PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40139
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Myślałem, że wyjdzie kicz, a wyszło niesamowicie. Wątek fabularny jak zwykle niesamowity. Elsa, Anna, Królowa Śniegu. Wszystko tak bardzo wciągające i bardziej trzymające się kupy niż w 90% innych filmów/seriali.
Aktorzy idealnie dobrani (ludzi mieli coś do postaci Elsy, a dla mnie była wiarogodnie przedstawiona).
Królowa Śniegu była najbardziej znienawidzoną początkowo postacią, a pod koniec najbardziej lubianą ze złych (po Reginie).
Było zabawnie, zaskakująco, smutno.

Jedyny serial, który za każdym razem mnie zaskakuje.

Jedyne co mnie martwi to Meleficent...
Czy Meleficent nie była już w pierwszym sezonie z jednorożcem? Nie była "przyjaciółką" Reginy, która miała klątwę uwięzioną w kuli w lasce? Nie zginęła z ręki Emmy, gdy była w postaci smoka w podziemiach biblioteki?

ocenił(a) serial na 10
Pwuriel

Hm a czy to pierwszy przypadek w serialu kiedy ktoś (nie)umarł ;)?

Pwuriel

Czy Meleficent nie była już w pierwszym sezonie z jednorożcem?

Tak. Posiadała Jednorożca przed pierwszą klątwą i sądzę, że nie przez przypadek go nam pokazali. Tym jednorożcem był PRAWDOPODOBNIE król Stefan. Ojciec Aurory, która w tym czasie (odcinka 1x02) była pogrążona w głębokim śnie.

Nie była "przyjaciółką" Reginy, która miała klątwę uwięzioną w kuli w lasce?

Tak. Ich relacja od pierwszego sezonu jest określana jako "Frenemies" (przyjaciółko-wrogowie). Sama Regina nazwała ją "swoją jedyną przyjaciółką". Ciekawostka: Wydarzenia z odcinka 4x11 (tam, gdzie jest Maleficent, Cruella i Urszula) miały miejsce zanim Mal dostała Mroczną Klątwę od Złej Królowej. Zdradza to laska Maleficent, pozbawiona szklanej kuli, gdzie przechowywała ten zwój.

Nie zginęła z ręki Emmy, gdy była w postaci smoka w podziemiach biblioteki?

Zginęła w "cudzysłowiu". Jaskinia w której przebywała ta czarownica została wyposażona w magiczne właściwości, umożliwiające regenerację Maleficent nawet, gdyby komuś udało by się ją zabić

ocenił(a) serial na 10
michu1945

"Tak. Ich relacja od pierwszego sezonu jest określana jako "Frenemies" (przyjaciółko-wrogowie). Sama Regina nazwała ją "swoją jedyną przyjaciółką". Ciekawostka: Wydarzenia z odcinka 4x11 (tam, gdzie jest Maleficent, Cruella i Urszula) miały miejsce zanim Mal dostała Mroczną Klątwę od Złej Królowej. Zdradza to laska Maleficent, pozbawiona szklanej kuli, gdzie przechowywała ten zwój."

Lub po odebraniu klątwy przez Regine poprzez rozbicie szklanej kuli laska tak wyglądała. Osobiście uważam, że bardziej wiarygodne jest po odebraniu klątwy, ponieważ ma inny strój.

Mam nadzieje, ze Meleficent nie wrzucą bez wyjaśnienia jej rzekomej śmierci, tak jak bez słowa usunęli z filmu Czerwonego Kapturka. Czy Ruby wróci?

Jedno jest pewne:
Meleficent będzie chciała śmierci Reginy za odebranie klątwy.
Ursula będzie chciała zabić Regine, bo ta kiedyś wcieliła się w nią (wątek z Arielką)
Cruella będzie chciała zabić delmatyńczyka Świerszcza i może Regine...

Boże... Regina na przesrane... jak zawsze ;d

Pwuriel

Co do Mal... Zabić za bycie 28 lat smokiem.

Urszula tylko ostrzegła Reginę przed ponowną próbą udawania jej a Cruella... Pożyjemy, zobaczymy.