PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10074202}

Dojrzewanie

Adolescence
2025 -
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64270
8,3 46 krytyków
Dojrzewanie
powrót do forum serialu Dojrzewanie

Doskonały mocny i zostający z Tobą serial. Myślę że dla kogoś kto jest rodzicem to jest coś jeszcze mocniejszego. To jak ten serial jest nagrany to jest po prostu perełka. Zloto. Polecam z całych sił każdemu.

judyta_maria

przecież to czysta propaganda skierowana przeciwko nam (białym) https://www.youtube.com/watch?v=lJoEqwkX3qc oraz https://youtu.be/iRkLpBO6J9w?si=E5avduDOFrdYltFV&t=324

ocenił(a) serial na 8
lukas90m

@lukas90m jestem wyczulony na całe woke culture i wciskanie nam w gardło ich przekazu przez filmy, ale tu w ogóle nie miałem takiego poczucia. Może statystycznie rzecz biorąc, czarni o wiele częściej zabijają nożem rówieśników, ale to nie znaczy, że biały chłopak nie mógł tego zrobić. Dodatkowo o wiele łatwiej mi uwierzyć, że właśnie biały chłopak był dręczony i wyzywany od inceli niż czarny.

Tomek59_fw

obejrz jeszcze to (ten murzyn z thumbnaila zadzgał kolezanke z klasy i to wlasnie zainspirowało serial) https://www.youtube.com/watch?v=xv6U_3Pq4wI Dlaczego zmienili rasę? Bo czarnych się nie pokazuje w złym świetle oraz by przekonać ludzi, że "Endrju Tejt" ma zły wpływ na młodych. A drill rap, w którym rapują o morderstwie cały czas? Cisza. Bo czarni.

ocenił(a) serial na 8
lukas90m

przecież serial bazuje na kilku różnych sprawach, co Ty w ogóle mówisz chłopie

ocenił(a) serial na 8
lukas90m

Niedawno się dowiedziałem, że jednak nie masz racji. Cały scenariusz powstał przed atakiem tego murzyna, więc chyba to kończy całą dyskusję.

Tomek59_fw

a Southport? Do tego:  Black Londoners (vibrant, urban youth , lol) account for 45% of London's knife murder victims, 61% of knife murder perpetrators and 53% of knife crime perpetrators. Jest ich 13% w londynie (46% razem z innymi kolorowymi rasami)

ocenił(a) serial na 8
lukas90m

Przecież ja nie zaprzeczam, że czarni stoją za większością ataków nożowych w Londynie, ale chyba nie o tym gadaliśmy. Widzę, że jak nie masz argumentu to przytaczasz losowe statystki.

Tomek59_fw

Widzę, że bardzo chętnie pominąłeś fakt, że wszystkimi złymi w tym serialu to biali, a czarni co najwyżej bierne ofiary.
No ale " jestem wyczulony na całe woke culture".

Tomek59_fw

Trochę wygląda, jakby było. Wszyscy czarni z serialu albo są liderami, albo dobrzy/skrzywdzeni. 2. Wszyscy biali są przedstawieni jako podwykonawcy czarnych, agresorzy lub nieporadni życiowo.

lukas90m

Wydaję mi się, że przesadzasz. Mieliśmy, mamy i będziemy mieć sporo takich produkcji gdzie oskarżonym apbo

mgolab

Albo ofiarą na przemiennie jest czarny, żółty, biały. W tym kontekście chyba nie miałbym aż takiej paranoi…

mgolab

obecnie wolę obejrzeć coś takiego np. https://www.youtube.com/watch?v=4h0ObmAy9dM

lukas90m

Ma Pan niezłą odklejkę:) I żeby nie było, też jestem za "Polska dla Polaków", idąc Pana tokiem rozumowania. Ale wszystko w granicach myślenia i zdrowego rozsądku. A nie tak tendencyjnie jak Pan w poprzednim wpisie.

mgolab

Może powinieneś jeszcze raz obejrzeć film podsunięty przez @lukas 90m w pierwszym linku tego wątku i uwzględnił kto z kim rozmawia. Całe wzmożenie wokół serialu tkwi w tym by o nim mówić i mówić i mówić. A nie np. o gangach paków i innych beżowych, gwałcących latami brytyjskie nastolatki przy opresyjnym działaniu władz wobec zdesperowanych rodziców. Dlatego premier WB Keir Starmer oglądał ten serial z przyjemnością. Z mniejszą przyjemnością oglądał zapewne wypowiedź Dionne Miller, byłej policjantki, która opisuje praktyki zamiatania pod dywan działań tych zbrodniczych gangów. Co ciekawe nie tak łatwo obecnie znaleźć jej wypowiedź na youtube ale widnieje ona na fb u niektórych użytkowników. Tak że na tym polega siła tej produkcji, że posłanka nawet (sic!) Partii Pracy porusza temat netflixowego serialu w brytyjskim parlamencie, postulując zmiany w prawie. Właśnie Partii, którą od stycznia oskarża się o szereg zaniechań w kwestii ochrony dzieci przed zorganizowaną przestępczością o charakterze seksualnym. Aktualnie, oskarżenia te przypisuje się Elonowi Muskowi, który dla niektórych jest mało wiarygodny. Natomiast Dionne Miller, byłą oficer policji pozycjonuje się gdzieś daleko przy wyszukiwaniu w/w tematyki. Nie spotkałem się przy tym z informacją by tej kobiecie przedstawiono zarzut zniesławienia czy pomówienia. Ale wydaje się, że jej 5 minut minęło. Została przesunięta na bocznicę zainteresowania mediów. Podsumowując, dla mnie ten serial to maskirowka. Perfekcyjna warsztatowo ale... zasłona dymna. Trochę jak nasza "Informacja zwrotna" UWAGA SPOJLER ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ....gdzie tropiący aferę z zabójstwem Jolanty Brzeskiej w tle okazuje się ostatecznie gościem, który ma alkoholowe omamy i paranoję.

HamiIkar

Bardzo ciekawa wypowiedź. Dobrze, obejrzę jeszcze raz.

ocenił(a) serial na 3
judyta_maria

Przez takie opinie straciłam kilka godzin życia:D dla mnie absolutnie przeciętny, w pewnych momentach nawet nudny. Każdy ma swoją opinię

ocenił(a) serial na 8
judyta_maria

Od dzisiaj codziennie będę sprawdzał historię w przeglądarce u mojego syna. A serial bdb. Młody za tę rolę powinien dostać jakąś nagrodę. Jak dla mnie zagrał świetnie. Polecam rodzicom i nie tylko.

Highmen

Problem chłopca w tym filmie to niekoniecznie to co sie działo w internecie. Internet w jego przypadku nawarstwial tylko to co sie jego glowie dzialo. Problemem prawdziwym była jego wrażliwość i obraz rzeczywistosci jaki sobie w niej tworzył doznając w szkole negatywnych bodżców.

dopalacz28tm

Dokladnie tu sie zgadzam

dopalacz28tm

Bzdura. Media społecznościowe są jak kaganiec 24/7, więc nie miał nawet chwili wytchnienia od bullingu

ocenił(a) serial na 6
judyta_maria

chyba tylko rodzic nastolatka jest w stanie jakoś emocjonalnie podejść do tego serialu, bo tak to tam emocji i głębi tyle co kot napłakał

donpablo

No nie zrozumiałeś:) jeszcze raz obejrzyj, ale w jakim spokojniejszym momencie życia z pełną uwagą.

ocenił(a) serial na 4
judyta_maria

"Doskonały mocny i zostający z Tobą serial". doskonały, bo niezłe zdjęcia? ta mocna to fabuła zupełnie przeciętna czy akcja wymuszenie dramatyzowana? zostający, to fakt mocny niesmak. potrzeba 4 odcinków przeciętnego serialu żeby otwierać wam oczy, to przerażające.

ocenił(a) serial na 7
sucinum

Arcydzieło to nie jest, bez przesady. Świetnie zrealizowany i zagrany, to fakt, ale podane bez finezji, łopatologicznie , w formie dokumentu.

ocenił(a) serial na 6
kazik66

Dokladnie,takie same odczucia.

judyta_maria

Przykre jakich dziwnych czasów dożyłem kiedy naprawdę przeciętny, momentami przeraźliwie nudny serial zostaje oceniony na 10. Arcydzieło, no kto by pomyślał.

ocenił(a) serial na 4
judyta_maria

Co ty wiesz o świetnych serialach dziecino ?

ocenił(a) serial na 3
judyta_maria

XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ocenił(a) serial na 1
judyta_maria

Jestem rodzicem i ???syn w więzieniu robię urodziny i jadę do sklepu budowlanego ???totalny absurd serial nudny bez większej głębi postaci totalne badziewie nie warte czasu .Nic w tym serialu nie jest ciekawe nawet postacie płytkie i bez głębi .Nie da się tego oglądać .Dziecko w więzieniu zachowanie wszystkich absurdalne .Najnudnieszy serial od lat .Takie ,,dochodzenie ,,pokazuje 100x bardziej traumę rodziny i najbliższych tu jest to totalnie beznadziejne

ocenił(a) serial na 10
Tomasz1916_filmweb

Akcja czwartego odcinka toczy się 13 miesięcy po morderstwie, drugi, w szkole, trzeciego dnia, trzeci - siedem miesięcy od aresztowania. To znaczy, że to były drugie urodziny ojca, licząc od dnia zero. Mają za sobą okres terapii i próbują jakoś żyć. Dla Ciebie to parę godzin, ale tu mija ponad rok, a nie było jeszcze procesu (!) , sąsiedzi żerują na sensacji, rodzina na skraju rozpadu. Nie dziwi mnie, że próbują wdrażać w życie rady terapeuty - tak można sądzić po decyzji ojca, żeby dokądś razem pójść, bo jest wzmianka o tym, że on rozumie, że się odcinał emocjonalnie i myślę, że doszedł do tego podczas terapii. I to nie jest tak, że sytuacja na nich nie ciąży, wprost przeciwnie, ale to jest jak z żałobą, to proces i fakt, że codziennie nie rwą włosów z głowy, nie świadczy, że nie przeżywają. Rozmowa telefoniczna jest punktem zwrotnym tego odcinka, to ten moment, kiedy już nie mogą chwytać się iluzji, że syn zostanie uniewinniony i wtedy udawanie na siłę, że można normalnie żyć - się kończy.

ocenił(a) serial na 10
judyta_maria

... to jest po prostu perełka, dołączam 10/10!!!