej ignorancji czy po prostu tępoty, ale cóż...

Po raz kolejny powtarzam TO NIE JEST SERIAL DLA CIEBIE!!! I zabraniam Ci go oglądać];)

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Intrygowało mnie, jeżeli TB uważasz za marny serial, jakie seriale w takim razie preferujesz i oto na co się natknąłem. Twoje słowa:

"Jesli chodzi o seriale z Argentyny, wenezuli, meksyku to przedewszystkim graj tam same gwiazdy, gra aktorska jest poprostu swietna, a fabuła trzyma sie od poczatku do konca."

Myślę że jakikolwiek komentarz jest zbędny.

ocenił(a) serial na 8
Stilnes

tak odnośnie tego srebra to własnie Bill mowi ze jest to ich słabą stroną,
więc nie wiem skąd ci się to wzięło, co do sex to nie jest go aż tak dużo
szczególnie jak porównasz go z Californication, ja tam lubię ten serial i
dobrze mi się go ogląda, ale każdy ma swój gust.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Bardzo dobrze.
Stary te seriale podbily caly SWIAT. Cos chyba w tym musi byc?

Osobiscie nie jestem fanatykiem jak ty. Seriali z Wen. Arg i innych latino nie bede bronił.
Przymajmniej w nich mozna jedynie podyskutowav, a nie dochodzic co niegra.

Wisi mnie ten serial, bo niema zamiaru oglądac.
Zmierzchu nieznam. Zreszta mozesz wierzyc lub nie.

Temat wampirów, owszem ciekawy, ale nie pod wzgledem seksu, bo akurat Nekrofilia mnie zabardzo nie pociąga. To miałbyc Horror- dramat z tego co pisze a jest Komedio-erotyk

Dziecko zabraniac to mozesz mamie, ojcu, zeby ci na noc pampersa nie zakladała.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Tak faktycznie, srebro zostalo wyjasnione.

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Seriale brazylijskie podbiły świat bo są tanie i tandetne. Tak się niefortunnie składa że niestety większość populacji Ziemi ma fatalny gust.
Można to zobrazować bardzo zabawnym zdaniem które gdzieś słyszałem, "Jedz gówno, miliony much nie mogą się mylić". Nie ma to na celu obrażania cię, tylko pokazania zależności.

Według mnie, różnica między jakąkolwiek brazylijską operą mydlaną a serialem typu True Blood, jest taka jak miedzy najtańszym jabolem z monopolowego a dobrym winem. Tak się niestety składa że to jabolek się znacznie lepiej sprzedaje.

Seriale brazylijskie są właśnie dla takich jak ty. Ich producenci na pewno bardzo się cieszą z waszego istnienia.

ocenił(a) serial na 3
BioHay

Nie jestem ich fanem. Pisałem juz o tym? Stwierdzilem tylko, ze gra aktorska w niektorych jest naprawde dobra.

Co do much i gówna zły przyklad. Nie zagadzam się. Nie bedziemy duskutowac o tym, ze co tanie nie musi byc tandetne , bo oczywiste ale..
Tj jak z muzyka Disco Polo, przewaznie kogo by nie spytac nikt nie słucha, ale są momenty, ze nuci sobie jakis refren pod nosem.

Co do latynoskich seriali jest podobnie, niby siedzisz ogladasz z babcią, bo nic innego nie leci i nagle sie lekko wkrecasz :) Bez jakis uzaleznien ale jakby nie bylo cos w tym jest.

Co do TB nie wkrecil mnie, wiesz dlaczego? Bo nastawilem się na dobry serial, cos co mnie pociagnie za soba, a co dostalem gówno :) do ktorego wszystkie muchy lecą.

Dla mojej zony TB jest ok malo co oglada Dynastia czy Pierwsza Milosc jej wystarczy.
Jesli o mnie chodzi oczekuje czegos innego, gdzie w tym serialu cos z Horroru ? Nie bylo takiego momentu w ktorym była by odrobina grozy. Wampiry tam tanczą, spiewaja, uprawiaja seks a co z wątkiem kryminalnym, bo tak naprawde poszedł on na drugi plan.
Dramat co tam jest z dramatu, ze niby wampir nie moze tworzyc normalnego zwiazku z zywą istotą, oklepany temat i jakos malo dramatyczny.

Własnie tak bym o to porównał seriale latino do TB.

ocenił(a) serial na 9
BioHay

Z drugiej strony, to dziwne że dyskusji na temat serialu który cię nie wciągnął poświęcasz tyle uwagi.
Mnie jak jakiś temat nie kręci to ignoruję go kompletnie. A jeśli serial nie wciąga mnie w pierwszym odcinku, to nie katuję go w myśl zasady a nóż mi się spodoba. Nie potrafię zrozumieć po co go oglądałeś.

Poza tym to przydało by się rozgraniczyć pojęcia. True Blood to serial, Dexter to serial, Californication to serial, nawet Lost czy Prison Brake. Natomiast te latynoskie twory, pierwsze miłości i inne mody na sukces to zwyczajne opery mydlane, telenowele.

ocenił(a) serial na 10
BioHay

Jak dla mnie to jeden z lepszych ale kazdy ma swoje zdanie. Ja osobiscie polecam Ci oglądanie dalej bo duzo sie dzieje . ! :)

Fasolaa

DO BioHay!! wejdź na temat -beznadziejna sookie- jeszcze trochę by mnie "fani" tego durnowatego serialu zaciukali on line.

regenesis

Serial ma specyficzny klimat ale ja go np. uwielbiam.
Fajne jest inne podejście do wampirów wyróżniające się pozytywnie na tle „Zmierzchu” czy „Pamiętników wampirów”.