PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771383}

Dark

2017 - 2020
8,2 172 tys. ocen
8,2 10 1 172143
7,7 56 krytyków
Dark
powrót do forum serialu Dark

Mam problem otóż ogólnie film zrozumiałem ale nie wyjaśniono kwestii dlaczego zabijali dzieci? Oraz w jaki sposób np Madsa ciało przeniosło sie do przyszłości? Oraz innych dzieci do innych lat.. Co jest tu grane?

Azazell

Robiono z nimi eksperymenty i tym samym umierały przy tej okazji. Pewnie więcej wyjaśni się w kolejnych sezonach.
Ciało Madsa przeniosło się przez tunel czasoprzestrzenny (dziura, która pojawiła się w schronie) - było to nawet pokazane w jednym z ostatnich odcinków.

Plomme

podobno nie bedzie kolejnych sezonow
"Mit zehn Folgen soll die Geschichte auserzählt sein, eine zweite Staffel ist nicht in Planung"
http://meedia.de/2017/12/01/dark-premiere-auf-netflix-die-wichtigsten-fakten-zur -deutschen-film-hoffnung-fuer-den-internationalen-markt/

solarzsylwia

Jaki jest sens robić kolejne sezony i jeszcze bardziej plątać już i tak zawiłą fabułę? To byłby samobój.

ocenił(a) serial na 8
solarzsylwia

będzie kolejny sezon http://www.filmweb.pl/news/Niemiecki+%22Dark%22+z+kolejnym+sezonem+na+Netfliksie -126316

ocenił(a) serial na 9
Azazell

Prototyp wehikułu to cewki zakładane na głowę, dzieci energią przepuszczaną przez głowę były spalane na wysokości założonej maszynki w bunkrze.

ocenił(a) serial na 8
Azazell

Też mam wrażenie, że cały układ w pokoju w bunkrze był źle działającym prototypem. Chyba starszy Jason tłumaczył swojej młodszej wersji, że dzieci były królikami doświadczalnymi. Eksperyment się udawał - chłopcy byli przerzucani w czasie, tylko obiekty eksperymentu go nie przeżywały. Swoją drogą ciekawe według jakich kryteriów Noah dobierał sobie króliczki i dlaczego byli to sami chłopcy?

szurszur

A to nie było czasem tak, że eksperyment się udawał tylko czasami - wtedy, kiedy ktoś akurat przechodził tunelem? Coś tam wspominali w ostatnim odcinku bodajże, że tunel wytwarza te portale wtedy, gdy ktoś się w nim znajduje. Ale nie jestem pewna, muszę obejrzeć jeszcze raz ;) wtedy wyglądałoby to tak, że księżulo i Helge myśleli, że to sprawka ich wynalazku, a tak naprawdę ich wynalazek nie robił nic poza zabijaniem tych dzieci, a przenoszenie w czasie skutkiem przechodzenia kogoś przez tunel. No bo chyba nie wszystkie zwłoki przenosiły się w czasie? Czy wszystkie? Nie pamiętam już. A Noah dobierał dzieci wg tego, co miał zapisane w zeszyciku - w ostatnim odcinku mówił, że następny jest Jonas. Ale skąd to się brało i dlaczego - nie wiadomo.

paula_ryba

O ile Mads "przeleciał" przez dziurę w czasie w bunkrze, to Erik i Yasin zostali fizycznie przeniesieni na miejsce budowy. W 1953 roku istniał już bunkier przy domku Dopplerów. W jednej scenie widać, jak Helge wynosi z bunkra ciało Yasina, w innej ktoś ciągnie ciało Erika po trawie. Być może ich ciała w ogóle nie przeniosły się w czasie, tylko Helge przenosił je przez jaskinie. Albo przenosiły się do bunkra w 1953, ale i tak na budowę musiał je przenieść Helge albo Noah (to chyba w 1953 Noah myje podłogę w bunkrze).

ocenił(a) serial na 9
Azazell

Nie obejrzałem jeszcze całego ale jak dla mnie Noe "doładowuje" się tymi dziećmi. W ten sposób jest cały czas młody niezależnie od roku w którym się pojawił.