PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10074202}

Dojrzewanie

Adolescence
2025 -
7,7 69 tys. ocen
7,7 10 1 69071
8,2 50 krytyków
Dojrzewanie
powrót do forum serialu Dojrzewanie

Mnie czegoś brakowało, może 5-tego odcinka, może rozprawy sądowej. W ostatnim odcinku właściwie było o rodzinie i ich emocjach, sprawca odsunięty w tło.

ocenił(a) serial na 8
villemo75

Napisałem prawie identyczny komentarz! :) Tak czekałem na rozprawę i sie rozczarowałem, choć rozumiem intencje autora, to i tak czuję niedosyt.

ocenił(a) serial na 10
villemo75

Dokładnie, byłam pewna, że będzie rozprawa sądowa choćby na końcu 4 odcinka. Rozgrzebali też sprawę z tymi jego kolegami, a niewiele z tego wyszło, tylko że dał mu nóż i tyle, ale po co, czy wiedział co planuje i tak dalej - zero wyjaśnień. Ile wiedziała ta dziewczyna, co się rzuciła na tamtego i czemu akurat na niego, a nie na głównego bohatera, który już siedział. Myślałam, że będą mieć coś więcej wspólnego ze zbrodnią i że coś wyjaśnią. Ani nie wyjaśnili dokładnie przebiegu tej zbrodni. No i nie wiemy, jaką karę finalnie mu wymierzyli. Brakowało mi tęgo, mimo iż wiem, że serial skupiał się trochę na czymś innym

Kotozerca

Zgadzam się z każdym słowem. Naprodukowali wątków, wprowadzili mnóstwo niejasności i nagle chlast, koniec filmu. A widz zostaje jak głupi z pytaniem co się właściwie stało, bo wcale nie jestem przekonana, ze to Jamie był mordercą. Zbyt wiele znaków zapytania się pojawia.

ocenił(a) serial na 9
ocenił(a) serial na 9
villemo75

Ja czekałam na wypowiedzianą nawet w tle tę opinię psychologa. Coś jak w podcastach kryminalnych czyli …w pełni poczytalny z możliwością pokierowania swoim postępowaniem z silnie zaburzonym…

villemo75

Też się rozczarowałem. Chętnie bym obejrzał jak Jamie zostaje uniewinniony. W zasadzie wystarczyłoby żeby otarł sobie czymś tył głowy bo na filmie z parkingu widać wyraźnie, że pada na plecy po tym jak dręczycielka go dwukrotnie atakuje. Nóż miał ze sobą, bo strugał sobie łódeczki z kory, gdyż w ten sposób rozładowywał stres wynikający z przemocy psychicznej jakiej doświadczał w szkole. Nie planował go użyć i nie był świadomy jego użycia bo uderzenie o asfalt go zamroczyło. Z dobrym adwokatem mógłby nawet pójść po bandzie i twierdzić, że dziewczyna od niego dostała pięścią a wykończył ją pewnie jakiś ciapek. Powinno dojść do zamieszek na tle rasowym oraz przypomnienia o gangach paków, gwałcących przez dwie dekady bezkarnie brytyjskie nastolatki. A w serialu co? Ojciec załamuje się od razu jakby był płatkiem śniegu a nie hydraulikiem, który niejedno g... w życiu widział. Do tego chłopak wrzucony do aresztu wydobywczego gdzie musi walczyć z większymi od siebie i w końcu pęka i się przyznaje. A jak powiada klasyk? "Nigdy do niczego się nie przyznawaj, złapią cię pijanego w samochodzie, to mów, że nie piłeś, znajdą ci dolary w kieszeni, to mów, że to pożyczone spodnie, a jak cię złapią na kradzieży za rękę, to mów, że to nie twoja ręka. Nigdy się nie przyznawaj." Czuwaj.

ocenił(a) serial na 10
HamiIkar

Jezu...to nie jest tani serial kryminalny.
Tu chodzi o coś innego. O to, żeby poznać różne perspektywy.
Co doprowadziło do tego, że Jamie zabił.

vodo22

I co doprowadziło? Koniunkcja planet? Szczerze, historia opowiedziana w serialu nie jest nieprawdopodobna ale też nie jest to clou problemów współczesnego świata. No i fakt, nie jest to serial kryminalny, tylko propagandowa odpowiedź na skandal w wydaniu brytyjskiej Partii Pracy, która będąc u władzy torpedowała śledztwa w sprawie tysięcy gwałtów dokonywanych w ciągu dekady przez beżowe (głównie pakistańskie) gangi na białych brytyjskich dziewczętach (m. in. pod groźbą spalenia żywcem). Ale problem insta, incel, redpill i manosphere okazał się na tyle nośny, że nawet nasz rodzimy chihuahua podchwycił, że źródłem wszelkiego zła są smartfony. Sponsorem dzisiejszego odcinka Ulicy Sezamkowej jest literka K - jak kontekst.