PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771383}

Dark

2017 - 2020
8,2 171 tys. ocen
8,2 10 1 171218
7,8 46 krytyków
Dark
powrót do forum serialu Dark

problem z Charlotte

ocenił(a) serial na 10

Zastanawia mnei sytucja Charlotte i jej matki.
Z perspektywy biologii i genetyki można powiedzieć, że Charlotte jest córką swojego ojca i męża. To samo tyczy się jej córki.

W skończonej liczbie cyklów, jakiekolwiek geny nie ojca i męża (o ile takie kiedykolwiek by tu istniały) statystycznie zanikną.

ocenił(a) serial na 10
Sturm

I jeszcze jedna uwaga - z każdym cyklem Charlotte powinna być trochę inna osobą. Wynika to z tego, że (pomijając podróże w czasie), córka nigdy nie urodzi dziecka, które jest identyczne genetycznie do swojej babci.

ocenił(a) serial na 9
Sturm

Jak córką ojca i męża, przecież to 2 różne osoby (Noah i Peter) ?
Jest raczej swoją wnuczką i swojego męża, i równocześnie jest swoją babcią, a jej mąż jest jej dziadkiem.

ocenił(a) serial na 10
gonzo78

Chodzi mi o to że genetycznie będzie miała polowe genow ojca i polowe męża bo nikt inny nigdy nie zasilił puli genów wiec w zasadzie biologicznie jest ich córka

ocenił(a) serial na 10
Sturm

Czemu wy cały czas dyskutujecie na temat wątku matko-córki? A czy podróże w czasie są możliwe?

ocenił(a) serial na 10
McGyverPL

Bo fajnie jest spekulować :)

ocenił(a) serial na 10
Sturm

tu narysowałem o co mi chodzi :)

https://ibb.co/qjtYHjz

ocenił(a) serial na 9
Sturm

podróże w czasie nie istnieją, nie ma żadnej ustalonej odgórnie logiki ani zasad którymi należałoby się kierować w temacie podróży w czasie więc twoje trzymanie się logiki z perspektywy biologii i genetyki jest kompletnie bezpodstawne.

ocenił(a) serial na 7
Sturm

[spoiler] Właśnie z tym to przegieli. Charlotte jest matką Elisabeth ale zarazem jej i Noah córką. Gdzie tu logika ? :D ja wiem że sci-fi ale bez przesady

ocenił(a) serial na 8
betii_f

Zwykła pętla w czasie. Znikają związki przyczynowo skutkowe. Można mówić, że to nielogiczne, ale na te samej zasadzie to mechanika kwantowa jest nielogiczna.

ocenił(a) serial na 8
Sturm

Ale tutaj masz zwykłą pętlę w czasie. Masz jedną Charlotte i jedną Elisabeth. W każdym cyklu czymkolwiek te cykle są to są te same osoby.