specjalnie postanowiłam nie czytać książki, żeby zaskoczył mnie serial, ale mam pytanie do tych,co czytali (oczywiście, nie chodzi mi o to, żebyście pisali spoilery;P)
chciałabym wiedzieć, jacy bohaterowie filmowi w ogóle nie pojawili sie w książce, kto w książce jest postacią epizodyczną, ale w filmie rozbudowano jego rolę itd...
bo słyszałam, że scenarzyści pod tym względem sporo namieszali:)
Namieszali więcej niż sporo, za dużo by opowiadać. Przeczytaj książkę, nie spojleruje serialu w najmniejszym stopniu. Jeszcze w miarę wierna była I część, ale tylko w przypadku głównego wątku z Rene. II seria to już niemalże czysta improwizacja scenarzystów.
Podobnie było z Dexterem. Pierwszy sezon opierał się na książce "Demony Dobrego Dextera", Drugi był już popisem scenarzystów.
Myślę, że TB taki zabieg wyjdzie na dobre, bo nie zawsze to co fajne w książce potrafi obronić się na ekranie, więc improwizacja jest jak najbardziej na miejscu
Dokładnie tak :-). Jak też myślę, że akurat TB wyszło to na dobre, a to z bardzo prostego powodu, książki są pamiętnikami Sookie, więc gdyby się scenarzyści trzymali treści, to w każdej scenie musielibyśmy oglądać ją, co pewnie byłoby trochę męczące... No i cała historia opowiedziana by była tylko z jej perspektywy.
No ale tam Nasty :D była bimbałowata (:.I taka perspektywa pewnie bardziej męskiemu gronu spodoba.Ja mam jeszcze jedno pytania córo mroku jak to mówi Twoja mama.Czy tam są takie wyłudzane sceny seksualne?
Są, są, ale jak do tej pory tylko z Billem i Sookie, no i jest też jedna orgietka. Ale ja dopiero III część czytam.
Aha czyli jednak dużo klimatem się nie rożni do serialu.Choć może jest dużo zmienione jednak widzie nie dodali za dużo nie potrzebnych scen.Mrrr niech będzie ten 12 odc już i zacznę to czytać (:
A dlaczego już nie zacząć. Do ostatniego odc jeszcze 1,5 tyg, czyli kupa czasu.
No wiem wiem ale nie chce sobie popsuć zakończenia :D, bo może być takie samo nie?
Hehe no widzisz co ja z Tobą robię :P hmm to książka rzeczywiste jest dużo inna.
Czytaj śmiało ! Ja przeczytałam książki i nie mam zielonego pojęcia jak 2 seria się zakończy. Ciągle czymś zaskakują :)
ale to chyba dobrze, że coś zmieniają, nie? bo jakby nie zmieniali, to byście wszystko wiedzieli i nie czekalibyście z taką niecierpliwością na każdy kolejny odcinek:)
Ma ktoś może przetłumaczone dalsze części ?
Zapraszam na moje forum o serialach : http://pieprzisol.mojeforum.net/index.php
nie ma przetłumaczonych ;) jedynie pierwsza i druga :) ale po angielsku daje rade czytać :D
eh... to aż dziwne, że nie ma... co prawda ja nie raczej czytam książek autorów anglojęzycznych po polsku, a TB oglądam bez napisów, bo nie potrzbuję, ale i tak gdy czytam wasze wpisy, że nie ma tłumaczeń, to się oburzam...
no normalnie jeszcze trochę to wezmę sprawy w swoje ręcę i sama to dla Was przetłumaczę!
;P