Szukam i szukam, a znaleźć nie mogę... Czy podacie mi jakiś ciekawy, mroczny serial kryminalny?
Oglądałem już wiele, ale zawsze pozostaje niedosyt... Może jakąś książkę zaproponujcie :)
O gustach się jak najbardziej dyskutuje,
bo inaczej nie byłoby sensu w ogóle rozmawiać :)
Najlepsze zakończenie bezsprzecznie ma "Sześć stóp pod ziemią" HBO.
Ale to był okres najlepszych seriali HBO:
Oz...Sopranos...Sześć stóp pod ziemią...The wire.
Długie, kapitalne, zakończone.
Potem z różnych przyczyn Stacja HBO, głównie finansowych musieli pourywać
swe seriale np: Carnivale, Deadwood, Rzym, Zakazane imperium.
Teraz tylko Gra o tron trzyma się, bo wyniki oglądalności bardzo dobre.
Polecam serial Fargo ! Właśnie skończyłem. Nie widziałem tak kapitalnego serialu od czasów Breaking Bad i Six Feet Under.
Polecam pokaźnych rozmiarów powieść o tytule "Zły". Napisał ją Leopold Tyrmand. Niech nie przerazi cię objętość ;)
Na początku byłem zdziwiony gabarytami tej książki. Czytając ją szybko zmieniłem zdanie. Jest dokładnie tak jak napisałeś :)
Jak chcesz mroczny kryminał z dobrą fabułą i grą aktorską no i klimatem to koniecznie Most nad Sundem.A jak chcesz mroczny thriller to Repoman z Forestem Whitakerem. True detective jest mroczny,ale mnie osobiście zmęczył - szczególnie rola Woody'ego Harrelsona i jego zakapiorów.
"The Fall" - bardzo fajny serial z Gillian Anderson w roli głównej. Jeśli chodzi o książki to wszystkie Jo Nesbo z serii o Harrym Hole - rewelacja.
Już dawno nie widziałem tak mrocznego i ciężkiego kryminału jak "the killing", który trzyma w napięciu pomimo iż krew nie leje się strumieniami. Zdecydowanie polecam.
z książek: "Morderca we mnie" Jima Thompsona i ekranizacja pod tym samym tytułem. Świetna powieść i film też nie zgorszy :)
Kurczaki. Pisałem z telefonu i mi autokorekta poprawiła. Chodziło mi oczywiście o Durham County.
http://www.filmweb.pl/serial/Durham+County-2007-398488
Gdzie go oglądasz? Bo ja jakoś tego nie mogę znaleźć, a opis mnie zaciekawił :P
Ja oglądałem z youtube ale znalazłem jedynie wersję oryginalną bez napisów. W sieci można znaleźć 2 pierwsze sezony z napisami, nie wiem jak z 3. Z tego co wiem nigdy nie było polskiej premiery więc jest słabo z tłumaczeniem.
Smutek. No cóż, może nie będzie tak źle z wersją angielską, oby były w miarę łatwe słowa. Cóż, dziękuję za odpowiedź ;)
2 pierwsze sezony z napisami? Nie mam pojęcia jak Ty szukasz, ale ja nie znalazłam nic. :(