PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162844
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Świetny Matthew McConaughey. Świetne dialogi, dobrze budowany klimat, muzyka, nie ma akcji na akcji a trzyma w ryzach co świadczy tylko o geniuszu scenarzysty, który już pokazał co potrafi w The Killing. Tok rozumowania Rusta- mój świat. Podoba mi się to że akcja nie toczy się tylko tu i teraz ale również są retrospekcje, pewnie tylko dlatego, że tak na prawdę nie złapali właściwej osoby i zeznania i relacje obu detektywów z przeszłości pozwolą ustalić nowe fakty.
Zaskoczył mnie McConaughey. Przeważnie takie "kochasiowe" role, nawet w pile mechanicznej był amantem ;)(nie mówię dobrze odegrane), ale tu...Woody praktycznie taki jak zawsze a ten zaskoczenie. Można cytować. Ostatnio taki dobry serial to Americans, taki z najświeższych co oglądałam, ale tu też dopiero od 2 odcinka mnie porwał. Natomiast True Detective od razu.
Tak się powinno robić seriale kryminalne według mnie.

Messalina

Trzeci odcinek jednak słabszy. Za dużo rozpatrywania relacji międzyludzkich. Rozważania Rusta (w szczególności o religii) jak najbardziej w porządku, zbieżne z moimi poglądami. Ale te wszystkie sceny zazdrości, żalu niepotrzebne moim zdaniem. Rozmiękczają klimat i to bardzo.

Z nowych seriali polecam "Hannibala". Miejscami daje radę. Chociaż może należy powiedzieć, że nie serial a Mikkelsen daje radę. Jeszcze "American Horror Story" całkiem niezłe. Skończyłem oglądać pierwszy sezon i może nie jest to jakieś arcydzieło ale na pewno potrafi trzymać w napięciu (przynajmniej w większości odcinków, końcówka niestety klapa).

ocenił(a) serial na 10
magikaok44

Właśnie te wątki poboczne jak życie prywatne bohaterów wnoszą bardzo dużo i bardzo dużo mówią o nich samych. W końcu to nie przejażdżka konna po parku tylko chore, ciężkie relacje, które masa ludzi przeżywa, ale właśnie jak zauważa Rusty o nich nie mówi!! Przecie nie mogą ciągle siedziec na posterunku i grzebać w sprawie. Hannibal byl według mnie zbyt futurystyczny. Nie lubię już takich przekombinowań. American oglądam od początku. Druga seria w psychiatryku chyba jednak najlepsza. 3 nierówna. Dobrze się zaczyna potem nuudy i właściwie sami sobie zaprzeczają i nie wiedzą chyba co kręcić, pod koniec znowu coś tam wymyslili. :) Takich seriali co to miejscami dają radę i filmów nie chce mi się już...teraz albo coś dobre albo nie dobre i szybko daje się to poznać. Mówisz za dużo rozpatrywania..czemu inteligencji nigdy za wiele, tyle seriali przesiąkniętych głupotą. Jak coś lzejszego to można po komediowy tasiemiec sięgnąć. A takie rozważania o religii to moja bajka więc pewnie to mnie tak ujęło do końca :) Zobaczymy dalej.

ocenił(a) serial na 8
Messalina

Prawnik z Lincolna bardzo dobry film z McConaughey :) a serial bardzo ciekawy klimatyczny ...