Czy muszę obejrzeć wersję z 1996 żeby zrozumieć o co chodzi w tej ? Chcę zacząć oglądać tę wersję ale nie oglądałam tej starszej i nie wiem czy zrozumiem o co chodzi : )
Nie, nie musisz. Nowe serie są tak napisane, że osoby niezaznajomione z klasycznym Doctorem Who bez problemu rozumiały o co chodzi.
Tak na marginesie, to klasyczne DW zaczyna się 1963 roku, a film z 96 roku jest tylko kontynuacją.
Tak, jak wspominał przedmówca, nie musisz oglądać serii klasycznych z 63 aby zrozumieć, co się dzieje w nowych. Ale polecałbym Ci też te starsze odcinki, bo są świetne i po prostu warto :)
I nie zrażaj się po pierwszych odcinkach, które są... no, dziwne. Ale warto być cierpliwym, naprawdę :D Jeżelii nawet 9 doctor (ten z pierwszej serii) nie przypadnie Ci do gustu, to serio, poczekaj na regenerację (ostatni odc. pierwszego sezonu) :3
Nawet jakbyś chciał, to nie obejrzysz. Pierwsze sezony są zaginione, jedynie niektóre odcinki udało sie odzyskać. A nawet jeśli... wątpię, byś przez to przebrnął. To był zupełnie inny serial niż teraz.