Może to głupi pomysł, ale ostatni sezon Dextera wydaje mi się mieć związek z serialem Lost
Zagubieni. Kilka razy już leciała w nim piosenka "Make Your Own Kind of Music" i taki tytuł ma też
jeden z odcinków, również w Zagubionych ta piosenka była odtwarzana. Druga sprawa to główny
morderca ósmego sezonu nazywany Neurochirurgiem, również w Zagubionych główny bohater
był neurochirurgiem. Jak myślicie, zwykły zbieg okoliczności, czy twórcy w jakiś sposób
zainspirowali się innym serialem?
Ale Zagubieni nie napisali tej piosenki i to, że też wykorzystują ją w Dexie nic nie znaczy.
Ale ja ani nie napisałam, że Zagubieni ją napisali, ani że to coś znaczy :) zaciekawiło mnie po prostu, że tam leciała, a teraz w ostatnim sezonie Dextera też jest, i zastanawiałam się, czy może twórcy Dextera oglądali Zagubionych i im się piosenka spodobała, i do tego jeszcze postanowili neurochirurga wykorzystać, czy to po prostu czysty przypadek.
Ja tam więcej widzę powiązań "Dextera" z "Six Feet Under". W obu serialach postać grana przez M.C. Halla:
- ma pracę związaną ze śmiercią (Dexter pracuje w wydziale zabójstw, David w domu pogrzebowym)
- ukrywa swój sekret przed światem i ma problemy z akceptacją samego siebie (Dexter jest seryjnym zabójcą, David gejem)
- nie lubi seksu z kobietami (choć Dexter się w końcu przekonuje, David nie ;))
- co drugi odcinek gada ze swoim zmarłym ojcem (Dexter z Harrym, David z Nathanielem)
W spojlerach można wyczytać że po obejrzeniu całości tego sezonu Dextera zobaczymy że we wcześniejszych odcinkach mieliśmy podpowiedzi.
W LOST też tak było.Jeden z odcinków 5 sezonu nazywał się " Dead is dead " co tyczyło się Johna Locke'a. Wszyscy myśleli że zmartwychwstał po powrocie na wyspe a tak naprawdę Black Smoke przyjął jego postać do osiągnięcia swojego celu. Lepszego tytułu dać nie mogli ale nikt na to nie wpadł i finał 5 sezonu zaskoczył wszystkich. W Dexterze też może coś takiego być.
Inny pomysł- W LOST prawie wszyscy umarli.Nie widzieliśmy śmierci tylko kilku osòb.
Hm, a tytuł jednego z odcinków w tym sezonie to bezpośredni cytat ze Shreka. Myslisz, ze ponowne obejrzenia Shreka 2 pomoze w naprowadzeniu fanów na trop, kto jest zabojca w Dexterze? ;))
obyłoby się bez takich ironii :) widzisz, mi właśnie o to chodzi, jest bezpośredni cytat ze Shreka, czyli twórcom, oglądając Shreka, spodobał się ten cytat, podpasował im i nazwali tak jeden odcinek, a ja podrzuciłam tylko luźną myśl, czy piosenka i nazwa głównego mordercy wzięły się stąd, że twórcy obejrzeli Lost i im się akurat to spodobało, czy też wzięły się kompletnie z własnej głowy, a nie o to, że cały sezon ma się opierać na innym serialu i nagle się okaże, że Neurochirurg wylądował kiedyś na bezludnej wyspie, siedział w klatce, wysadzał bomby i stąd wzięła się jego mania mordercza. Chodzi o małe szczegóły, nawiązania, nie główną akcję.
"Tytuł jednego z odcinków w tym sezonie to bezpośredni cytat ze Shreka".
A dlaczego niby ze Shreka? To nie są słowa wymyślone przez twórców Shreka... To są słowa, które pojawiają się w co drugim filmie czy serialu familijnym. Więc nazywanie je "bezpośrednim cytatem ze Shreka" to trochę przesada. Na przykład był film o dokładnie takim samym tytule "Are We There Yet?". Równie dobrze można napisać, że twórcy Dextera inspirowali się właśnie tym filmem. Masz jakiś dowód na to, że jest to nawiązanie do Shreka? Bo chętnie bym sobie coś takiego obejrzała/przeczytała :)
Tak sobie patrzę na tytuły odcinków Dextera i zauważyłem, że wiele z nich nawiązuje do innych filmów.
"Dex, Lies, and Videotape" to parafraza tytułu dość znanego filmu "Sex, Lies, and Videotape"
"Resistance is futile" - hasło ze Star Treka
"Dirty Harry" - to chyba każdy kojarzy ;)
"Beauty and the beast" - jak wyżej
"Smokey and the Bandit" - kultowy film, oglądało się z kilka razy za czasow szkolnych ;)
"What's Eating Dexter Morgan?" -oczywiście ewidentne nawiązanie do "co gryzie Gilberta Grape'a?"
Do tego parę odcinków nawiązuje do tytułów utworów muzycznych od Slayera (Angel of death), po The Beatles (Helter Skelter).
Tyle, że nazwa odcinka nie odnosi się do The Beatles, a do Mansona właśnie. To, że on wziął nazwę od zespołu, w kontekście serialu nie ma znaczenia.
To był odcinek z porwaniem Hannah przez Isaaka. Jakie tam było nawiązanie do Mansona?