PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 205 tys. ocen
8,2 10 1 204511
7,3 28 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Serial pod względem tematyki, ale również stylu dzielą kilometry od klimatu filmów i serialu ww. reżysera, jednak w ostatnim odcinku wprawni Lynchyści powinni dostrzec pewne nawiązania do Lost Highway. Już na samym początku, zmęczony Dexter prowadzi swój samochód w środku nocy przy bladym czerwonym świetle padającym na jego twarz. Również ujęcie wyklucza przypadkowość. Również morderstwo i amnezja budzą pewne skojarzenia, ale to akurat niekoniecznie było celowe zagranie reżysera/scenarzysty. Co do samego odcinka - bardzo cieszy mnie zaangażowanie kogoś poważnego i znającego się na aktorstwie do roli (season) killera tj. Johna Lithgow. Przeciwnik Dexa w trzecim sezonie był żenujący, tak jak jego koniec. Tym razem sposób jego prezentacji nie budzi zastrzeżeń. Cieszy mnie, że jego charakterystyka jest budowana wolno i bez wyświechtanego schematu "Guess who?". Cieszy powrót Carradine'a, ale drażni mnie powtarzanie wątków LaGuerty, Angela no i oczywiście Debry. Mimo tych mankamentów sezon zapowiada się dobrze, a na pewno lepiej niż poprzedni.

Jim_Nohlton

Niestety ja nie dostrzegłem żadnych nawiązań do twórczości D.L.
Bardzo lubie Dexa, lecz filmy Lyncha to zupełnie inna półka.
pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
lil_wayne

Chyba przeceniasz reżysera Dextera. to przypadek

Allor1994

Chyba macie racie, to pewnie był przypadek. Jednak ujęcie zmęczonego Dextera za kółkiem przy padającym świetle oraz środka jezdni z przemykającymi pasami jak żywo skojarzyło mi się z Lost Highway ;) (ostatnia scena pierwszego odcinka - wypadek )

Może reżyser podświadomie kręcił scenę w podobnym stylu, może też oglądał kiedyś ten film i użył podobnego ujęcia.

Wczoraj oglądałem odc. 3 tj. Blinded by the light. Założę się, że spotkanie Keith Carradine'a i John'a Lithgow będzie jedną z kluczowych scen w sezonie i (jeżeli scenarzysta tego nie zmaści :P ) zapowiada się naprawdę interesująco.

ocenił(a) serial na 10
Jim_Nohlton

jeśli czytałes ksiazke to pewnie wiesz ze Lindsay (autor) opisuje noce w Dexterze jako Oświetlone tłustym, czerwonym księzycem:) więc woatpie zeby to miało coś wspólnego z L.H