PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 205 tys. ocen
8,2 10 1 204617
7,3 28 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Geller-Travis

ocenił(a) serial na 8

Hej, jestem świeżo po obejrzeniu 6 sezonu i jest wiele rzeczy związanych z fabułą, które budzą moje wątpliwości. Niewykluczone, że zostaną jeszcze one wyjaśnione w dalszej akcji serialu, ale wolę aby przed rozpoczęciem oglądania sezonu 7 wszystkie sprawy, które budziły moje wątpliwości zostały rozwiane.

Dexter mówił, że ciało prof. Gellera leżało w zamrażarce od długiego czasu i że to Travis jest jedynym 'Doomsday Killerem'. Samo ciało Gellera wyglądało jakby leżało w tej zamrażarce od miesięcy, przez co nie wiadomo do końca w którym momencie Geller był Gellerem, a w którym był jedynie wyobrażeniem Travisa. Słowa Dextera wskazywały na to, że od początku był tylko 1 zabójca, przez co niektóre sceny wydają się nie mieć sensu, tak jak np. kiedy Geller nacisnął pedał gazu i potrącił Holly (o ile dobrze pamiętam), Travis zapakował ją do bagażnika, a potem uwolnił. Scena jak Travis znajduje krwawe napisy w mieszkaniu i rękę swojej siostry, nawet samo jej zabójstwo nie ma sensu - w końcu jej nie chciał zabijać. Więc sam by ją zabił, sam namalowałby te napisy i udawał zszokowanie przed samym sobą? Sam zawlókłby się w kajdany i sam byłby w stanie poparzyć się tym prętem? To również nie ma sensu.

Z góry dzięki za odpowiedź ; )

ocenił(a) serial na 9
ragee897

Niektóre sceny wyglądają jakby nie miału sensu, ponieważ nie można interpretować ich dosłownie są przedstawione z perspektywy poszczególnych bohaterów. Przykładem takiej sceny jest jak np. Harry będący częścią wyobraźni Dextera pomaga mu wyrzucać ciała do zatoki.
Co do Travisa to cierpiał on prawdopodobnie na zaburzenia dysocjacyjne tożsamości (osobowość mnoga, osobowość naprzemienna, rozdwojenie osobowości, rozdwojenie jaźni). Jest to zaburzenie, polegające na występowaniu przynajmniej dwóch osobowości u jednej osoby. Zazwyczaj poszczególne osobowości nie wiedzą o istnieniu pozostałych. Więc wg. tego wszystko jest względnie logiczne. Tylko mnie nie atakujcie, że powołuję się na artykuł z Wikipedii, no przecież tam są tak „mało wiarygodne informacje”….. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenie_dysocjacyjne_to%C5%BCsamo%C5%9Bci

ocenił(a) serial na 4
ragee897

Hah, czego Ty oczekiwałeś od tej porażki filmowej? :)