W moim odczuciu Dex powinien darowac życie bratu ,gdyż tylko on był w stanie go tak naprawdę zrozumiec ; był dla niego : bratem , terapeutą ,a także kompanem oraz bardzo się narobił ,żeby mu pomóc.:)
Ja uważam, że to najlepsze co mógł zrobić Dexter, to było dla niego trudne, ale zabicie brata było logicznym postawieniem kropki nad i.
Przynajmniej jest zakończenie wątku nie tak jak wszędzie te cliffhangery...
Jakby go wypuścił to by było dla mnie zaskoczenie, bo było wiadomo wcześniej kto jest zabójcą i logicznie rzecz biorąc trza było go zabić, bo jednak mamy do czynienia z dobrym bohaterem, a to by było takie przejścia na stronę zła(przynajmniej ja bym tak to odczuł).
W sumie Dexter sam powiedzial o nim " to byl jedyny czlowiek przed ktorym nie musialem udawac " , wg mnie to musial byc strasznie ciezki wybor dla niego , no ale przeciez to "tylko" serial ;))
pozdr dla fanow Dex'a ;)
> dexter to dużo więcej niż tylko serial
:D
Osobiście powiem, że mi serialowe zakończenie podoba się bardziej niż książkowe. choc pewnie jest tak dlatego, ze J.Lindsay nie planowal napisania kilku cześci o przygodach Dexa.
Czy dobrze postąpił... Z punktu widzenia etycznego, źle, bo żadnego morderstwa nie można wytłumaczyć "bo musiał..." itp. Spójrzymy więc na to z punktu widzenia Dextera - Rudy chciał zabić jego siostrę , był seryjnym mordercą, a Dexter, jako morderca morderców, postąpił zgodnie ze swoim kodeksem, którym kierował się pół życia. Swoje własne pragnienia postawił niżej, niż swoje zasady.
Dexter znał Rudy'ego od krótka prawda? może nawet nie zdążył poczuć tej braterskiej miłości? Powiedzcie mi, jak mógł postąpić inaczej? Rudy był seryjnym mordercą, a po za tym próbował zamordować Debre, która była przez Dextera uważana za siostrę przez większość życia. Dobrze że się tak skończyło. O niebo lepiej niż w przypadku tych wszystkich serialików, które z sezonu na sezon mają coraż więcej niewyjaśnionych spraw.
A teraz czekajmy na drugą serie :D
Dobrze czy źle? To bez znaczenia. Zauważcie, że Dexter, jak na osobę która nie odczuwa emocji, długo zastanawiała się czy go zabić czy nie. Mam nadzieję że w drugim sezonie nie będzie przez każdy odcinek żałował dlaczego zabił swojego brata. Ale jego brat jest jak Dexter - zabija. Dexter "złych" ludzi, tamten dziwki (nawet siostrę Dextera, która też się klei do każdego faceta:) Osobiście cieszę się, że tak się skończył sezon. Bo w innych serialach sezony przeważnie się kończą wydarzeniem, które powoduje że nie możesz się doczekać co się wydarzy w przyszłym sezonie. Przykłady: Prison Break, Lost, Jericho(a to już przesada - na dodatek zdjęli z anteny).