Witam,
Zastanawiam się nad rozpoczęciem oglądania Dextera, jednakże nurtuje mnie parę rzeczy, mam nadzieję, że dostanę tu odpowiedź na swoje pytanie (bez spoilerów ^^).
1. Wiem, w jakim uniwersum ma miejsce akcja serialu, wiem o co mniej więcej chodzi i tutaj pojawia się moje pytanie: czy serial jest ocenzurowany, jeżeli chodzi o sceny zabijania, rozczłonkowania ludzi na części itd. W sensie, czy jest to druga Piła xD
2. Słyszałam, że akcja każdego odcinka jest schematyczna i nie ma żadnych zwrotów akcji, tj łatwo się domyślić wszystkiego. To prawda? Jakie macie wrażenia jako osoby, które obejrzały wszystkie/większość sezonów?
Może głupie pytania, ale boję się tak w necie szukać, np za pomocą google, gdyż nie raz natknęłam się przez takie szukanie na spoilery, a chyba żadne z nas nich nie lubi..
Dziękuję z góry!
Ad1 Może nie aż Piła ale jest sporo krwi i pojawiają się elementy ludzkiego ciała ale ja jako człowiek wrazliwy na takie sceny jak np w pile sądzę że w Dexterze są one wyważone i nie szokują jakoś drastycznie (tak sądzę)
Ad2 Dexter ma w większości sezonów bardzo dobrze poprowadzony scenariusz ogląda się bardzo dobrze
Rzekłbym że jest sporo zwrotów a jezeli się już czegoś domyślamy to dlatego że serial zmusza nas do myślenia
P.s osobiście uważam że jest to jeden z najlepszych seriali w czasach nowożytnych (lol) ;)
Kobieto, nie zastanawiaj się, zacznij oglądać! :D:D:D Ja też jestem wrażliwa na drastyczne sceny, nie lubię filmów w stylu "Piła", a w Dexterze sceny zabijania mi absolutnie nie przeszkadzają. Ja bym je określiła przymiotnikiem "schludne" :) I niezwykle emocjonujące, nie jest to zwykła bezmyślna zabijanka.
Co do drugiego punktu to nie każdy odcinek wygląda tak samo, nie w każdym Dex zabija, więc nie powiedziałabym, że akcja każdego odcinka jest schematyczna. Niektórych rzeczy się można domyślić, ale niektórych za cholerę nie!!! :)
Ja ze swojej strony Ci serial polecam, jest to jeden z moich ulubionych seriali. A niektóre sceny wywołały we mnie takie emocje, jakich już od dawna nie wywołał żaden inny serial. Pewnie, że są gorsze i lepsze sezony, ale jako całokształt "Dexter" na pewno jest wart uwagi :)
zaczęłam dziś oglądać, i nie żałuję póki co, chyba nie pójdę spać z tego wciągnięcia się w serial :D
dzięki!
Zdecydowanie dobry ruch :) Wg mnie to też najlepszy serial ever... i co ważne w temacie - przekonasz się o tym później (albo może już to zauważyłaś), że w Dexterze oprócz tytułowego bohatera każda postać odgrywa olbrzymią rolę. Tak na prawdę dla mnie ten serial tworzy ogromny zestaw ciekawych postaci oraz relacje między nimi, które z sezonu na sezon są coraz bardziej wciągające, gdy się ich po kolei pozna. Także have fun! :)
Pierwsze odcinki serii można uznać za schematyczne, ale później się to trochę zmienia, gdy dochodzą nowe wątki, a postacie drugoplanowe zaczynają odgrywać większe role. Miłego oglądania =)
#1. Myślę, że nie przebija on Dr. House, gdzie widać operacje etc. (porównuję do niego, bo widzę, że oglądałaś ;P).
#2. Schematyczny to jest Dr. House, gdzie każdy odcinek ma taki sam schemat (pacjent -> tajemnicza choroba -> zła diagnoza -> olśnienie -> happy end). Dexter jest serialem dość dobrze prowadzonym (zwłaszcza w sezonach 1 i 2), a postacie drugoplanowe odgrywają istotną rolę. Momentami Dexter jest przewidywalny, ale to chyba każdy serial tak ma. ;)