Powalający serial (dramat psychologiczny/obyczajowy) - kompletnie mnie zaskoczył! Wessał mnie w całości na te 4h życia - i wypluł z mnóstwem pytań i wątpliwości! Zdecydowanie kierowany jest on dla Dorosłego i Dojrzałego widza - szczególnie Rodziców!
Fakty są jasne - ale nie o fakty w tym serialu chodzi - głównym nurtem jest odbiór psychologiczny na którym bazuje ta opowieść, znakomite ujęcia, prowadzenie podświadome widza poprzez zachowania bohaterów i ich mimikę uchwyconą okiem kamery....
ALE MISTRZOSTWEM są ujęcia - ciągłe - jeden odcinek to jedno ujęcie kamery - jak w Reality Show - poruszamy się za bohaterem lub obserwujemy go na przestrzeni długiego czasu zdjęciowego - Rewelacja - nie pamiętam abym kiedykolwiek tak skupił się na filmie i szukał .... cięcia!
Rola młodego "Owen Cooper'a" jest wyśmienita - i to zagrana w tak doskonały sposób (szczególnie 3 odcinek) - że aż dziwię się, że tak młody chłopak, powiedzmy z niewielkim doświadczeniem, zagrał tak dojrzale i przekonująco w jednym ujęciu trwającym ponad 40 minut - w zasadzie była jedynie krótka chwila w której nie znalazł się w kadrze.
Ujęcia w szkole przy tak dużej ilości statystów - gdzie nie ma wpadki też są niesamowite - przeczytałem, że wyszły chyba za 13 podejściem!! i każdy z odcinków to jedna całość - BEZ MONTAŻU!!!
Ale historia - a przede wszystkim pytania i problemy które zostają skierowane do widza - naprawdę pozostają na długo. Tego nie da się odzobaczyć - bo to jest (lub może być) Prawdziwe. POLECAM!! To Trzeba zobaczyć i przeżyć!