PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10075222}

Dept. Q

2025 -
7,5 11 tys. ocen
7,5 10 1 11195
7,2 6 krytyków
Dept. Q
powrót do forum serialu Dept. Q

Serial obejrzałam z ciekawości, bo znam powieści Adlera-Olsena i jestem fanką filmów na podstawie jego książek, ale tych, w których gra Nikolaj Lie Kaas i Fares Fares. Niestety serial leży daleko od książki, parę ról jest nawet do przetrawienia, jednak jest tak odrealniona fabuła, że powieści pisarza wydają się być bardzo realne. Goode wypada całkiem nieźle i nawet oddaje charakter i osobowość Mörcka. Dla widzów, którzy nie znają książek i ekranizacji filmowych może być ok, dla mnie jest do obejrzenia na raz i zapomnienia.

ocenił(a) serial na 8
annazakrzewska_az85

Mam inne odczucia. Przeczytałam wszystkie książki z tej serii i uważam, że casting jest bardzo dobry. Jak to z kryminałami, fabuły nie pamiętam detalicznie, chociaż wydaje mi się, że serial oddaje i atmosferę książek i jest zgodny z treścią pierwszego tomu. Z ciekawości pytam - co spowodowało, że dla Ciebie "serial leży daleko od książki"?

ocenił(a) serial na 6
Agatonik

Serial w ogóle nie jest zgodny z pierwszym tomem, wszystko jest tylko inwencją reżysera. Pomocnik Mörcka nigdy nie był policjantem, był zwykłym sprzątaczem i gościem od robienia arabskiej kawy w Departamencie. Historia samego Mörcka też ma inny przebieg, tu znowu jest jakiś pomysł twórcy serialu. Merete nie była prawnikiem, a historia jej brata i gościa, który ja przetrzymywał była zupełnie inna i nie był w to wmieszany żaden przedstawiciel prawa. Do tego dochodzi szereg głupot takich jak wejście do komory i wpuszczenie do niej powietrza. W książce Merete była umierająca i nie wiadomo czy w ogóle udało się jej z tego wyjść. W filmach Asad był pokazany również jako niby policjant, ale było to bardziej do przyjęcia niż w serialu.

ocenił(a) serial na 8
annazakrzewska_az85

To, kim naprawdę był Asad w książkach wyjaśnia się po wielu tomach. I z tego, co pamiętam nie był sprzątaczem, ale mogę się mylić. Przy ekranizacjach nie oczekuję odzwierciedlenia fabuły książek 1:1. Nawet jak są te zmiany, o których piszesz, one mi nie przeszkadzają. Dla mnie serial był dobrze zrealizowany, intrygujący i podoba mi się dobór aktorów. Ale rozumiem Twoje zastrzeżenia. Dziękuję za odpowiedź.