PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203781
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Witam,

Zastanawiam się nad rozpoczęciem oglądania Dextera, jednakże nurtuje mnie parę rzeczy, mam nadzieję, że dostanę tu odpowiedź na swoje pytanie (bez spoilerów ^^).

1. Wiem, w jakim uniwersum ma miejsce akcja serialu, wiem o co mniej więcej chodzi i tutaj pojawia się moje pytanie: czy serial jest ocenzurowany, jeżeli chodzi o sceny zabijania, rozczłonkowania ludzi na części itd. W sensie, czy jest to druga Piła xD

2. Słyszałam, że akcja każdego odcinka jest schematyczna i nie ma żadnych zwrotów akcji, tj łatwo się domyślić wszystkiego. To prawda? Jakie macie wrażenia jako osoby, które obejrzały wszystkie/większość sezonów?

Może głupie pytania, ale boję się tak w necie szukać, np za pomocą google, gdyż nie raz natknęłam się przez takie szukanie na spoilery, a chyba żadne z nas nich nie lubi..

Dziękuję z góry!

ladraqkumeia

Ad1 Może nie aż Piła ale jest sporo krwi i pojawiają się elementy ludzkiego ciała ale ja jako człowiek wrazliwy na takie sceny jak np w pile sądzę że w Dexterze są one wyważone i nie szokują jakoś drastycznie (tak sądzę)

Ad2 Dexter ma w większości sezonów bardzo dobrze poprowadzony scenariusz ogląda się bardzo dobrze
Rzekłbym że jest sporo zwrotów a jezeli się już czegoś domyślamy to dlatego że serial zmusza nas do myślenia

P.s osobiście uważam że jest to jeden z najlepszych seriali w czasach nowożytnych (lol) ;)

ocenił(a) serial na 10
ladraqkumeia

Kobieto, nie zastanawiaj się, zacznij oglądać! :D:D:D Ja też jestem wrażliwa na drastyczne sceny, nie lubię filmów w stylu "Piła", a w Dexterze sceny zabijania mi absolutnie nie przeszkadzają. Ja bym je określiła przymiotnikiem "schludne" :) I niezwykle emocjonujące, nie jest to zwykła bezmyślna zabijanka.

Co do drugiego punktu to nie każdy odcinek wygląda tak samo, nie w każdym Dex zabija, więc nie powiedziałabym, że akcja każdego odcinka jest schematyczna. Niektórych rzeczy się można domyślić, ale niektórych za cholerę nie!!! :)

Ja ze swojej strony Ci serial polecam, jest to jeden z moich ulubionych seriali. A niektóre sceny wywołały we mnie takie emocje, jakich już od dawna nie wywołał żaden inny serial. Pewnie, że są gorsze i lepsze sezony, ale jako całokształt "Dexter" na pewno jest wart uwagi :)

Zuzhet88

zaczęłam dziś oglądać, i nie żałuję póki co, chyba nie pójdę spać z tego wciągnięcia się w serial :D
dzięki!

ocenił(a) serial na 10
ladraqkumeia

Zdecydowanie dobry ruch :) Wg mnie to też najlepszy serial ever... i co ważne w temacie - przekonasz się o tym później (albo może już to zauważyłaś), że w Dexterze oprócz tytułowego bohatera każda postać odgrywa olbrzymią rolę. Tak na prawdę dla mnie ten serial tworzy ogromny zestaw ciekawych postaci oraz relacje między nimi, które z sezonu na sezon są coraz bardziej wciągające, gdy się ich po kolei pozna. Także have fun! :)

ladraqkumeia

Pierwsze odcinki serii można uznać za schematyczne, ale później się to trochę zmienia, gdy dochodzą nowe wątki, a postacie drugoplanowe zaczynają odgrywać większe role. Miłego oglądania =)

ladraqkumeia

#1. Myślę, że nie przebija on Dr. House, gdzie widać operacje etc. (porównuję do niego, bo widzę, że oglądałaś ;P).
#2. Schematyczny to jest Dr. House, gdzie każdy odcinek ma taki sam schemat (pacjent -> tajemnicza choroba -> zła diagnoza -> olśnienie -> happy end). Dexter jest serialem dość dobrze prowadzonym (zwłaszcza w sezonach 1 i 2), a postacie drugoplanowe odgrywają istotną rolę. Momentami Dexter jest przewidywalny, ale to chyba każdy serial tak ma. ;)