PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203148
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

w ostatnim odcinku jak ten morderca matki dextera lezy na stole mowi mu ze to bylo 40 lat temu(zabicie jego matki) wiec skoro od tamtego czasu minelo 40 lat a dex juz wtedy byl malym chlopcem to wychodzi ze teraz jest juz po 40-stce jak to wytlumaczycie? bo facet napewno nie jest taki stary scenarzysci musieli sie pomylic

ocenił(a) serial na 8
marcin1990lubin

Aktor jest po 40. Ale Estrada pewnie zaokrąglił.

ocenił(a) serial na 9
marcin1990lubin

Dexter miał 3 lata jak zabili jego matkę w 1973 roku (już w pierwszym sezonie o tym mowa, więc żaden pomyłki nie ma). Czyli urodził się w 1970 roku. Aktor grający Dextera to rocznik 1971 więc gra właściwie swojego rówieśnika.

Dla ciebie 40 kilkuletni facet to stary? Czyli jak twoim zdaniem powinien wyglądać - siwe włosy, laska, pomarszczona twarz? ;)

Zarówno aktor jak i postać wyglądają na swój wiek. Jeżeli twierdzisz inaczej, to chyba nigdy 40-latka na oczy nie widziałeś.

ocenił(a) serial na 9
delh

Patrz na Krzysztofa Ibisza.
(i na mnie za rok ;)

ocenił(a) serial na 8
delh

No dokładnie. 40 może być najlepszym wiekiem jak się o siebie dba. Dojrzały, ale z młodzieńczą energią. Młodo wyglądający, ale z doświadczeniem na twarzy. Niektórzy to myślą, że 40-latek to już przyprószony siwizną pan zbliżający się do emerytury.

ocenił(a) serial na 8
delh

A jak już jesteśmy w temacie lat to z moich obliczeń wynika, że 7x12 ma miejsce podczas Sylwestra 2009. Przyjmując, że akcja serialu zaczyna się w 2006, czyli w roku premiery pierwszego sezonu. Sezon 1 kończy się w grudniu 2006 przed świętami. Sezon drugi zaczyna się ok. miesiąc po 1 co daje nam styczeń 2007. W pierwszej scenie 3 serii dentysta pyta się Dexa jak mu minęły wakacje, więc pewnie to wrzesień 2007. W 4 serii Harrison jest już trochę wyrośnięty, ale ciężko określić konkretny okres. Jakaś połowa 2008. Piąty zaczyna się zaraz po czwartym. Szósty rok później, więc mamy już 2009. Siódmy zaraz po szóstym i kończy się w Sylwestra 2009. Czyli Dex ma 39 lat.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Trochę pokręciłeś.

Do sezonu 3 masz rację.

W 4 sezonie gdy Dexter ma wypadek lekarz zadaje mu jakieś proste pytania (żeby stwierdzić, czy nie ma jakiejś utraty pamięci) i jedno z nich brzmi: "kto jest teraz prezydentem" a Dex odpowiada, że Obama. Czyli na pewno to 2009 rok, bo od tego roku on zaczął rządzić.

Potem jednak ciężko określić. No bo:

- ile trwał 4 sezon? Kilka tygodni czy może miesięcy? Z serialu tego nie wiemy.

- ile trwała ta cała akcja z Lumen? Też z serialu tego nie wiemy. dokładnie

- ile minęło między 5 a 6 sezonem? No niby coś było wspomniane, że rok, ale to może tylko takie zaokrąglenie i równie dobrze mogło to być 17 czy 18 miesięcy. Na przykład jak coś robiłem w kwietniu 2011 roku to też mogę powiedzieć, ze to było "rok temu" - po prostu nie trzeba być dokładnym co do miesiąca.

Czyli ciężko ustalić, ale na pewno w Dexterze nie jest rok 2009 (jak ty twierdzisz), bo Harrison ma już 2-3 lata a urodził się jakoś między 2008 a 2009 rokiem.

ocenił(a) serial na 8
delh

Wydaje mi się, że na końcu trzeciego sezonu Rita jest jakoś w trzecim miesiącu, więc gdyby urodziła normalnie to byłoby to w maju 2008, albo w kwietniu. Harrison nie jest już noworodkiem na początku 4 sezonu, więc dodajmy parę miesięcy. Twórcy mogą nie zwracać uwagi na konkretny rok akcji serialu stąd tekst z Obamą. Harrison jest za mały by to mógł być 2009. Ja obstawiam sylwka 2009 albo 2010 w 7x12.

ocenił(a) serial na 9
delh

Aha, jeszcze coś sobie przypomniałem.

Dexter był u rodziny Mitchellów na kolacji w Święto Dziękczynienia, które jest pod koniec listopada. Rita zginęła niedługo potem, czyli pewnie w grudniu 2009. Harrison miał wtedy ze 2-3 miesiące, a 5 sezon kończy się jego pierwszym przyjęciem urodzinowym czyli na jesieni 2010.

Potem mija rok i mamy 2011 rok w 6 sezonie.

ocenił(a) serial na 8
delh

Nie ma takiej opcji, by Harrison urodził się w 2009. Chyba, że 3 seria zaczyna się po wakacjach, ale w 2008, a pomiędzy 2 i 3 sezonem jest 1.5 roczna przerwa. Wtedy to nabiera sensu.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

No właśnie mogło tak być. Ta 1,5 roczna przerwa między 2 i 3 sezonem jest przecież możliwa.

ocenił(a) serial na 8
delh

A więc jednak Sylwester 2011. Dex ma 41 lat, czyli dokładnie tyle co Michael C.Hall.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

No wtedy to wszystko by miało sens (tekst o Obamie, wiek Harrisona i inne szczegóły).

ocenił(a) serial na 10
delh

na wiki dextera pisze ze ma 41

ocenił(a) serial na 9
10minut

Przecież do tego właśnie doszliśmy.

2011 (koniec 7 sezonu) - 1970 (rok urodzenia Dextera) = 41 lat

ocenił(a) serial na 10
10minut

Akcja 7 sezonu dzieje się w 2012. Gdy La Guerta pyta się kolesia, który wynajmuje miejsce dla łódek, ten odpowiada że Dexter przeniósł swoją łódź w inne miejsce, 5 lat temu czyli w 2007r, kiedy to ma miejsce sezon 2, czyli sezon o Rzeźniku z Zatoki.

ocenił(a) serial na 9
Michu10

Ja tam słyszę "few years" a nie "five years". Nawet sobie podgłośniłem, na pewno nie mówi five.

ocenił(a) serial na 9
marcin1990lubin

Wiek Dextera bardzo mnie frustrował, dlatego postanowiłam, że przy następnej repecie całego serialu zwrócę na to szczególną uwagę.

Według moich obliczeń wygląda to tak:

DEXTER
- Laura Moser została zamordowana w 1971 roku, kiedy Dexter miał 3 lata, więc
- Dexter urodził się w roku 1968
- sezon I był w roku 2006, więc 2006-1968 = 38 lat
- sezon II to ponad miesiąc od ostatniego sezonu więc nadal miał 38 lat
- dalszych sezonów jeszcze nie powtórzyłam, więc będę uzupełniać na bieżąco ;)

DEBRA
- w Early Cuts (dokładnie odcinek "Gene Marshall") w roku 1993 Debra zdała prawo jazdy (w Stanach od 16r życia) i sam Dexter w myślach potwierdził, że Debra ma 16lat.
Skoro Dex urodził się w 1968, a odcinek opowiadał o tym, co działo się w 1993; 1993-1968 = 25.
Wiec Dexter miał wtedy 25 lat, a skoro Debra 16 wniosek jest taki, że jest od niego 9 lat młodsza (co moim zdaniem chyba nie pasuje trochę do retrospekcji w serialu, bo wydaje mi się, że nie jest od niego aż tyle lat młodsza)
- podsumowując, w pierwszym sezonie Debra ma 29 lat
- sezon II - 29lat

Chyba, że coś przeoczyłam?