PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74706
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

zawsze przez to mam problemy z oceną seriali. Pierwszy oceniam na 6. Za bardzo narzucały mi się podobieństwa ze zmierzchem, no i główny wątek kryminalny nie wciągnął mnie. Za to drugi sezon dostał 8. Może premiera filmu Zmierzch zmusiła scenarzystów do wykazania się większą kreatywnością. Wyszło fajnie. Miło się oglądało. Ale ogólna ocena to 7, bezduszna średnia.

użytkownik usunięty
Donnie_9

Witaj Donnie_9! Serial Czysta Krew powstał na podstawie cyklu książek Charlaine Harris, pierwsza z książek "Dead untill dark" (na podstawie, której HBO zrobiło 1 sezon Czystej Krwi) została wydana w 2001 roku, natomiast cykl sagi Zmierzch został wydany po raz pierwszy w 2005 roku.Można z tego wywnioskować, że to Stephenie Meyer autorka powieści "Zmierzch" zaczerpnęła nieco z cyklu powieści o Sookie Stackhouse a nie odwrotnie :) Pozdrawiam!!!

Donnie_9

Hej,
kolejny raz spotykam się ze stwierdzeniem że to Czyste krew korzysta z historii zmierzchu. Niestety jak zwykle prawiący takie sądy nie zadał sobie trudu, żeby sprawdzić kiedy zostały wydane pierwowzory.

ocenił(a) serial na 8
truebloodclubpl

no nie sprawdziłem
pisałem na gorąco po obejrzeniu dwóch sezonów jeden po drugim, dzień po dniu, no i takie miałem wrażenie, co więcej nawet gdybym wiedział i tak by mi się narzucały podobieństwa i troszkę mąciły wrażenia z serialu. Reklama robi swoje. No ale aluzje do scenarzystów tracą sens, więc zwracam honor. I podniosę ocenę, bo myślę że inaczej odebrałbym pierwszą część nie znając sagi zmierzchu.