Możecie mi polecić inne filmy tudzież seriale w których mogłabym przysłuchiwać się akcentowi brytyjskiemu? Zależy mi na produkcjach w miarę znanych, znaczy takich które da się ściągnąć i nie ma problemu z napisami do nich. Dzięki :)
Właściwie w każdym filmie/serialu produkcji brytyjskiej, w której występują mieszkańcy lub osoby urodzone w Anglii, można się z takim akcentem spotkać. Z bardziej znanych seriali będą to stare, ale zawsze jare: "'Allo, 'allo!", "Co ludzie powiedzą?" i "Hotel Zacisze" (wszystkie lecą co parę lat w TV, ale rozumiem, że chodzi ci o wersje bez lektora). Z nowszych to "Mała Brytania", "Morderstwa w Midsomer (na Hallmarku), "Czarna Żmija" (z R.Atkinsonem), "Nigdziebądź" (do łatwych do zdobycia nie należy, ale jest świetny). Są też ekranizacje powieści Jane Austin w formie miniseriali produkcji BBC, lecz to już wedle upodobań. W zasadzie to polecam wyszukiwarkę;)
Generalnie tak, chodzi mi o wersje bez lektora, a w inny sposób niż w telewizji zdobycie tych seriali jest prawie niemożliwe. Oczywiście pozostaje empik i cudowny dział dvd, ale niestety trochę mnie na to nie stać. W zasadzie dzięki za odpowiedź i rekomendacje;)
Znalazłam taką stronę:
http://serialebrytyjskie.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?447394
Mnóstwo seriali brytyjskich z opisami, każdy znajdzie coś dla siebie;)
Od siebie dorzucę "Skins" oba sezony, naprawdę warto, chociaż może nie jest to skarbnica poprawnej angielszczyzny, ale akcent przynajmniej mają... :)
Life on Mars (odradzam amerykański remake tego serialu)
Ashes to ashes (kontynuacja LoM)
IT Crowd
Blackbooks
League Of the Gentelmens
Blackadder
Teachers
Hustle
Mutual Friends
Akcentu brytyjskiego jako takiego jednego nie ma, ale pewnie masz na mysli RP. Do listy dorzucę jeszcze przyzwoity Broadchurch z Davidem Tennantem :)