PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74725
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

... czy w styczniu? czy dopiero na jesieni? czy już kręcą?
... i takie jeszcze małe pytanko. ilu opóźnionych w rozwoju amerykańskich nastolatków po tym serialu spróbuje krwi?

Rafaela_2

Zdjęcia do drugiego sezonu rozpoczną się 5 stycznia, jednak rozpoczną emisję na początku lata :(

Silva

emisja zacznie się 3 maja. --> http://www.imdb.com/title/tt0844441/episodes#season-2 :)

doncia32

Niestety nie jest to prawda. HBO planuje premierę drugiego sezonu w połowie czerwca.

Silva

Charlaine Harris na swoim forum poinformowała, że premiera 2 sezonu jest zapowiedziana na 14 czerwca :)

Rafaela_2

boze bron ale niestety klamka juz chyba zapadla jak mozna robic tak przy.... serial masakra calkowicie
spieprzyli mit o wampirach !!! w 2 sezonie az boje sie pomyslec co tam bedzie ( 1 sezona jest gorszy niz 8
smallville :) wiec w sumie gorzej byc nie moze :))

Ang3lu5

Powiedz mi czy jest jakiś jeden konkretny mit o wampirach? Z tego co wiem to wampiry są różne, a jedyne co je łączy to picie krwi i patrząc na sagę "Zmierzchu" nawet słońce im nie straszne. Kilka wieków temu wampirem nazywano osobę, która nawet niekoniecznie pije krew, ale zmartwychwstała z grobu, jak wtedy sądzono. Także czill. Każdy ma własną wizję i ta w książkach Harris, którą zaadaptował Ball podoba się nie tylko mi, ale milionom również :)

ocenił(a) serial na 9
Silva

Dla mnie to trochę głupio zakończyli sezon pierwszy. Taki lekki niedosyt.

SPOILER, nie oglądałeś, nie czytaj dalej!

No więc rozwiązanie wątków z poprzednich odcinków całkiem dobre (kim jest owy zabójca), ale za cholerę nie zniosę zabójstwa kolejnej mojej ulubionej postaci! Rene się do nich zaliczał, potem Amy no i jeszcze w pierwszej piątce Lafayette... Choć właściwie nie wiadomo czy umarł.
Niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę (ostatnie 10 odc. mam na świeżo, oglądałem je właściwie jeden po drugim), ale Bill rzekł, że tylko się "posilił" (wiadomo, że Lafayettem, bo na niego był skierowany atak), ale czyja była noga w tym wozie (ostania scena z ostatniego odcinka)? No chyba nie Lafayetta jeśli on został zaatakowany 2 tyg wcześniej, a Andy nie trzymał auta przez 2 tyg w tym samym miejscu, na dodatek z kluczykami w stacyjce.
Pozostał mi spory niedosyt, zwłaszcza, że na drugi sezon mam czekać ponad 6 miesięcy! Przesadzili z tą przerwą, co nie?

freepick

Głupio zakończyli pierwszy sezon?! Chyba odniosłeś takie wrażenie, gdyż twórcy zarysowali nowe, intrygujące wątki, by wzbudzić ochotę na kolejny sezon! I udało im się to, bo siedzę jak na szpilkach...

Na drugi sezon czekamy 6 miesięcy, ale czy to przesada?! Oczywiście kolejne odcinki najchętniej dorwałbym już dzisiaj, ale moglibyśmy czekać 9 (do września!), a 6 to chyba najkrótszy okres z możliwych...

Wracając do Lafayetta: Bill rzekł, że się posilił (kim? - tego nie wiemy). Jestem pewien, że nie był to Lafayett (wydaje mi się że to w ogóle nie był człowiek! - Bill nie zabijał ludzi [nie licząc wuja Sookie]. Tym bardziej przyjaciół Sookie). Lafayetta "dopadło" inne stworzenie - tym bardziej wskazywałoby na to jego przerażenie (jak wskoczył na śmietnik) na widok "tego czegoś" (może wilkołak? - Sam mówił, że istanieją; może shape-shifter?). Nie jest wykluczone, że Lafayett żyje... Noga wystająca z samochody Andy'ego to z pewnością noga Lafayetta, ale nie jest powiedziane, że jest martwy.

Pozdrawiam ;)

ocenił(a) serial na 9
globus

Hm, wolę jednak tłumaczenie zmiennokształtny... ;p
MaryAnn też się chyba do nich zalicza, tak?
Ale po co jej świnia i te dziwne "wibracje"?
To dla mnie też zagadkowe, że zna Sama...

freepick

TAk MaryAnn jest raczej shapeshifterem (lub jak wolisz - zmiennokształtnym). A ta świnia służy jej być może jako "wzorzec", tak jak Samowi pies. Tylko właśnie zastanawiające są te dziwne "wibracje", bo u Sama tego nie było. Może jest jeszcze innym "stworzeniem". Ona przybyła do Bon Temps właśnie odnaleźć Sama, a Tary użyje jako przynęty (?). I to chyba z nią i Samem będzie związany główny wątek 2 sezonu. Z pewnością dowiemy się więcej o jego przeszłości, bo wiemy niewiele...

globus

PS. Ja również nie mogę wybaczyć twórcom uśmiercenia Amy... Szkoda również jeśli uśmiercili Lafayetta, bo był jedną z tych "złotych postaci drugoplanowych", które są bezcenne w każdym serialu... ;P

globus

Mogę się wtrącić? Maryann nie jest shapeshifterem ;)

ocenił(a) serial na 9
Silva

Wtrąciłabyś się, nie robiąc przy tym nikomu krzywdy, jakbyś napisała kim jest. :P

freepick

To to spoiler!!!

Maryann jest menadą... Tak, taką z mitologii greckiej :P
Dla mnie osobiście jest to najbardziej naciągana postać z tych 5 książek jakie przeczytałam do tej pory...

Silva

hej :) chciałam się dowiedzieć czy masz może na kompie te ksiązki? ja dorwałam niestety tylko jedną...

ocenił(a) serial na 9
sloneczko161

Którą? Jak I tom to wrzuć na rapida lub gdzieś i wstaw linka dla reszty. ;p

freepick

Mam "Martwy aż do zmroku", a link do tego jest gdzieś w temacie "ksiązka"

sloneczko161

A mnie sie wydaje , ze noga w aucie nalezy do Laffayet'a. Widac bylo pomalowane paznokcie , a jeden albo dwa odcinki wczesniej ( a moze w tym samym , nie pamietam ) jest scena jak Laffayete maluje sobie paznokcie u nogi. Chyba , ze zrobili to swiadomie zeby widz skojarzyl te fakty a tak naprawde noga nie nalezy do Laffayet'a. Być moze niekoniecznie posiadacz owej nogi jest martwy. Nie ma co gdybac , zobaczymy w drugim sezonie ;)

gsitune

Jeśli chodzi o książki to możecie znaleźć je na www.true-blood.com.pl. Poza tym jesteśmy w trakcie tłumaczenia na polski całej sagi :)

ocenił(a) serial na 10
Silva

A to nie ma książek w wersji polskiej wydanych?

mroczny

No nie ma. Wydali tylko pierwszą i zlali temat. Aż dziw że, taki zapalony wielbiciel jeszcze tego nie wie.

mroczny

Fabryka Słów podobno planuje wydać w tym roku pierwszy tom - a zazwyczaj wydają seriami, więc jest szansa i na cd.

mikka_v

Niestety już jakiś czas temu zdjęli ze strony zapowiedź wydania tego tomu, co niestety oznacza, że w najbliższym czasie nie zostanie on wydany.

Silva

Faktycznie - znikło, choć w info z 9 lutego jeszcze mieli jako zapowiedź. Trochę szkoda.

ocenił(a) serial na 8
Rafaela_2

Emisja podobno 14 czerwca:)nie moge sie już doczekać ten serial jest super obybyło więcej Erica :)

ocenił(a) serial na 10
MAYAK82

Jakoś nie śledziłem historii tej powieści. Bardziej się skupiam na wieściach dotyczących serialowego True Blood. Teraz już wiem i żałuje, że tylko 1 tom wyszedł. Może jakby było więcej to bym sięgnął po tą pozycję.