PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=702252}

Daredevil

2015 - 2018
7,9 74 tys. ocen
7,9 10 1 74241
7,6 26 krytyków
Daredevil
powrót do forum serialu Daredevil

Trochę o postaciach. Najlepszy oczywiście Punisher, świetnie zagrany, znowu bohater z przeszłością, wie czego chce i idzie dosłownie po trupach do celu. Świetne dialogi z nim i teksty którymi rzuca. Bezwzględny ale na pewno dobry.

Matt to chyba najsłabsze ogniwo w drugim sezonie, o postaci wiemy już wszystko bo wszystko pokazała w pierwszym sezonie teraz jest wykorzystywana przez wszystkich, Sticka, Elektrę, olewa przyjaciół itd.

Elektra ciekawa postać, lekko irytująca, reszta postaci jak najbardziej na plus, Fiska genialny jak zawsze, Karen w końcu coś robi i osiąga. Brakło mocnego czarnego charakteru, może w 3 sezonie pojawi się Bullseye? Ale pewnie dadzą tą całą rękę i znowu jakieś ninja będą skakać po dachu i strzelać z łuków -.-.

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Jak dla mnie najciekawsze postacie serialu to:
Fisk - 10/10
Mosley - 9,5/10
Punisher - 9/10
Electra - 8/10
Także 1 sezon dla mnie był lepszy pod względem postaci jak i fabuły.

ocenił(a) serial na 9
returner

Ten kolega Matta też jest ciekawą postacią. W tym sezonie brakło jedynie jakiegoś mocnego czarnego charakteru, znaczy było ich sporo ale Frank odsyłał ich fachowo do grobu. W kolejnym sezonie pewnie Nobu powróci, i oby dali Bullseye'a.

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Nobu jest bez głowy wiec raczej Electra będzie nimi rządzić.

ocenił(a) serial na 9
returner

Oby ich było mniej bo szczerze, ja przynajmniej za Ninja nie przepadam, Nobu był spoko ale co za dużo to nie zdrowo a tu było więcej Ninja niż uchodźców w Grecji :/

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Wiadomo, że 2 sezon (hand) to nie to samo co pierwszy koalicja mafii Fiska + Chińczycy + Japończycy + Rosjanie. A przede wszystkim główny antagonisty świetny przedstawiony.
W sezonie poszli bardziej w fikcję, a przez to słabsza była dramaturgia.
Mnie właśnie zawiodła ich mała ilość w finale.
Jedno ujęcie pokazywało, że ich na dachu około setki. A potem walczy ich ok 15-20. WTF ?

ocenił(a) serial na 9
returner

Właśnie, fajnie by wyglądało gdyby ta kooperacja Elektra, Daredevil i Punisher robili tam rzeź z setką Ninja, było by mocne zakończenie, powinni jeszcze nie pokazać że Elektrę ożywili.

Co do dramaturgi, w tym sezonie było to jedynie życie Franka, pierwsze odcinki do 5-6 były genialne, lepsze od pierwszych, szczególnie kiedy jeden z Irlandczyków mówi:
-To nie armia, to jeden facet!
[BOOM]
A chwilę przedtem świetne budowanie napięcia przez cały odcinek, rewelacja.

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Mi podobały się pierwsze 4 (zwłaszcza 3 i 4 dzięki Punisherowi)
Potem powiało nudą (odcinki 5-8) Dopiero od 9 się ożywiło.
Fajnie, że pojawił się Wilson Fisk i Chinka. Generalnie sezon drugi skradł Punisher, a było go mało. To źle świadczy. Coś poszło nie tak.

Sezon 1 był bardziej równy. Ciekawsza fabuła i mroczniejszy klimat.
No i te postacie Wilson Fisk i Wesley lepsze wrażenie wywarły niż Punisher i Electra, mimo że też robiły wrażenie.

Jeśli chodzi o całokształt to dla mnie:
Sezon 1 - 8,5/10
Sezon 2 - 7/10

ocenił(a) serial na 9
returner

No pierwsze odcinki były świetne te co wymieniłeś 1-4, jeszcze do takich scen świetnych trzeba zaliczyć:

-Matt odwiedza Fiska w więzieniu.
-Przemówienie Foggiego w szpitalu.
-Rozmowa z prokurator zakończona strzelaninom.
-Punisher opowiada o rodzinie.

+ To co już pisałem i jeszcze te wszystkie rozprawy sądowe, trzymały w napięciu i to duży plus bo w pierwszym rozpraw było mało, chyba tylko jedna :/

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

A z Electrą podobały się mi retrospekcje z jej młodości, gdy trenował jak Stick. Najbardziej w 2 sezonie zaskoczył mnie ten zwrot akcji z Electrą jako Black Sky.
Słabo w serialu został pokazany Black Smith. Było to zbyt prosto poprowadzone. Z kimś takim nie poradziłaby sobie Madame Gao ? Organizacja Sticka to też jakiś żart. Padali jak muchy i został tylko Stick. Kiepsko też z głównym wątkiem Black Sky. Nobu to słaby główny antagonista na tle Fiska.
Nie ma żadnej ciekawej historii pokazanej w serialu i słabe te jego motywacje. Walki z ninja z czasem nudnawe.
I co z tymi dzieciakami, którym spuszczali krew i robili transfuzje toksynami, że zagryźli pielęgniarkę :)
Cała ta szopka z ożywaniem irytująca. A ta dziura nie wiadomo po co. To będzie pewnie kontynuowane w Defenders lub 3 sezonie Daredevil. Mam nadzieje, że w następnym sezonie większą rolę odegra Fisk i Madame Gao,
a mniejszą Electra i Black Sky. Punisher pewnie się już nie pojawi, bo dostanie swój serial.

ocenił(a) serial na 9
returner

Moim zdaniem mogą zniknąć na cały trzeci sezon oddając pole Fiskowi, Punisherowi, Mattowi i Bullseyowi bo ten ostatni na 99% się pojawi. Mogą ich pokazać pod sam koniec a wątek kontynuować w Defenders zostawiając Daredevila takim jaki był w pierwszym sezonie.

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Nie wiadomo tylko co będzie najpierw Defenders czy 3 sezon Daredevil.

ocenił(a) serial na 9
returner

Chyba trzeci sezon :/ Jeszcze brakuje dwóch seriali przed Defenders.

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Z kobiecych postaci - zdecydowanie Electra. Świetna babka, waleczna, charyzmatyczna, bardzo przyjemna dla oka. Na szczęście nie zrezygnowała z broni pod wpływem uduchowionych kazań Daredevila. Claire nie przypadła mi do gustu, Karen to jakaś koszmarna pomyłka ludzi od castingu, miałam nadzieję, że ktoś ją odstrzeli. Męscy bohaterowie - Punisher to poezja sama w sobie, nie siedzę w komiksach, nie znam "papierowego" pierwowzoru, ale każda scena z Frankiem była mistrzowska. Nie p******ił się w tańcu, kiedy trzeba było użyć broni, robił to, kiedy trzeba było wzruszyć widza historią o rodzinie ... też to robił (przynajmniej w moim przypadku ;)). Fisk - połączenie manier z wyższych sfer z bezwzględnością, no i jego słabość do Vanessy. Podejrzewam, że gdyby był bardziej kuszący fizycznie, stałby się ulubieńcem damskiej części widowni (chociaż i tak miałam przed oczami młodszą postać aktora z Full Metal Jacket). Nie dziwi fakt, że szybko podporządkował sobie całe więzienie i mógł zajadać steki w celi, popijając je dobrym winem. Matt niestety trochę mnie rozczarował. Kumam, że "nie zabijaj" "Elektro nie, daruj mu" , ale ileż można? Gdyby nie uzbrojeni Elektra i Punisher, już po kilku scenach walki wąchałby kwiatki od spodu.

ocenił(a) serial na 9
depoz

Fisk jest chyba najlepiej dobranym aktorem w tym serialu do pierwowzoru z wyglądu. Nie widział bym innego aktora w tej roli.