PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162859
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Genialny

ocenił(a) serial na 9

Czy tylko ja zauważyłem, że w tych pierwszych 4 odcinkach wszystko trzyma się kupy i jest tak
dokładnie przemyślane jak nigdzie indziej? Jest to rzadkość wśród jakichkolwiek seriali, zawsze
było coś co zwracało moją uwagę, w szczególności błędy logiczne, teksty czy sama gra aktorska,
nawet w małych ilościach decydowały o mojej ocenie. Tutaj wszystko gra jak należy, teksty
skłaniają widza do głębszych przemyśleń i czasem warto do nich wrócić, o grze aktorskiej nie
wspomnę- zarówno Harrelson, jak i McConaughey(!) nie mają sobie równych, błędów nie
zauważyłem, wszystko to uzupełnia świetny montaż( dalej nie mogę zapomnieć o akcji w
slumsach...) i muzyka, a to dopiero 4 odcinki ! Wszystko obejrzane w jedną noc i nic tylko czekać
na kolejną część układanki : ) Na tą chwilę daję 8 bo jest za wcześnie na wyższa ocenę, ale
jestem pewien, że będzie ona wzrastała wraz z każdym odcinkiem.

ocenił(a) serial na 10
reaperrr

Serial świetny. Jedna rzecz jaka nie pasowała to napad w murzyńskiej dzielni. Łysi naćpani brodacze jadący prywatnym vanem udający policjantów. Nigga please :)

ocenił(a) serial na 10
boraz1987

Pasowała, pasowała. Raz, że ładnie pokazano, jak bardzo ci kolesie byli "odlecieni" - przecież to jest typowy ćpuński plan wymyślony na haju... Inna sprawa jest taka, że nieważne jak byś wyglądał, jakim wozem nie jechał, jeśli masz mundur, jesteś traktowany jak mundurowy...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
reaperrr

Genialny nostalgiczny klimat podkręcany dialogami czy też monologami. Aktorstwo fabuła brak błędów logicznych. Świetne zdjęcia, momentami ukazujące szczegóły wnoszące wiele do klimatu, fabuły czy też zrozumienia postaci.

Oglądałem The Killing i momentami ziewałem brakowało mi czegoś mimo że serial niezły, tutaj nie można absolutnie nic zarzucić serial miał być topowy w końcu HBO ma olbrzymie doświadczenie a zarazem jakość produkcji, zawsze uważałem ich seriale za najlepsze. Dialogi rusta są świetne mają sens, i odwołują się do życia,świadomości,ewolucji.

Zauważyłem że ludzie uważają to za pseudointelektualny bełkot niby w którym miejscu i czym się różni pseudointelektualny bełkot od intelektualnego. Imo pseudointelektualizm to wykładają nam religie i duchowni papieże i cały ten syf który nie widzi tego co jest a pierdo o świętym mikołaju

letplaygirls914

Wiesz, bo "normalny" człowiek uzna poglądy i postawę Rusta jako coś godnego wariata, ale tak naprawdę to on jest tym jedynym który ma rację :) Ktoś kto twierdzi że te gadki są pseudointelektualne jest dla mnie - nazywajmy rzeczy po imieniu - zwykłym debilem.

ocenił(a) serial na 10
0wner2

po prostu ignorancja nas ogarnia. Konserwatywny światopogląd wynika z wielu czynników głównie ze strachu przed czymś innym nowym niż mówią rodzice dziadkowie nauczyciel w szkole czy ksiądz jeśli takie będziemy mieli autorytety a wszystko na to wskazuje wciąż będziemy polską ludową gdzie szczytem ambicji jest duży telewizor i gadżety od apple.

Mało kto się kvrwa interesuje co tym co ma między uszami i jak to działa. Niektórzy nawet nie dopuszczają myśli że jesteśmy małpami wywodzącymi się od tego samego gatunku różnic między człowiekiem a zwierzęciem jest tak niewiele a podobieństw ogrom.

letplaygirls914

Co do małp to śmiem wątpić, nie wierzę w darwinizm, uważam że odegrał dużą rolę czynnik kosmiczny.

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Co ? Czynnik kosmiczny? W Darwina się nie wierzy , tylko weryfikuje jego naukowe ustalenia. Większość jego terorii naukowych potwierdziła współczesna nauka , pomyłki były nieliczne i wynikały z ówczesnemu jemu stanu wiedzy naukowej. To był po prostu spostrzegawczy i dociekliwy gość.

frtgbb

Teoria Darwina to bzdura kompletna, a naukowcy w większości przypadków to zwykli kretyni, więc dlaczego miałbym ich słuchać?

ocenił(a) serial na 10
0wner2

nie musisz nikogo sluchac. tylko jak napisal kolega wyzej zweryfikowac. Istnieje ogrom dowodow potwierdzajacych ewolucje. To jak rozwinelo sie zycie to nie jest kwestia wyboru poglądów czy uprzedzeń tylko faktów fakt jest taki że jesteś tzw. piątą małpą nie oznacza to że pochodzisz od szympansa czy neandertalczyka tylko to że mamy wspólnych przodków.

eee i co to znaczy czynnik kosmiczny ??

letplaygirls914

Coś spadło z kosmosu i dało życie. Możliwe że kosmici zapłodnili małpy. Brakujące ogniwo którego do tej pory nie odkryto nazywam czynnikiem kosmicznym.

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Dobre sobie , coś czego nie odkryliśmy i czego prawdopodobnie nie ma już doczekało się nazwy. Można i tak , dobrze że w szkole tego nie uczą.

frtgbb

W szkołach uczą samych bzdur, dlatego potem wychodzą takie niedorozwoje dla których całe życie to YOLO i wrzucanie zdjęć na facebooka.

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Hahaha. Powiedział gościu , który ma ponad 300 znajomych na swoim profilu na Filmwebie.

frtgbb

A co to ma za znaczenie? Jak zapraszali to dodawałem dla beki, z tych 300 kojarzę może 10 osób.

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Nie słuchaj , wyrzuć telewizor , komputer , lodówkę itd . To wszystko ich dzieło. Czy może je zawdzięczasz czynnikowi kosmicznemu. Teoria Darwina bzdurą? Phi. Powodzenia Waćpanu życzę.

frtgbb

Mam słuchać tych samych "naukowców" którzy twierdzą, że istnieje coś takiego jak globalne ocieplenie? Dziękuję, postoję ;) Oczywiście że to bzdura, kobieca łechtaczka to wystarczający dowód na obalenie teorii Darwina.

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Słuchaj , pewne wynaturzenia i wypaczenia się w nauce zdarzają. Następcy poprawiają i udoskonalają odkrycia poprzedników. Nic lepszego nikt nie wymyślił. A łechtaczka w żaden sposób nie podważa głównych założeń teorii ewolucji. Odsyłam do książek choćby Dawkinsa. Na pewno tłumaczy to lepiej ode mnie,

frtgbb

Nie wiem jakim można być debilem żeby wierzyć w to że człowiek powstał od jakiejś małpy, no bez kitu. Nie obchodzą mnie poglądy gościa który odrzuca zjawiska nadnaturalne, kreacjonizm itd. Nie obchodzą mnie teorie naukowców bo to zwykli kretyni którzy w swoich ciasnych umysłach nie potrafią pojąć tego, że istnieją byty z innych wymiarów, duchy, magia, itp. Zwykli partacze którzy w XXI wieku nie potrafią dojść do tego co Tesla wymyślił 100 lat temu. Ograniczone umysłowo prymitywy - to są naukowcy.

ocenił(a) serial na 8
0wner2

No co mogę powiedzieć - tak mi przykro i powodzenia. Miłego wieczoru.

frtgbb

Z jakiego powodu Ci przykro? To mi prędzej powinno być przykro, że na świecie żyją jeszcze ludzie wierzący w naukowy bullshit.

ocenił(a) serial na 10
0wner2

Ty tak serio ???

Nauka od magii różni się tym że działa, samoloty latają telefony dzwonią itd. to że ewolucji nie widać nie znaczy że, nie zachodzi podobnie jak nie wiem np. metabolizm czy oddychanie komórkowe. Z resztą z kim ja w ogóle dyskutuje.... (facepalm)
W każdym razie powodzenia :)

ocenił(a) serial na 9
0wner2

Ale brednie. Choćby to, że mamy takie sama narządy, kończyny i ssiemy mleko matki jak każda małpa. Noż k...wa, zajebisty zbieg okoliczności.

Douger

O ku*wa, to już nie mają prawa istnieć dwa pod pewnymi względami podobne gatunki! Gratuluję inteligencji, możesz sobie podać rękę z resztą pustaków-darwinistów. W sumie to wy może i od małp pochodzicie, podobny poziom IQ. Ja na pewno z żadną małpą spokrewniony nie jestem :)

ocenił(a) serial na 9
0wner2

Z człowiekiem myślącym także.

ocenił(a) serial na 10
0wner2

Jestes totalnym kretynem, który myśli, że jest inteligentny. żenada

ocenił(a) serial na 9
0wner2

W św Mikołaja też wierzysz? Serio uważasz że mógłby w jedną noc obdarować tyle dzieci prezentami? Jakim sposobem byłby tak niesamowicie szybki? Nawet nie próbuj argumentu z magicznymi latającymi ultraszybkimi reniferami ciągnącymi jego sanie bo już Ci mogę powiedzieć że to mnie nie przekonuje. A, i skąd miałby niby te prezenty? Kasę na nie? Materiały? W ogóle to jak to możliwe że on żyje tyle czasu? Jakie musi witaminy wpier*alać? Nie ma takich witamin. Poza tym ja jak byłem mały przyłapałem rodziców jak podkładają mi prezenty i już teraz wiem że to nieprawda, ale Ty dalej sobie wierz w te święte mikołaje, duszki kacperki czy co tam jeszcze, w ufo porywające rolników :) Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
M0RiARTY

A, i tylko nie wyskakuj mi tu z elfami, elfy mogłyby mu pomagać w pracy to fakt, ale to nie tłumaczy skąd elfy i mikołaj mają pieniążki na to wielkie przedsięwzięcie jakim jest obdarowywanie wszystkich dzieciaków świata super wypaśnymi prezentami.

Teraz trochę bardziej serio: Duchów nie ma. Łapiesz. te filmy których się naoglądałeś, opowieść wigilijna, uwierz w ducha, szósty zmysł- to nie jest prawda. To fantasy. Pozwól że Cię oświecę, jak słyszysz skrzypienie podłogi na strychu, to to nie będzie dowód na istnienie życia po życiu. To tylko dowód na to że podłoga może skrzypieć bez większego powodu. Domy wydają dżwięki, to normalne. Następne: Magia. Ja też lubię Gandalfa i jego czary mary JA JESTEM SŁUGĄ TAJEMNEGO OGNIA WŁADAM PŁOMIENIEM ANORU WRACAJ DO CIENIA BRZYDKI BALROGU ale te jego czary mary to tylko wymysł pisarza z wielką wyobraźnią. Magia nie istnieje.. Żaden czarodziej nie sprawi kilkoma słowami (hokus pokus chce mi sie herbatki) żeby pojawiła mu się np herbatka na stole znikąd. Jakby to było możliwe to byłyby na to dowody. A nie ma.

M0RiARTY

A słyszałeś może o czymś takim jak pole morfogenetyczne które uzasadnia istnienie duchów? Magii nie ma? Że niby cały okultyzm itd. to bajki? Dobre sobie. To że niema na coś dowodów nie znaczy że to nie istnieje. Niektórzy mówią że Illuminaci nie sterują światem bo nie ma na to dowodów. Ale jakim trzeba być przygłupem by w to wierzyć? Że niby nie ma demonów, bytów z innych wymiarów? Co to ma być, epoka kamienia łupanego? Weź poczytaj trochę o mistycyzmie, ezoteryce, okultyzmie i wtedy zacznij rozmowę, bo nie mam zamiaru prowadzić dialogu z kimś kto poziomem dalej siedzi w podstawówce. Że też chciało Ci się pisać jakieś wypociny o Mikołaju. Pokazałeś już jakim prostakiem jesteś? Tak? To co tu jeszcze robisz? Po co oglądasz seriale takie jak Detektyw, skoro i tak nie rozumiesz o czym mówi Rust w 90% jego wypowiedzi?

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Rust nie mówił o niczym o czym nie mówiłaby dzisiejsza fizyka teoretyczna.

ocenił(a) serial na 8
koper_6

Pan Owner nie uznaje fizyki , fizyka to bzdura .

frtgbb

Gdzie to powiedziałem kretynie?

ocenił(a) serial na 8
0wner2

"...Nie obchodzą mnie poglądy gościa który odrzuca zjawiska nadnaturalne, kreacjonizm itd. Nie obchodzą mnie teorie naukowców bo to zwykli kretyni którzy w swoich ciasnych umysłach nie potrafią pojąć tego, że istnieją byty z innych wymiarów, duchy, magia, itp..."
Epitety zachowaj na spotkania twarzą w twarz , koleś - tutaj budzą tylko współczucie.

frtgbb

Tutaj czyli gdzie? Na portalu którego 90% użytkowników to trolle i gimbaza? Na tym śmietniku, gdzie nawet w tematach poświęconych tak zajebistemu serialowi jak Detektyw, którym teoretycznie plebs nie powinien się interesować, nie można przeczytać nic sensownego, bo zaraz odzywają się marionetki i prymitywy?

ocenił(a) serial na 9
0wner2

Hahaha a co to średniowiecze żeby wierzyć w takie rzeczy? Nie będę czytać o tym gównie, żyję w XXI w a nie X. Regres jest mi wcale niepotrzebny. Do niczego.
Co do Rusta, to nie skomentuje. Jesteś skończonym idiotą jeśli sądzisz że mówi on demonach z innych wymiarów. Osobiście Nietzschego, Szestowa, Zole czy też Heideggera mam już dawno za sobą (może też kiedyś dowiesz się coś o tych szanownych Panach którzy głosili te zacne teorie na wiele przed Rustem, o ile nie skończysz edukacji na liceum) więc te teksty z prostakiem trochę nietrafione. Właściwie to sam jesteś prostakiem. I do tego poganinem. GO BACK TO SHADOW (pewnie nie załapiesz prostaku o co chodzi z tym tekstem)
A o Mikołaju pisałem bo sądziłem że na poważnie nie da się skomentować bzdur które wypisujesz. Widać tej ironii też nie załapałeś.

ocenił(a) serial na 8
M0RiARTY

Uważaj , bo dzięki polu morfogenetycznemu , będzie Cię straszył po nocy. No wiesz , jak podaje Owner2 - mistyka , okultyzm , ezoteryka , ha nawet trochę się rymuje. Generalnie to bym koledze Ownerowi zalecił w ramach leczenia zasadniczą służbę wojskową - samotne warty nocą w lesie z dzikami - może wtedy zrozumiałby terminy , których nadużywa. Ale to już niemożliwe , więc po "ptokach".

frtgbb

A ja Tobie w ramach leczenia zaleciłbym pie*dolnięcie głową w mur z rozbiegu bo takim marionetkom jak Ty nic już nie może pomóc.

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Ależ wysublimowanie , uf uf .

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 8
0wner2

Po co wstawiasz link do artykułu , pod którym nikt się nie podpisał z imienia i nazwiska , tytułu naukowego ? Wstydzicie się swoich poglądów? Jak chcesz uprawiać agitkę to się podziel swoimi spostrzeżeniami i badaniami w pracy , szkole czy gdzie tam spędzasz czas , gdzie poniesz konsekwencje opowiadania tego , co tu uchodzi Ci bezkarnie.
Także jak chcesz mnie przekonać do tych duchów , to mi prześlij jakieś autoryzowane publikacje uczonego z tytułem naukowym i własną katedrą.
Ja Tobie proponuję prace Richarda Dawkinsa , znanego naukowca , który w swoich projektach wyjaśnia po co facetom sutki , a raczej dlaczego są , choć nie mają funkcji żywotnych.
No i chciałbym się pożegnać , bo dalsze przerzucanie się - no właśnie czym - chyba traci sens.
Powodzenia. Dziękuję za uwagę.

frtgbb

Przeczytałeś chociaż? Czy Ty nie widzisz że to co gościu pisze ma 100 razy więcej sensu niż bzdura którą wymyślił Darwin?

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Czy Ty nie rozumiesz , że to jakieś anonimowe wywody? Jaką to może mieć wartość jak się twórca wstydzi swojej pracy i nie stać go na podpisanie jej nazwiskiem . Przewertowałem tylko , bo oglądam hokeja .

frtgbb

To jest anonim bo rzeczy które obalają masońską propagandę nie podpisuje się swoim nazwiskiem dla bezpieczeństwa. No chyba że chcesz wylądować w pierdlu, albo żeby przydarzył Ci się jakiś wypadek. Myślisz, czy synapsy już przestają działać?

ocenił(a) serial na 8
0wner2

Aha , przypomniało mi się , że James Randi Educational Foundation ufundowało nagrodę 1 mln dolarów , jeśli ktoś przedstawi jakieś dowody na te zjawiska paranormalne itd. Także jak coś masz to tam aplikuj , będziesz bogatszy.

ocenił(a) serial na 9
0wner2

Huehue, odrzuca udowodnione naukowa fakty, a wypisuje bzdury o okultyzmie czy ezoteryce. Bitch please.

Douger

Ci naukowcy dalej nie odkryli jak powstał człowiek, wszystko to tylko domysły pod publiczkę, nikt nie wie jak jest naprawdę. Jak można być aż tak zmanipulowanym by wierzyć ślepo we wszystko co powiedzą naukowcy?

ocenił(a) serial na 9
0wner2

Wierzę w to co widzę i czuję, a nie brednie. Szczególnie wymyślone przez wszelkiej maści szarlatanów.Jeśli ktoś formułuje tezę i potrafi ją logicznie udowodnić to nie widzę powodu, by mu nie wierzyć. I to jest największa bolączka ezoteryków i innych bredniarzy: są na bakier z logiką.

ocenił(a) serial na 9
0wner2

I kto tu jest zmanipulowany, może powiesz że teorie o tym że człowiek powstał od ufoludka który zapłodnił małpę to coś więcej niż domysły? Ślepo wierzysz w idiotyczne teorie które nie mają żadnego poparcia, ani teoretycznego (a przynajmniej nie w logiczny sposób) ani praktycznego. W momencie gdy Ty zarzucasz nam ślepowierzenie w naukowców, stajesz się najbrzydszym hipokrytą na świecie. Sam robisz to samo, tylko że zamiast naukowców wybierasz szarlatanów.
Nawet nie wiem czemu prowadzę z Tobą dyskusję, jesteś jednym z tych ludzi których już się nie da oświecić- przeczytałeś za dużo artykułów na stronie ufoduchyyetiistniejąalerządjeukrywaatakwogóletorządemkierująiluminaci.pl i nie sądzę by narazie cokolwiek było w stanie Cię uratować. Może gdy przejdziesz przez ten ciężki okres jakim jest dojrzewanie młodzieńcze to się ogarniesz, ale to też nic pewnego.
Bez odbioru.

M0RiARTY

Nigdzie nie powiedziałem że człowiek powstał od ufo, ale jest to o wiele bardziej racjonalne niż bzdura masona Darwina o ewolucji. Nie wiem jak powstał człowiek bo nikt tego nie wie, ale jak czytam taki bullshit to mi się nóż w kieszeni otwiera. Artykuły na stronach tego typu co podałem link wyżej to w większości przypadków całkowity nonsens i bełkot, ale ten konkretny artykuł ma sto razy więcej sensu niż cała teoria ewolucji. Więc przestań odwracać kota ogonem i zacznij myśleć człowieku. Oczywiście że rządem jak i całym światem rządzą illuminaci, dla mnie to jest oczywiste jak wstawanie słonka o poranku i tylko kompletny prostak, prymityw, tępak i zmanipulowana marionetka posiadająca gówno zamiast mózgu może w to nie wierzyć. Już dawno się do tego przyzwyczaiłem, ale nie o tym był temat. Teoria ewolucji to bzdura, to jest po prostu niemożliwe i tyle, artykuł do którego link podałem to wyjaśnia. Ktoś kto ośmiela się po przeczytaniu tego artykułu dalej powtarzać brednie o człowieku który wyewoluował od małpy jest dla mnie skończonym kretynem. Koniec kropka.