Dla mnie jak najbardziej! Ten serial, który buduje swój geniusz z każda klatka, każda sekundą ukazaną na ekranie jest ideałem. Tak, nie boje sie użyć tego słowa. Jest to najlepszy, najbardziej niesamowity serial jaki kiedykolwiek powstał. I coś czuje że jeszcze długo nie doczekamy sie niczego lepszego. Jest to coś czego sie nie zapomina.
Ale do rzeczy... Why jest taki idealny?
Odpowiedź jest bardzo prosta: Ten serial nie ma wad. Od pierwszej sekundy wciąga niczym odkurzacz, niczym tornado z "Twistera" i nie pozostawia nas w całości. Ten serial rozrywa na części i nie pozwala sie pozbierać. A jest to osiągane dzięki wielu czynnikom: Aktorstwo wprost mistrzowskie, muzyka genialna, spokojna i "wychuchana" praca kamery to wszystko powoduje ze serial jest taki jaki jest...
I wśród tych okrzyków zachwytu nie można pominąć najważniejszej postaci:
Michael C. Hall i jego Dexter to nie jest wspaniałe aktorstwo. To jest wcielenie. Tak jakby to właśnie Pan Hall urodził sie jako Dexter i teraz tylko grał w serialu biograficznym. W żadnym innym serialu nie widziałem takiego zaangażowania odtwórcy głównego bohatera. A w dodatku Dexter w wykonaniu Geniusza Halla jest nie tylko prawdziwy, realny i rzeczywisty. Jest pełen prawdy i ciepła. Szczerze mówiąc gdybym Michaela C. Halla spotkał na ulicy to bym sie przestraszył że sie obudzę w pokoju z folii xD. To co zrobił Michael C. Hall powinno być wyniesione na piedestał i tam powinno zostać.
Wiec najlepszy serial wrzechczasów?
Jak dla mnie w 100% i zdecydowanie TAK!!!
Podoba mi się ten fragment: "Ten serial rozrywa na części i nie pozwala sie pozbierać." Pamiętając o czym jest serial i jak są eliminowani jego "bohaterowie" jest to lekko dwuznaczne hahahaha :D:D:D:D
A tak na poważnie..... ogólnie muszę się zgodzić, że wszystkim :D:D:D:D
pozdro dla fanów Dexa :D:D:D:D
Zgadzam się w 100% :). Serial jest świetny. A co do aktorstwa, to często bywa tak, że dany aktor jest juz do końca kojarzony z postacią, którą odgrywał bardzo dobrze i dobrze do niej pasował. Myślę ze tak się stało z Hall'em.
Ostatnio np. postanowiłem obejrzeć sobie dość "stary ale jary" film p.t. "Paycheck" z Ben'em Affleck'iem w roli głównej, w którym Michael grał rolę powiedział bym "trzeciorzędną" ale moja reakcją na to było ":O wow to Dexter !". :)
Pozdrawiam fanów "Rzeźnika z Zatoki".
"Wiec najlepszy serial wrzechczasów?
Jak dla mnie w 100% i zdecydowanie TAK!!!"
w pełni sie zgadzam!!! lubie amerykańskie seriale, oglądam Lostów, Herosów, Prison Break'a ale zdecydowanie Dex króluje. Przed 3 sezonem powtarzam sobie wszystkie odcinki. Jest to jedyny serial na który czekam, reszte pewnie tez bede oglądal ale to tylko z ciekawości...
Polecam filmik promujacy 3 sezon Dextera. Można go łatwo znaleść na necie.
Pozdrawiam.
Dorikin ! Właśnie lepiej uważaj na swoje słowa :) . Zapewniam Cię, że Dexter nie jest najlepszym serialem jaki kiedykolwiek powstał. Może i jest najlepszym jaki powstał w ciągu 15 lat, ale 18 lat temu powstał kultowy, nieśmiertelny, genialny, cudowny i niesamowity serial o fantastycznym, wręcz magicznym klimacie o nazwie "Twin Peaks" reżysera, geniusza Davida Lynch'a.
Minęło 18 lat, Twin Peaks nadal ma mnóstwo fanów, nadal leci w TV, wciąż ludzie go oglądają i podziwiają, mimo, że to było kręcone 18 lat temu, co dla niektórych może wydawać się dziwne, że niby 18 lat temu nie było żadnych ciekawych seriali, ponieważ nie było strzelanek, morderstw, uciekanek przed policją. Właśnie Twin Peaks jest tym serialem, który zasługuje na to, aby go nie zapomniano nigdy. David Lynch tak pięknie to wyreżyserował, tak cudownie połączył humor, morderstwo, akcje, że to co powstało jest geniuszem. W Dexterze nie ma tak niesamowitego klimatu, oczywiście jest świetna fabuła i gra aktorska, wykreowanie samego Dextera to coś wspaniałego, nie mówiąc juz o genialnym odgrywaniu tej roli przez Michaela C.Halla. Natomiast w Twin Peaks każda, bez wyjątków postać jest specyficzna, jest tak charakterystyczna, tak dobrze wykreowana, tak swietnie odgrywana, ze przebija wszystkie inne seriale. Nawet bohaterzy drugoplanowi, postacie epizodyczne, tak są napisane, że ich urok na zawsze pozostaje w pamięci (nie uroda, tylko urok! ). Jest wspaniały Dale Cooper, którego nawyki, wady i zalety tylko wspomagają świetność Twin Peaks'a. Jest fantastyczny humor, nie wszystkie odpowiedzi są podawane "na talerzu", większość z nich trzeba samemu rozszyfrować. Sama końcówka Twin Peaks'a nadaje się na temat do wypracowania, ponieważ jest to jedna z najbardziej tajemniczych scen całego serialu.
Oczywiście Tobie może się wydawać, że po tym wychwalaniu pod niebiosa Twin Peaks'a, Dexter jest dla mnie niczym. Jest inaczej, Dexter jest dla mnie równie świetnym serialem, ale nie aż tak dobrym, jak Twin Peaks. Jest lepszy od Prison Break'a, od Lostów (wymieniam te, ponieważ te są teraz na topie). Natomiast przekonamy się za 18 lat, czy Dexter nadal będzie miał tylu fanów? Czy będą go puszczali w TV? Wiem, że od tego nie zależy czy jest świetny czy nie. Twin Peaks jest nieśmiertelne. Mogę się założyć, że w ciągu następnych 20 lat zostanie wyreżyserowanych tak mnóstwo seriali, że Dexter pozostanie w niepamięci, tylko prawdziwi jego fani będą pamietać.To tylko teoria. Twin Peaks jest tak świetne, ponieważ nie opowiada o tym, co było na topie w latach 90' i to właśnie uczyniło go nieśmiertelnym (ale się powtarzam :p).
pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na 3 sezon Dextera!
pewnie i tak nikt nie przeczyta tego co napisałem, hehe =).
Twin Peaks to inna historia. to klasyk, a Dexterowi do niego daleko.
Owszem, Dexter to dobry serial, ale nowa ikona? nie przesadzajmy. Tak nie powiedziałbym jeszcze nawet o arcydziele jakim jest Six Feet Under.
Myślę, że Twin Peaks przemawia bardziej do "starszej grupy fanów" seriali.
Mam 17 lat i nigdy nie slyszalem o TP, natiomiast gdy zobaczyłem Dextera odrazu to do mnie przemówiło i jest on dla mnie jak narazie najlepszy.
Mam zamiar przyjrzeć się Twin Peaks i wtedy, być może, moja opinia ulegnie zmianie :).
Pozdrawiam.
Cukier. Ja mam 16 lat, jestem o rok młodszy i jestem zagorzałym fanem klasyku jakim jest Twin Peaks.
Oczywiście nie mam nic do Dextera, po prostu bardzo łatwo jest zrobić genialny serial, który opowiada o czymś, co jest na topie. Morderca, seryjny na dodatek, do tego pracuje w policji, na dokładke jego przeszłość jest fascynująca - > coś na co poleci każdy. Na szczęście Dexter ma świetnych twórców i obsadę aktorską, i jest jednym z najlepszych seriali (tych nowoczesnych).
Ale zauważ że teraz też większość ludzi którzy pamiętają o TP to zagorzali fani (Przynajmniej jest tak wśród moich znajomych). Wiec podejrzewam że z Dexem też tak będzie.
Pozdrawiam
Bardzo możliwe, że z Dexterem tak będzie, Twin Peaks miało łatwiej, bowiem w latach 90' nie było aż tak mnóstwo seriali jak dzisiaj, więc Dexter nie ma łatwo, ponieważ teraz co roku powstaje conajmniej 5 seriali, a 20 lat temu to sami wiecie.
I przede wszystkim Dexter ma rywala w serii tych seriali dla nastolatków typu Lost czy Prison Break. Bo większość takich odbiorców woli "pięknego" Scofielda czy Jacka z Losta niż coś ambitnego.
Pozdrawiam
ja to osobiscie widze tak.
Chesz poogladac supergeniusza ktory zawsze ma swietne, idealne pomysly, i zawsze zachowuje zimna krew, to ogladnij PrisonBreak
a jesli chcesz zobaczyc bardzo dobry serial, dobra gre aktorska i dobra fabułe zxapraszam na Dex'ia.
Pozdrawiam.
Tw jest fajne ale jednak posiada ten specyficzny lekko kiczowaty klimat.
A i aktorstwem się tak za bardzo nie wybija, Dexter jak dla mnie lepszy pod kazdym wzgledem
Haha danteusz, chyba nigdy nie ogladales Twin Peaks jeżeli uważasz ze ma kiczowaty klimat! Powaliłeś mnie tym . . .
Co do postu poprzedniego : Prison Break też jest świetnym serialem.
Oczywiscie, że świetny, szczerze mówiąc zacząłem go oglądać nawet wcześniej od Dextera. Chodziło mi jedynie o to ze te dalsze sezony PB, wrecz " wyciskają " tego geniusza ze Scofielda. Natomiast Dex caly czas pozostaje sobą.
pozdrawiam.
Haha danteusz, chyba nigdy nie ogladales Twin Peaks jeżeli uważasz ze ma kiczowaty klimat! Powaliłeś mnie tym . . .
W tym roku obejrzalem 2 sezony, ta muzyka, Lucy, tanczacy karł itp składa sie dla mnie na kiczowaty klimat
PB był fajny... W pierwszym sezonie... A potem cudowny Michael Scofield ma w każdym rękawie po 100 asów i nie ma dla niego rzeczy nie możliwych... Dajcie spokój...
W Dextera mogę przynajmniej uwierzyć, ba! Mam nadzieje że ktoś taki istnieje i naprawdę zajmuje sie "niegrzecznymi" ludźmi:P
Nie jest bardzo łatwo jest zrobic taki serial ;O
Głupia gadka: wystarczy to tamto, policjant, morderca bla bla bla. Jakos inne seriale tego nie potrafia. Ale masz racje Dex to super serialos!
Bo to nie jest łatwo...
Ale co by nie mówić cały serial oparty jest na genialnym w swej prostocie pomyśle:)
I pewnie to daje mu przewagę nad przekombinowanym "Prison Break" czy absolutnie pogiętym "Lost":)
Serial jest FANTASTYCZNY. Też mnie "rozrywa na części" lol, obejrzałem wszystkie odcinki i jestem "Dexterem" zachwycony!!
Jednak biorąc za siebie pełną odpowiedzialność mogę śmiało stwierdzić że jest to nr 2 najlepszych seriali na świecie. NIC i NIKT nie przebije "Rodziny Soprano" :) Takie moje zdanie...i wszystkich chyba innych którzy widzieli zarówno Dextera jak i RS.
Pozdrawiam
Tylko że RS bardziej zagościła w umysłach odbiorców, głównie dzięki HBO.
Dexter niestety nie miał takiej szansy ponieważ ShowTime nie ma ani takich funduszy ani oglądalności jak HBO.
RS można było obejrzeć w Polsce na HBO i na TVN o ile sie nie mylę (Mżze to był TV4, mniejsza z tym:)) a Dexter dopiero zadebiutuje w Polsce, wiec po tym fakcie miejsca mogąsie odmienić...
Co nie zmienia faktu że RS genialne jest:D
Tak, ale już same reakcje widzów tych seriali w USA mówią dużo na temat. Tam obydwa seriale są niesamowicie popularne a reakcje fanów tak jak wskazałem najczęściej...1)RS 2)Dexter (często też w czołówce wymienia się też Six Feet Under)
Pozdrawiam
Często też spotykałem sie z listą:
1. Dexter
2. Six Feet Under
3. The Sopranos
Lub:
1. Six Feet Under
2. The Sopranos
3. Dexter
Wiec jak widać takie hmm... Listy (Nie wiem jak to nazwać) to kwestia indywidualnego gustu:)
Pozdrawiam również
Najbardziej prestiżowe nagrody dla produkcji telewizyjnych:
1. Rodzina Soprano
2. Długo długo nic.....
To nieco popiera moją teorię....wiem że RS jest sporo starsza ale można porównać jakie/ile nagród otrzymała po pierwszych 2 sezonach i i tak wygrywa :)
Cały czas podkreślam że Dexter to jeden z moich ulubionych seriali :)
Ale tu właśnie z kolei wchodzi popularność stacji w samych stanach. Showtime ma zdecydowanie mniejsza oglądalność niż HBO. Podobna sytuacja jest w Europie: Prawie wszyscy słyszeli o The Sopranos ale mało kto wie kto to jest Dexter Morgan.
Oczywiście nie można wszystkiego zrzucać na popularność stacji, bo zarówno Dexter i RS są genialnymi serialami ale na pewno przytoczony przeze mnie aspekt ma jakieś znaczenie.
Jeśli jesteś fanem RS/Dextera polecam sprawdzić na YouTubie użytkownika Max Koch o którym już wspomniałem w specjalnym wątku. Dextera robi świetnie, ale Tonego Soprano to już po prostu niesamowicie. No i wielu innych...