PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32934
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Możecie mi polecić inne filmy tudzież seriale w których mogłabym przysłuchiwać się akcentowi brytyjskiemu? Zależy mi na produkcjach w miarę znanych, znaczy takich które da się ściągnąć i nie ma problemu z napisami do nich. Dzięki :)

ocenił(a) serial na 9
_Sara_

Właściwie w każdym filmie/serialu produkcji brytyjskiej, w której występują mieszkańcy lub osoby urodzone w Anglii, można się z takim akcentem spotkać. Z bardziej znanych seriali będą to stare, ale zawsze jare: "'Allo, 'allo!", "Co ludzie powiedzą?" i "Hotel Zacisze" (wszystkie lecą co parę lat w TV, ale rozumiem, że chodzi ci o wersje bez lektora). Z nowszych to "Mała Brytania", "Morderstwa w Midsomer (na Hallmarku), "Czarna Żmija" (z R.Atkinsonem), "Nigdziebądź" (do łatwych do zdobycia nie należy, ale jest świetny). Są też ekranizacje powieści Jane Austin w formie miniseriali produkcji BBC, lecz to już wedle upodobań. W zasadzie to polecam wyszukiwarkę;)

Schizophrana

Generalnie tak, chodzi mi o wersje bez lektora, a w inny sposób niż w telewizji zdobycie tych seriali jest prawie niemożliwe. Oczywiście pozostaje empik i cudowny dział dvd, ale niestety trochę mnie na to nie stać. W zasadzie dzięki za odpowiedź i rekomendacje;)

_Sara_

Ja bym do tego zestawu dorzucił Monty Pythona i Księgarnia Black books

_Sara_

Polecam Blackpool, do oglądnięcia na Youtube.

Noachen

Szukać po nazwach odcinków? Czy jakoś inaczej?

ocenił(a) serial na 9
_Sara_

Znalazłam taką stronę:
http://serialebrytyjskie.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?447394
Mnóstwo seriali brytyjskich z opisami, każdy znajdzie coś dla siebie;)

_Sara_

Od siebie dorzucę "Skins" oba sezony, naprawdę warto, chociaż może nie jest to skarbnica poprawnej angielszczyzny, ale akcent przynajmniej mają... :)

noorey

Obejrzałam, nauczyłam się przeklinać z akcentem brytyjskim :D :D :D

_Sara_

Torchwood ;] spin-off Doctora Who xd serial jest niezły

ocenił(a) serial na 10
_Sara_

Life on Mars (odradzam amerykański remake tego serialu)
Ashes to ashes (kontynuacja LoM)
IT Crowd
Blackbooks
League Of the Gentelmens
Blackadder
Teachers
Hustle
Mutual Friends

_Sara_

Threads (1984)

_Sara_

"Sherlock", zakochasz się w brytyjskim akcencie Cumberbatcha ;)

ocenił(a) serial na 9
_Sara_

Akcentu brytyjskiego jako takiego jednego nie ma, ale pewnie masz na mysli RP. Do listy dorzucę jeszcze przyzwoity Broadchurch z Davidem Tennantem :)

ocenił(a) serial na 9
wrzask_liter

I jeszcze Queer As Folk.

_Sara_

sporo było, może jeszcze Luther

ocenił(a) serial na 7
_Sara_

Downton Abbey :) Misfits