PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203800
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

4 sezon i co po nim

ocenił(a) serial na 7

Obejrzałem właśnie 4 sezon, który uważam za najlepszy do tej pory i pojawia sie tu pytanie czy kolejne są słabsze? Czytałem, że dużo błędów w 5 i 6 sezonie występuje i czy jest to faktycznie tak razace?

ocenił(a) serial na 8
Exotico

Na pewno żaden nie dorównuje czwartemu. Czy jest więcej błędów? Trochę. Ale w poprzednich też jest ich masa tylko się nie zwracało na nie uwagi przez pierwsze oczarowanie serialem i później sentyment. A teraz konkretniej, ale BEZ spoilerów. Piąty sezon jest bardzo ciekawy, przedstawia bohatera z zupełnie innej strony, ale... cieniem na cały sezon kładzie się kiepskie rozwiązanie akcji w finale. Szósty to zapychacz i może najgorszy sezon. Pierwsze 7 odcinków jest niezłe, ale w końcówce sezon zarzuca dotychczasowy charakter przez co traci klimat. Twórcy chyba pomyśleli: "Ok, mamy świetny pomysł na zakończenie, ale trzeba czymś zapchać te 12 odcinków". W siódemce jest najwięcej wątków. Widać, że chcieli załatać luki. Sezon jest na pewno ciekawy i lepszy od dwóch poprzednich. Duża ilość wątków jest sprawnie prowadzona, a twórcy wykorzystali jego potencjał. Jest tylko jeden wątek, który pojawia się w połowie sezonu, który został różnie odebrany.

ocenił(a) serial na 10
MatiZ_3

I tak jakby staje się wątkiem dominującym i determinującym rozwój wszystkich innych, przez co jest naprawdę irytujący. Jeśli mówimy o tym samym wątku, a podejrzewam, że tak :p

Powtórzę się: serial się zmieni, bo Dexter się zmieni. Nie na lepsze/ gorsze, po prostu się zmieni. Bardzo lubię 5 sezon (chyba po końcowce 4 to oczekiwaliście, że zawsze już będzie urywało tyłki zakończenie) i naprawdę podoba mi się sezon 6 - jest mroczny, Dexter staje się coraz ciekawszy pod względem psychologicznym (ale jestem baba, więc może dlatego mi się to podoba) i następuje zaskakujący zwrot akcji. Dla mnie ma wszystko, co powinien mieć dobry sezon.

Nie znoszę siódmego, TEN wątek pogrzebał wszelaki potencjał. Chociaż kwiatki były ładne (nie, nie spoiler). :p Męczyłam się przy siódemce, jak nie męczyłam się nigdy wcześniej przy Dexterze.

ocenił(a) serial na 8
MatiZ_3

Żaden nie dorównuje czwartemu? Są nawet lepsze, jak np. sezon pierwszy.

ocenił(a) serial na 8
zuras456

Jakbyś nie zauważył to wątek o 5,6 i 7 sezonie. Chociaż i tak uważam czwarty za najlepszy.

zuras456

zgadzam się! 5 słabiutki

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
Price123321

Zauważyłem, ze skrajne oceny występują w przypadku 5,6 i 7 sezonu. Jedni mówią, że beznadziejne, a drudzy, że naprawdę dobre i rzadko widuję oceny wyśrodkowane. Ciekaw jestem, co z tego bydzie.

użytkownik usunięty
Exotico

Jeśli nie chcesz się lekko zawieść to musisz podejść z dystansem do kolejnych sezonów. Powód jest jeden - mniej realizmu w stosunku do głównego bohatera. Po prostu ma więcej szczęścia i w sytuacjach w których już dawno powinien nie żyć po prostu żyje sobie nadal. Nie mniej jednak warto oglądać bo klimat nadal jest ten sam genialny, dialogi na równie świetnym poziomie, Dexter się po prostu zmienia i próbuje nowych konwencji. Przymruż oko, a na pewno Ci się spodoba.

ocenił(a) serial na 8
Exotico

5 i 6 to strata czasu ale 7 jest OK :)

ocenił(a) serial na 8
Exotico

5. sezon jest niezły, nieco absurdalny, ale dobrze się go ogląda.
6. sezon miał jakiś potencjał, ale ostatecznie wyszło... śmiesznie... Najgorszy sezon w historii serialu, ale warto go przetrzymać, bo
7. sezon jest naprawdę dobry, pojawia się śliczna postać kobieca wnosząca trochę świeżości, wiele wątków jest dość sprawnie prowadzonych przez scenarzystów i tylko ostatni odcinek nie trzyma tempa całego sezonu. Traci na spójności, rozmachu i kończy się bardzo przeciętnie, ani to twist, ani puenta. Mimo wszystko to najlepszy sezon od dawna. SPOILER- Jedyne co mnie denerwowało przez cały sezon to Dex obiecujący siostrze, że nie zabierze jej już więcej sprawy, żeby zrobić to jeszcze w tym samym odcinku.

Ogólnie warto oglądać dalej, mam nadzieję, że zakończenie ostatecznie skopie nam dupę i będziemy wspominać całość tego serialu wyśmienicie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 8
Price123321

Po co spoilerujesz ludziom którzy nie widzieli jeszcze siódmego sezonu?

Exotico

Jak lubisz sie sugerowac opiniami ludzi, ktorych denne komentarze brzmia "5 sezon to gowno!', to nie ogladaj. Ludzie nie potrafia podejsc z dystansem, do niektorych rzeczy. Oceniaja np. 3 i 5 sezon na 1, a 1 i 2 na 10. Oczywiscie, zgadzam sie, ze 1 i 2 sezon jest duzo lepszy niz 3 i 5, ale jak mozna dac tak skrajne oceny jak 10 i 1?! Jesli podoba Ci sie serial, to nawet ogladajac najslabszy sezon 3 (w mojej ocenie i wielu spokojnie oceniajacych), nie postawisz takiej oceny jak 1. Owszem, scenariusz slaby, malo ciekawe bylo, ale to wciaz ten serial! Wciaz swietny tytulowy aktor, swietna muzyka itd. Czyli nie mozna ocenic ponizej 5, tylko dlatego, ze jest slabszy w porownaniu z innymi.

Co do Twojego pytania: ludzie krytykuja 5 sezon, bo oczekuja bog wie co od serialu. Dla mnie byl ciekawy, oczywiscie gorszy niz pozostale, ale nie tak slaby jak 3. Jesli podoba Ci sie serial, to ogladaj jak leci, poziom sie waha, ale nie ma nigdy jakichs DENNYCH sezonow. Jesli 3 sezon obejrzales bez plucia jadem na filmwebie, to nie rozczarujesz sie po innych. Mi osobiscie 7 sezon podobal sie BARDZO, za sprawa dwojki nowych, swietnych drugoplanowych bohaterow.