PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203076
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

"Demony Dextera", "Dekalog Dextera", "Dylematy Dextera" i "Dzieło Dextera" - są ta jak na razie wszystkie książki o seryjnym mordercy Dexterze, na podstawie których powstał serial, o czym wiele osób nie wie... Mówiąc wiele, mam na myśli akurat bardziej moje środowisko i ludzi, którzy oglądają Dextera i których pytałem czy wiedzą skąd wziął się pomysł na serial, a sporo osób odpowiadało mi, że nie wie. Jak im powiedziałem, że z książki to od razu każdy prosił o dowód itp:) Mnóstwo znajomych sobie pokupowało dość szybko tą serię:) Ale ja nie o tym, chciałem zapytać co wy sądzicie o tych książkach? Jak wam się podobały i w jakiej kolejności je czytaliście? Mam tu na myśli: Najpierw serial, później książki, czy najpierw książki, później serial? Swoją drogą ta druga byłaby bardziej wskazana:) Chciałbym poznać Wasze zdanie. Bo moim zdaniem książki są naprawdę świetne, czyta je się błyskawicznie, jest ten genialny czarny humor, świetnie pokazana psychologia głównego bohatera, czyli Dextera, skupienie się na głównej fabule, nie ma tego zbędnego "bełkotu" i głupich niepotrzebnych epizodów (tak jak w serialu zresztą), naprawdę mi się świetnie je czytało. Pozdrawiam i czekam na Wasze zdanie:)

ocenił(a) serial na 10
Dances_with_Life

Wielu z Was pisze, że Dexter w książce jest zupełnie inny niż w serialu. Tu się rodzi moje pytanie: czy widział ktoś z Was filmy o Ellingu i czytał książki o nim? Jak na ich tle wypada książkowy Dexter, tzn. jest aż tak inny jak Elling?

karras

Czy naprawdę reszta książek to naprawdę coś innego niż serial? Obejrzałem pięć odcinków pierwszego sezonu i przeczytałem "Demony dobrego Dextera", to było dziewięć lat temu. Pierwszy sezon okazał się dość wierny pierwowzorowi literackiemu, choć słyszałem, że od drugiego sezonu to już swobodna wizja twórców. Temat zapewne był tu omawiany milion razy, ale sprawdzam ruch na forum przed kontynuacją. Jeśli tak to jak "Dexter" kończy się w powieściach?
Mam pewien sentyment do tego serialu, choć od 5 sezonu był podobno słabszy a zakończenie jest kuriozalne, może twórcy znów sięgną po motywy z książek. To przecież sam początek "Złotej ery seriali".