Dla przypomnienia oglądam serial od początku i wydaję mi się, że w 9 odcinku jest błąd, ale nie jestem pewien.
W retrospekcjach, kiedy mały Dexter jest w szpitalu i potrzebuje transfuzji brakuje odpowiedniej krwi. Lekarz tłumaczy, że Dexter ma bardzo rzadką grupę AB minus.
Ale z tego co wiem takiej osobie można chyba podać zarówno krew o grupie 0, A, B i AB pod warunkiem, że współczynnik Rh będzie minus, ponieważ grupa AB to uniwersalny biorca.
W tym przypadku, aby mógł wystąpić problem z krwią dla bohatera powinien mieć on chyba grupę 0 minus, wtedy można podać mu tylko identyczną grupę.
Jednak moja wiedza na temat biologii kończy się na poziomie liceum, dlatego chciałbym, aby ktoś kto wie coś więcej w tym temacie się wypowiedział.
Mam podobną wiedzę, zwłaszcza, że sama mam grupę krwi 0 rh -, więc tę najrzadszą i z tego co się dowiedziałam moja grupa krwi może pomóc ludziom, którzy mają inne minusowe grupy krwi, ale ja sama mogę uzyskać pomoc tylko od osób, którzy posiadają tę samą grupę. Podobno teraz się od tego odchodzi i raczej do ostatniej chwili szuka się odpowiednich dawców, ale jeśli krwi brakuje to zazwyczaj podaje się tę moją. Dlatego też zwróciłam na to uwagę, ale nie zakłóciło mi to bardzo odbioru serialu. Poza tym wydumane wydało mi się szukanie na siłę dawcy krwi, bo w szpitalu taka krew powinna być - a nawet jeśli to nie wiadomo, czy konieczne byłoby wzywanie ojca. Ogólnie jednak pamiętać należy o tym, że to jest serial i tutaj jakiekolwiek nieprawidłowości są dopuszczane (twórcy liczą na to, że odbiorca nie zwróci na to uwagi), bo praktycznie w rzadko którym filmie ich nie ma - trzeba było przedstawić jakieś wspomnienia Dextera, tak aby uzmysłowiło mu to aktualną sytuację i w tę sposób to zrobiono.
P.S. Z tego co wiem, jeśli nie ma pasującej grupy krwi, to w pierwszej chwili, po skończeniu zapasów krwi w odpowiedniej grupie krwi, podaje się właśnie moją grupę krwi 0Rh-, a potem dopiero, kiedy tej zabraknie, kolejne minusowe, bo one nie są takie same - grupa 0 - ma najlepsze właściwości, najmniej "kłoci się" z innymi grupami. Ale trzeba pamiętać, że do takich braków zapasów nieczęsto dochodzi, bo akcje oddawania krwi są bardzo popularne, dlatego w miarę możliwości najczęściej korzysta się z tej samej grupy krwi. ;)
Faktycznie, to jest błąd. Grupa krwi AB posiada antygeny A i B, a tym samym organizm taki nie wytwarza żadnych przeciwciał ( ani anty-A ani anty B) bo inaczej nastąpiła by aglutynacja (zlepianie się krwinek) - przeciwciało anty-A łączyłoby się z antygenem A w błonie erytrocytu. Dlatego można przetransplantowac takiej osobie teoretycznie każdą grupę krwi - krwinki nie zlepią się. Jeśli ma się grupę krwi 0 to organizm taki wytwarza przeciwciała anty- A i anty-B ponieważ krwinki w tej grupie krwi nie mają żadnego antygenu (nic się nie zlepi). Kiedy teoretycznie przetransplantuje się takiej osobie krew np. B (której krwinki zawierają antygen B) przeciwciała anty-B biorcy o gr. krwi 0 spowodują zlepienie się krwinek i powikłania.
Nie wiem czy ktokolwiek coś z tego zrozumie ale to też jest jedynie moja wiedza z liceum :D a sama nie jestem dobra w tłumaczeniu, można zapytac wujka google, on to pewnie lepiej wytłumaczy :D.