PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=702252}

Daredevil

2015 - 2018
7,9 75 tys. ocen
7,9 10 1 74507
7,6 30 krytyków
Daredevil
powrót do forum serialu Daredevil

Całkowicie zafascynowany serialem, mam pytanie do ludzi siedzących w temacie. Od którego zeszytu zacząć? Szczerze przyznam, że nie czuję się na siłach, aby rozpoczynać przygodę z pierwszymi numerami, które są szacowane na lata 60'. Był w późniejszych okresach komiksu jakiś reset serii pokazujący historię Matta od początku? (Nie bardzo się orientuję w całej dziedzinie).

ocenił(a) serial na 9
MrZajac

Hmm, Marvel nie do końca robi "restarty" jak to ma miejsce np w DC. Tzn, jasne, są retcony ale generalnie wszystko co wyszło w mainstreamowym uniwersum (z numerem 616) jest oficjalnie kanoniczne. Nie powinno to być jednak problemem. Tutaj masz fajną rozpiskę klasyków:

lekturaobowiazkowa. pl/komiksy/daredevil-komiksy-ktore-trzeba-przeczytac/

Jeśli nie odpowiada Ci specyfika i kreska lat 80 i chcesz bardziej aktualnej "wersji" postaci to polecam zacząć od Daredevil vol 2 #26. Wtedy to rozpoczyna się run Briana Bendisa, zbliżony klimatem do serialu. Można jednak czuć się nieco zagubionym na początku więc można zacząć od pierwszego numeru vol 2, mając jednak na uwadze, że do Bendisa seria reprezentowała raczej różny poziom jakości. A i tak nie będziesz wiedział całkiem o co chodzi, no ale cóż taka specyfika komiksów. Ale hej, od czego jest internet, który niezawodnie przyjdzie z pomocą w ogarnianiu wszystkiego :D

W każdym razie od 81 numeru scenarzystą staje się Ed Brubaker kontynuujący wątki utworzone przez Bendisa. Kontynuowana jest zresztą konsekwentnie wysoka jakość serii. Na numerze 120 kończy się vol 2 i kolejne zeszyty powracają do starej numeracji (Daredevil vol 1 #500), potem jednak Brubaker schodzi ze stołka scenarzysty... I odradzam wszystko co wyszło potem. Bo poziom spadł o kilka pięter. A przynajmniej do czasu Marka Waida i Daredevil vol 3 #1. To jest też ponoć dobry start. Ja jeszcze nie miałem okazji się za to zabrać ale wszyscy którzy to przeczytali są generalnie zgodni, że run Waida jest świetny (do dzisiaj zresztą kontynuowany).

Jako niedoświadczonemu czytelnikowi radzę więc nastawiać się na to, że ZAWSZE coś Cię ominie i nie będziesz się w 100% orientował w świecie Marvela (przynajmniej jeśli mowa o mainstreamowym uniwersum). Jednak na necie jest sporo baz informacyjnych (Marvel Database, Avalon), więc to nie jest taki problem jaki mógłby się wydawać (mnie samego to odstraszało przez długi czas od komiksów). Miłej lektury. Pozdro

Czerwon_Kat

Bardzo treściwie i sensownie. Dzięki za odpowiedź, powinna się przydać wszystkim, którzy chcą zacząć przygodę z Daredevilem w papierowej wersji :)

ocenił(a) serial na 8
MrZajac

http://marvelcomics.pl/publicism/index/id/1299/Wi%C4%99cej-komiks%C3%B3w,-mniej- seriali,-czyli-co-przeczyta%C4%87-je%C5%BCeli-nagle-zajarali%C5%9Bcie-si%C4%99-D aredevilem-#1