PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162844
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

błąd...?

ocenił(a) serial na 5

Hart zaprasza Cohle'a na kolację pod drzewem, do którego przywiązano zwłoki. Następnie obaj
udają się do biura, gdzie Cohle oznajmia, że rusza w teren i trafia do baru. Z kolei Hart wraca do
domu, bierze drinka, patrzy na śpiące córki, po czym żona znajduje go rano w fotelu. Jednak kilka
scen później Cohle zjawia się po wizycie w barze na umówionej kolacji, pijany, co wyklucza powrót
Harta do domu i zaśnięcie w fotelu. Czy scenarzyści czegoś nie dopatrzyli, czy ja coś źle
zrozumiałam?

agson_a

Chyba tak. Jedyne wyjście to takie, że Rust wpadł do innego baru w inny dzień. Nie wtedy, kiedy gadał z tymi prostytutkami.

agson_a

Ja też uważam ,że to był inny wieczór. Nie sądzę by w takim serialu mieli takie "niedopatrzenia"

ocenił(a) serial na 5
Joa3

za niedopatrzeniem przemawia jeszcze to, że po przebudzeniu na fotelu opowiadał żonie, jaką sprawę dostał, a pod drzewem wyraźnie powiedział Cohle'owi, że ma przyjść tego właśnie dnia

agson_a

Jak dla mnie wszystko się zgadza. Stosują retrospekcję, narrację z różnych perspektyw i ram czasowych.

ocenił(a) serial na 8
agson_a

Sceny nie są pokazywane chronologicznie, w zeznaniach Cohle'a jest sporo chaosu, a do tego dochodzą zezniania Harta, które pokazywane sa również "swoim torem". Było tak Zwłoki->bar->wizyta w domu->kolacja, następnie po całym ciężkim dniu i dość niespodziewanym dłuższym pobycie partnera Hart robi sobie drinka, patrzy na córki i idzie spać rozmyślając o sprawie.

Ja to tak widzę.

Swoją drogą odcinek świetny, uwielbiam klimaty detektywistyczne jak i temat seryjnych morderców, a rytualne mordy dodatkowo zyskują moją sympatię dla całości serialu. Świetna gra aktorska, bardzo spodobał mi się również soundtrack. Jestem bardzo na tak, czekam na więcej! To może być jeden z najlepszych seriali jakie wyprodukowało HBO, zobaczymy jak wszystko się potoczy. 1szy odcinek śmiało oceniam na 10/10 bo po prostu kocham te klimaty i jak dla mnie obaj główni aktorzy, a zarazem producenci weszli w nie idealnie.

ocenił(a) serial na 5
prowned

na kolacji Hart jest w czarnej koszulce z długim rękawem, na córki patrzy ubrany w garnitur ;) więc to nie może być ten sam wieczór, bo ludzie raczej nie przebierają się w garnitury przed snem

ocenił(a) serial na 5
prowned

ale serial zapowiada się rewelacyjnie, a moje wątpliwości są spowodowane dość chaotycznym wprowadzeniem widza w temat, poprzez próbę ukazania wszystkich wątków

agson_a

Może ten chaos jest celowy? Cohle i Hart opowiadają - niezależnie od siebie - o historii sprzed 17 lat - niekoniecznie każdy szczegół pamiętają tak samo - i być może te dwie, równolegle toczone opowieści nie zawsze będą spójne?

ocenił(a) serial na 10
agson_a

Żaden błąd, montaż. Historia jest opowiadana przez obu detektywów dlatego wydarzenia są przedstawiane z perspektywy obu. Zresztą zabieg wykonany znakomicie, nie czuć liniowości, akcja przenosi się płynnie w czasie nie ogłupiając przy tym widza.