PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725983}

Dark Matter

2015 - 2017
6,9 3,9 tys. ocen
6,9 10 1 3925
6,0 2 krytyków
Dark Matter
powrót do forum serialu Dark Matter
Daniel_Kot

Ach zapomniałem wspomnieć o tym Blinku ! No, przydał się doskonale i trzeba im oddać, że wpaść na takie rozwiązanie? ;)
Co do Nyx i Tetsudy, to zupełnie nie pomyślałem o tym, czy coś się nie zgadza ;) Już podczas treningów rodziła się chemia między nimi i gdzieś podświadomie oczekiwałem takiego rozwoju. Tak więc, taki początek, jakkolwiek od razu podrywający z fotela "o wow", to nie uruchomił we mnie myślenia o tym, co piszesz :)
Ten nowy model, jak na takie zachwalenie jego lepszości przez Rooka, mógłby lepiej bić ;) i skuteczniej, niż tylko robiąc sobie z Portii worek do rzucania z jednej ściany na drugą. Chwycić za głowę, skręcić kark, tego bym się spodziewał. A co do głowy, to trochę mnie zawiódł Ryo. Spodziewałem się dekapitacji, a nie ciosu w głowę, jakby Zombiaka unieszkodliwiał ;)
Z androidką, to poza tą sceną, że leży w łóżku, pewnie wcześniej z kimś albo przynajmniej gdzieś w domu pewnie Victora, to w trakcie napisów jest jedna klatka, na której na 99% całuje się z nim. Bo generalnie też nie oglądam żadnych promo.
p.s. co do dat, to wydawało mi się, że odcinki wychodziły w czwartek. Obejrzeć można było w piątek, napisy to rano sobota. Ale patrzyłem właśnie na terminarz i od początku premiery są w piątek. Tak więc sam nie wiem, chyba napisy nieco później wychodzą i stąd to wrażenie. Ja tak różnie, raz czekam na nie, raz bez.
Tak szczerze, lato trochę nie sprzyja oglądaniu, gdy świetna pogoda :) Bardziej odruchowo pamiętam o DM, gdyż w tej chwili tylko ten serial śledzę. Gdyby było ich więcej, 4, 5, to pewnie czekałbym na emisje w tv, planował nagrywania i oglądał chaotycznie w wolnym czasie ;)

ocenił(a) serial na 7
paperski

I jak oglądałeś 10 odcinek ?
Powiem że chyba najgorszy z ostatnich , nawet nie pod względem jakiś błędów w scenariuszu czy coś tylko cały odcinek na statku i zwolnienie tempa , taki moim zdaniem zapychacz żeby mieć te kilka odcinków więcej . Co do odcinka , to miałeś rację mieliśmy trochę Wiktora ,chociaż nie w realu tylko jako wytwór wyobraźni Androida z ładowarki . Co do halucynacji to nie było to dla mnie jakieś zaskoczenie od początku to obstawiałem gdyż nie ma takiej opcji żeby ktoś wszedł na statek niezauważony . Dla tego przebicie 4 nie zrobiło na mnie wrażenia bo od początku obstawałem że to jednak fake i się nie pomyliłem . później 2 i na końcu 3 , który jednak mnie trochę zawiódł bo pociągnął za spust , dobrze że go 6 uratował . Cały odcinek trochę na poważnie nie było żadnego żartu 3 ::) a szkoda . Czekam na kolejne odcinki . W sumie już wrzesień wieczory coraz dłuższe więc będzie można nadrobić kilka serialów . Wrócił jeden z moich ulubionych Strain / Wirus podobno tylko 10 odcinków 3 sezon ma mieć ale liczę że będą dobre . "_

Daniel_Kot

Dopiero teraz. I jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Mimo że tak czy siak zwykle staram się coś ciekawego wyłowić, to to był słabszy odcinek od poprzednich. Irytowała mnie ta projekcja androidki. O co jej właściwie chodziło? :) No ja rozumiem, że mogła chcieć dbać o dobro załogi, żeby zresetować androidke od wad, ale to raczej wyglądało, jakby ona była wirusem i dążyła do przejęcia kontroli :) Tak czy inaczej, fajnie się musieli czuć przy stole, gdy obie naraz nawijały :) i to tak, jak automaty, jedna coś, druga odpowiedź, ta znowu zaprzeczenie i można zgłupieć :)
I po raz kolejny najwięcej rozumu miała młoda, Piątka :D
A Boona to go tak urobiła wizja jego ukochanej, że naprawdę by se w łeb palną ;) A że jest coś nie tak, że to tylko jakieś wirtualne rzeczy, czy zwidy, czy halucynacje, to już zacząłem podejrzewać podczas walki Ishidi. Coś tak w którymś momencie wydawał się jakiś za bardzo słaby. No ta jego koleżanka nieźle walczyła, ale on już nie takich pokonywał ;) A poza tym, gdy rzucił się w pogoń za nią z takim ostrym zrywem, to też było jakieś nienaturalne dla jego charakteru. On raczej używa walki do obrony, niż ataku. No w każdym razie, to już się wydało podejrzane, że chyba coś jest nie tak z rzeczywistością. Choć jak dostał mieczem w brzuch, to na chwilę mnie to zaskoczyło, ale mimo to, ciągle mi się nie chciało wierzyć, żeby naprawdę miał zginąć ;) "Halucynacja" Porti też fajna :)
Aaa co do tego, jak oni mieliby się znaleźć na statku, to przez chwilę myślałem, że może jakaś teleportacja, skoro już mamy takiego blinka, to jeszcze może by coś właśnie takiego ;)
Ale tak ogólnie masz rację. Zapychacz. Nic to nie popchnęło do przodu. A z Victorem mały zawód, bo liczyłem po tamtej klatkowej zajawce, że jakiś konkretny wątek będzie, a nie tylko sen w ładowarce ;)
No nic. Czekamy co dalej :) Ja powiedzmy, gdy są fajni bohaterowie, a tutaj takich mamy, to wybaczam scenarzystom takie odcinki ;) Ale fajnie, żeby coś jednak do przodu, a nie kręcenie się na statku ;) walka z własnym androidem i żeby któryś samobójstwa nie popełnił :D
p.s. Ja jak wiesz na Wirusa nie czekam, ale z chęcią zobaczyłbym ten serial co polecałeś, Orphan Black :)
Widzę, że na BBC Brit od 17 września leci powtórka 2 sezonu. Nie chce mi się szczerze mówiąc szukać tego pierwszego, ale pewnie byłoby głupio zaczynać od drugiego co?:)

ocenił(a) serial na 7
paperski

Lepiej jednak zacznij od pierwszego odcinka , bo jak zaczniesz oglądać od 2 sezonu którym jestem chyba w 6 odcinku to się pogubisz , Jednak Orphan Black to serial który każdy odcinek dokłada coś do fabuły nie jak jakaś komedia której możesz opuścić kilka odcinków i nadal nic wiele nie stracisz .? Polecam gorąco zwłaszcza że główna aktorka czapki z głów , aż się dziwię że nie gra w głównych rolach kinowych . rozwala system :)

Daniel_Kot

No to nie ma wyjścia i trzeba od początku ;) Już mam I sezon :)

ocenił(a) serial na 7
paperski

I jak ruszyłeś już z oglądaniem jakie wrażenia
? Ja dzisiaj biorę się za ostatni odcinek 2 sezonu mam nadzieję że będzie dobry . a / już chyba jest tego serialu 4 sezony :")_

Daniel_Kot

Już wchłonąłem 1 sezon :)
Wrażenia mieszane. Nie wiem od czego zacząć. Będę trochę nieskładnie skakał.
Główną postać mogłaby grać taka Portia. Widziałbym też np tą z 12 małp, Jennifer. Ta tutaj choć niebrzydka, to jednak nie do końca najbardziej w moim typie. Dlatego mówię o tym na początku, gdyż jednak jest jej pełno, w kilku postaciach, więc jest to dość mocny punkt tego serialu. Tak więc, fajniej gdyby taka, od której oczu nie idzie oderwać, ciągle intryguje, niesamowicie się podoba :) Najatrakcyjniej wypada jako Cosima. Jako Helena odstrasza. Alison dobrze zdobiona, jako kura domowa. A Sara powiedzmy ok, czy bardziej ok, gdy ma mniej na sobie ;)

Już na wstępie serial traci brytyjskim charakterem. Specjalnie sprawdzałem, czyja to produkcja i w sumie do teraz nie wiem :) BBC America, aktorka Kanadyjką, ale jakoś zbyt silny klimat brytyjski. Ogólnie nie jestem fanem takiego, więc nie ukrywam, że serial zyskałby, gdyby był w typowo amerykańskim klimacie.
Ale... machnąłem na to ręką i zacząłem oglądać. Z jednej strony poruszony temat klonowania jest poważny i dość naukowy, a z drugiej przedstawiony jakoś trywialnie. Jeśli przez chwilę można było liczyć, że serial będzie miał charakter bardziej ambitniejszy naukowo, to szybko tych złudzeń pozbawia.
Wiesz, zastanawiam się, o czym może być drugi sezon, i trzeci, i czwarty...? Choć w tym trochę się działo, to jednak główny wątek wolno idzie. I tak obejrzałem to w 3 dni, bo jakby czekać tydzień na jakieś wyjaśnienia, to by się to za bardzo wlokło ;)
Ale wiesz, mimo że, raczej więcej negatywnego, niż pozytywnego bym pisał, to nie żałuję, że się dałem namówić :) Na pewno zjadałaby mnie ciekawość, gdybym nie zobaczył ;) Teraz już będę czekał na odcinki na BBC Brit. Dają po 2, więc spokojnie się obejrzy co dalej :)
Wiesz, o dwóch rzeczach jeszcze wspomnę. Pierwsza, ta co pisaliśmy o graniu kilku postaci naraz. Dwie, trzy, ok. Natomiast tutaj jednak robi się przesyt. Widząc czwartą, czy piątą odsłonę graną przez tę samą osobę, już za bardzo zaczynałem ją analizować, przyglądać się co jest inne, czym w tym przypadku chcieli odróżnić tą od reszty itd. Najzabawniejsze, że wcale nie trzeba, aż tak uciekać do nie wiadomo czego. Tu trochę przesadzili. Oczywiście ułatwia to rozróżnianie Alison od Sary a tej od Heleny a ich od Cosimy, tak jednak, wkradała mi się w to sztuczność, czy lepiej może to nazwać, zbyt usilna próba nadania tej konkretnej postaci unikalności. O tym oczywiście nie myślałem bez przerwy. Dało się traktować je, jakby nie grała je ta sama osoba. Ale były jednak sceny, że to za bardzo uderzało.
Druga rzecz, i to będzie raczej na plus, że o ile może trochę śmieszył słaby refleks Arta, czy ogólnie, w dochodzeniu do tego, o co w tym chodzi i dopasowywanie do siebie kolejnych faktów, to jednak zrobione zostało to naturalnie :) W wielu filmach bowiem za szybko się to odbywa, a bohaterowie wydają się mistrzami błyskawicznej analizy i bardzo szybko zaczynają wiedzieć więcej, niż normalnie wydawałoby się, że powinni. To widz może "wszystko" wiedzieć, bo jest obecny przy każdej akcji, ale nie oni ;) Tu właśnie jest pozytywny przebieg dochodzenia do czegoś, czasem zbyt powolny, ale przez to wydaje się bardziej zbliżony do rzeczywistego.
Ale wiesz, cokolwiek bym napisał, to kurcze, co oni będą 4 sezony ciągnąć? :) Zastanawiam się, gdzie będzie jakiś element zaskoczenia, nagłe zwroty akcji, wyjaśnianie jednej zagadki drugą itp. :) Wiemy, że klony, wiemy, że bliźniaczki, w tle tam jakiś neoewolucjonizm, jak dla mnie nie ma jakieś wielkiego punktu tajemnicy, intrygującego, kurcze co to za wyspa?! czy uda im się zapobiec paradoksowi?! kim jest świadek?! :) no takie tam ;) Jest to na pewno serial trochę inny od tych, które lubię oglądać. Ten ogon, to zapachniało jakimś Wirusem, czy innym z dziwnymi stworami ;) Szczerze mówiąc, to też jedno z pierwszych skojarzeń miałem z Jumanji, no wiesz, ten chłopiec co zaczął sierścią obrastać i mu ogon wyrósł ;)
Wspomniałem o tym na początku, ale myślę, że fajnie główną postać zagrałaby Jennifer z 12 małp :) Ona potrafiła być raz normalniejsza, raz jak wariatka, i dobrze by się jej udało taką Helenę, seksowną Cosime, czy bardziej poważniejszą Sare.
Dobra. To tak na świeżo moje wrażenia :) Jestem otwarty na 2 sezon. Ale jeśli mnie bardzo zawiedzie, to z trzecim już pomyślę ;)

ocenił(a) serial na 7
paperski

To tak na początku wyjaśnię że to konto zrobiłem osobno na filmweba , gdyż nie chciałem żeby mi tamtego Gmaila , zawalały wiadomości i kurier ale to ta sama osoba Papierski Daniel_Kot , tylko zamiast 1 imienia dałem 2 :) Nie wiem czy widziałeś ale wypuścili dwa odcinki DM pewnie to oznacza że 12 to ostatni tego sezonu , Postaram się je zobaczyć dziś wieczorem jak nie dwa to przynajmniej 1 . Jeśli będziesz dawał komentarz to rozbij na dwie osobne wiadomości do każdego odcinka . Co do Orphan Black , serial jest średni nie twierdzę inaczej , wątki nie są super zaskakujące , nie ma zagadki sezonu jak np, twoje odwołanie do świadka z 12 małp . Ja też nie gustuje w typie urody Tatiny głównej bohaterki serialu co moim zdaniem nie u mniejsza jej że odwaliła kawał dobrej roboty i 3 miejsce w rankingu Filmwebu jest jak najbardziej zasłużone gdyż jakby te wszystkie jej postacie nosiły maski to w życiu nie pomyślałbym że gra je 1 osoba , mimika twarzy , gesty zachowanie każdej postaci , szczególnie Cosima . Sam zdecydujesz czy będziesz chciał oglądać dalej , Każdy ma inny gust w filmach i serialach , Widać że np. Ty bardzo lubisz 12 małp patrząc ile razy się do tego serialu odwołałeś , nie powiem ja też go lubię tak na 8 / 9 w skali 10 . A w tym roku jednak 10 dałbym Stranger Things jako nowości i 10 za 2 sezon Daredevila a tobie mogą się one średnio podobać także każdy ma swoje rację . Ciekawe czy DM dostało 3 sezon zobaczymy jaki będzie finał jak otwarty to może scenarzyści liczą na 3 sezon :)

ocenił(a) serial na 8
Tomasz_KOT

Tak, wypuścili dwa odcinki. obejrzałem już (11 napisy i 12 z rozpędu bez napisów) i na szczęście nie jest to koniec sezonu (jeszcze 13 odc)

@@@@@ Raczej nie spoilery ale oddziele

Gdyby te dwa odcinki były końcem sezonu to zdenerwował bym się na cliffhanger
Pierwszy z dwójki odcinków nawet ciekawy.
Natomiast koniec 12 odcinka zawierał kilka zaskoczeń i to dużych.

@@@@@ Spoilery

na końcu 11 odc. nie zwróciłem za bardzo uwagi na chęć odzyskania pamięci czwórki bo myślałem że stanie się to na koniec sezonu a nie między odcinkami.

Co do 12 odcinka
Właściwie ostatnie 15 minut tego odcinka było dla mnie zasypane niespodziankami od pojawienia się proroka (tego gościa co wszystko wie) przez zabicie przyrodniego brata i jego zdradzieckiej matki oraz prawdopodobną zdradę załogi Razy szczególnie że gdyby nie oni ( teoretycznie głównie piątka choć nawet android miał swój wkład) Ryo już by nie żył.
Na koniec odniosę się do podwójnego odcinka ... Sądzę że decyzja 4 o przywróceniu pamięci (11/12 odcinek) powinna mieć odstęp tygodnia a jego (chyba) zdrada być połączona z 13 odcinkiem.
Wydaje mi się że mogli zrobić ten podwójny odcinek przez inny serial który leciał na SyFy (Killjoys) który zakończył się (jeśli dobrze pamiętam) w zeszłym tygodniu przez co mieli czas w tym tygodniu na dwa odcinki a w przyszłym tygodniu może się pojawić jakiś nowy serial. (jeśli te seriale nie leciały w ten sam dzień to moja drobna teoria się wali ale nie che mi się sprawdzać bo już późno ;) )

Jeszcze na koniec przypomniała mi się miła sytuacja gdy dwójka nieoficjalnie zwolniła androida z odpowiedzialności za przywrócenie pamięci Ryo (4) mówiąc że zrobiła by to samo co bylo (z perspektywy końca odcinka) oczywistym znakiem że Ryo zdradzi.

Na prawdę na koniec ;)
Mam spore wątpliwości że Ryo kompletnie ich zdradził bo prawdopodobnie by ich zabił

ocenił(a) serial na 8
Zyhryt

Teraz myślę że Ryo ich nie zabił bo Android pewnie by uciekł z Blink Drivem a ten go chce.
Dodatkowo sporą choć zdecydowanie nie jedyną winę za zdradę czwórki ponosi szóstka który wprost powiedział mu że nigdy nie dostanie napędu (zaznaczając że MY czyli cała załoga nigdy na to nie pozwoli)

ocenił(a) serial na 7
Zyhryt

Dobra widziałem już 2 odcinki to mogę przeczytać to co napisałeś nie obawiając się o spoliery :) Odcinek 11 był naprawdę dobry zwłaszcza z udziałem Marcusa i 5 . Ten moment kiedy Boom narzeka na 5 żeby go zostawiła naprawdę słodki i wzruszający . Scena kiedy ten Policjant wchodzi do chatki i naśladuje wydarzenia z miejsca zbrodni nie wiem czemu od razu skojarzyłem z pilotem Hannibala :) I oczywiście końcówka odcinka zaskakująca czyli podjęcie przez 4 decyzji o przywróceniu wspomnień .

Co do odcinka 12 to zacznę od końcówki to mi szczęka opadła cały odcinek się tego nie spodziewałem , zwłaszcza zabicia jego brata , bo proroków , cesarzowej czy jej ludzi i generałów mi nie szkoda . Raczej wątpię żeby zabił załogę ,

Tomasz_KOT

W 11 zabrakło tylko, żeby Piątka rzuciła się na szyje Boona i zaczęli ten tego ;) Ale ta scena, gdy ją chciał zrazić do siebie, jak najlepszy wyciskacz łez :)
Dobry odcinek, ale jak się za chwilę obejrzało 12, to ten dopiero rozwalił system szczególnie na koniec! :)
Korose! :-) i wszystko jasne ;)
Ostro się obszedł, było to mocne, ale popieram go. Nawet brata nie było co oszczędzać, bo nie był w porządku w tej całej sytuacji.
Fajna była rozmowa Ryo z Misaki (dobrze ją nazywam?) Pokazała się od atrakcyjnej strony. Inna sprawa, że to jej służenie dla tronu, jest strasznie bezrefleksyjne. W przeciągu kilka minut słuchała poleceń cesarzowej, potem brata Ryo, na koniec jego, mimo że chwilę temu była gotowa go zabić oraz zagłosowała za śmiercią.
Może ma swoje plusy takie posłuszeństwo, ale jednak budzi jakąś nieprzychylność wobec niej.
Zobaczymy co w finale sezonu :)

Tomasz_KOT

Tekst perełka, oczywiście Boona, "Mowę końcową mógł rozegrać lepiej" :)
Świetne są też te drobne emocje androidki. Choćby to cieniutkim głosem "good luck" :) Brakowałoby tego, gdyby jechała na ulepszonym sofcie.

ocenił(a) serial na 7
paperski

Masz rację teksty Boona cały sezon są nie do pobicia . Nawet muszę się przyznać że nie wpadłem że cesarzowa dogadała się z prorokami kiedy oglądałem , teraz wydaje się to takie oczywiste a ja kombinowałem że może Nyx sabotuje plany 4 do odzyskania tronu żeby został na statku . Też mi się podoba że załoga Razy daje ważne misję 5 bo tak szczerze nikt o niej nie wie a jeśli nawet tak jak prorocy to ją lekceważą . Cieszę się że jest jeszcze 1 odcinek finałowy . 2 sezon naprawdę bardzo dobry z może 3 albo 4 słabszymi odcinkami . Kolega wyżej pewnie ma rację co do wypuszczenia 2 odcinków na raz , gdyż 12 odcinek nie był kontynuacją 12 , pewnie chcą inny serial na SYFy dać i muszą mieć czas antenowy wolny .

ocenił(a) serial na 7
Tomasz_KOT

literówka tam miało być 11 :)

Tomasz_KOT

Ja też o tym nie pomyślałem, o prorokach. Byli zaskoczeniem :) Tyle że nie miałem kandydatów, kto mógłby to być. Tak jakoś bezrefleksyjnie przeszedłem na tym do porządku dziennego, ok ktoś tam coś doniósł ;)
Co do proroków, to ignorujący tekst tego głównego tylko potwierdza, jak dobra jest Piątka i nie należy jej lekceważyć ;)
Trochę zabawnie, jak wielka bohaterka weszła do pokoju brata Ryo ze wzniosłymi słowami, że przyszła go uratować :)
Też tak zaczynam uważać, co Ty i Zyhryt, że chyba nie do końca tak miało być, z 11 i 12, a raczej pewnie 13 będzie dobrą kontumacją - w tym momencie już rozbitego dwuodcinkowego finału "12+13". Ale mniejsza o to. Ważne, żeby zrobili kolejny sezon. Co prawda historia Ryo może się zakończyć, obejmie tron i się rozstaną, no ale reszta, jeszcze jest co pociągnąć :) A poza tym, tak świetne sie zrobiły te postacie, że tak po prostu z wielką przyjemnością zobaczyłbym kontynuację :) Żal byłoby się z nimi rozstawać.

Tomasz_KOT

Mały offtopic.... Obejrzałem Stranger Things :) Zacząłem o 20, skończyłem około 2 w nocy :) Dokładnie, to co słyszysz. Odcinek za odcinkiem, maraton :)
W trakcie pierwszego sobie przypomniałem, no tak, to miały być lata 80. Ta muzyka w czołówce bardzo daje klimat tamtego okresu :) I od razu też nie do końca się zgodzę z jednym, co chyba w jakiś recenzjach się pisze, że jest to powrót do tego starego dobrego kina filmów typu Goonies itp. Nie wystarczy bowiem nakręcić coś w takim klimacie, aby to poczuć, albowiem ważne jest jeszcze np. że tamte filmy oglądamy w słabej jakości, adekwatnej do okresu, inna trochę realizacji była, itd itd. Ale to jedynie na marginesie ;)
Dałem 7/10. Naprawdę dobry i przyjemnie się oglądało, Oczywiście ten stwór trochę mi nie pasował, tak jak Ci pisałem, że nie jestem fanem takich potworów, ale za to ta co grała 11, Millie Bobby Brown , oj to będzie świetna aktorka! :) Już teraz, mimo że 12 lat i niewiele kwestii, to emocje jej twarz oddaje niesamowite. Krótkie włosy tylko potęgował efektem, jaki przekazywała spojrzeniem.
Wątek ciekawy, mimo że ta historia była dość prosta. Może trochę to, że tak dużo dzieci brały udział w rozwiązywaniu tej zagadki, dawało jakiś klimat serialu młodzieżowego, którym niewątpliwie on nie jest. W każdym razie ich relacje, teksty, zachowania, trochę za bardzo momentami zrobione na wzór dorosłych ;), wiesz, gdy coś siedzą, analizują, zaczynają się kłócić itp. Ale generalnie całość dobra i tylko końcówka pozostawia niedosyt. Mówi się o drugim sezonie, ale czy miałby być kontynuacją, czy nową historią, to wiesz coś na ten temat?:)

ocenił(a) serial na 7
paperski

Tak będzie 2 sezon na 100 % tylko nie wiem czy kontynuacja czy może całkiem nowa historia . Masz rację Bobby Brown zagrała genialnie i też uważam że będzie dobrą aktorką jak jej sodówka go głowy nie uderzy . Powiem ci że jestem już w połowie 3 sezonu Orphan Black nie wiem czemu ale jakoś fajnie się go ogląda a co sezon wymyślają nowe wątki które trzymają się kupy . I to mój pierwszy serial biograficzny na prawdziwej historii , które też oglądam 1 odcinek pod wieczór a mówię tu o Narcos . Prawdziwa perełka , akcja , dobra obsada , tylko dużo trzeba czytać bo serial większości jest po hiszpańsku a oglądać z lektorem bo dla mnie masakra . Zobaczymy jaki będzie finał DM , otwarty może sugerować 3 sezon :)

ocenił(a) serial na 8
Tomasz_KOT

Dawno już temu widziałem Stranger Things ale jeśli dobrze pamiętam to 11 może wrócić (ktoś wkładał jedzenie/prezent do pudełka dla niej) i ten odnaleziony chłopiec (Will) plujący robakami ...
Mam nadzieję że 11 powróci a z tego chłopaka mogłoby się coś wykluć i może nawet inny potwór.
Co do samych odcinków to bardzo lubię politykę netflix i szkoda mi trochę pilota bo ewidentnie chcieli pójść bardziej w horror (wystarczy porównać Pilota z jakimś odcinkiem ze środka sezonu).

A skoro już Off Topic to planujecie może oglądać jakieś nadchodzące seriale/nowe sezony ?
Ja planuję zobaczyć Luke Cage sprawdzić nowy sezon Agentów T.A.R.C.Z.Y oraz Flasha.

ocenił(a) serial na 8
Zyhryt

Szkoda że nie ma opcji edytowania :/
(Dawno już temu)

ocenił(a) serial na 7
Zyhryt

Zyhryt Ja na pewno te seriale co wymieniłeś :) + jeszcze na pewno serial na który najbardziej czekam Iron Fist . Nie chcę spoilerować ale 4 sezonie Agentów ma się pojawić płonąca postać nie wiem czy wiesz .

ocenił(a) serial na 8
Tomasz_KOT

Wiem już trailer z nim widziałem ;) i zapomniałem o Iron Fist (bo będzie dopiero w 2017)

Zyhryt

Co do wymienionych przez Ciebie seriali, pewnie z 10 lat temu bym się rzucił na nie :) Ale teraz już jestem w nieco innym klimacie, acz I sezon Agentki Carter z wielką przyjemnością obejrzałem :)
W przyszłym roku rusza II sezon "Colony". Czekam na niego :)

ocenił(a) serial na 8
paperski

Agentka Carter chyba nie będzie miała kontynuacji :/
na Colony też czekam

Tomasz_KOT

Fajne filmiki można zobaczyć na jej twicie m.in. jak ścinali włosy, czy jakieś jej pozytywne wygłupy :)
Karierę zaczyna świetnie. Zobaczymy, jak się potoczy. Widzę ją np. czy to w czymś głęboko poruszającym, romansie z nutą dramatu, ogólnie wątkach miłosnych ;) Już teraz mimo młodego wieku intryguje, a co dopiero jak dojrzeje :)
W każdym razie wracając do ST, dzięki za potwierdzenie o 2 sezonie :)
p.s. z Orphan ruszam w sobotę z II sezonem i trochę mnie korcie, żeby Ci podpytać, czego można się spodziewać :)

ocenił(a) serial na 7
paperski

O dobrze że mi przypominałeś o Colony :) zostawiłem ten serial niezobaczony do końca , pamiętam że ostatni odcinek jaki widziałem to strzelanina w barze jak kryli szefa głównego bohatera , muszę poklikać po odcinkach jaki to był . Ale jak mówisz że 2 sezon dopiero 2017 to mam jeszcze dużo czasu żeby nadrobić

Tomasz_KOT

Powiem Ci, że właśnie się uśmiałem z Colony. Chciałem napisać, że jakoś dziwnie to wymyślili, że aż tyle każą czekać na drugi sezon, ponad rok, czy ile tam, do tego czasu wielu widzów zapomni, co się dokładnie działo, na czym skończyło itd ;) Ale właśnie sprawdziłem, że ostatni odcinek był w marcu! , nie tak dawno w sumie, a takie mam wrażenie, jakbym go oglądał w zeszłym roku :) Aż nie chce mi się wierzyć, że wiosną się kończył :)
W każdym razie nie pamiętam, co się kiedy działo i tylko ogólny zarys końcówki kojarzę ;)
Cholera, miał potencjał na więcej. Nadal ma. Takie pomysły, jak kolonia, czy miasteczko w Wayward, wyspa w LOST, Chicago w Niezgodnej, lubię takie scenariusze, że coś jest odizolowane, jak to tam nazwać, i trzeba się np wydostać albo odkryć co jest po drugiej stronie ;)

ocenił(a) serial na 8
paperski

Wayward Pines ... chyba nie będzie nowego sezonu (choć ogłoszenie drugiego było zaskoczeniem).
Też wydawało mi się że czekam dłużej niż naprawdę na Colony.
Jeszcze czekam na The Last Man on Earth ;)

Zyhryt

Ja stawiam, że będzie i nie mam obaw co do tego :) Jak już dali im zrobić drugi, mimo zapowiedzi, że nie będzie kontynuacji, to nie wierzę, żeby zostawili ot tak bez zakończenia ;) , tym bardziej, że decydując się na drugi, na pewno wiedzieli, że całość ma mieć 3 :)

ocenił(a) serial na 7
paperski

Ja też lubię takie klimaty dopóki trzymają się kupy . Wielki fan LOST po 1 sezonie a czym dalej tym gorzej . Tak samo było nie wiem czy kojarzysz serial Pod Kopuła / zapowiadał się dobrze 1 sezon widziałem cały a w 2 już zaczęli takie głupoty wymyślać że urwałem na jednym z pierwszych odcinków i nie mam pojęcia jak się to skończyło ale nie będę się męczył cały sezon żeby zobaczyć koniec historii a najśmieszniejsze jest to że jakiś Ci serial się bardzo spodoba, ja tak miałem w przypadku Forever to ci go skasują po 1 sezonie z otwartym tematem .

Tomasz_KOT

Oj dokładnie z tymi serialami. Po LOST przyszedł trend na próbę powtórzenia ich sukcesu. FlashForward, Terra Nova, The Event, jeszcze wymieniłbym 4 albo 5, które łączy to, że mniej lub bardziej spodobały mi się, miały podobny klimat, a po 1 sezonie poszły do kasacji. A im więcej ich dostawało cancel, tym bardziej zniechęcało to, do zabierania się za kolejne.
Powiem Ci, że jak wymieniasz taki "Pod kopułą" (nie znam, ale właśnie poczytałem o co w nim chodzi i pewnie spodobałby mi się ), czy wcześniej Orphan albo teraz Forever, to je i po prostu przegapiłem, ale po części jak ten ostatni (Forever) trochę świadomie odpuściłem, nie chcąc się kolejny raz nabrać i czuć potem zawód, że wychodzą z czymś fajnym, żeby potem skasować, bo oczywiście słupki oglądalności nie były wystarczające. Jasnym się już niestety stało, że prędzej kryminalne zagadki doczekają się dwudziestego sezonu, niż któryś z w/w drugiego :( Pomijam tematykę, ale stacje wolą procedurale. Nie znamy pięciu sezonów wspomnianych zagadek, to nie uniemożliwia to zaczęcia oglądania od szóstego ;)
Fajne były też "Stan kryzysowy" i "Intelligence". Coś czuję, że je znasz ;) Niestety skończyły, jak wiele innych.
Wracając do "Pod kopułą", to powiedz, czy trzeci sezon ma jakieś sensowne zakończenie, czy po prostu urwali?

Tomasz_KOT

Sorry, pytam o zakończenie Kopuły, a przecież nie oglądałeś :)
5 minut na edycję, to zdecydowanie za mało na zdanie sobie sprawy z bzdury, jaką się napisało ;)

ocenił(a) serial na 7
paperski

heh ja też czasem mam mało czasu więc spoko ): o nawet nie wiedziałem że kopuła dostała 3 sezon po takich cudach jakie widziałem w początku 2 sezonu . Co do seriali tego typu to masz rację , liczą się dla nich tylko słupki oglądalności , więc lepiej zrobić kolejne komedie albo wyciskacze łez , Stan kryzysowy nie widziałem albo nie pamiętam za to Intelligence bardzo mi się spodobał , fanie grał aktor z Colony też główną role , szkoda mogli przynajmniej jeszcze 1 sezon dać . I mam podobnie jak ktoś mi poleca jakiś serial co ma 1 sezon to waham się czy za niego się brać , żeby się nie wciągnąć a tu finał otwarty i Cię szlak trafia :) I zauważ też to że 12 Małp czy DM musimy czekać w niepewności do samego końca a takie Fear the Walking Dead , które co prawda oglądam ale chyba tylko ten sezon dokończę z ocena 4/5 dostaje 3 sezon jeszcze przed emisją pierwszego odcinka 2 sezonu i ja się pytam gdzie tu jest sprawiedliwość , wiadomo że sukces TWD się pewnie do tego przyczynił ale mimo to :)

Tomasz_KOT

"Stan Kryzysowy" tak w skrócie co tutaj piszą "Dzieci wysoko usytuowanych mieszkańców USA zostają uprowadzone. Aby je uratować, rodzice muszą wykonać zadania powierzone przez porywacza" i jak polecisz po zdjęciach, to już po nich widzisz, że naprawdę porządnie zrobiony i co ważne, dobra fabuła. W sumie nawet trochę bardziej jego było mi żal, niż Inteligence, mimo iż ten drugi bardzo mi się spodobał, aktor świetny, właśnie ten z Colony, a przede wszystkim z LOST :)
"Fear TWD" dałem radę tylko kilka odcinków. Co mnie zniechęciło, to chyba to, że z tego co czytałem, prowadzi do tego, co już widzimy w "TWD". Oczywiście może być w tym coś fajnego widzieć, jak to wszystko się rozwijało, tyle że nie otrzymasz wyjaśnienia/rozstrzygnięcia, na które już tyle sezonów czekamy w tym podstawowym serialu ;)
I niestety też mnie to denerwuje, to o czym piszesz, że jedne seriale już z góry mają zapowiedź kontynuacji, a na te na które najbardziej czekamy, to nawet i po sezonie jeszcze nie wiesz, czy będzie coś dalej.
Z Wayward Pines dość szybko się pogodziłem, że nie będzie 2 sezonu, pisali o tym dość jednoznacznie, i ogromnym zaskoczeniem było, że jednak zrobili :)
A co do TWD jeszcze, to powiem Ci, że to już jest przeciąganie po prostu. Jak się tak spojrzy całościowo na niego, to przecież tam się niewiele stało. Ciągle zmierzają w jakimś kierunku, raz bardziej konkretnym, raz mniej i tylko albo się nadzieją na jakąś grupę i powstają problemy albo nie. Ale w sumie odnosi się wrażenie, że zmierzają bez celu ;)

Tomasz_KOT

Finał ! ! ! ! !
Widziałem już :) Bardzo dobry !
Ale jednocześnie powiem Ci na wstępie, co będzie małym spoilerem lub nie, że jeśli nie zrobią kolejnego sezonu, to pozostaniemy z czymś więcej, niż tylko niedosytem. Nie no musi powstać trzeci sezon, bo inaczej ja przynajmniej będę bardzo niepocieszony, gdyby pozostało na takim zakończeniu ;)

@ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @

Najpierw mam kilka takich refleksji. Trzeba przyznać, że muzyka bardzo fajnie buduje napięcie. Tym razem to tak bardziej dostrzegłem, gdy Piątka się przemykała po stacji. Pod tym kątem ten serial także bardzo się rozwinął. Bardziej też przyjrzałem się Nyx i świetnie, że ją wprowadzili.. Portia co prawda więcej, niż daje radę, natomiast dzięki niej przywrócona została równowaga, za dużo było facetów ;)

Co do odcinka to wszyscy bardzo intensywnie brali udział. Naprawdę finał godny finału. A zakończenie w jakimś sensie odbiegające od tych, co do tej pory mieliśmy, że każdy odcinek się kończył jakimś wyjaśnieniem, zamknięciem wątku, takiej czy innej mniejszej historii itp. A tu natomiast zostawiają nas naprawdę na pastwę czekania "kurde, ale co dalej?" :)
Ryo już bardziej cesarzem, niż Czwórką i powiem Ci, że trochę głupio zaczęli. Spodziewałem się, że zobaczymy ich tam, gdzie ostatnio widzieliśmy, czyli w komnatach Zaironu. Byłem ciekaw ich rozmowy wtedy. Ale trudno. Ryo jednak nic nie zrozumiał, że Misaki nie tylko, że się kochała w nim, to chyba nadal coś czuje. To jak podsłuchała rozmowę, widać że nie była zadowolona. W każdym razie chyba mnie trochę zawiódł, że tak bardzo się uparł na ten Blink Drive i przestał baczyć na załogę. Oby Nyx przeżyła! Misaki w końcu trafiła na godnego jej umiejętnością rywala. Inna sprawa, że wiemy co Nyx wykorzystywała w walce.
Trochę dziwne z tą bombą w tym pomocniku androidzie. Piątka ją wykryła za pomocą małego detektora, a cały system zabezpieczeń nie był w stanie wcześniej tego zrobić? ;) Ale w sumie to szczegół.
Powiem Ci, że Portia i Piątka świetnie wyglądały. A szczególnie Piątkę fajnie było zobaczyć w czymś innym, niż ta je koszula przewiązana w pasie. W końcu zobaczyliśmy, że ma ładne nogi :) Bo blond, to już niekoniecznie jej pasował ;) a wc sumie bardziej grzywka, niż kolor.

Na pewno będziesz miał swoje wrażenia, których jestem ciekawy.
Ja tak na szybko i chaotycznie i na pewno jeszcze raz obejrzę z napisami :)

ocenił(a) serial na 8
paperski

Właśnie zobaczyłem Finał. Mam nadzieje że powstanie kolejny sezon.

@@@@@ Spoliery

Według mnie powinni powiedzieć kto przeżył a kto nie bo teraz (mała szansa ale jednak) może się okazać że następnego sezonu nie będzie czyli wszyscy umarli i nie ma czego pokazać.
Trochę pomyślałem i mam dwa pomysły (prawdopodobnie wyjdzie na coś między nimi)
Najgorszy scenariusz czyli wszyscy zginą: Nyx (przez zatrute ostrze) Dwójka przez wybuch w kanałach serwisowych (czy gdziekolwiek była) Trójka: Zabił go ten ktoś kto go znalazł/wybuch stacji) Piątka (wybuch stacji) Szóstka (wybuch/rozszczelnienie części z jego celą) Android ma chyba największe szanse na przeżycie razem z Portią dzięki nanitom ale wybuch stacji mógł zniszczyć Razę.
Najlepszy scenariusz czyli wszyscy przeżyją: Nyx przeżyje (najgłupsze wytłumaczenie to przewidziała zatruty nóż) Dwójka ma nanity (siedziała poza Razą podczas jednego odcinka a teraz nie da rady ?) Trójce pomógł ten kto go znalazł. Piątka uciekła ze swoją "szefową". Szóstka był uwięziony obok Maraudera i szybko się na niego dostał a Androidowi nic się nie stało.

Poza moimi teoriami mam nadzieje że Ryo nie uda się uciec z Drivem (złapią go w jakiś sposób) albo że jego Inżynierowie będą zbyt głupi aby skopiować ten napęd.
Wiecie może kto znalazł Trójkę bo ja nie poznaję tej osoby ?

Na koniec zapytam czy wiadomo już coś o następnym sezonie (pewnie nie ale może jednak)

Zyhryt

Zaczynając od końca...
Będzie 3 sezon i jest to oficjalnie potwierdzone :) Start w 2017, nie ma jeszcze tylko konkretnej daty.

@@@@@@
Wobec tego faktu, można im wybaczyć, że nie wiemy, kto przeżył, a kto nie (?) Mam nadzieję, że jednak wszyscy przeżyli, zaczynając od Nyx, choć o jej przeżycie obawiam się niestety. Ale zobaczymy :)
O Portie raczej się nie martwię. Wybuch wydawał się być nie bezpośrednio na nią, a nawet jeśli, to tak jak wspomniałeś, ma nanity. Powinna przeżyć. Za główną postacią jest też poza tym. Śmierć Jedynki była spokojnie do zaakceptowania, a jej już bym im nie wybaczył ;)
Obstawiam ten pozytywny scenariusz, jakkolwiek co do Nyx to wydaje się, że jeśli ją uśmiercą, to jakiś logicznym następstwem to będzie. W poprzednim odcinku dowiedziała się o śmierci brata. Ryo ją odepchnął (jej pomoc). Teraz co prawda chciał ją u swojego boku, ale chyba i trochę za późno by mu wybaczyła, i trochę mało romantycznie o to "prosił". Jak przedmiot mogła się poczuć, potrzebna tylko wtedy, gdy Ryo chce. Tak więc, choć bardzo chciałbym, aby nadal była, to jeżeli uśmiercą, nie zdziwię się, aczkolwiek będzie jej żal.
Co do osoby, która pojawiła się obok Boona, to nie kojarzę go, Wrażenie, że chyba nie ktoś obcy, ale to już trzeba byłoby przelecieć po wszystkich odcinkach.

Ryo mnie trochę martwi. Został cesarzem i priorytetem się dla niego stała walka. Oddalił się od załogi. Tracimy go ;)
Ciekawi mnie w tym momencie, czy między nim a Misaki zrodzi się uczucie.

ocenił(a) serial na 8
paperski

Jeśli chodzi o "uczucia" to raczej wątpię jak by to wyglądało Cesarz i Generał Wojska (czy coś takiego) razem ?

Znalazca Marcusa wyglądał mi na kogoś z Galactic Authority (chyba dobrze napisałem) choć podszedł do niego jak do znajomego (brak strachu/wyciągniętej broni)

Jeśli patrzeć na premiery poprzednich sezonów to następny prawdopodobnie rozpocznie się między majem a sierpniem (między nimi wliczając je)

Jeszcze co do samej wypowiedzi to pisząc "Za główną postacią jest też poza tym. "
Chodziło ci o to że jest główną postacią ?
Jeśli tak to w tym serialu nie ma głównej postaci są tylko bardziej lub mniej potrzebne (możliwe do wymiany).

ocenił(a) serial na 7
Zyhryt

O widzę że ja jako ostatni obejrzałem finał , naprawdę bardzo dobry :) Co do ostatniej wypowiedzi paperskiego pisząc ''Za główną postacią jest też poza tym. " mógł mieć na myśli że Portia należy go głównych postaci serialu + pochodzi że starej grupy ci co zaczynali od 1 odcinka 1,2,3,4,5,6 + android i też uważam że jest bezpieczna + ma nanity więc jest chyba najtrudniejsza do wysadzenia z pośród wszystkich obecnych na stacji . Najbardziej boję się o Nyx , gdyż została zatruta , jest stosunkowo nową postacią w serialu bo od 2 sezonu , jedyne co napawa optymizmem to że znalazła ją nasza android , jeśli nie ma odtrutki , to może transfuzja krwi by pomogła , nie wiem strzelam , reszta moim zdaniem bezpieczna na 98 % . Nawet 1 nie został zabity bo tak chcieli w serialu po prostu to była decyzja aktora go grającego że odchodzi i dla tego zabili 2 jego wersję , żeby mieć go z głowy . Ciekawe kto znalazł Bonna , coś jakby kojarzę twarz ale nie pamiętam kto to jest i na pewno nie jest to osoba z 2 sezonu , jeśli już to z 1 a że go oglądałem bardzo dawno to sobie nie przypomnę ,

Teraz odnośnie finałowego odcinka , cieszę się że wykorzystali wszystkie postacie w finale ,każdy miał jakąś rolę czy kwestię do odegrania, najważniejszą to oczywiście 5 która w tym sezonie naprawdę została doceniona przez scenarzystów . ,, nareszcie jakiś strój jej dali a nie tylko ten jej sweterek , blond włosy też niezłe chociaż w zielonych orginalnie wygląda , Jedno co mi nie daje spokoju jak oni wykryli ładunki wybuchowe tym malutkim urządzeniem ,skoro szczegółowa kontrola na stacji nie , coś ten Android wspomniał , że jego osłony zaczynają słabnąć może dla tego nie będę się czepiał szczegółów , Wątek androida , przewidywalny do bólu . jak cisnął tym gościem w ścianę było wszystko jasne nie musiał zakrywać twarzy ręką , to samo gdzi jest bomba , wszyscy zniknęli a ochroniarz tego komandora stoi sam w sali obrad :) chyba 95 % oglądających wiedziało o co chodzi i szlachetny skok w orbitę . już w czasie ich rozmowy z 5 , czułem że jedynym wyjściem będzie wydostanie go z tej stacji , myślałem że skoczą blink drive i go gdzieś wyrzucą . a tu jednak śluza . Rozmiar wybuchu tego androida , nie był duży to może dla tego musiał być w sali obrad :) 4 teraz jest dość ciekawą postacią , wydaje się postępować samolubnie , dla swojego kraju ale troszczy się jednak o załogę , rozkazał misaki nie zabijać nikogo , ostrzegł androida o wybuchu który on podłożył na stacji w celu rozpętania wojny i korzyści dla królestwa . ) Nie wiem czy wyłapaliście jak w rozmowie z 2 androidka mówi że wyłączył ją jakimś nadpisanym programem , to może była sprawka 4 .wgrał to kiedy była w ładowarce .

Cieszę się że DM dostało 3 sezon , w tym momencie jakby zakończyli serial to byłby ogromny niedosyt ::) Pewnie będzie gdzieś w połowie 2017 roku więc dużo czekania przed nami ale moim zdaniem warto . Serial może nie ma super efektów wizualnych ale robotę robią postacie i ciekawy pomysł .

Tomasz_KOT

A czy ktoś jeszcze pamięta pasażera na gapę, który zabrał się z Razą z alternatywnego świata? Bo chyba nawet scenarzyści o nim zapomnieli :) chyba że wyciągną go właśnie w trzecim sezonie, jako nowego członka załogi (może wróci Jedynka... pomarzyć dobra rzecz :)) Ale ktokolwiek by to nie był, mógłby zastąpić Nyx, bo jej nie wróżę przeżycia - w tym sezonie do załogi dołączyło troje nowych i dwóch z nich już odpadło, może Nyx też była taką zapchajdziurą na jeden sezon, w moim odczuciu niewiele wnosiła do załogi, nie korzystali jakoś spektakularnie z jej zdolności przewidywania, taka statystka w tle, nawet jej związek z Ryo nie budził moich emocji (może dlatego, że Ryo lubię najmniej z nich wszystkich, nie mój typ)

tillien

@@@@SPOILER

Z całej załogi Razy tylko czwórka tak naprawdę pozostał skurczykotem i nie miał wyrzutów. Nawet Bonne choć wymachuje kałachem i jest pierwszy do bitki to pokazuje ludzkie uczucia. Mnie bardzo zmroziła akcja z bratem Nyx, zwłaszcza, że coś do mniej czuł. To było złe do szpiku kości i bardzo kontrastowała ich romansem. A potem jeszcze to zabójstwo brata, któremu zależało na Ryo. Nie znoszę go, ale trzeba przyznać, że nieźle pcha akcje do przodu. Myśle, że przeżyją wszyscy poza Nyx i będą się chceli za nią zemscić a poza tym poruszy ryo i wywoła zamieszanie na dworze.
P.S. szkoda mi było tego androida z bombą miał ładne oczy :)