Nie miałem jeszcze okazji oglądać tego serialu, stąd pytanie: czy w którymkolwiek odcinku pojawiają się jakieś nawiązania, aluzje do filmowego uniwersum Marvela? Albo powiązania z serialem Agents of S.H.I.E.L.D?
Jakieś nawiązania i aluzje do uniwersum - tak. Powiązania z serialem Agents of S.H.I.T. - dzięki bogu nie.
Do Agentów Shield też było przecież nawiązanie. Ojciec Matta walczył z Carlem Creelem i później Creela jeszcze kilka razy wspominają
Poza Creel'em/Absorbing Manem, który pojawia się w Agentach SHIELD, było tego jeszcze trochę. W gabinecie dziennikarza Bena Uricha na ścianach wisiały wycinki gazet nawiązujące do filmów. Jeden artykuł dotyczył walki ze zdjęciem walki Hulka wspieranego przez wojsko z Abominationem w Harlemie, to ta końcowa walka z filmu The Incredible Hulk, a druga strona dotycząca walki Avengersów z Chitauri też w Nowym Jorku. Sam w sobie Urich w komiksach pracował w tej samej gazecie, której zdjęcia sprzedawał Peter Parker, ale w serialu zmienili nazwę z Daily Bugle na New York Bulletin. Nie wiem więc czy w nowym filmie o Spider Manie, będzie nowa, czy stara nazwa tej gazety, no, ale można to potraktować jako lekkie nawiązanie. Poza tym mieliśmy nawiązanie do jednego z wrogów Iron Fista, którego logo (wytatuowane na klacie), pojawiło się na papierkach w których Chińczycy porcjowali porcje heroiny, a Iron Fist też dostanie swój serial, no i mieliśmy złego nindżę z organizacji Hand, może to być zapowiedź pojawienia się w uniwersum Electry, która była powiązana z tymi nindżami.
-w retrospekcjach z czasów studiów Matta i Foggiego jest mowa o Greczynce z która nie wyszło. Myślicie ze może chodzić o electre?
- boss chińskiej mafii (stara kobieta) potrafi uderzyć z wielka siła i mowi ze pochodzi z miejsca znacznie oddalonego od Chin czy myślicie ze może ona pochodzić z K'un-Lun i byc bezpośrednio związana z Iron Fistem ?
Tekst Nelsona: "A ja jestem Kapitan Ameryka, tyle że bez skrzydeł na głowie". Zawsze to coś ;)
Wesley w pierwszym czy drugim odcinku mówi do swoich ziomków, których stłukł DD " rozumiem że gdyby to był facet w żelaznej zbroi albo z magicznym młotem..." :D
sa dwa nawiazania do Agents of Shield
Skye i Matt wychowywali sie w tym samym sierocincu
jest artykul o walce ojca Matta z Creelem, ktory pojawia sie na trzy odcinki w AoS