Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74869
6,9 7 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

specjalnie postanowiłam nie czytać książki, żeby zaskoczył mnie serial, ale mam pytanie do tych,co czytali (oczywiście, nie chodzi mi o to, żebyście pisali spoilery;P)

chciałabym wiedzieć, jacy bohaterowie filmowi w ogóle nie pojawili sie w książce, kto w książce jest postacią epizodyczną, ale w filmie rozbudowano jego rolę itd...
bo słyszałam, że scenarzyści pod tym względem sporo namieszali:)

ocenił(a) serial na 7
catherinemusic

Namieszali więcej niż sporo, za dużo by opowiadać. Przeczytaj książkę, nie spojleruje serialu w najmniejszym stopniu. Jeszcze w miarę wierna była I część, ale tylko w przypadku głównego wątku z Rene. II seria to już niemalże czysta improwizacja scenarzystów.

ocenił(a) serial na 8
DirtyMefisto

Podobnie było z Dexterem. Pierwszy sezon opierał się na książce "Demony Dobrego Dextera", Drugi był już popisem scenarzystów.
Myślę, że TB taki zabieg wyjdzie na dobre, bo nie zawsze to co fajne w książce potrafi obronić się na ekranie, więc improwizacja jest jak najbardziej na miejscu

ocenił(a) serial na 7
dezertx

Dokładnie tak :-). Jak też myślę, że akurat TB wyszło to na dobre, a to z bardzo prostego powodu, książki są pamiętnikami Sookie, więc gdyby się scenarzyści trzymali treści, to w każdej scenie musielibyśmy oglądać ją, co pewnie byłoby trochę męczące... No i cała historia opowiedziana by była tylko z jej perspektywy.

ocenił(a) serial na 8
DirtyMefisto

No ale tam Nasty :D była bimbałowata (:.I taka perspektywa pewnie bardziej męskiemu gronu spodoba.Ja mam jeszcze jedno pytania córo mroku jak to mówi Twoja mama.Czy tam są takie wyłudzane sceny seksualne?

ocenił(a) serial na 7
Lap

Są, są, ale jak do tej pory tylko z Billem i Sookie, no i jest też jedna orgietka. Ale ja dopiero III część czytam.

ocenił(a) serial na 8
DirtyMefisto

Aha czyli jednak dużo klimatem się nie rożni do serialu.Choć może jest dużo zmienione jednak widzie nie dodali za dużo nie potrzebnych scen.Mrrr niech będzie ten 12 odc już i zacznę to czytać (:

ocenił(a) serial na 7
Lap

A dlaczego już nie zacząć. Do ostatniego odc jeszcze 1,5 tyg, czyli kupa czasu.

ocenił(a) serial na 8
DirtyMefisto

No wiem wiem ale nie chce sobie popsuć zakończenia :D, bo może być takie samo nie?

ocenił(a) serial na 7
Lap

Och, nie na Boga!. II część ksiązki ma się nijak do serialu.

ocenił(a) serial na 8
DirtyMefisto

Chyba na Boginkę (: to znaczy że jej nie ma? i śmiało mogę czytać ?

ocenił(a) serial na 7
Lap

Aż nam gg padło ;-). Jest boginka, ale w bardzo epizodyczny sposób.

ocenił(a) serial na 8
DirtyMefisto

Hehe no widzisz co ja z Tobą robię :P hmm to książka rzeczywiste jest dużo inna.

catherinemusic

Czytaj śmiało ! Ja przeczytałam książki i nie mam zielonego pojęcia jak 2 seria się zakończy. Ciągle czymś zaskakują :)

ocenił(a) serial na 9
Ahsoka

ale to chyba dobrze, że coś zmieniają, nie? bo jakby nie zmieniali, to byście wszystko wiedzieli i nie czekalibyście z taką niecierpliwością na każdy kolejny odcinek:)

ocenił(a) serial na 10
Ahsoka

Ma ktoś może przetłumaczone dalsze części ?

Zapraszam na moje forum o serialach : http://pieprzisol.mojeforum.net/index.php

ocenił(a) serial na 9
morszpregi

nie ma przetłumaczonych ;) jedynie pierwsza i druga :) ale po angielsku daje rade czytać :D

ocenił(a) serial na 9
natou

eh... to aż dziwne, że nie ma... co prawda ja nie raczej czytam książek autorów anglojęzycznych po polsku, a TB oglądam bez napisów, bo nie potrzbuję, ale i tak gdy czytam wasze wpisy, że nie ma tłumaczeń, to się oburzam...
no normalnie jeszcze trochę to wezmę sprawy w swoje ręcę i sama to dla Was przetłumaczę!
;P