PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203076
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Przejrzałem to forum i nie zauważyłem ani jednej negatywnej opinii. Same rewelacje 10/10 co jest raczej niespotykane. Naprawde ten serial nie ma minusów??. Z tego wszystkiego postaram się go zdobyć i zobaczyc sam. Swoją drogą jeśli jest tak rewelacyjny to dlaczego nikt o nim nie słyszał, nie mówi i nie ma żadnej reklamy? Trafiłem tutaj zupełnym przypadkiem i trochę się zdziwiłem...

socios17

Trochę to dziwne, że szukasz na siłę minusów...
Apropos jego niskiej popularności...
No cóż, serial ten jest bardziej ambitny niż obecne hity serialowe (co nie znaczy że Lost, PB czy Heroes są szmatławcami-są po prostu IMO ciut słabsze;)).
Powiedziałbym, że Dexter jest bardziej niszowy, przeznaczony nie dla wszystkich...
Mam nadzieję, że chłodnym okiem ocenisz ten serial i znajdziesz mało, albo
zero minusów.
Przyjemnego oglądania...
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
socios17

Gdyby tylko serial był wyświetlany w ogólnodostępnej telewizji, to na 100% zaraz pojawiłyby się negatywne opinie, ot - choćby ze zwykłej, zwierzęcej złośliwości. Przecież pamiętam filmwebową stronę LOST jeszcze przed emisją w TVP (LOL, to już kawałek czasu temu było) i było podobnie - pisali tylko zadowoleni.
Na (?nie?)szczęście "Dexter" nie jest przeznaczony dla widowni masowej - podobnie jak "Carnivale", "Sześć stóp pod ziemią", "Deadwood" (które przy okazji polecam :) )... Wniosek: większa popularność = większe grono odbiorców = odsetek niezadowolonych może ten sam albo niewiele większy, ale ilościowo posiadających negatywną opinię o serialu/filmie więcej.

ocenił(a) serial na 9
socios17

po prostu tym którzy oglądają się podoba, ale faktem jest że to nie serial dla wszystkich. nie każdemu przypadłby do gustu serial o seryjnym mordercy, bo jednak jest to trochę kontrowersyjny i specyficzny temat.

ocenił(a) serial na 10
socios17

Ja też przez przypadek trafiłem na ten serial.
I muszę potwierdzić serial inny niż inne. ale nie żałuję. Świetnie się go oglądało i czekam z niecierpliwością na drugi sezon.

ocenił(a) serial na 10
socios17

nie ma ani jednej negatywnej opinii bo ten serial jest B-O-S-K-I i cale szczescie ze nikt o nim nie slyszal, gdybyby byl troche bardziej popularny (a tak bedzie) to juz bylaby wojna dzieciakow na forum w stylu: ja uwazam ze dexter jest najlepszy a lost i prison to gowno dlatego prosze ocencie je na 1 - naprawde cos takiego przeczytalem...

ocenił(a) serial na 10
leon_19

"to juz bylaby wojna dzieciakow na forum" - już jest, "Dexter" trafił do rankingu na stronie głównej seriali i pobył tam cały jeden dzień - ocena wyraźnie spadła ;) Ręce (i nie tylko) opadają...

ocenił(a) serial na 10
Mariusz_Saint

<taka mała dygresja>
Za to w tej chwili na 10 miejscu jest Czarodziejka z Księżyca (!) po 94 miejscowym (!!) awansie. Bardzo wiarygodny ranking.
</taka mała dygresja>

ocenił(a) serial na 10
tom6k

"na 10 miejscu jest Czarodziejka z Księżyca"

Każdy polski zdun kocha Sailor Moon...

A tak serio - to jest bardziej ranking popularności, niż jakości. No bo gdzie na tej liście jest "Riget"? :|

ocenił(a) serial na 10
Mariusz_Saint

Też oglądałem czarodziejki, gdym jeszcze pił mleko z butelki ;)

Ranking popularności - zgadzam się, tylko ten 96 miejscowy wzrost... W praktyce, gdyby do generowania pozycji seriali na miejscach od 5 w dół użyć maszyny losującej, to ja bym wielkiej różnicy nie zauważył.

ocenił(a) serial na 10
socios17

Chcesz negatywnej opinii? Okej dostaniesz.
Wszem i wobec wystawiam bardzo negatywną ocenę pierwszym dwóm odcinkom. Akcja zawiązywała się powoli. Wyglądało to na kolejny serial o policjantach z Miami, tyle że jeden z nich ma nietypowe hobby. Mocno się zniechęciłem i byłem bliski nieoglądania dalszych części (co byłoby niewybaczalnym błędem).
Dalej, w odcinku zdaje się 7. (?) dowiadujemy się o pewnym kluczowym fakcie. I znowu wydawało mi się że już po ptokach i nie ma co dalej oglądać, bo twórcy strzelili sobie w kolano.
Są w serialu takie zniechęcające momenty, że chce się go porzucić. Brak w czołówce ostrzeżenia "Obejrzyj do 12. odcinka, choćby nie wiem co!"

Jako całość 10/10.

ocenił(a) serial na 9
lynxrych

no racja, po 1 odcinku też mi się nie wydał ten serial rewelacją, no i fakt, trochę za wcześnie dosłownie pokazali to co pokazali.

oliina

Faktycznie jak obejrzalem pierwsze dwa odcinki to sobie pomysłałem, ze to jest serial dla totalnych świroli, ale jednak cos mnie ciagnelo zeby posciegac nastepne episody...no i chyba od 5 albo 6 odcinka to nie moglem wytrzymac...mistrzostwo!! a ostatnie dwa odcinki to juz w ogóle królestwo....ostatnio tez gdzies wyczytalem(moze nawet tutaj) ze ma byc druga seria...wiecie moze kiedy? albo czy w ogole bedzie? bo ja bym jednak to zostawil tak jak jest czyli 12 odcinków i koniec :) pozdro.

ocenił(a) serial na 10
ALFcorey

2 sezon będzie niestety dopiero on Sunday October 7th, 2007. tyle czekania.
tak na marginesie moim skromnym zdaniem serial jest zajebisty, a dowiedziałem się o nim na forum pb. długo czekał na dysku aż go obejrzę i nie żałuję żadnej minuty spędzonej z tym serialem. dobrze, że w końcu go obejrzałem.

ocenił(a) serial na 10
Shah

Czekanie wzmaga rozkosz, prawda? ;) W tym wypadku rozkosz oglądania. A na serial taki jak "Dexter" warto i czekać rok.
No cóż, ja po pierwszym odcinku byłam nieco zszokowana - "ten serial jest jakiś nienormalny [tudzież walnięty] !" to pierwsza myśl po skończonej jedynce. Jednak później zaczęłam się "wkręcać", akcja powoli się rozwijała, a w ostatnich odcinkach serial osiągnął szczyt doskonałości... Właśnie jestem po drugim seansie wszystkich odcinków, i cóż, nie pozostaje nic innego, jak z utęsknieniem wyczekiwać października ;)

Wega

Ten serial dopiero powstał, więc jakiejś reklamy nie ma - zwykle popularność nowych seriali napędzają nagrody, ale tych "Dexter" o dziwo nie zdobył. Ale jak daje się Złote Globy "Ugly Betty" czy "Chirurgom" to nie ma się czemu dziwować. Jak trafi do naszej TV to powinno być głośno :)

ocenił(a) serial na 9
Albertino

Ja się cieszę, że serial jest mało popularny. Przynajmniej nie ma tu fanów, którzy zaśmiecaliby to forum. Myślę że serial, nawet jeśli zostałby wyemitowany w jakiejś polskiej stacji, nie stałby się tak popularny ja np. PB lub Lost. Jest to dzieło nie dla wszystkich. Brutalność sprawiłaby, że nie oglądałyby tego dzieci lub głupie laski, które podniecają się PB i Millerem

użytkownik usunięty
piotrekt_2

Fani nic nie robią złego. Tak samo jak krytycy. Gorzej jak wchodzą fanatycy i antyfani (nie tylko CDA).
Serial jest genialny, jest specyficzny i naprawdę chciałbym, żeby wyszło na DVD. A jak już jakaś stacja ma kupywać to oby nie te najbardziej popularne polsaty tvn-y, bo one starają się np. tytułem zachęcić widza do oglądania (i kończy się "skazanym na śmierć"). Nie dziwiłbym się gdyby któraś z tych stacji przetłumaczyła na "Dexter: Mały seryjny morderca" :P I to nie jest duża przesada, bo jak już były cuda pokroju wyżej wspominianego SnŚ czy Nie z tego świata (Supernatural) to wiecie...

Heh, coś w tym jest ;) Ale o ile mi wiadomo, ani Polsat, ani TVN nie będzie emitował tego serialu :)

ocenił(a) serial na 9

Masz rację. Ale mi chodziło o fanów, którzy wypisują np. "PB jest the best, a lost to gówno", czyli jak to określiłeś o fanatyków. pozdro

ocenił(a) serial na 10
piotrekt_2

Obejrzałem jak narazie 7 odcinków i muszę powiedzieć że jest nieźle. Podobał mi sie klimat pierwszych odcinków ale nie są one jakoś bardzo rewelacyjne, po prostu ktoś kto jest negatywnie nastawiony do serialu mógłby się nie wciągnąć i darować sobie resztę co byłoby błędem. Z upływem czasu jest coraz lepiej i mam nadzię ( w sumie jestem pewny )że zostanie tak do końca. Aż zastanawiam się czy nie zostać też seryjnym mordercą:)

użytkownik usunięty
socios17

Niestety nie. Im dalsze odcinki tym większe napięcie :) Nie wiesz do ostatniej sekundy czego możesz się spodziewać.

dokładnie! Jakkolwiek mam nosa do tego co się stanie w Dexterze naprawde nie wiedzialem i to była cudowna niepewność. Wiecie kiedy bedzie drugi sezon?

ocenił(a) serial na 10
gemmell_2

Ja dzisiaj skończyłem oglądac i jestem bardzo zadowolony. Interesują mnie ta tematyka, a i sam serial jest świetnie zrealizowany. Wnosi coś nowego - nie jest kolejną opowieścią o życiu lekarzy etc. Jednak nie zgodzę się z komentarzami, że serial jest kierowany do ścisłej grupy odbiorców. Ten serial (jak zresztą wszystkie inne oraz ogółem cała TV) ma byc dobrze sprzedającym się produktem. Póki serial jest dobrze robiony to nie mam do tego żadnych zastrzeżeń. Mam tylko nadzieję, że nie stanie się coś takiego jak w przypadku Prison Breaka - po znakomitej 1-szej serii autorzy spoczęli na laurach i dostaliśmy twór dla typowego amerykańskiego odbiorcy (czyt. 2-gi sezon PB).

P.S. Nie wiem czy ktoś z Was zwrócił uwagę na pewien mały smaczek :) W odcinku, w którym Dexter usuwa się z listy osób, które miały dostęp do tamtego specyfiku możemy zauważyc, że podawał się za Dr Patricka Batemana :) Niewtajemniczonych odsyłam do filmu "American Psycho" :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Despero

Ja pamiętam mniej więcej coś takiego (tylko sens postaram się przytoczyć):

-Gdzie jest Dexter?
-Siedzi w swoim laboratorium.

ale to chyba niezamierzone ;)

tom6k

Hehe, ktoś pytał kiedy drugi sezon. Niby nie widaomo, ale sami twórcy mówią, że będzie to 30 września :) Więc chyba nie gadają głupot...

ocenił(a) serial na 10
Albertino

Zdjecia mają być kręcone od 21 maja ;)

Jak ja bym się cieszyła jak by to wtedy już wemitowali

Paulinka_19

Tak. Mają zacząć 21 maja i nakręcić wszystko na raz (12 odcinków). Wyemitują 30 września jak sami powiedzieli.

ocenił(a) serial na 10
Albertino

niedawno skończyłem oglądać i muszę powiedzieć że bardzo wciąga. nie będę powtarzał że jeden z najlepszych jakie oglądałem itp. powiem może co mi się mniej podobało: chciałbym zobaczyć więcej jego ofiar( choć tutaj chyba musiałoby być więcej odcinków, ale poprostu zajebiście mi się podobało jak rozmawiał z tymi ludźmi przed ich zabiciem - najlepszy był dialog z tym gościem co zabił dzieci i tłumczył się dexterowi -"nie mogłem się powstrzymać" na co dexter " ja też nie moge się powstrzymać" świetne) przewidywalne jest to że rudy jest jego bratem ( za to kompletnie nie spodziewałem się że zabije go w taki sposób)i mogli zostawić go do następnego sezonu, choć pewnie scenarzyści nie zakładali że będzie następny sezon.ogólnie super.

ocenił(a) serial na 9
socios17

hmm zgadzma się, ale chyba nie powinieneś spoilerować tu w taki sposób. na dodatek bez uprzedzenia. ktos sie może wkurzyc ;)

kinga_007

Nie sądzę, by scenarzyści nie spodziewali się drugiego sezonu. Jest druga książka i na pewno mieli w planach kontynuacje o ile 1 sezon odniesie sukces. A jak wiadomo odniósł.
A że go zabili? Twórcy w ogóle nie przejmują się tym co jest w książce (i bardzo dobrze) i z 1 książki wzieli tylko początek i trochę koniec (ale go zmienili bardzo), a reszta to już ich fantazja. Z drugą książką ma być podobnie, a nawet jeszcze mniej będą ją brać pod uwagę.

ocenił(a) serial na 9
Albertino

To fakt. Bałam się, że po przeczytaniu książki będę mieć w serialu odgrzewane kotlety. A jednak nie! (co zadowoliło mnie wielce) Dobrze ją uzupełnia. Dexter, jak na serial, jest dobry. Ot, czarna komedia. Chciałabym obejrzeć taki film kinowy, bez tych wszystkich tanich marketingowych chwytów i scen.

Karen_Ripper

Co proszę? "Tanich marketingowych chwytów i scen"?

Jako film "Dexter" by się chyba nie sprawdził, bo skoro rozwikłanie tajemnicy psychiki naszego bohatera twórcom serialu zajęło 12 odcinków to jak to pomieścić w filmie? Poza tym serialowi niczego nie brakuje: ma świetną obsadę, scenariusz, zdjęcia, muzykę. Nie trzeba nic poprawiać poza jakimiś tam drobnymi szczególikami... "Nobody's perfect" ;)