PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203019
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

No właśnie, jest małe ale. Uwielbiam ten serial, ale mam wrażenie, że (NIE CZYTAĆ JEŚLI NIE CHCECIE ZNAĆ OPISU) Dexter trochę zatracił się w swojej "misji". Na początku było mówione, że łapie tych, którzy uniknęli sprawiedliwości. Z tą różnicą, że później zabija tych, których mogłaby policja złapać, a sąd osądzić. Ściga się z policją nie dając jej szansy na złapanie mordercy, tylko sam od razu zabija. Chyba dla samego faktu zabijania... Gdzieś ta "misja" uciekła daleko, daleko...

ocenił(a) serial na 8
Marheri_fw

Serial był genialny przez cztery sezony, potem równia pochyła w dół z
najsłabszym ósmym, ostatnim sezonem i słabiutkim zakończeniem.
Gdyby się zakończył z czwartym sezonem utrzymałby równy wysoki poziom do końca i
miałby jedno z najmocniejszych serialowych zakończeń obok
Twin Peaks, Sopranos, Sześć stóp pod ziemią The Shield.
Tak czy inaczej Dextera można śmiało stawiać obok najlepszych seriali :
Breaking Bad, The wire, Sopranos, The Shield, Twin Peaks, Detektyw, Fargo,
Oz, Skazany na śmierć, Sześć stóp pod ziemią, Robin of Sherwood, Rzym, Gra o tron.
Zauważyłem, że pod względem dużej dynamiki oraz bardzo inteligentnego głównego bohatera
trzy seriale dokładnie to samo łączy : Skazany na śmierć, Dexter, Breaking Bad.
Człowiek się nawet nie obejrzy, a już obejrzana całość.
Aczkolwiek te trzy seriale cierpią na realiźmie, zwłaszcza późniejsze sezony Skazanego na śmierć i Dextera.
Stacja HBO bardziej stawia na surowy realizm i wielowątkowy scenariusz stąd
cierpi na tym dynamika i wielu widzów narzeka, że trzeba więcej odcinków, by się na dobre wkręcić np:
Oz, Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, The wire, Carnivale, Deadwood, Zakazane imperium.
Co prawda Rzym, Gra o tron czy Detektyw są nieco bardziej dynamiczne,
ale też jest w nich mocno wyczuwalny styl HBO.

ocenił(a) serial na 10
Marheri_fw

Ja to widzę tak, że Dex doskonale sobie zdaje sprawę iż sądy nie zawsze działają tak jak powinny, przestępcy zostają zwalniania z odsiadki, więc czemu nie uciszyć ich w porę na stałe? Prosty przykład z pierwszego sezonu, koleś jeździł nawalony i zabijał niewinnych ludzi, ale przed sądem odegrał szopkę i nic mu nie zrobili.