PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=702252}

Daredevil

2015 - 2018
7,9 74 tys. ocen
7,9 10 1 74241
7,6 26 krytyków
Daredevil
powrót do forum serialu Daredevil

sceny walk

ocenił(a) serial na 10

Nie wiem czy nagrody Emmy mają kategorię dot. choreografii scen walk, ale za ostatnią scenę drugiego odcinka należą się brawa. Oldboy i Ong Bak 2 w jednym :)

FakeRabbit

Też miałem takie skojarzenie. Korytarz obskurnego budynku, mdłe, zielonkawe oświetlenie, 1 przeciwko 20, a to wszystko w jednym ujęciu. Dlaczego w wysokobudżetowych, amerykańskich filmach brakuje takich scen walk. Wszystko musi być chaotycznie zmontowane, poucinane. Nie wiem, czego to jest wina- leniwych, nieudolnych choreografów, ślamazarnych aktorów (w końcu inwestuje się głównie w gwiazdeczki, albo w dziadków którzy nie potrafią już unieść nogi) , czy jakiś idiota uważa, że tak jest efektowniej.

ocenił(a) serial na 10
szmyrgiel

Myślę, że chodzi właśnie o brak umiejętności u aktorów. Robiąc szybki montaż sekundowych ujęć można sprawić, że nawet Scarlett Johanson będzie wyglądać jakby znała kung fu :) Próbowałem się przyjrzeć czy do scen walk używali dublerów, ale chyba nie, przynajmniej większość roboty odwala Cox. Jeszcze ciekawostka do tej sceny: na samym początku bandziory piją polskie piwko :)

FakeRabbit

Czytałem, że aktora zastępuje dubler w najtrudniejszych scenach. Szczerze mówiąc jest całkiem tolerancyjny na tego typu rozwiązania, to zdecydowanie lepsze niż chaotyczny montaż.

ocenił(a) serial na 8
FakeRabbit

Mi ta scena strasznie przypominala pierwsza potyczke Neo z agentem Smithem, ta na stacji metra.
Sposob w jaki Matt odbijal sie od scian i zadawal ciosy, stroj praktycznie zywcem sciagniety z Wybranca, mrygajace swiatlo... czekalem tylko, az Diabelek otworzy drzwi na koncu korytarza, a za nimi znajdzie zlowroga postac w garniturze, ktora przywita go tekstem " Hello Mr.Anderson"
Jest to najlepsza scena pierwszego sezonu.

ocenił(a) serial na 8
FakeRabbit

Szczerze mówiąc bardzo mnie ta scena rozśmieszyła - co jak co, ale Daredevil pary w pięściach to nie ma - bije i bije a gościom nic :p. Musiał każdemu chyba z 15 razy przyłożyć zanim w końcu ten padł...

ocenił(a) serial na 10
Rozgdz

Jakby nie patrzeć był w nie najlepszym stanie pod koniec odcinka. A sporo komizmu było na pewno zamierzone, choćby fragment z mikrofalą :)

ocenił(a) serial na 9
Rozgdz

To byli Rosjanie, a jak wiadomo to twardy naród...

FakeRabbit

Najlepsze w tej scenie było to jak bardzo była realna. Było widać że Matt jest w kiepskim stanie, ostatnie fazy walki gdzie ledwo się poruszał, ostatkami sił wyprowadzał ciosy. Obejrzałem cały serial i nie oceniam go w kryteriach że to serial o superbohaterze, sam w sobie jest bardzo dobry, świetnie zrobiony, prawie doskonałą proporcja między dialogami a akcją, humorem a powagą. Szczerze pod tym względem ten serial bardziej podoba mi się niż filmy Marvela którą są zrobione aż za bardzo żartobliwie, aż już zaczęło mnie to drażnić, a DC w drugą stronę się kieruję. Tutaj jest balans :D