PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40075
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Odcinek słaby, daję mu 5/10, ratowała go Merida, fajnie jak na razie zagrana, Zelena (można postaci nie lubić, ale aktorka gra bardzo dobrze) i intrygująca kreacja Emmy jako The Dark One (jestem ciekawy w jakim kierunku ją poprowadzą). Poza tym epizod dziwnie poprowadzony, wydawał mi się bardzo chaotyczny. Emma walcząca ze swoją ciemną stroną ok, ale ta ekipa ratunkowa przemieszczająca się tornadem była po prosty śmieszna. Wymuszone patetyczne sceny i dialogi (nagle wpadające krasnale etc.). Ja rozumiem przyjaciółka w potrzebie to idziem na ratunek, ale po co całą bandą i to jeszcze z niemowlakiem pod pachą. Wystarczył Hook gnający za swoją ukochaną, tatuś Śnieżek i Regina żeby jakieś czary mary zrobićw razie czego. Kolejna scena śmieszna, Emma walczy z pokusą zabicia Meridy, a tu nagle polana zaroiła się od jej przyjaciół, którzy akurat teraz zza krzaczorów wyleźli. Scena z dzieciństwa na + i jednocześnie na - , Merlin (bo można domyślić się, że to on) CZARNOSKÓRY?! To nie był żaden murzyński szaman z lamparcią skórą na plecach! Jakby tego było mało CZARNY Lancelot! Ja pytam PO CO i CZEMU? Spodobał mi się ten serial, bo w jednym świecie mogą współistnieć ze sobą wszelakie postacie z różnych baśni i legend, postacie był z nich zaczerpnięte, ale zmienianie ich w taki sposób jest po prostu głupie. Poza tym jak się bawićto się bawić, czamu król Artur nie jest czerwonoskóry a Merlin o żółtym zabarwieniu skóry? Jak już tak się bawią w zmienianie to niech jadą po bandzie, tylko niech zmienią tytuł z "Dawno, dawno temu" na jakieś "Dawno dawno temu legenda spaczona".

Schrodingers_cat

Już mamy taki temat:

Odcinek 5x01 "The Dark Swan" (Promo, sneak peeki, spoilery, zdjęcia i komentarze)
http://www.filmweb.pl/serial/Dawno%2C+dawno+temu-2011-603904/discussion/Odcinek+ 5x01+%22The+Dark+Swan%22+%28Promo%2C+sneak+peeki%2C+spoilery%2C+zdj%C4%99cia+i+k omentarze%29,2683933

Twoja opinia te by tam była zauważona i przeczytana...

michu1945

Świadom jestem, że temat już jest i myślałem tam napisać, ale za bardzo się rozpisałem :p Poza tym w temacie (w momencie jak pisałem) więcej było o promach etc. a ja bardziej chciałem wypowiedzieć się o odcinku :)

Schrodingers_cat

Nie zabroniłem Ci się wypowiadać. Żeby to było jasne

Schrodingers_cat

Fajnie, że się dzielisz opinią i nie słuchaj osoby krytykującej, ważne, że masz swoje zdanie i nie ważne czy tu czy w innym temacie.

Dagmara15

Dagmaruś. Znowu źle... Fajnie, że ma swoją opinie ,ale tak jsk w aptece odkłada się preparaty na odpowiednie półki, tak samo Już mamy taki temat. Jego/jej opinia te by tam była zauważona i przeczytana...

michu1945

Nic już zrobić nie można bo od razu się jakiś dupek przyczepi, chcesz zbawiać świat i pilnować by nie było niepotrzebnych tematów, spoko, ale nic Ci to nie da, bo ludzie i tak będą robić swoje, więc skończ być nachalnym, bo większość ma Cię dość.

Dagmara15

"większość ma Cię dość." No i? Może TY cierpisz na syndrom "muszę być lubiana, bo się rozpłaczę", ale nie ja.

Fajnie, że ma swoją opinie ,ale tak jsk w aptece odkłada się preparaty na odpowiednie półki, tak samo Już mamy taki temat. Jego/jej opinia te by tam była zauważona i przeczytana...

michu1945

Powtarzasz się :)

Dagmara15

Nauczyciele muszą powtarzać uczniom materiał, zwłaszcza takim co 5 razy powtarzają 5. klasę.

michu1945

Nie będę się zniżać do twojego poziomu i tego komentować, są święta i nie będę się jakimś dupkiem przejmować.

Dagmara15

Wiem, że nie masz argumentów i musisz mnie obrazić, ale bąź dojrzała: nie reaguj jak dziecko na odebraną zabawkę.

michu1945

Daruj sobie.

Dagmara15

Nie mogę sobie darować, gdyż upominanie małych, rozkapryszonych div jest dla mnie bardzo relaksujące. Sama zaczęłaś tę głupią potyczkę, dlatego poczuj konsekwencje.

michu1945

To może zacznij od siebie, bo traktujesz forum OUAT jak własność. W dupie mam ciebie i ,,konsekwencje", jesteś dla mnie nikim.

Dagmara15

Dagmaruś. Znowu źle... Przestań proszę zachowywać się jak rozkapryszona dziewczynka, której wszystko wolno. Skoro mamy zasady ruchu drogowego, prawo karne, sovoir-vivre itd to warto by też tutaj nie być leniwcem i poszukać odpowiedniego tematu do wpisywania opinii.

michu1945

Nie ma takich zasad, więc wali mnie to, a ty skończ się zachowywać jak większość ludzi w internecie i przestań sobie podnosić samoocenę obrażając innych, gdyby doszło do czegokolwiek twarzą w twarz pewnie byś nawet gęby nie otworzył, więc skończ i odwal się, bo mam dość takich bałwanów jak ty.

Dagmara15

"przestań sobie podnosić samoocenę obrażając innych" Co za tajfun hipokryzji.

Wracając do sedna, warto by też tutaj nie być "leniwcem" i poszukać odpowiedniego tematu do wpisywania opinii. Tam też by była zauważona i przeczytana...

michu1945

Mów do dupy to cię osra, no. Powtarzasz się.

Dagmara15

Nie jesteś dupą. Na pewno nie jedną z tych "gorących" (dobrze wyglądających).

michu1945

Głupszego tekstu nie widziałam. Nie znasz mnie i nie wiesz kim jestem, więc nie obrażaj, spójrz lepiej na siebie krytycznie i cofnij się do przedszkola albo przejdź do psychologa, bo masz duże problemy widzę. Nie podnoś sobie takimi tekstami samooceny, bo i tak to nie zadziała. Żal mi cię po prostu, kolejne biedne zagubione dziecko Internetu.

Dagmara15

I znowu zawiało hipokryzją. Nie opisuj siebie, swoich problemów i sugerowanego remedium na nie.

Wracając do sedna, warto by też tutaj nie być "leniwcem" i poszukać odpowiedniego tematu do wpisywania opinii. Tam też by była zauważona i przeczytana...

michu1945

<ziew> ależ nudy tutaj, nic tylko ciągłe powtarzanie się.

Dagmara15

Ja uczeń jest tępy... przepraszam... "odbiega poziomem od reszty" to najlepszą metodą nauczania jest powtarzanie.

michu1945

To ci wmawiali w szkole, jak nie rozumiałeś prostych słów nauczyciela i znasz to z autopsji? Biedactwo.

Dagmara15

Dobra. Nie tylko na czas świąt, lecz w ogóle. Wielkie przepraszam za wszelkie inwektywy , zniewagi czy obelgi. Te bezpośrednie czy pośrednie. Po prostu przepraszam.

ocenił(a) serial na 9
Schrodingers_cat

Zgadzam się, czarni Merlin i Lancelot to jedna wielka tradża (podobnie było chyba z Rapunzel i kimś tam jeszcze), ale z Merlinem przegięli najbardziej :P Po prostu słabo się to ogląda mimo, że aktor wygląda sympatycznie. No i jest przede wszystkim ZA MŁODY.

ocenił(a) serial na 8
Schrodingers_cat

Gdzie można obejrzeć 5ty sezon?

orkov

Polskiego lektora JESZCZE nie ma.

Napisy czy oryginalne, po angielsku?

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Mogą być polskie napisy, jeśli ktos zrobił, albo po angielsku;)

użytkownik usunięty
orkov

Ja oglądam na zalukaj z napisami :)

ocenił(a) serial na 8

Już obejrzałam wszyskie 11 odcinków ;)