PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10074202}

Dojrzewanie

Adolescence
2025 -
7,7 61 tys. ocen
7,7 10 1 61329
8,3 45 krytyków
Dojrzewanie
powrót do forum serialu Dojrzewanie

Wyprucie emocjonalne

ocenił(a) serial na 8

Obejrzałam całość i jestem wypruta emocjonalnie. Do każdego kto obejrzał i twierdzi, że serial był nudny - to nie kolejny serial o procesie, dowodach itd. To serial o przeżyciach i relacjach. Może patrzę też z innej perspektywy, bo jestem rodzicem. Ten serial mną wstrząsnął. Wchlonelam każda scenę, a na końcu płakałam razem z ojcem nastolatka... Nie żałuję

___ice___

riposta na poziomie dziecka - "a nie bo ty" :)
ale niestety forum Filmwebu jest pełne takich przegrywów życiowych, bohaterów w necie, itp.

ocenił(a) serial na 9
Creep_7

Ty dalej nie na temat nawijasz :) wyzywasz mnie od psycholi i przygrywów albo kwestionujesz moją płeć bez jakiejkolwiek podstawy… nie znasz mnie i nie wiesz co robię w życiu, ale uwierz, ze „przegryw” to ostatnie określenie jakie bym mógł spotkać w realu na swój temat. Jesteśmy na forum tematycznym, które do dyskusji służy to może coś na temat napiszesz? Bo jak zjawiłeś się tutaj tylko po to żeby się czepić kogoś, a nie wymieniać poglądy na temat produkcji to kto tu wychodzi na psychola? Dziwne zachowanie zwłaszcza że przyszedłeś tylko kogoś wyzywasz.

___ice___

To było niezłe - "kwestionujesz moją płeć". Masz na tym polu jakieś niejasności? :)))

___ice___

Dzieciak nie jest psychopatą

ocenił(a) serial na 9
dopalacz28tm

Który? I gdzie ja coś napisałem że dzieciak z serialu jest psychopatą?

CorporalHicks

zgadzam się

ocenił(a) serial na 10
CorporalHicks

To chyba najgłupszy komentarz jak przeczytałem, możesz się tylko kłócić o to miano z psychologami z tiktoka którzy stwierdzili, że młody to psychopata i wszystko to wina toksycznej męskości. Jeszcze ta wstawka o księżach...

AlanB

Najgłupsza riposta, bo jesteś ślepy i nie widzisz że zrobili mordercę z białego dzieciaka, jakbym ja kręcił Dojrzewanie to ten dzieciak byłby Murzynem, Arabuchem albo Hindusem. A żart dotyczył byłych księży którzy odsiadują wyrok za wiadome czyny, mógłbym równie dobrze napisać żeby wrzucili go do celi z Trynkiewiczami. A w ogóle to po imieniu widać z jakich środowisk jesteś, wszyscy wiemy jacy to rodzice dają dzieciom imiona Alan, Brajan czy Kewin :))))

AlanB

Dokładnie.

CorporalHicks

W wiekszosci rodzin gdzie jest psychopata reszta dzieci jest normalna, to żaden argument akurat :)

ocenił(a) serial na 8
ania_k

Serial "Dojrzewanie" bardzo dobry, ode mnie mocne 8. Jeśli chodzi o produkcję Apple "W obronie syna", to oceniam ją na mocną 9. Oba seriale mają podobną tematykę, ale są nakręcone w innym stylu. Ogólnie na Apple można spotkać wiele perełek.

ocenił(a) serial na 8
ania_k

Serial "Dojrzewanie" bardzo dobry, ode mnie mocne 8. Jeśli chodzi o produkcję Apple "W obronie syna", to oceniam ją na mocną 9. Oba seriale mają podobną tematykę, ale są nakręcone w innym stylu. Ogólnie na Apple można spotkać wiele perełek.

ocenił(a) serial na 9
nikololo

Ogólnie to Apple nie nakręciło jeszcze tak dobrej produkcji jak „Dojrzewanie”. Oczywiście te applowskie mają srogie budżety co widać po jakości jaka wylewa się z ekranu, ale to tylko technikalia, rozpoznawalna ekipa i efekciarski styl. „W obronie syna” to takie 7/10 i pod każdymDojrzewania”, ale rozumiem, że prostsza forma bardziej trzyma na krawędzi fotela przez co może się bardziej podobać.

ocenił(a) serial na 9
___ice___

Przepraszam, bo ucięło kawałek wypowiedzi i miało być: „(…) i pod każdym względem daleko do „Dojrzewania”.

ocenił(a) serial na 8
ania_k

Ja byłam wpruta po 15 minutach pierwszego odcinka...

ocenił(a) serial na 8
MagdalenkaHa

A nawet nie mam dzieci.

ania_k

A ja uważa, że serial to propaganda skierowana przeciwko nam https://www.youtube.com/watch?v=lJoEqwkX3qc oraz https://youtu.be/iRkLpBO6J9w?si=E5avduDOFrdYltFV&t=324

ocenił(a) serial na 8
ania_k

Płakałam na ostatnim odcinku, mimo, że nie mam dzieci. Przeżywałam procedury w pierwszym, jakbym szła razem z nastoletnim głównym bohaterem...

ocenił(a) serial na 8
ania_k

Nie wiem jak ktoś może to uznać za nudne, ja czułem napięcie przez cały czas

ocenił(a) serial na 4
ania_k

Tak 4 na 10 to maks

ocenił(a) serial na 9
riddick1981

… XD

ocenił(a) serial na 8
ania_k

Zgadzam sie z autorka posta. Serial tak zawyżył moje oczekiwania wobec innych seriali, że obejrzałem po nim X rated Queen i wydawał mi się wręcz miałki, mimo że nie jest złym serialem

ania_k

Czytałem że to kryminał stulecia a to zwykła obyczajówka , prosta i przewidywalna

ania_k

Trafnie widzisz wyprucie emocjonalne ale patrzysz na fakty przez pryzmat naszej kultury i moralności. Rzeczywisty morderca miał takie cechy z komplenie innych przyczyn: "Hassan Sentamu (pictured upon arrest) was a knife-obsessed teenage boy with autism, an 'extremely low' IQ and mental scars from childhood abuse in his native Uganda. He stabbed Elianne to death"

ocenił(a) serial na 5
ania_k

za to każdy kto nad nim pieje z zachwytu powinien szybko wyjść ze swojej bańki i otrząsnąć się z płatków śniegu. 4 odcinkowy przeciętny serial otworzył wam oczy, że dzieci czerpią z rodziców? że są często ich kalkami? no to dzień dobry, witamy w rzeczywistości. co więcej nie trzeba do tego Freuda, ani Junga.

ocenił(a) serial na 10
ania_k

dokładnie, serial genialny, przenikliwy do bólu i przesycony emocjami i przeżyciami. I mimo, że skupia się na przeżyciach wewnętrznych to jest daleki od nudy dzięki genialnej realizacji obrazu, tzw. mastershoty - każdy godzinny odcinek jest nakręcony w całości, bez ani jednego cięcia. Czyli jeśli w 59. minucie zdarzyłaby się jakaś wtopa to sory - zaczynamy od nowa. Myślę, że warto to jak i nowatorskie metody kręcienia, docenić. Moim zdaniem efekt genialny, a widowisko piorunujące.

ocenił(a) serial na 4
ania_k

Tak, płaskalaś nad biednym synalkiem ale nad ofiarą synalka to już nie płakałaś i w ogóle dpo

ocenił(a) serial na 4
Charlie_Charlie_2

I w ogóle spoko.

ocenił(a) serial na 7
ania_k

Zabrakło tylko i może aż tylko jednej rzeczy, historii ofiary i jej relacji, przyjaciółki, rodziny, rodziców. Morderca przeżył, spędzi jakiś czas za kratami ale jego rodzice nie muszą robić pochówku własnego dziecka. Zabita dziewczyna, 13 letnie dziecko nie dostało tej szansy, jakkolwiek okrutna była dla swojego oprawcy, tak to ją musieli pochować rodzice. Pochować w ziemi, zakopać w ziemi własne dziecko i z tym żyć. Z tym my tylko będąc widzem nie mieliśmy szansy się zmierzyć. Z czymś takim muszą żyć rodzice pomordowanych dzieci.

ania_k

duraczenie i pedagogika wstydu odniosły sukces... smutne to jest