Jak znam życie i "twisty" seriali z USA, to okaże się że Dr Evelyn Vogel znała również Harrego (ojca Dextera), a nie tylko
Kapitana Toma Matthewsa Harry (który już w 1 odcinku 8-go sezonu mówi przed całą jednostką, że znają się od bardzo dawna), który zaczerpnął od niej "kodeks" który następnie wpoił Dexterowi.
Może się okazać, że Dr Vogel od dnia "0" wiedziała o planach Harrego (który zwrócił się do Pani Dr z poradą odnośnie swojej "unikatowej pociechy") i po cichu patronowała jego wychowaniu radząc Harremu w kwestiach tego dotyczących i po latach pojawia się w serialu, w jednostce policji gdzie pracuje Dexter, by w końcu poznać osobiście "owoc" swoich porad i właściwie produkt, który jest jej eksperymentem społecznym i odpowiedzią na pytanie "czy seryjny morderca, może być przydatny społeczeństwu, jeżeli morduje tylko kryminalistów nie mając społecznej blokady i presji nad sobą?"
A.D
Zauważcie ponadto, że na końcu 1-go odcinka 8-go sezonu, Pani Dr nie tylko pokazuje Dexterowi, że wie kim jest, ale też robi to w stylu "no big deal", jakby nie było to dla niej nic świeżego, ani odkrywczego.
Podchodzi do niego nie jak losowa osoba, która zakłada, że Dexter ją zabije, gdy ten tylko się dowie że ta osoba zna jego tajemnicę, a więc ostrożnie. Zamiast tego podchodzi lajtowo, nawet chętnie by sobie z nim wtedy pogadała na tej ławce "co tam, jak leci i co Ci się ostatnio nawinęło na nożyk?), ale Dexter nie był akurat w humorze...
Oglądałeś jakiekolwiek trailery? Ciężko spekulować o czymś, co w zasadzie już wiadomo :p
Oglądałem, ale tylko ten najdłuższy. Jeżeli trafiłem w 100%, to nice, ale też szkoda bo nie będzie nic zakaskującego dla mnie w dalszej perspektywie...
Okej, ale tam chyba było powiedziane, że *SPOILER* Evelyn tworzyła kodeks z Harrym? Też oglądałam tylko jeden - i wydaje mi się, że ten sam. Także trafiłeś generalnie.
Nie potrafię określić, który trailer to był, a na YouTube ich jest sporo. Skoro trafiłem, to pozostaje oglądać kolejne odcinku by zobaczyć jakie smaczki po drodze do zakończenia będą.
no dokładnie!!!! te odkrywcze przypuszczenia które się pojawiły od poniedziałku, nie wiem kogo ci ludzie chcą oszukać, w zapowiedziach nie zostawiono nam wątpliwość
Ja i MatiZ pisaliśmy już o tym w maju. ;)
Posty z 13 maja:
http://www.filmweb.pl/serial/Dexter-2006-331618/discussion/W+oczekiwaniu+na+fina %C5%82owy+sezon,2197261
Moim zdaniem jako lekarz może być nawet trochę nim zafascynowana. Tym co nim kieruje, popycha go do zabijania. Może to daleko idący wniosek ale kto wie.
Chciałabym wtrącić, że kodeks Harrego się zawalił! Przecież La Guerta była dobra. i tak dostala. Może być baardzo ciekawie.
Jak sam Dex powiedział La Guerta zginęła bo nie potrafiła odpuścić, Vogel nie jest wrogiem *przynajmniej na razie.
Może być właśnie tak, że jest zafascynowana tematem seryjnych morderców "w ogóle", a Dexter to jej osobisty eksperyment.
dobra teoria z fascynacja jest dobra , ale Dexter nie jest tylko (w moim odczuciu) jej takim eksperymentem osobistym tylko jak to okreslil Brian " marionetkowy msciciel "
Zdecydowanie się nie zgadzam. Moim zdaniem nieprzypadkowo dr Vogel jest specjalistą w zakresie neuropsychiatrii i seryjnych morderców. Moim zdaniem ona po prostu doszła do tego, że Dexter jest seryjnym mordercą. To bardzo proste:mnie już od samego początku dziwiło, jakimi idiotami muszą być pracownicy Wydziału w Miami, żeby nie zobaczyć, że "coś tu jest nie tak" z tym, że taki krewki wybuchowy Doakes robił tak chirurgiczne cięcia, tak skrupulatny wybór ofiar, technikę działania i miejsce pochówku ciał. W tak skupulatny sposób kolekcjonował krew na każdym szkiełku. Dla mnie było wręcz to niepojęte, że tylko La Guerta i to dopiero w 7 sezonie zaczęła podejrzewać Dextera. Przecież jedno było pewne: jest to "ktoś z nas", ktoś z wydziału.
Teraz kolejna rzecz: każdy, kto choć trochę czytał o seryjnych mordercach powinien wiedzieć, że dość często ich zaburzenia zaczynają się od patologii w domu, a przede wszystkim bardzo ważny jest kontakt z ojcem- w przypadku mężczyzn seryjnych morderców. Wręcz dziwne, gdyby Vogel, która od razu zauważyła, że do Doakesa nie pasuje ta "precyzja" i pedantyczna skrupulatność, spoglądając na Dextera nie skoncentrowała się na jego braku biologicznych rodziców i na Harrym który go wychowywał; na kontakcie z Harrym.
Moim zdaniem właśnie po to stworzyli postać doktor zajmującą się neuropsychiatrią powiązaną z seryjnymi mordercami, by była ona osobą która odkryła kim jest Dexter, a nie która wiedziała już od samego początku.
Ale oficjalne opisy sezonu mówią o tym, że dr Vogel współtworzyła kodeks i to ona "stworzyła" Dextera. Nie ma więc wątpliwości - wiedziała o Dexterze od samego początku a pierwszy odcinek to potwierdza (wspomniała o kodeksie Harry'ego i dała Dexterowi jego rysunki z dzieciństwa).
Aaa, chyba, że tak. No, czyli widać, że jest to chyba ostatni sezon- a więc dojście do źródeł wszystkiego.
a może Dexter jest eksperymentem? przyszła mi taka myśl do głowy. W pierwszym odcinku 8 serii pokazują rentgen mózgu socjopaty z wyciętym jakimś tak fragmentem. A może panie doktor i Harry razem dopuścili się takiego czynu na Dexterze w ramach badań naukowych,czyli usuneli mu tą część mózgu a potem stworzyli mu kodeks? moze chcieli sprawdzić czy da się zapanować nad popędami socjopatów. jak myślicie?
to że Pani Doktor znała Harrego każda myśląca istota wywnioskowała po oglądnięciu 1 odcinka, to raczej nie spekulacje
Myślę, że babka cały czas z boku obserwowała Dextera , który dostarczał jej przydatnych materiałów do swoich prac naukowych. Kiedy zginęła La Guerta od razu wiedziała o co chodzi i może po to wróciła do Miami. Będzie próbować nawrócić Dextera na odpowiednie tory, by znów zaczął działać według kodeksu. Może nawet będzie go zachęcała do zabicia Debry skoro teraz pasuje do kodeksu.
Poza tym czytałem o powrocie Hannah, mam nadzieję, że jako sojusznik Dextera. Chociaż z Panią Doktor sobie chyba nie przypadną do gustu i może być między nimi ciekawy konflikt (biorąc pod uwagę, że ta Vogel do normalnych też raczej nie należy).