PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10036768}

Dewajtis

2023 -
7,3 1,5 tys. ocen
7,3 10 1 1459
Dewajtis
powrót do forum serialu Dewajtis

Dziwne

ocenił(a) serial na 4

po powstaniu styczniowym konfiskowano majątki biorących w nim udział, czytałam książkę sto lat temu i mogło mi coś umknąć a oglądać tvpis nie mam zamiaru, pewnie taka chała jak stulecie winnych. W rzeczywistości styczniowiec nie mógł przekazać majątku przyjacielowi.

felicytas

"Stulecie winnych" jest świetnym serialem , pod każdym względem i gry aktorskiej , reżyserii czy też odzwierciedleniem prawdy historycznej. Myślę , że nie za darmo ma ocenę 8,1

felicytas

Nie przekazał tylko sprzedał.Słabo oglądałeś

ocenił(a) serial na 4
Polonus1975

Bo PiSia propaganda zmieniła to co napisała Rodziewiczówna

Dorota_Mroz_fw

Wszędzie widzisz "PiSią propagandę"?To masz zryty łeb.Nie oglądaj i nie piszcz

ocenił(a) serial na 4
Polonus1975

Już na pewno nie będę. Trzeba mieć naprawdę zryty beret by zmieniać fakty historyczne pod potrzebę propagandy. Tak działała propaganda hitlerowców

ocenił(a) serial na 9
Dorota_Mroz_fw

Pisia to myszka twojej matki jak Twój stary i jego koledzy rządzili przy powołaniu ciebie do zycia

ocenił(a) serial na 10
Polonus1975

Nie oglądał, ale ocenił. :D

ocenił(a) serial na 4
felicytas

"Wstajemy z kolan" Żenada roku ....... Miałam nadzieję, że zobaczę kawał dobrej roboty, niestety reżyser okazał się PiSim politrukiem tylko

Dorota_Mroz_fw

Za to Ty idiotką, wszędzie się wpieprzającą z polityką. Aha, lepszy PiS niż niemiecki wycieruch Tusk;)

felicytas

Jeśli dobrze pamiętam, to majątek konfiskowano tym, którym udział w Powstaniu udowodniono. Dlatego Orwid uciekł, jak wielu prawdziwych powstańców, alternatywą była konfiskata majątku i Sybir.

singri

Dlatego Orwid w serialu niby sprzedaje swoj majątek przyjacielowi a przyjaciel ma notarialne papiery i te papiery pokazuje ruskim

india65

Bzdura, bo tam nikt nic notarialnie nie załatwiał :D Czertwan nawet testamentu pisemnego nie zostawił, tylko ustny. I tak z naszego punktu widzenia nie był w żaden sposób zobowiązany do opieki nad Poświciem, bo żadnych papierów nie podpisał. Ale dla niego ważniejszy był honor i uczciwość niż jakieś tam dokumenty, bo "dobry człowiek słowo uszanuje, a zły i papier zniszczy".

singri

To jak ty oglądałaś i słuchałaś?

india65

Nie oglądałam. Cały czas mówię o książce.

ocenił(a) serial na 4
felicytas

Tego w książce nie było. To wymyślono w serialu.

ocenił(a) serial na 9
deMontfort

To są jednak drobiazgi. Co ja mam powiedzieć jak w serii Koło czasu z drugiego najważniejszego bohatera Mata robi się jakiegoś złodzieja i wymyśla, że chce zabić swojego najlepszego kumpla co nigdy by tak nie zrobił. I niczego takiego nie było
To jest dopiero paranoja. Tutaj to drobna zmiana na plus nawet.

Robert83

Ta zmiana służy wyłącznie temu, żeby widz miał jasno przed oczami - co i jak. W książce jest to mocno niedopowiedziane, do tego stopnia, że ja myślałam, że Kazimierz uciekł PRZED aresztowaniem. A skoro go nie złapali, to nie mogli skonfiskować Poświcia.
I tak, takie rzeczy się działy, ludzie porzucali domy i majątki, brali to, co dało się schować w kieszeń, jeśli mieli czas się spakować. Jeszcze pół biedy w takiej sytuacji jak w "Dewajtis", gdzie na miejscu był ktoś, kto zadbał.