PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40139
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Fabuła jest tak fajnie nakręcona że mam nadzieję że serial pociągnie jeszcze kilka sezonów, bardziej martwi mnie wygląd Jennifer Morrison tzn spójrzcie na nią z 4 sezonu a z 5 i teraźniejszego wygląda, starzej i tak jakoś ja wiem? na schorowaną. Albo charakteryzatorzy nawalają robotę albo jak bo ciężko aż uwierzyć patrząc na tą aktorkę że sezony są bieżące. Usta jakby spierzchnięte, pobladła, oczy małe i takie typowo umęczone jak u schorowanej osoby wiecie coś na ten temat?

filmmaniak_3

Serial choc uwielbiam to powinien sie skonczyc na 6 sezonie no chyba cos sie wydarzy i 7 jednak bedzie. 5 sezon byl troche porażką jednak 6 to rekompensuje. EQ to cos co trzyma serial na poziomie. Co do Jennifer to mysle ze charakteryzatorzy mieli na celu pokazanie tego zmeczenie Emmy przez te ciagle walki nieszczęście. To wydaje mi sie dobrym zabiegiem i dodaje realizmu serialowi jak i samej postaci (bo przeciez po tylu latach nieustajacej bitwy dobra ze zlem i ciaglej bieganiny nie mozna oczekiwac ze ktos bedzie w swietnej formie i wymalowanym). Ona po prostu nie ma czasu zeby zadbac o siebie, gdy wszedzie czycha zło. Do tego jeszcze ta wizja. Kazdy z nich jest juz zmeczony tym wszystkim, a Emma to juz w ogole. Badz co badz ona ma na glowie najwiecej jako wybawicielka.

ocenił(a) serial na 9
wikii32

Kitsis i Horovitz mówili w wywiadzie gdzieś że 6 sezon nie będzie ostatnim no chyba że ABC STUDIO nie będzie zadowolone z oglądalności. Ale oni jako oni nie mają zamiaru kończyć przygody na tym sezonie co jest moim skromnym zdaniem dobry zabieg. Jakby tak tradycyjnie jak w zagranicznych serialach typu : House, Charmed, Pamiętniki Wampirów (teraz ostatni sezon bodajże) żeby z klasą zrobili 7 i 8 sezon i na 8 zakończyć. Bądź co bądź jest naprawdę dużo wątków do ruszenia jeszcze.

ocenił(a) serial na 9
filmmaniak_3

a no i Gra o Tron też ma się zakończyć na 8 sezonach. Więc nie widzę powodu dla którego by kończyć przygodę z nimi, mamy mnóstwo mitów, legend, baśni nie opowiedzianych. I jeszcze warto wspomnieć że 1 sezon wypadałoby poświęcić na pokonaniu stwórcy mrocznego bo przecież skądś się wziął w tym sztylecie. Wiem Merlin i Nimue kielich Graal itp ale to nie jest jakby dla mnie wyjaśnienie.

filmmaniak_3

Wątków moze byc jeszcze wiele ale wazne zeby je dobrze wykorzystali.