PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40046
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Pierwsza informacja jest taka, że serial został odnowiony na trzeci sezon.

https://twitter.com/ AdamHorowitzLA/status/ 333013873533788160

* otwiera szampana i rozlewa wszystkim użytkownikom do kieliszków *

michu1945

Zdziwienia nie było :)

michu1945

jest i oficjalne ino także na facebook'u :D

"Good news Dearies. Once Upon a Time is officially returning for a third season, and we will also be introducing a new spinoff series called Once Upon a Time in Wonderland."

cieszymy się!

ocenił(a) serial na 8
jacob_filmweb

O YEAH!!! That's great!

ocenił(a) serial na 1
jacob_filmweb

kto będzie odpowiadać za spinoff?

ocenił(a) serial na 6
Daroo_3

,, Autorami scenariusza pilota są twórcy "Dawno, dawno temu" Edward Kitsis i Adam Horowitz wspierani przez Zacka Estrina i Jane Espenson. "

ocenił(a) serial na 1
ElisaD

dzięki

Daroo_3

według mnie ten spin-off jest w ogóle nie potrzebny.

ocenił(a) serial na 1
jacob_filmweb

nigdy żadnego spinoffa nie widziałem... jak to będzie wyglądać? całkiem osobna historia w której pare razy gościnnie wystąpią znane nam postaci? Czy wątek będzie szedł równolegle do tego z oryginalnego once?
Może być fajne. Nie skreślałbym tego pomysłu.
Martwi mnie trochę budżet. Wspólny będą mieć?

ocenił(a) serial na 6
Daroo_3

Spin off to kontynuacja jakiegoś wątku, w tym przypadku Wonderland. Może pojawią się podobne postacie, ale wiadomo, że terminarze aktorów OUAT są zapchane raczej :)). Ale świetnie byłoby zobaczyć Rumpla w akcji z kapelusznikiem.

ocenił(a) serial na 8
Daroo_3

Xena była spin-offem herculesa :P
Te 2 seriale chyba każdy widział, i osobiście 'xena' > 'Hercules' (tak wiem, głupi przyklad ale oba oglądałem XD)
Detektywi - spin off w11

Mogą się pojawić też odcinki corssovery - tzn. lączniki, np. finał sezonu 3-ciego może łączyć się z finałem once upon a time in wonderland (2 godzinny season finalle, albo i nawet 3 godzinny) po którym oba seriale mogą się połączyć, lub lecieć dalej rozłączone... ogólnie uniwesum OUAT jest super, a wiele postaci ma potencjał, kto wie - czy nie zobaczymy Dżina, lub Łowcy w spin-offie :)

ocenił(a) serial na 1
Artemisek

Ja wiem co to jest spinoff, nie musicie mi tego tłumaczyć xD
Po prostu się zastanawiam jak to będzie zrobione w Once.
I przede wszystkim czy będzie Cora :>
Mam tylko nadzieje że wątek porwania Henrego serniora, będzie w zwykłym Once

ocenił(a) serial na 8
Daroo_3

Czasem klikam odpowiedz nie tam gdzie trzeba :P
Akurat nie Tobie odpowiadałem, ktoś tam pisał że nie widział żadnego spin-offa.

ocenił(a) serial na 1
Artemisek

a spoko xD w sumie to nawet nie wiedziałem że Xena była spinoffem. I fak, była lepsza od Herkulesa :)

michu1945

Możliwe historie do opowiedzenia:
* Jak Regina Mills zaadoptowała Henry'ego,
* Jak Greg i Tamara się poznali,
* Jak August Wayne Booth poznał, że Neal to Baelfire,
* Tinkerbell może być jedną z przyszłych postaci,
* Ariel może być jedną z przyszłych postaci,
* Piotruś Pan może być jedną z przyszłych postaci,
* Ktoś ze Świata Bez Koloru może być jedną z przyszłych postaci,
* Zostanie pokazane więcej z życia Emmy sprzed Storybrooke,
Emma, Mary Margaret, David, Regina, Gold, Hook udadzą się do Nibylandii by ocalić Henry'ego przez Tamarą i Gregiem,
* Pokażą dlaczego Piotruś Pan chce Henry'ego,
* Neal będzie żył dzięki Filipowi, Aurorze oraz Mulan

Źródło:
http://www.tvguide.com/News/ Once-Upon-Time-Lightning-Round7-Kitsis-Horowitz-Spoilers-1064265.aspx
http://www.tvguide.com/News/ Once-Upon-Time-Lightning-Round-Spoilers-Horowitz-Kitsis-1062715.aspx
http://www.tvguide.com/News/ Once-Upon-Time-Spoilers-Kitsis-Horowitz-ABC-1060428.aspx

ocenił(a) serial na 6
michu1945

No i raczej powiedzą jak Mulan i jej dziewczyna odnalazły księcia :)

ElisaD

Niekoniecznie w tym sezonie. Z komentarzy na SpoilerTV dowiedziałem się, że aktorki wystąpiły niezależnie w dwóch innych serialach, które otrzymały zielone światło. Przez co może być tak samo jak z Giancarlo Esposito, który ma rolę w innej produkcji i dlatego nie mogliśmy go zobaczyć w drugim sezonie.

michu1945

Meghan Ory też kręci na boku.

Derisor

Dokładnie, ale też czytałem, że Emilie de Ravin opuściła "Zagubionych" w piątym sezonie a wróciła w szóstym. Dlatego taka historia może się powtórzyć z innymi aktorami. Jeśli tylko pokażą w trzecim sezonie, że Neal żyje to mi to wystarcza i JEGO historię mogą przesunąć (wg mnie) na czwarty sezon.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Źle czytałeś - Emilka miała podpisany kontrakt do końca włącznie z s6, na jej prośbe twórcy zmodyfikowali scenariusz - i wypisali ją wcześniej niż miało mieć to miejsce. (miała wylecieć w s5 przed skokami czasowymi i wrócić odmieniona z początku s6... a wyleciała w s4a)

Artemisek

Zapomniałem dopisać, że oglądałęm samych "Zagubionych" do końca 4. sezonu a czytałem ANGIELSKIE komentarze i bardzo, baaaaardzo możliwe, że sie pomyliłem.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Nie baaaardzo możliwe, tylko się pomyliłeś... a postaci poboczne wypisali, co by fani się nimi nie znudzili (w tym serialu chodzi o charmings family, a nie osoby poboczne które są fajne gdy pojawiają się raz na rok, a na dłuższą metę męczą)
A odnośnie tego końca s4, to przestałeś oglądać czy jak? :P

michu1945

dopiero jak o tym napisałeś, to zauważyłam, że nie było przecież Giancario w 2. sezonie :P

michu1945

Michael Raymond-James został awansowany jako postać stała w trzecim sezonie OUaT.

Źródło:
http://tvline.com/2013/05/14/ once-upon-a-time-cast-michael-raymond-james-series-regular-season-3/

michu1945

A Meghan Ory grająca jedną z moich ulubionych postaci, odchodzi z serialu :(

http://onceuponatimeinwonderland.com/say-goodbye-to-once-upon-a-times-ruby-red-r iding-hood-meghan-ory/

weronika_lis

Czyli będzie recasting. Trudno, skoro aktorka była zajęta. Dlatego ja sam nie przywiązuję się do aktorów.

michu1945

No właśnie raczej całkowicie pożegnamy się z postacią Kapturka :/ Podobno w tym sezonie Meghan narzekała nieco na brak pracy, dlatego oni wycofują całą postać...

Dla mnie to już nie będzie to samo. Lubiłam bardzo postać Ruby.

ocenił(a) serial na 10
weronika_lis

http://www.tvguide.com/News/Kecks-Exclusives-Meghan-Ory-Once-Upon-A-Time-Intelli gence-1065627.aspx

weronika_lis

No to TO JUŻ JEST DEBILIZM. "Wycofują fikcyjną bohaterkę, bo aktorka, która ją grała, marudziła na brak pracy czy tam była zbyt zajęta". No luuuuuuuuuudzie [skierowane do twórców]?!?!?!?!

Naprawdę. Nowa twarz do tej postaci by mi WY-BIT-NIE NIE-PRZE-SZKA-DZA-ŁA.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Oni na dobrą sprawę wcale jej nie wypisali - Rubby była zaplanowana na postać gościnną - w drugim sezonie, ze względu na pozytywne reakcje fanów odnośnie tej postaci dostała szanse - niestety, po tym jak została series regular czar prysnął - i wraca do występów gościnnych. Podobna sytuacja była z Belle, nadmiar tej postaci wpływa negatywnie Rumpla i jego wizerunek, blokując potencjał tej postaci. Warto zauważyć natomiast że postać Hooka przyjęła się, i to bardzo dobrze.
Swoją szanse dostały też Mulan i Aurora - ale postaci też nie przyjęły się zbyt pozytywnie niestety. Całkiem fajnie jednak obecnie zapowiada się duet Tamara/Greg - z początku ludzie byli zniesmaczeni - odwrotnie jak w przypadku Red/Belle - ale pod koniec postacie te stały się dość lubiane :)

Fabuła 3a prawdopodobnie będzie skupiać się na Neverland, a postacie które zostały w SB pojawiać się mam nadzieje będą w retrospekcjach / zamiast retrospekcji.
Hook wspominał o syrenach - może i Ariel żyje w Neverland?

W Nibylandii można wproawdzić kilka ciekawych wątków. Wiemy, że jest tam sporo wody - co daje nam szanse na zobaczenie Ariel i Sindbada. Pływał tam Hook, więc historie tych 2 potencjalnych postaci mogą się połączyć. Nie wiem jak z OZ, ale mam dziwne przeczucia że twórcy celowo nie pokazują nam tej krainy... mam tylko nadzieje, że nie mają w planach tworzenia 1 sezonowych spin-offów serialu w różnych krainach xD
Jest też szansa na to, że Aurora, Filip i Mulan są w Neverlandzie, co wraz z potencjalnymi nowymi - da nam już komplet ciekawych postaci.

weronika_lis

Fakt, szkoda Kapturka, ale Meghan będzie grała główną role w Intellgence od CBS, który zamierzam oglądać i po trailerze wnioskuję, że na razie całkiem nieźle się tam prezentuje :)

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Jak myślicie jaka nowa postać mogłaby się pojawić w trzecim sezonie?

Oczywiście Piotruś Pan.
W sklepie Golda zauważyłem lampę Aladyna. Więc Aladyn i Dżin.
Ariel, była coś mowa o syrenach.
Londyn: Oliwer Twist i Sherlock Holmes.
Sindbad.
Calineczka i Tomcio Paluch .
Królowa Śniegu.
Roszpunka.
Ali Baba.

ocenił(a) serial na 10
no_bo_co

Dżin siedzi w celi :)

no_bo_co

Sidney Glass już był Dżinem przed Klątwą i to jest właśnie jego lampa. Nie wyklucza to jednak istnienia innych dżinów.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Calineczka mogła by być ciekawa :)
Roszpunka - jestem na NIE! -.-'
Sindbad - przydał by się, nadal mamy braki jeśli chodzi o bohaterów płci męskiej, nie ma kogo z kim parować ;<

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

Chciałbym, aby w przyszłym sezonie powróciła postać Robin Hooda. Postać ta ma, według mnie dość spory potencjał.

ocenił(a) serial na 8
bartoszu88

I jeszcze fajnie by było jakby powiedzieli więcej na temat Smoka.

ocenił(a) serial na 8
bartoszu88

Robin Hood? No nie wiem, w wersji OUaT trochę niezbyt udany był jak dla mnie... mieli postacie takie jak pinokio, czy kapelusznik - a akurat o Robinie by mieli wspominać? raczej nie...

Jak już to lepiej szukajmy nowych czarnych charakterów, bo kolejny sezon pewnie będzie z serii "kim jest ON?!' - co oczywiście jak dla mnie na plus.

Ofc, jeśli wprowadzą wątek podróży w czasie, na który wszystko wskazuje, i peter pan będzie sługą Reginy z przyszłości, to sie wk... :P

michu1945

Belle będzie wciąż częścią stałej obsady i będzie kimś na kształt ochroniarza Storybrooke.

Źródło:
http://www.tvguide.com/ News/Mega-Buzz-Castle-Arrow-Spoilers-1065969.aspx

michu1945

a wiadomo, kiedy będzie 3 sezon?

ocenił(a) serial na 6
Daaarky

Za pewne na jesień - wrzesień/październik.
Wiadomo, że ma być nadal w niedziele, natomiast Wonderland bodajże w czwartek.

ocenił(a) serial na 10
ElisaD

Umm, nie , ma być jakoś szybciej, chyba w połowie sierpnia. A potem, po 12u odcinkach 3 miesięczna przerwa, czy jakoś tak.

tygrum

No właśnie było jakieś info odnośnie tego.

[INFO]
ABC is changing things up in scheduling some of its serialized dramas. Taking a page from the cable model, the network will air what ABC president Paul Lee called “a selected group” of dramas in two uninterrupted runs, one in the fall and one in the spring, bridged by limited series. The series that will follow the new scheduling pattern include Once Upon A Time, Grey’s Anatomy, Scandal and likely Revenge, with others TBD. So far, the network only has set up a bridge series for Once, new adventure reality series The Quest. Lee said such bridge series won’t necessarily be all unscripted. Two cycles of 12 episodes would bring the total orders for the shows to 24, which is hard on a complex, serialized drama, but Lee indicated that number has not been set in stone. He said that the network is looking to further shake up the traditional broadcast scheduling model with “quality launches” throughout the season. Lee also said that new fall drama Betrayal is designed as a limited series, airing 12-13 episodes a season. The same applies to midseason drama Resurrection, which will replace it in the Sunday 10 PM slot in midseason.

Faced with plummeting ratings for drama repeats, the broadcast networks had been gravitating toward staying in originals as much as they can throughout the season. However, cable networks, who employ that model, also air multiple repeats of each episode of their original dramas. For broadcasters, the switch to originals eliminates the opportunity to amortize cost over repeats.
[/INFO]

Źródło:
www.deadline.com/ 2013/05/abc-to-air-some-dramas-in-two-batches-of-12-episodes -next-season/

ocenił(a) serial na 6
michu1945

Anyway, odcinków Once ma być, tak jak zawsze 22, natomiast Wonderlandu zostało zamówione 13. Co o Wonderlandu również, ma wyjść "Fall 2013". A sam rozkład, kiedy co wyjdzie nie jest jeszcze ustalone :).

ElisaD

Hej a masz info odnośnie tych 13 odcinków Wonderland'u? BARDZO PROSZĘ.

ocenił(a) serial na 6
michu1945

Nic, tylko to co napisał Horowitz na twitterze.
https://twitter.com/AdamHorowitzLA/status/335785837474226178

ElisaD

Danke!

michu1945

Cos dla fanów Regook, Hoogina, Queenrat, Pirevil czy jeszcze inaczej określacie związek Hooka i Reginy.

Is it just me, or do you think Hook has feelings for Emma on Once Upon a Time? Any scoop on them would be awesome! –Kelley B
You know my stance on the whole Emma thing: What guy wouldn’t? But where Hook is concerned, seeing as he’s now on a journey with two eligible bachelorettes, the Jolly Roger might transform into the Love Boat. “It’s probably about time he sort of found another love in his life,” Colin O’Donoghue shared with me at season’s end. “But if it was a toss-up between [traveling companions] Regina or Emma, I’m not sure exactly who he’d go for.” Given that Emma is currently reeling from the loss of Neal, “Maybe he’ll have fun with Regina, while he’s waiting for Emma,” the pirate’s portrayer ventures. “Who knows!”

Czy to tylko ja, czy sądzisz Hook ma uczucia dla Emma na Dawno temu? Każda miarka na nich byłoby super! -Kelley B
Znasz moje stanowisko w całej sprawie Emma: Co facet nie? Ale gdzie Hook jest zaniepokojony, widząc, jak on jest teraz w podróż z dwóch uprawnionych bachelorettes, Jolly Roger, który może przekształcić się w Love Boat. "To chyba o czas on jakby znalazł inną miłość w jego życiu," Colin O'Donoghue podzielił się ze mną na koniec sezonu. "Ale jeśli to była niepewna pomiędzy [towarzyszy podróży] Regina lub Emma, ​​nie jestem pewien dokładnie, kto by poszedł do." Biorąc pod uwagę, że Emma jest obecnie podnosił utraty Neal, "Być może będzie musiał zabawy z Regina, a on czeka na Emmę," spekuluje odtwórca pirata. "Kto wie!"

Źródło:
http://tvline.com/ 2013/05/30/ncis-true-blood-revolution-rookie-blue-burn-notice-spoilers/

ocenił(a) serial na 9
michu1945

Czy tylko mi się wydaje, że tekst wrzucony do translatora? No, ale mniejsza z tym. Po tym wywiadzie na różnych stronach OUAT wielu fanów sprawia wrażenie, jakby całkiem im odbiło. Tumblra to już mi się nie chce nawet przeglądać...Wszyscy zachowują się, jakby to naprawdę był jakiś wielki spoiler, a tak właściwie to aktor zbyt wiele jeszcze nie wie i tak sobie sam spekuluje. Ale przyznam, że nie podoba mi się to zdanie, nawet jeśli to tylko spekulacja - “Maybe he’ll have fun with Regina, while he’s waiting for Emma.” A tak btw najpopularniejsza nazwa na Hooka i Reginę to Hooked Queen :).

ocenił(a) serial na 10
Powerfulka

Queenrat kojarzy mi się ze szczurem królowej....
;p

ocenił(a) serial na 10
Powerfulka

ta nazwa najbardziej mi się podoba :)